Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
IQCENTAR je organizovao večeras besplatno predavanje o razvijanju finansijske inteligencije, veštinama pamćenja i brzom čitanju. Naravno, u pitanju je promocija kursa koji košta 250€. Samo brzo čitanje, koje me interesuje je 75€.
Međutim, kolega moje ćerke je završio kurs i nije zadovoljan. Stvar je zapravo u treningu, kao kod bavljenja sportom.

Ja sam književni guru ženinim prijateljicama i koleginicama s posla.

Zato me ovi muški s posla (a baš je jedna vrlo muška firma u pitanju) kad me vide s knjigom gledaju kao nekog krajnjeg čudaka, kao da na posao dolazim kočijom ili nosim načale sa crvenim staklima, tako nešto.

I šta, kao nisi čudak :lol:

- - - - - - - - - -

U mom okruženju poznajem 4-5 ženskih persona koje čitaju treš literaturu.
I poznajem samo dve, opet ženske osobe, koje čitaju "normalne" knjige.
Normalno vas ovde ne računam.

I šta, kao nisi čudak :lol:

Kad smo kod čudaka ( ne mislim na Quentina), zaboravih malopre da kažem... I mene zanima taj peeder bar. Nikad nisam videla pravog ppedera... :(

- - - - - - - - - -

Ja ne bih volela brzo da čitam jer mislim da bi se tu izgubilo uživanje.
A to je ono što me čitanju najviše vuče.
Sad... da li grešim ne znam.

U svakom slučaju nigde ne žurim :manikir:

Da, ali ja se često zamislim i odluuutaaam...

- - - - - - - - - -

Osnovno je da se redovi podvlače prstom ili pokazivačem.

IQCENTAR je organizovao večeras besplatno predavanje o razvijanju finansijske inteligencije, veštinama pamćenja i brzom čitanju. Naravno, u pitanju je promocija kursa koji košta 250€. Samo brzo čitanje, koje me interesuje je 75€.
Međutim, kolega moje ćerke je završio kurs i nije zadovoljan. Stvar je zapravo u treningu, kao kod bavljenja sportom.

Je l' ima opcija da dodjes s jednom motkom, sacekas ispred vrata i, sto bi rekla moja baba, udri po grbinu te prodavce magle?! :D
Jbt, sta sve ljudima ne padne na pamet da smisle kao izvor finansiranja! Pazi molim te, kurs brzog citanja... ocekujem da to ubrzo izraste u nesto epohalno za ovo savremeno doba, i dobije status nauke, rame uz rame sa nutricionizmom, lajf koucingom i slicnim drevnim vestinama! Menadzerisanje im vec bezi za 2 koplja, njega ce tesko neko stici...

Je l' ima opcija da dodjes s jednom motkom, sacekas ispred vrata i, sto bi rekla moja baba, udri po grbinu te prodavce magle?! :D
Jbt, sta sve ljudima ne padne na pamet da smisle kao izvor finansiranja! Pazi molim te, kurs brzog citanja... ocekujem da to ubrzo izraste u nesto epohalno za ovo savremeno doba, i dobije status nauke, rame uz rame sa nutricionizmom, lajf koucingom i slicnim drevnim vestinama! Menadzerisanje im vec bezi za 2 koplja, njega ce tesko neko stici...

To brzo čitanje je fora već decenijama, mada mi nikad nije bilo sasvim jasno o čemu se radi. Ne treba meni da brzo nešto pročitam, treba mi vremena da natenane gustiram svaku stranu po 15 minuta. :)

To je korisno za studente sa obimnom literaturom.
Nutricionizam je vazan deo higijene ishrane. Druga stvar su ove nove popularne dijete, hrono doktorke Gifing I slicno.

Jasno da jeste, ali ne treba praviti nauku od toga. Svacije telo i organizam funkcionisu drugacije, nema formule, previse je tu faktora da bi sve stalo u pravila o ishrani... narocito ako se uzme u obzir da su, samo u zadnjih 10 godina, aksiomi nutricionizma menjani za 360 stepeni :)

Prvo je bilo ne jesti mnogo jaja, pa ne jesti 4 bele smrti (secer, so, brasno, mast), pa ne piti previse vode... onda je evoluiralo da su jaja ipak mnogo zdrava i treba jesti sto vise, i u stvari od ove 4 bele smrti, samo je secer bas zeznut, ostalo je preporucljivo, cak i bolje mast nego zejtin... sad se ponovo vratili na staro i eto ipak jaja nisu bas dobra, a mast je zlo, samo maslinovo ulje! I da, sto vise vode :D

Mislim, mozda neko zaista trosi svoje vreme i resurse, na razna ispitivanja i analize, ali taj nutricionizam plasiraju takvi sarlatani na tako neozbiljan nacin, da mi je prosto neprirodno uzeti ih za ozbiljno, zajedno sa sve nutribulitom i Majom Volk :D

A tek margarin! Dosta sam se teorijski bavila ishranom i raznim preporukama i došla do saznanja da je uglavnom sve moda.
Ima poneki dobar savet u svemu tome, a definitivno sve, svaka dijeta, svaki novi revolucionarni način ishrane, kao i saveti druge vrste, brzo čitanje, kako da budete srećni, kako da se obogatite, može da stane na 2-3 strane. Ali kako nekom da prodaš tri strane za 1000 dinara, pa se onda piše i piše i lupeta i da ne kažem šta, da se dostigne bar 300-400 strana. A ako se dobro prodaje, onda se napiše i drugi deo.
Kažu da na početku neke od tih knijga Kako da se obogatite piše: "1. Nemojte da kupujete ovakve knjige".

