Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Oženio se Uelbek? To je baš iznenađenje.

Jes' bogami, i to onom za što tvrde da predstavlja statusni simbol starijih uspešnih muškaraca na trulom Zapadu- azijskom lepoticom

Kao odgovor na pitanje Mrs BI izgleda da je ranije bio ženjen dva puta

https://www.breitbart.com/news/french-writer-houellebecq-finds-happiness-in-third-marriage-friend/

Tragajući za odgovorom na pitanje naišao sam na recenziju knjige Neprijatelji države, prepisku Uelbeka i Bernara Anri Levija koju je kod nas objavila Booka

https://www.danas.rs/drustvo/intelektualni-obracun-uelbeka-i-levija/

A tu ima zgodan citat koji pokazuje da Uelbeku hedonizam nije bio stran pojam

Uelbek mu pak umorno otpisuje da te knjige nije čitao, i da jedva čeka da se vrati u Rusiju, u zemlju gde se ljudi raduju životu, u zemlju noćnih klubova punih ‘bujnih plavuša]

Poseta kraljevog lekara, Per Ulov Enkvist

Ova knjiga je već više puta ovde pominjana. Osim Kanele koja je bila relativno suzdržana u utisku, svi su je hvalili. Dakle, Rayela, Shade, Rada i Lamar. Evo, sad je i ja pohvaljujem. A mislim da će se i Nautilusu dopasti..
Radi istine... Ja je nisam čitala, a imam je. Čitala sam Knjiu o Blanš i Mariji i Pali anđeo, njih sam hvalila. Ovu ću uskoro, kad je tako dobra. :cmok2:

Inače, dok čekam da mi uskuva voda za prokelj naišao sam na informaciju da se oženio Mišel Uelbek, tako da, drage moje neudate dame, još jedan slobodan muškarac manje:D

https://www.jutarnji.hr/spektakli/s...&utm_medium=widget&utm_campaign=midasjutarnji

To je to. Prvo se oženio ovaj lik, Srećko mrk
hqdefault (1).jpg

A sad i bogalj Uelbek... pa onda ce svako da se oženi! :D

Psihijatri psiholozi i drugi bolesnici - Rodrigo Munjos Avia, Samizdat, 170 str. , Pa ja ne znam, mene ova knjiga nije tako oduševila kao neke od vas. Na momenta mi je bila interesantna, a na momente skroz bezveze. Tema jeste originalna i zanimljivo on to sve opisuje, nemam nekih konkretnih zamerki, možda mi samo nije legla u ovom momentu ili treba još malo da odleži u mojim mislima da se "primi".

Ili sam bila nestrpljiva da opet čitam Nesbea. Nešto mi došlo, pa sam već jutros (probudila se u 6! ničim izazvana) počela Žohare, tj. Bubašvabe. To je u Bangkoku, gde je Hari izgleda nešto zabrljao što se pominje u Crvendaću.
Izgleda da je del piero bio u pravu

Pa, ko to postaje Nesbeo fan, onako stidljivo... :)

Samo da ne postanem zavisnik, a ne samo fan.

Vidim drzis se nekog reda, sto je ok ukoliko planiras da izguras ceo serijal do kraja, ali, da te upozorim da ce u jednom trenutku doci do prezasicenja, jer ces primetiti matricu ponavljanja, nesto sto svaki autor tesko moze da zakamuflira u svom pisanju. Pa, tako, mozda ce ti zapasti za oko neki detalji koji ranije nisu, i predvideces sled radnje, ili nacin resavanja slucaja.
Zato bi mozda bilo bolje da se ne drzis hronologije o Huleu, vec uzmes neke koje smatraju najboljima. Mada, ja mogu da preporucim od njega i Sin, koji nije deo serijala vec prica sama za sebe, i nije klasican triler.

Nisam ja uopšte htela sve da čitam. Nego, eto sad mi nešto došlo da vidim šta je to bilo u Bangkoku. Videću da li ću nastaviti. Sigurno bi došlo do zasićenja, kad bih sad uzela sve redom jedno za drugim. Kako budem raspoložena, tako ću. Čitala sam Lovci na glave, koji nije o Huleu, to mi se manje svidelo od Hulea. A mogu da uzmem i Sina. Kako mi dođe.
Jesi ti sve čitao?

Mislim da je Linejna njegov fan, da je sve pročitala.

