Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb strane. Trebalo bi da ga nadogradite ili koristite alternativni pregledač.
Hvala narode, pisite mi vase impresije, znace mi u buducem odabiru. :-)
A posto je 8. mart opet sam pazarila stosta. Isla sam sama ovoga puta. I uzivala. Kucam vam spisak kad se vratim kuci. Inace blizu samog Sajma i stanujem. :-)))))
Dugujem od juce o kupovini. :-)
Dzon Apdajk - Golubije perje; u pitanju je sesnaest novela koje su izdate '66. kao reprezent Apdajkovog stvaralastva, kako bi se priblizio jugoslovenskoj citalackoj publici po prvi put. Ja ga nisam ranije citala, stoga mi se ovo dojmi kao dobar pocetak.
To su mu rane priče. Čitao sam ih prije par godina, ali slabo ih se sjećam (osim jedne koju sam čitao još na fakultetu). Generalni utisak bio mi je da se veoma, veoma razlikuju od kasnijih romana. Tako da, nemoj o Apdajku da sudiš prema toj knjizi, bilo da ti se dopadne ili ne.
Judzin O'Nil - Crnina prilici Elektri; "Dugo putovanje u noc" vec posedujem, a ovde me privukao naslov. :-) Srpska knjizevna zadruga je izdavac. Godina 1984.
Jednom sam na moru počeo čitati Odbranu i propast Bodroga, stigao do pola, oduševio se i prekinuo, jer sam morao da se vratim, a knjiga nije bila moja. Kasnije sam kupio knjigu i nikad je nisam dočitao. Jedva da sam znao da je Josić Višnjić još nešto napisao, baš me zanima kakva je ta.
Bulatovic - Heroj na magarcu; imam "Crvenog petla", "Ljude sa 4 prsta", "Peti prst" pa rekoh, da upotpunim kolekciju. Izdanje je, naravno, ono staro BIGZovo sa mekim koricama. Volim Bulatovica, svidja mi se njegova "moralno iscasena" proza.
Zoran Zivkovic - Biblioteka; konacno!!!! Nikako da naletim na njega. Jedan od nasih najprevodjenijih pisaca. Postovan. Nagradjen. Sama "Biblioteka" je dozivela 14 izdanja u prvih deset godina.
Pročitao sam oko 2.5 knjige njegove. I pored svih nagrada, nikad se nisam oteo lošem utisku da je jadno kad neko sa mnogo književnog znanja i malo talenta po svaku cijeni želi da postane pisac.
Selindzer - Freni I Zui; I nju sam konacno dograbila! Nije u pitanju Lomovo izdanje, ni Rigonatov prevod, vec jedno mnogo starije, iz '65. u izdanju Prosvete. Dakle, razgovor najmladjih vunderkinda porodice Glas, mahom o teologiji.
Konrad - Crnac sa Narcisa; ovo bese Kventin hvalio? Kupila sam je bas zato sto sam odlucila da ne citam prvo "Srce tame". Izdavac ove i naredne dve je Rad.
To je oko 25 evra? Uh, ja sam toliko ponekad davao za jednu knjigu.
Inače, ja čitam Pinčonovu Gravity's Rainbow. Mnogo posla imama i malo vremena za čitanje, ali svakih deset strana je novi poduhvat. Knjiiga je neopisivo teška. Sažvaće me ispljune kad god krenem da je čitam.
Sad sam slučajno naišao na jedan lijep odlomak iz četvrte knjige Knausgorove Moje borbe. Na engleskom je, pa stavljam u spojler.
Oh, this is the song about the young man who loves a young woman. Has he the right to use such a word as “love”? He knows nothing about life, he knows nothing about her, he knows nothing about himself. All he knows is that he has never felt anything with such force and clarity before. Everything hurts, but nothing is as good. Oh, this is the song about being sixteen years old and sitting on a bus and thinking about her, the one, not knowing that feelings will slowly, slowly, weaken and fade, that life, that which is now so vast and so all-embracing, will inexorably dwindle and shrink until it is a manageable entity that doesn’t hurt so much, but nor is it as good.