To brzo čitanje je fora već decenijama, mada mi nikad nije bilo sasvim jasno o čemu se radi. Ne treba meni da brzo nešto pročitam, treba mi vremena da natenane gustiram svaku stranu po 15 minuta. :)

Ali treba npr. NIN-ovom žiriju. Kad im stigne 173 romana... ili koliko smo našli da je stiglo za prošlu godinu. Ali pitanje je zaista koliko je to kvalitetno čitanje. Ja čitam polako, svaku reč, pa opet nisam sigurna da sam sve uočila i shvatila na pravi način.

Kad već pomenuh NIN-a, ipak sam počela Luzitaniju. Ma šta počela - pročitala trećinu. Jedva sam je sad ostavila jer moram da radim.

Ali treba npr. NIN-ovom žiriju. Kad im stigne 173 romana... ili koliko smo našli da je stiglo za prošlu godinu. Ali pitanje je zaista koliko je to kvalitetno čitanje. Ja čitam polako, svaku reč, pa opet nisam sigurna da sam sve uočila i shvatila na pravi način.

Kad već pomenuh NIN-a, ipak sam počela Luzitaniju. Ma šta počela - pročitala trećinu. Jedva sam je sad ostavila jer moram da radim.

Siguran sam da se u tim žirijima za književne nagrade ne čitaju sve knjige.
Pošto većinu romana napišu skribomani, takvi vjerovatno lete u kantu već poslije 20, 30 ili 50 strana. A možda su članovi žirija u dobrim međusobnim odnosima, pa podijele knjige, da ne čitaju svi sve, bar do užeg izbora.
Osim toga, ti kritičari su profesionalni čitači i brzo čitaju. Mihajlo Pantić je pričao da čita skoro jednu knjigu dnevno.

Ja citam jako brzo i bez tog kursa, ne vidim cemu to...sto kaze Mlada ima smisla za studente ali ovako za uzivanje, ne znam. Zasto pobogu.

Ne mozes citati brzo u pravom smislu te reci- ja recimo svesno ne citam, ja gledam tekst bukvalno - to je neka moja analiza procesa, ali tako 'citam'od detinjstva i funkcionise. Ne utice na razumevanje teksta ili na kvalitet citanja.
Mozda zato sto sam vizuelni tip.

Recimo moj momak cita u sebi svaku recenicu bukvalno i strasno sporo cita, njemu tako odgovara. Ja sam pokusala tako i nisam bila u stanju da uzivam i da se fokusiram.

I tome ce neko da te nauci?
Ja stvarno ne vidim na koji nacin to moze da funkcionise... moze mozda u knjizevnosti, ali, ne vidim kako bi u medicini ili prirodnim naukama?
Drugo, ko je taj sto jednim citanjem upija svu materijju i nema potrebu da se vraca vise puta na isto? Ja nisam do sada cuo za takve osobe...

Ja ne bih volela brzo da čitam jer mislim da bi se tu izgubilo uživanje.
A to je ono što me čitanju najviše vuče.
Sad... da li grešim ne znam.

U svakom slučaju nigde ne žurim :manikir:

Stvar je u gustiranju.
Jos ako je knjiga onooo... da se ne razdvajam od nje, onda je vracanje knjige u biblioteku - malo je reci... kao da se rastajem sa nekim dragim.
A davno su prosla vremena, bar u mom slucaju, kad sam mogla da kupujem knjige.

Vidim ja da pojma vi nemate. A OLI lajf kouč? :zblesav:
Sad ja guglala da se malo informišem o tom fenomenu pošto skoro ništa o tome ne znam.
Kod običnog lajf kouča kaže razgovor košta 20-300 evra, a moš misliti kod OLI-ja :zcepanje:

Izvinjavam se što dodatno skrećem sa teme, ali nisam odolela pa to ti je :lol:
Bolje bi mi bilo da stvarno nešto čitam :rtfm:

Fora je da čitaš svaku treću reč, a mozak registruje i ove nepročitane. Navodno, na kraju shvatiš sve pročitano... Kaobajagi, u tamo neke fijoke u mozgu se skladišti sve što smo svesno i nesvesno opazili ili čuli, i onda kad treba, iskoči... :lol:
I ovo smo videli...

To ima smisla i tačno je, i mislim da nam se svima desilo bar neki put, u toku gledanja kviza npr., ili neke edukativne emisije. Kad ti nesto sine, i setis se, iscupavsi tu informaciju iz kog zna kog dela mozga.
Ali, to nije znanje... ne znam tačan stručan naziv, ali, laicki rečeno to je raspoznavanje. Imas ponudjene odgovore i ludacki mozak iskopa to odnekud...
Moguće da je Bolonja studiranje svela na zaokruzivanje odgovora, pa je korisno to brzo čitanje, mada, sumnjam :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back