Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sad procitah na drugoj temi, kazu da je poznavlac stvari umro. Bas me rastuzilo, sve se nadam da nije tacno.
Mnogo sam volela da citam njegove komentare.
Nije za ovu temu ali bas me je ubedacilo.

:eek: Nije valjda?????
Bas sam volela da citam njegove komentare..Primetih da ga nema ali pomislila sam da ni ja vise ne idem na teme na kojima je on bio
pa ga zato ne vidjam..

Grobna tišina, Arnaldur Indridason. Progutala sam je za tri dana, bas mi se svidela. Sjajno su kombinovane prica iz prošlosti i sadašnjosti, pratimo obe i nagadjamo ciji je kostur pronadjen u temeljima nove zgrade

Završila Nevina samoubistva (kako su preveli Hrvati, verzija koju sam ja čitala ) ili Samoubstvo nevinosti, kako su je naši preveli, Džefri Judžinidis.

Već sam postavljala deo opisa radnje, pa da ne davim. Uglavnom radi se o životu i smrti, odnosno samoubistvu pet sestara Lisbon. Kroz priču nas, dvadesetak godina kasnije, vodi jedan od nekadašnjih momčića, obožavatelja tih devojaka.

Kompletna okosica radnje pročita se već na prvoj strani knjige, mislim na činjenicu da su sve izvršile samoubistvo, a kasnije se polako razvija priča kako su živele i šta se sve tu desilo. ( U tom smislu me je podsetila na Kevina.) Ostaje na neki način zagonetka zašto se desilo, autor knjige daje neke moguće razloge, a mislim da je nama ostavljeno da sami odaberemo. Ili ne odaberemo.

Sve u svemu, dobar početni utisak o knjizi ostao je do kraja. Priča je vrlo dobro je ispričana, mada su mi rečenice ponekad bile malo kabaste, pa mi se dešavalo da moram po dva puta da je iščitam da shvatim o čemu se radi. Moguće je i zbog hrvatskog prevoda, jer je bilo reči za koje zaista ne znam šta znače. Ali, to je zanemarljivo.

Krajnji utisak je da je knjiga vrlo dobra, prilično potresna i teška za čitanje zbog količine nesreće kojom obiluje. Dobra stvar je da kraj svega nema ni trunke patetike, što sigurna sam nije bilo lako postići. Preporuka apsolutna.

- - - - - - - - - -

hvala veliko :)

Nedavno se spominjala psihoanaliza, Rajh, Frojd i umetnost. Pošto vidimo da je život sredina u kojoj se stalno prepliću Eros i Tanatos jedan kratak isečak iz novino o čika Frojdu

20180610_182341-1.jpg

Počela sam da čitam Ubistvo u Kapetan Mišinoj, Nenada Novaka Stefanovića i neverovatno me podseća na seriju Senke nad Balkanom, Dragana Bjelogrlića. Isti period, isti mladi istražitelj u kariranom sakou školovan kod Arcibalda Rajsa, isti beli Rusi u Beogradu. Ili je pisac bio saradnik na scenariju, iako se nigde ne pominje ili je neko od nekog prepisivao.
Ubijena je Ruskinja čiji je muž nestao 6 meseci ranije, a pre toga su počeli da grade veliku zgradu na atraktivnoj lokaciji.

Imala sam priliku da upoznam pisca, bio je predsednik upravnog odbora firme u kojoj sam radila. Fin, pristojan i umeren čovek, nije mogao dugo da izdrži sa aždajom od direktorke koja je kontrolisala UO umesto da bude obratno. Volela sam da čitam i njegove tekstove u Politici o interesantnim beogradskim zgradama.

Zanimljivo je kada poznaješ pisca.
Da li još uvek piše za Politiku?

A sada jedna knjiga upravo po tvojoj preporuci :)
- - - - - - - - - -

Jarčeva fešta - Mario Vargas Ljosa, Laguna 490 str. 10/10
https://www.laguna.rs/n1686_knjiga_jarceva_festa_laguna.html

Nije me skoro neka knjiga okupirala kao ova. Uzela je veliki deo mojih svakodnevnih misli. Neobično za jednu knjigu.
Osim toga jako sam puno guglala o mnogim likovima, dešavanjima, istorijskim podacima...
Sve u svemu odlična knjiga. Svaki put sam jedva čekala da je ponovo uzmem u ruke.

Tema je većini poznata. Dominikanska republika, Truhiljova vladavina i izvitoperenost Truhiljove diktature kao i njegov kraj.
Sudbina nekih ljudi iz njegovog okruženja, mehanizmi vladanja…
Knjiga je skoro pa dokumentarna jer je nastala prema stvarnim dešavanjima.

A jedino što me je radovalo u celoj knjizi, a što se na samom početku napominje je da je velikom diktatoru koji može SVE popustila petlja.
I da tu, na moju neizmernu sreću dotični ne može NIŠTA.

:) baš mi je drago da ti se svidela. Za mene jedna od boljih Ljosinih knjiga.
Mislim da Stefanović i dalje piše, ali ja više ne kupujem novine, a ne setim se da pogledam e-izdanja, u kojima često i nema najinteresantnijih stvari.

Nedavno se spominjala psihoanaliza, Rajh, Frojd i umetnost. Pošto vidimo da je život sredina u kojoj se stalno prepliću Eros i Tanatos jedan kratak isečak iz novino o čika Frojdu

Pogledajte prilog 495123

Da moj omiljeni V.N. nije voleo Frojda(pa i Dostojevskog) je opste poznata cinjenica. :-D Narocito se sa psihoanaliticarem obracunavao pocesto, gotovo u svakom svom delu.
Ali to su vec njegovi licni afiniteti i animoziteti. :-)

Јел' то изјавио пре своје Лолите или после? Својевремено се јавност згражавала над Фројдом јер је изнео на светло теорију и чињенице о сексуалности деце. Али, Набоков је последњи који има право да га грди и осуђује. Ево, Рада може да потврди, професор је.

Јел' то изјавио пре своје Лолите или после? Својевремено се јавност згражавала над Фројдом јер је изнео на светло теорију и чињенице о сексуалности деце. Али, Набоков је последњи који има право да га грди и осуђује. Ево, Рада може да потврди, професор је.

Iskreno, nemam pojma. To je bilo uz tekst povodom neke Frojdove godišnjice koji sam davno isekao , jučer pronašao, i rešio da makar delić sačuvam u obliku fotografije. Neko bi rekao (evo na primer ja) da Frojd i Nabokov idu kao prst i nokat ali izgleda da bih pogrešio.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back