(Karl Ove Knausgaard, My Struggle, book 4, p. 119)
Amoz Oz - Fajma; Narodna knjiga
Viktor Peljevin - T; Plato, bukvalno nova knjiga, platih je celih 200 dinara
Mirko Kovac - Moja sestra Elida; Prosveta, mislim da je prvo izdanje
Zivojin Pavlovic - Oni vise ne postoje; IP "Beograd"
Danilo Nikolic - Fajront u Grgetegu; Nolit, odlicno ocuvana
Bulatovic - Gullo Gullo; Prosveta/Globus, deo cuvenog kompleta
Stendal - Parmski kartuzijanski manastir; Novosti
Basara - Mongolski bedeker; Nolit, poput Nikoliceve super ocuvana, ova mislim da nije ni citana
Zoran Zivkovic - Nemoguci susreti
Ceslav Milos - Zarobljeni um; BIGZ, tvrdo izdanje iz '85.
a ovako je nas ( srpski) ministar, bivsi sofer, sada ministar za socijalna pitanja cestitato zenama osmi mart:
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević danas je bio domaćin nacionalne konferencije "Žene iz ruralnih krajeva - ravnopravne građanke Srbije" sa koje je poručio da položaj žena u Srbiji treba da se poboljša, uz opasku da smo, kada je ova tema u pitanju, nekada "previše kritični".
Ministar je nakon uvodnih reči rekao da će 8. mart iskoristiti kao priliku da pročita nekoliko citata Jovana Dučića i Ive Andrića koji su posvećeni ženama.
- Žena ne zna da poštuje nego da voli, ženi ne treba ni da je vi poštujete nego da je volite, poštovanje za njih znači odsustvo svake ljubavi nešto hladno, iz glave, a ne nešto preosećajno iz duše... Sve žene vole bogataše, jer je žena uvek sirota. Pametnih se boje... Ona uvek podlegne jačem, a ne lepšem i umnijem, ni boljem i milijem - naveo je između ostalog Đorđević.
Svoje izlaganje završio je citatom Ive Andrića da "žena stoji kao kapija na ulazi u i na izlazu ovog sveta".
Steta sto mu neko nije dao i neki Njegosev citat, mrtav ladan bi i to procitao
Kventine, hvala na detaljima! Verujem da sam nesto omasila, nesto ubola. :-) Nasla sam danas i onog Zeku Apdajkovog, nisam ga kupila... :-( I naletela sam na "Neosisane misli". Eh, ti Stanislavi. :-))))
Zivo me zanima Zivkovic kakav je, nisu obimne knjige, brzo ce na red.
Selindzera ja najvise volim dok pise o Simoru. :-)
Citaj uskoro i Bulatovica i Selenica, verujem da ce ti se dopasti. Mada se ponavljaju I jedan I drugi. Prvi stilski, drugi tematikom.
Jeste, to je 25 evra. Danas sam potrosila upola manje za ovih 10 knjiga.
( Prelep citat iz "Moje borbe", moram priznati)
- - - - - - - - - -
Rayela, zgrozih se upravo. A Ducica ne podnosim. Secam se kako je njegovo pisanije o zenama zestoko kritikovao moj skolski drug na pismenom. Dobio je peticu ko kuca! :-D
Amoz Oz - Fajma; Narodna knjiga
Viktor Peljevin - T; Plato, bukvalno nova knjiga, platih je celih 200 dinara
Mirko Kovac - Moja sestra Elida; Prosveta, mislim da je prvo izdanje
Zivojin Pavlovic - Oni vise ne postoje; IP "Beograd"
Danilo Nikolic - Fajront u Grgetegu; Nolit, odlicno ocuvana
Bulatovic - Gullo Gullo; Prosveta/Globus, deo cuvenog kompleta
Stendal - Parmski kartuzijanski manastir; Novosti
Basara - Mongolski bedeker; Nolit, poput Nikoliceve super ocuvana, ova mislim da nije ni citana
Zoran Zivkovic - Nemoguci susreti
Ceslav Milos - Zarobljeni um; BIGZ, tvrdo izdanje iz '85.
Oza smo skoro svi citali ( ali ne ovu knjigu, druge dve) i svima nam se mLogo dopao.
Pavloviceva je knjiga odlicna, Kovaceva je svaka genijalna ( ja verovatno samo ovu koju si ti pomenula nisam citala),
a Parmski kartuzijanski samostan nije mi se dopao kao Crveno i crno, malo mi je bio nekako suvise avanturisticki.
Super za Oza, dakle, pun pogodak? :-)
Kovaca ja obozavam, dosta njegovih knjiga sam procitala, Elidu jos ne...
Stendala sam kao klinka citala. Ne znam kada cu tu upravo kupljenu, ali neka, neka stoji da se nadje. :-)))))
Ja bas dodjoh s namerom da je prekinem ( tisinu), al si me ti preduhitrila
Izabel Aljende je ( za moj ukus i pojam) knjizevnica je samo zbog prezimena, a koje je Aljende.
