del piero 10
Aktivan član
- Poruka
- 1.431
Zapisi iz podzemlja se mnogima svidja i vazi za jednu od boljih knjiga Dostojevskog ali meni se nije dojmila. Kako bese ide: on je bolestan covek, nesrecan covek, uvek prvi skine pogled, srece se slucajno(ili ipak namerno, kao kada ide kod Razumihina u Zlocinu i kazni) sa nekim drugom gde saznaje da njihov zajednicki drug organizuje proslavu povodom zaposlenja(?)pa se raspituje jer mu je krivo sto nije pozvan(?), na veceri sa tih par prijatelja dozivljava omalovazavanje, ne secam se tacno svega ali cini mi se da je on setao u nekoj prostoriji u krug li stajao dalje od stola (neko vreme, pred kraj), zatim su njegovi drugovi otisli, on je posao za njima pozurivajuci kocijasa da bi na mestu, koje mu je prethodno rekao lakej u restoranu gde su vecerali, zatekao nepoznatu devojku kojoj je kasnije upucivao pateticne reci odgovaranja od prostitucije. Prijatelji su tu samo svratili ili su spavali pijani u susedbim sobama(manje moguce). Secam se da je njemu kasnije bilo krivo zbog tih reci i knjiga se zavrsava bez dalje radnje, u kukanju protagoniste, cini mi se?
Ladno ti je veci deo radnje knjige stao u jednu recenicu!
Pa, Saramago, dobro došao na temu!

I ladno si prepricao celu knjigu, sreca pa je se ne secas dovro!