Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zapisi iz podzemlja se mnogima svidja i vazi za jednu od boljih knjiga Dostojevskog ali meni se nije dojmila. Kako bese ide: on je bolestan covek, nesrecan covek, uvek prvi skine pogled, srece se slucajno(ili ipak namerno, kao kada ide kod Razumihina u Zlocinu i kazni) sa nekim drugom gde saznaje da njihov zajednicki drug organizuje proslavu povodom zaposlenja(?)pa se raspituje jer mu je krivo sto nije pozvan(?), na veceri sa tih par prijatelja dozivljava omalovazavanje, ne secam se tacno svega ali cini mi se da je on setao u nekoj prostoriji u krug li stajao dalje od stola (neko vreme, pred kraj), zatim su njegovi drugovi otisli, on je posao za njima pozurivajuci kocijasa da bi na mestu, koje mu je prethodno rekao lakej u restoranu gde su vecerali, zatekao nepoznatu devojku kojoj je kasnije upucivao pateticne reci odgovaranja od prostitucije. Prijatelji su tu samo svratili ili su spavali pijani u susedbim sobama(manje moguce). Secam se da je njemu kasnije bilo krivo zbog tih reci i knjiga se zavrsava bez dalje radnje, u kukanju protagoniste, cini mi se?

Ladno ti je veci deo radnje knjige stao u jednu recenicu!
Pa, Saramago, dobro došao na temu! :D
I ladno si prepricao celu knjigu, sreca pa je se ne secas dovro! :D

Hvala na dobrodoslici del pjero. Drago mi je da je veci deo knjige izrecen, a koji nedostaje? Reci mi sta se desava u zavrsnih deset strana, nakon te veceri kada se sastao sa drugovima?

Poslednja izmena:
Dobila sam juce Oblomova i odmah pocela da ga citam. Procitala sam pedesetak stranica i samo mogu da citiram Tolstoja njegovom
cuvenom recenicom: "Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica, nesrećna je na svoj način, ali ovde nije porodica
u pitanju nego ruski ( ali starostavni, ove nove i ne poznajem) autori. Doduse, tako je i sa francuskim, nemackim ili engleskim autorima iz tog vremena.
Ista meta ,isto odstojanje. Pametni i lepi uvek su kasta bramana, a ovi ponizeni i uvredjeni uvek su oni indijski "nedodirljivi" koji kao i da ne postoje.
I tako shvatih ja ( posle 100 godina samoce:D) da sam marksistkinja:D Ovako je pisao i Gorki ( Maksim), ali njega niko osim mene ne cita i ne voli,
a zaista pise genijalno.

Da sam i ja jednom citala isto sto i Nautilus :lol: Davno sam dobila ovu knjigu Ota Vajningera i meni se uopste nije svidela..Naprotiv, smorila me je.
Volim filozofoiju ali vise politicku pa je zato Makijeveli mnogo bolji..
Па добро, мени се Макијавели није свиђао. Као што знаш, ова књижица, О крајњим животним сврхама, направљена је од његове заоставштине, дакле, није сређена од стране писца и добро да је уопште имао заоставштину у двадесет и трећој години. Да подсетим: тај геније је извршио самоубиство метком у главу и просто је невероватно шта је све постигао дотле. Говорио је седам језика( енглески, шпански италијански, француски, норвешки, грчки, латински), поред матерњег, проучавао, филозофију, мистику, психологију интензивно се интересовао за музику, написао једно озбиљно дело (Пол и карактер) и уз све то докторирао.
Иако је књига несређена, дакле и недотерана, добра је а посебно ми се свиђају његови афоризми. Види само ово.
''Математичар је супротност психолога: он је једноставан човек, једноставан као простор.'' Како је то речено прецизно и сажето!
Или ово:
''Ако нека жена крикне кад је изненаде разодевену, то треба разумети само тако да се она бојала да у том положају неће добро изгледати.'' :hahaha:

Zato volim Amerikance. Ko nesto vredi, hoce, zeli , mora sam da se izbori za svoju srecu i uspeh, nema potrebe da se ponizava
pred nekakvim visokim kraljevskim/carevskim cinovnicima u nadi da ce dobiti neku mrvicu.