Citala sam ja njenu knjigu Kuca duhova, ali sam nazalost pre citanja gledala odlican fuilm snimljen po knjizi
pa mi je knjiga bila "onako", Imam neke njene tri knjige koje sam nasla na ulici, ali nemam volje da ih citam.
A sad zelim da izjavim za publiku sta citam
Citam roman Stoner (John Edward Williams) , Pahuljica rece da joj se nije mnogo dopao a meni se mnogo, ali bas mnogo svidja.
Ja zaista volim, skoro pa i obozavam americku knjizevnost, narocito ovu malo starijeg datuma.
Nisam knjigu jos procitala ali kao da je pisana za moju dusu.
Glavni je lik covek bez lica, nalicja, kao i covek bez nekakvih licnih osobina, tako se radja, tako zivi, a tako i umire.
Kao i sam autor. Pisacu detaljnije o knjizi kad je procitam do kraja.
Nesto mi drugo pade Naum. Osim Quentina i mene na nasem nam ljubljenom i voljenom topiku nesto i nema ljubitelja
americke knjizevnosti.
Volim i ja američku književnost, mada mi je nije važno odakle je koji pisac, među američkim omiljeni su mi: Edgar Alan Po,
Embrouz Birs, Vilijam S. Barouz, Džek London, Filip Rot...
Volim i ja američku književnost, mada mi je nije važno odakle je koji pisac, među američkim omiljeni su mi: Edgar Alan Po,
Embrouz Birs, Vilijam S. Barouz, Džek London, Filip Rot...
Ma meni je bas kod Amera vazno ko je i odakle jer ako su jevrejskog porekla, a iz Njujorka su ( Oster i Rot i jos "neki) onda i pisu o Njujorku,
a Njujork bas i nije vukoyebinska Amerika koju pa opet ja volim.
Nego, Amerika, zemlja velika
Прочитала сам ''Брак: исповест лудака'' А. Стриндберга (ЛОМ), у почетку ми је био досадан тј.развучен, све сам чекала кад ће више до тог брака (између нашег протагонисте тј. ''Аксела'' ака Стриндберга и гђе баронице тј. Сири фон Есен) доћи и то се догодило негде на половини књиге, па отад постаје много занимљивије. Дело је засновано на стварном пишчевом животу и више пута вам дође да продрмусате његову хистеричну жену.
п.с. корице ми некако одударају, сувише су модерне за роман из 19. века
Мама ми је за 8. март купила нову Кинселу (''Изненади ме''), па њу читам овог викенда. То је тралалица па ће брзо бити готова, а онда ћу вероватно Орвелов ''Пут за Виган''. А читам упоредо и Харија Потера. Била сам често болесна од фебруара наовамо и тада највише волим да читам Харија, делује некако утешно на мене. Ево и сад кашљем као ненормална.
Ma meni je bas kod Amera vazno ko je i odakle jer ako su jevrejskog porekla, a iz Njujorka su ( Oster i Rot i jos "neki) onda i pisu o Njujorku,
Da Amerika je zaista ogromna, meni je najzanimljivija Nova Engleska, odatle je kultni pisac horora Hauard Filips Lavkraft, a i Stiven King,
izgleda da su predeli Nove Engleske zahvalni za opisivanje horor dešavanja.
Da Amerika je zaista ogromna, meni je najzanimljivija Nova Engleska, odatle je kultni pisac horora Hauard Filips Lavkraft, a i Stiven King,
izgleda da su predeli Nove Engleske zahvalni za opisivanje horor dešavanja.
Ja sam Kinga i citala samo zbog dogodovstina iz tog njegovog dela Amerike u koji je i on sam nekako zaljubljen.
Taj deo Amerike opisuje i Dzon Apdejk u svojim knjigama, drugi ( Ameri) pa opet Kaliforniju, zato ja volim ove koji
pisu o luzerima,´gedzama iz nekih nevaznih delova, pa cak i nepoznatih cak i za prosecnog Amerikanca.
