Završila
Nevina samoubistva (kako su preveli Hrvati, verzija koju sam ja čitala ) ili Samoubstvo nevinosti, kako su je naši preveli, Džefri Judžinidis.
Već sam postavljala deo opisa radnje, pa da ne davim. Uglavnom radi se o životu i smrti, odnosno samoubistvu pet sestara Lisbon. Kroz priču nas, dvadesetak godina kasnije, vodi jedan od nekadašnjih momčića, obožavatelja tih devojaka.
Kompletna okosica radnje pročita se već na prvoj strani knjige, mislim na činjenicu da su sve izvršile samoubistvo, a kasnije se polako razvija priča kako su živele i šta se sve tu desilo. ( U tom smislu me je podsetila na Kevina.) Ostaje na neki način zagonetka zašto se desilo, autor knjige daje neke moguće razloge, a mislim da je nama ostavljeno da sami odaberemo. Ili ne odaberemo.
Sve u svemu, dobar početni utisak o knjizi ostao je do kraja. Priča je vrlo dobro je ispričana, mada su mi rečenice ponekad bile malo kabaste, pa mi se dešavalo da moram po dva puta da je iščitam da shvatim o čemu se radi. Moguće je i zbog hrvatskog prevoda, jer je bilo reči za koje zaista ne znam šta znače. Ali, to je zanemarljivo.
Krajnji utisak je da je knjiga vrlo dobra, prilično potresna i teška za čitanje zbog količine nesreće kojom obiluje. Dobra stvar je da kraj svega nema ni trunke patetike, što sigurna sam nije bilo lako postići. Preporuka apsolutna.
- - - - - - - - - -
hvala veliko