Procitala sam "Pol i karakter" pre nekoliko godina. Smejala sam sam se 10 minuta po stranici. :-) Salu na stranu, dobar je bio Vajninger, obrazovan, ozbiljan mislilac koji je uspesno spajao svoja znanja i interesovanja. Iako su mu stavovi mizogini i seksisticki. No, bio je to I Strindberg, pa su mu dela vrhunska.

Rayela, zar opet Gorki?! Hahaha. Salim se ja malo. Citala ga jesam, ali s njim rano zavrsila. :-)

Trenutno citam Judzina O'Nila.

Jel citao neko Vilhelma Rajha? :-)))) Taj je tek bio na svoju ruku. Makavejev mu je dao svoj omaz u filmu "W.R. misterije organizma" sa Milenom Dravic.

Procitala sam "Pol i karakter" pre nekoliko godina. Smejala sam sam se 10 minuta po stranici. :-) Salu na stranu, dobar je bio Vajninger, obrazovan, ozbiljan mislilac koji je uspesno spajao svoja znanja i interesovanja. Iako su mu stavovi mizogini i seksisticki. No, bio je to I Strindberg, pa su mu dela vrhunska.

Rayela, zar opet Gorki?! Hahaha. Salim se ja malo. Citala ga jesam, ali s njim rano zavrsila. :-)

Trenutno citam Judzina O'Nila.

Jel citao neko Vilhelma Rajha? :-)))) Taj je tek bio na svoju ruku. Makavejev mu je dao svoj omaz u filmu "W.R. misterije organizma" sa Milenom Dravic.

Šta čitaš od O'Nila?

Ја имам књигу Мистерија оргазма Вилхема Рајха али је нисам читао. Мора да сам некад намеравао па одустао и то пало у заборав јер ми је из књиге сад испала цедуљица на коју сам некад написао: Загорка Петковић: В. Рајх: Функција оргазма, Градина 2/89 (Градина је нишки часопис). Књига има и Макавејев поговор на двадесетак страна.
Него, видим да је та књига, ваљда и са осталим његовим књигама, својевремено спаљена у Америци, због непристојног или каквог већ сексуалног садржаја. Тако ли они раде, нама увозе разне гадости а сами чак и књиге спаљују! (Морам да стављам интерпункцијске знаке јер су ми ови скоро све опције укинули, па морам смајлове да правим поступно: заградама, тачкама итд., што ме нервира и одузима време.)
Драго ми је да ти се допао Пол и карактер и мало ко је читао ту књигу.

Nautiluse, ko bi reko da ti čitaš ovakve knjige... :)

"Funkcija orgazma"
SADRŽAJ
Miroljub Jevtović - Na putu Vilhelma Rajha
Uvod
1. Biologija i seksologija pre Frojda
2. Per Gint
3. Praznine u seksualnoj teoriji i psihologiji
4. Razvoj teorije orgazma
5. Razvoj vegetoterapijske tehnike analize karaktere
6. Jalova biološka revolucija
7. Prodor u carstvo vegetativnog sistema
8. Orgastički refleks i tehnika vegeto-terapije sa stanovišta analize karaktera
9. Od psihoanalize do biogeneze
Prilozi: Rečnik rajhijanskih i manje poznatih izraza
Dušan Makavejev - Oslobođenje od istoka do zapada, od glave do pete
Ljiljana Klisić-Đorđević - Za Funkciju orgazma

`Pod `orgastičkom impotencijom` podrazumevamo unutrašnju nesposobnost da se čak i pod najpovoljnijim spoljnim uslovima, trajno dospe do zadovoljenja koje bi bilo adekvatno odgovarajućem zaprečavanju libida i seksualnim zahtevima.
Klinička slika žene koja je neaktivna, skoro mrtvo prilikom seksualnog odnosa, psihološki dokumentuje prisutnost mazohističkih maštanja o silovanju.
Orgastička potencija žene, između ostalog, zavisi od efektivne potencije muškarca.
Patologija vanbračne askeze upućuje na otupljivaje genitalnosti u monogamnom braku.
Jedna toliko frigidna žena ujela je svog supruga za vrat, tako da se ovaj odmah onesvestio. Tokom analize saopštila je kako često mašta da može da doživi najveće zadovoljstvo ako kastrira muškarca za vreme orgazma.`

