Mrs.Bi
Veoma poznat
- Poruka
- 13.373
Književno veče Ljudmile Ulicke u Narodnoj biblioteci (kad već pominjemo Ruse
)
https://www.nb.rs/events/event.php?id=32500
)https://www.nb.rs/events/event.php?id=32500
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
)Rasno pitanje u knjizevnosti me kudikamo manje zamara od jevrejskog.

)Rasno pitanje u knjizevnosti me kudikamo manje zamara od jevrejskog.
Mene "jevrjesko pitanje" zanima, ali sada samo ako su autori neki Njujorcani cije je samo poreklo jevrejsko.
( mislim, ono, baba, deda iz Ukrajine, Poljske, Nemacke).
Ali volis i Ostera i Filip RotaJa crnce nisam mnogo ni čitao. Odbijali su me u startu, mada za to vjerovatno nije bilo objektivnog razloga.
Jevreji su mi bili ok, i zanimljiva mi je uvijek bila ta neka konekcija sa srednjom i istočnom Evropom koja se u njihovim knjigama pojavljivala. S vremenom sam shvatio koliko su opterećeni identitetskim problemom i to mi je postali zamorno.
Od Amerikanaca ipak najviše volim WASP pisce, tipa Apdajk, Makarti, ili Fokner, uostalom.
Ma procitala sam ga. Ja "relativno" brzo citamRayela, čitaš li ''Dar'' i dalje ili pauziraš?
Zašto misliš da se javila?Ali volis i Ostera i Filip Rota![]()
Baš sam danas razmišljao o Osteru. Mislim da je on tek pod stare dane počeo više da se osvrće na svoje jevrejsko porijeklo, u ovim autobiografskim knjigama.
Rot ima dosta "jevrejskih" knjiga, ali ona najbolja ([I]Američka pastorala[/I]) nije među njima.
A jevrejsko stradanje u Drugom svjetskom ratu je, inače, redovno povezano sa identitetskom pričom. Mada je najmučniju američku knjigu o holokaustu koju sam čitao (Sofijin izbor) napisao jedan protestant izjedan osjećajem krivice, jer su mu preci bili robovlasnici.
O bre, pa sta me briga sta je taj covek imao u glavi?Znam ja sve to.Interesovalo me je šta misliš o samom delu. Dakle, primetila si odbojnost prema nemačkom.
Zašto misliš da se javila?
Ima neke dve knjige, ja nisam nijednu citala, ali sam mnogo genijalan film gledala sa nazivom Sofijin izbor ( Meril Strip i drustvo), ova duga knjigaBaš sam danas razmišljao o Osteru. Mislim da je on tek pod stare dane počeo više da se osvrće na svoje jevrejsko porijeklo, u ovim autobiografskim knjigama.
Rot ima dosta "jevrejskih" knjiga, ali ona najbolja (Američka pastorala) nije među njima.
A jevrejsko stradanje u Drugom svjetskom ratu je, inače, redovno povezano sa identitetskom pričom. Mada je najmučniju američku knjigu o holokaustu koju sam čitao ([I]Sofijin izbor[/I]) napisao jedan protestant izjedan osjećajem krivice, jer su mu preci bili robovlasnici.
Isključivo služe za diskusiju, kao i cela ova tema. Baš me nasmeja sada. Primetila tu interesantnu nit dela koje si pročitala(i koju malo ko primeti) ali dobro, ok je ako te ne zanima da o tome pričaš. 
Ali mene kod Amerikanaca ( konkretno Njujorcana) bas to fascinira. TemaZa mene, jevrejske Rotove knjige su, recimo, The Plot Against America gdje špekuliše o pronacističkoj Americi u kojoj je predsjednik Čarls Lindberg, otvoreni antisemita, ili The Human Stain u kojoj piše o nemogućnosti da se pobjegne od identiteta. Pastorala je ipak sveamerička priča, jevrejska tema nije dominantna.
Zasto koristis glagol pricati?Hahhahahah Rayela, pa kako koji su mi motivi?!Isključivo služe za diskusiju, kao i cela ova tema. Baš me nasmeja sada. Primetila tu interesantnu nit dela koje si pročitala(i koju malo ko primeti) ali dobro, ok je ako te ne zanima da o tome pričaš.
''Ljudska mrlja'' je strašno dobra knjiga. Ceo Rot je uostalom.

Neću da te diram u jezičku osetljivost, oprosti.![]()
''Ljudska mrlja'' je strašno dobra knjiga. Ceo Rot je uostalom.
Nemesis ne moras da citas, kao da ponavlja PastoraluRot mi jedan od omiljenih pisaca, svaka knjiga koju sam pročitao je dobra, a najviše su mi se dopale Američka pastorala i
Ljudska mrlja, a i ostale koje sam čitao su dobre: Profesor žudnje, Portnojeva boljka, Udala sam se za komunistu, Zavera
protiv Amerike, Životinja na izdisaju... pročitao sam svaku do koje sam mogao da dođem, imam još Nemezu, Uniženje, Sabatov
teatar, Svaki čovek u e. obliku, ali ih nisam još pročitao.

Nemesis ne moras da citas, kao da ponavlja Pastoralu
Kad bre postizavate da citate tolko?
Kad budete procitali Pogledaj dom svoj andjele onda da mi izadjete na crtu![]()
Ma to nikako nije neka losa kritika nego covek jednostavno ne moze da procita sve opuse svih knjizvenika ovog sveta.Čuo sam već neke loše kritike za Nemezu, to sam pročitao u proteklih nekoliko godina, ove godine sam pročitao najmanje
knjiga u poslednjih pet-šest godina, mislim nekih pedesetak do sada.

Ja sam citala samo ovu Pastoralu, Nemesis je slican, ali sam prestala na pola knjige, ove knjige koje ti ovde navodisOd Rotovih knjiga procitala sam:
- Pisac is senke
- Oslobodjeni Zuckerman
- Udala sam se za komunistu
- Ljudska mrlja
- Profesor zudnje
- Zivotinja na izdisaju
- Zbogom Kolumbo
- Portnojeva boljka.
Omiljeni lik mi je Nathan Zuckerman. :-)