Hej, pa volim i ja Amerikance, samo mi nekako slabije "padaju saka"! :-)
Strindbergov "Brak" je vrhunska knjiga. Price su mu takodje iste tematike. On sam je tri puta doziveo bracni brodolom. Poznati su njegovi mizogini i seksisticki stavovi; ipak, pisac je za cistu peticu. :-)
Divno. Baš sam sa zadovoljstvom odgledala i odslušala intervju. I skoro sve razumela. Mnogo mi je lepa Izabela i lepo priča. Smireno, polako. Ista ja. Nije ni čudo što mi se tako dopadaju njene knjige. I dopalo mi se što je rekla da je u Americi uvek manjina, jer engleski govori s akcentom, da je manjina kao pisac i kao osoba niskog rasta. Nisam nikad to tako definisala, ali jesam osećala, sa mojih nepunih 1,60 m.
- - - - - - - - - -
Kad je reč o američkim piscima, ne treba ni naglašavati da su moji favoriti iz Latinske Amerike.
Strindbergov "Brak" je vrhunska knjiga. Price su mu takodje iste tematike. On sam je tri puta doziveo bracni brodolom. Poznati su njegovi mizogini i seksisticki stavovi; ipak, pisac je za cistu peticu. :-)
Skoro svi američki pisci su regionalisti, drže se svog grada ili države, odnosno rasne ili etnoreligijske grupe. To je normalno, jer ne postoji jedna, nego mnogo Amerika, koje se miješaju mnogo manje nego što mi često mislimo.
Druga stvar je što su samo dobri pisci sposobni da regionalnu boju iskoriste da naslikaju neku sliku univerzalne prepoznatljivosti..
Inače, kupio sam danas Semper idem Đorđa Lebovića i baš mi se čita ta knjiga, ali ko zna koliko ću još da se rvem sa Pinčonom.
Rajela, otkud ti sad na Stoneru, zar nisi rekla da ćeš da čitaš Pinčonovu V?
Skoro svi američki pisci su regionalisti, drže se svog grada ili države, odnosno rasne ili etnoreligijske grupe. To je normalno, jer ne postoji jedna, nego mnogo Amerika, koje se miješaju mnogo manje nego što mi često mislimo.
Druga stvar je što su samo dobri pisci sposobni da regionalnu boju iskoriste da naslikaju neku sliku univerzalne prepoznatljivosti..
Inače, kupio sam danas Semper idem Đorđa Lebovića i baš mi se čita ta knjiga, ali ko zna koliko ću još da se rvem sa Pinčonom.
Rajela, otkud ti sad na Stoneru, zar nisi rekla da ćeš da čitaš PinčonovuV?
Ja sam procitala trecinu knjige, a onda sam presla na treci i cetvrti deo Ferante ( brat,bratu 1200 stranica) i to sam citala brzo
da bih ih na vreme i prodala, naleteh na neki divan opis ovog Stonera i tako sam njega pocela da citam. Vraticu se Pinchonu, polako
Propustila sam da Rayela cita Stonera.
Ja ga procitala pre nekoliko dana i potpuno sam odusevljena. Uzeh i August od istog pisca i negde do pola sam stigla, podjednako je dobra iako je potpuno druga tematika u pitanju, kao i vremenski period i stil. Htela sam kad procitam obe da napisem utiske a sad mi zao sto nisam ispisala za Stonera cim sam zavrsila knjigu.
Uglavnom, Stoner je genijalno napisana knjiga. Dosta monotona radnja a ujedno potpuno dinamicna knjiga. Osim sto je postigao to, pisac je postigao i da napravi coveka a ne samo lik, tako se sazivite sa Stonerom i tako pokrene neka razmisljanja i u vama. Pre svega, koje su prekretnice u nasim zivotima, zasto smo propustili neke vozove, zasto se ne trgnemo kada znamo da treba. Cela prica se svodi na njegov brak i posao nastavnika engleske knjizevnosti. Tek u poznim godinama pocinje da cini neke male revolucije. I to me strasno nerviralo, to njegovo predavanje "sudbini".
Drugi segment price je i odnos roditelja i dece i koliko uticemo na nasu decu svojim ponasanjem.
Od mene preporuka.
Divno. Baš sam sa zadovoljstvom odgledala i odslušala intervju. I skoro sve razumela. Mnogo mi je lepa Izabela i lepo priča. Smireno, polako. Ista ja. Nije ni čudo što mi se tako dopadaju njene knjige. I dopalo mi se što je rekla da je u Americi uvek manjina, jer engleski govori s akcentom, da je manjina kao pisac i kao osoba niskog rasta. Nisam nikad to tako definisala, ali jesam osećala, sa mojih nepunih 1,60 m.
- - - - - - - - - -
Kad je reč o američkim piscima, ne treba ni naglašavati da su moji favoriti iz Latinske Amerike.