Ma kakvi sve, procitao sam 5, od toga 3 iz serijala o Huleu. Procitacu mozda jos jednu od njega... znam da mi ova poslednja nije legla uopste, jer mi je bila bas nekako isiljena i napisana pod pritiskom kontinuiteta ostvarivanja velike finansijske dobiti, pa daj sta das, samo napisi nesto da se prodaje. Rezultat toga su dva romana od po 150ak strana.
NIsam mislio da zaredjas i isteras odjednom sve do kraja, vise sam mislio uopsteno ako imas u planu u narednom periodu da nastavis da ga citas po redosledu. I ja sam sve od njega citao sa velikim vremenskim razmacima.

To se često dešava kod pisaca, da tačno osetiš da je nategnuto, da je pisana pod moranje, ili je izdavač postavio uslov ili je pisac postao alav na pare. Ja sam to u jednom momentu osetila kod Izabele Aljende koja mi se mnogo sviđala. Onda dođem do knjige Ishod naših dana, u kojoj je sve već viđeno, neki miks prethodnih dela. Malo odavde, malo odande. Posle mi je neko objasnio da je imala ugovor s izdavačem i da je morala. Besmislena hiperprodkcija svega.
I muke kad treba da izabereš.
A ja moram da kupim nov usisivač. Već mi se vrti u glavi od sajtova, foruma, prodavnica, reklama, a nisam ni počela da gledam.

Ja pre mislim, barem na osnovu nekih tekstova i par filmova, da njih pritiskaju izdavaci tj. ti famozni ugovori, po kojima izgleda umetnicka dusa moras biti kad ti kazu, a ne kad ti naidje isnpiracija i zelja za stvaranjem :).

Uzmi bre, neki obican, medju najjeftinijima, samo nemoj da ima onu kartonsku kesu sto se menja, svi ostali dolaze u obzir ;) Veruj mi, teraju po 5-6 godina za 3-4000 :)

Da, da, izdavači, zbog svoje zarade, naravno.

Imala sam onaj s vodom, kom je neki filter stalno ispadao i sad mislim da je ušla prašina u motor, a ništa to nije predviđeno da se otvara i popravlja. MIsliš da ima za 3-4000. Ionako ništa ne traje više od 5 godina. Mi smo na slavine dobili garanciju 5 godina i evo taman sad to ističe počele da se kvare. Kako to udese da traje baš toliko.

Morbidniji je Pali anđeo...
Pa, šta da čitam prvo, Baku ili Kraljevog lekara? :think:

Možda Baku, da budeš prva, niko je odavde nije čitao. Da vidimo je li dobra kao Uve.

Ali, nemoj preskočiti Kraljevog lekara, stvarno je odlična. Ja sam pronašla da je o ovom istorijskom događaju snimljen film u, logično, danskoj produkciji, koji je 2013. bio u nominaciji za Oskara za filmove van engleskog govornog područja. Eto meni poslastice, baš se radujem.

Počela sam Baku. Sinoć mi niste odgovorili, pa sam se jutros odlučila za manje gabaritnu. Mada ima više sranica. Jao, koja opičena baka, buduća ja. :lol: I devojčica je vanserijska, voli da ispravlja ljude, zrelija je, štrči od svoje sedmogodišnje generacije, zbog čega je baš ne vole. Vidim ja da će biti zabavno. :ok:
Kraljev lekar je sledeći.

Linejna, ne daj se! :cmok:

Procitao sam Stepski konji, Filipa kera.
Pocetak mi se veoma dopao, radnja smestena u surovu rusku stepu (ukrajinsku tacnije, ali nisam nikad cuo za odrednicu ukrajinska stepa :) ) u vreme drugog svetskog rata, i nacistima koji, naravno, unistavaju sve sto poreklom nije nemacko, pa tako i ugrozenu vrstu divljih konja. Medjutim, kako sam sve dalje odmicao, sve mi se manje dopadala i utisak je bivao sve losiji. Epilog je takav da sam morao da prekinem sa citanjem, nakon procitanih 80ak %, jer bi do kraja moja konacna ocena pala na 1!
Vidim da je autor prepoznatljiv najvise po istorijskim trilerima, i ne znam zasto se oprobao u ovom zanru, koji ne znam tacno ni koji je jer je prica prerasla u bajku, gde sasava druzina jezdi stepom poput Indijana Dzons avanture, a konji odgovaraju na pitanja klimanjem i odmahivanjem glave, sa inteligjencijom i rezonovanjem boljim od coveka. Sve to mi je delovao veoma neozbiljno a kasnije i smesno, i kroz glavu mi je par proletela misao, brate ovaj ga pretera! :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back