Nautiluse, ko bi reko da ti čitaš ovakve knjige... :)

"Funkcija orgazma"
SADRŽAJ
Miroljub Jevtović - Na putu Vilhelma Rajha
Uvod
1. Biologija i seksologija pre Frojda
2. Per Gint
3. Praznine u seksualnoj teoriji i psihologiji
4. Razvoj teorije orgazma
5. Razvoj vegetoterapijske tehnike analize karaktere
6. Jalova biološka revolucija
7. Prodor u carstvo vegetativnog sistema
8. Orgastički refleks i tehnika vegeto-terapije sa stanovišta analize karaktera
9. Od psihoanalize do biogeneze
Prilozi: Rečnik rajhijanskih i manje poznatih izraza
Dušan Makavejev - Oslobođenje od istoka do zapada, od glave do pete
Ljiljana Klisić-Đorđević - Za Funkciju orgazma

`Pod `orgastičkom impotencijom` podrazumevamo unutrašnju nesposobnost da se čak i pod najpovoljnijim spoljnim uslovima, trajno dospe do zadovoljenja koje bi bilo adekvatno odgovarajućem zaprečavanju libida i seksualnim zahtevima.
Klinička slika žene koja je neaktivna, skoro mrtvo prilikom seksualnog odnosa, psihološki dokumentuje prisutnost mazohističkih maštanja o silovanju.
Orgastička potencija žene, između ostalog, zavisi od efektivne potencije muškarca.
Patologija vanbračne askeze upućuje na otupljivaje genitalnosti u monogamnom braku.
Jedna toliko frigidna žena ujela je svog supruga za vrat, tako da se ovaj odmah onesvestio. Tokom analize saopštila je kako često mašta da može da doživi najveće zadovoljstvo ako kastrira muškarca za vreme orgazma.`
Па добро, кажем да је (још) нисам читао. А јеси ли је ти читала, откуд знаш шта књига садржи?

Covek je imao svoje teorije u pristupu seksualnosti i svog udela u seksualnoj revoluciji. Ne vidim u tome nista lose.

Doduse, ja sam frojdovac, iako se on smatra prevazidjenim. Daleko od toga da podrzavam teoriju da nas u svemu vode seksualni nagoni, ali nagoni da. A tek sto se ne sme zanemariti uticaj kolektivnog nesvesnog itd. :-)

Juce sam nasla neki clanak ( knjizevni) o novoj nadi americke knjizevnosti i njenom najnovijom knjigom koju svi do neba hvale,
uporedjuju je sa Slobodom (Frenzen) ( ja sam bila slobodna da je uporedim sa romanom Sloboda jer su radnje slicne).
Kako ce biti prevedena na srpski, ne znam, na engleskom je naslov Little Fires Everywhere, vidim da je jedna njena knjiga vec prevedena
i Laguna je izdavac

https://www.amazon.de/Sve-sto-nikad-nisam-rekla/dp/8652122180

Juce sam nasla neki clanak ( knjizevni) o novoj nadi americke knjizevnosti i njenom najnovijom knjigom koju svi do neba hvale,
uporedjuju je sa Slobodom (Frenzen) ( ja sam bila slobodna da je uporedim sa romanom Sloboda jer su radnje slicne).
Kako ce biti prevedena na srpski, ne znam, na engleskom je naslov Little Fires Everywhere, vidim da je jedna njena knjiga vec prevedena
i Laguna je izdavac

https://www.amazon.de/Sve-sto-nikad-nisam-rekla/dp/8652122180

Nikad čuo.
Sad negdje vidim neki prikaz. Kaže, a slow-moving character portrait filled with complex family dynamics and small-town politics. To baš liči na Frenzena. Jednom ću je pročitati, sad mi se ne čita tako nešto.

Nikad čuo.
Sad negdje vidim neki prikaz. Kaže, a slow-moving character portrait filled with complex family dynamics and small-town politics. To baš liči na Frenzena. Jednom ću je pročitati, sad mi se ne čita tako nešto.

Pa kako i gde da cujes ( ja sam stvarno odusevljena da je Laguna izdala jednu njenu knjigu) ako zena ima 38 godina i ovo joj je valjda
treca knjiga.?
Citacu je i ja, ali ova je knjiga tek prevedena pa tako ima morbidno visoku cenu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back