Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A šta je Matilda? Jel i to po nekoj knjizi.

Ova Pahuljicina knjiga Čitaoci iz Brouken Vila preporučuju deluje zanimljvo. A možda i te orhideje. Ja sam u fazonu orhideja ovih dana, pokušavam da razmnožim moju.

Sve si fino analizirao. Očito si zaista pažljivo čitao roman.
Jedino se ne slažemo da pisac nema simpatija prema svom junaku. Mislim da pokazuje previše sažaljenja, prijalo bi mi malo eksplicitnije osude. Ali, moje želje su već moj problem.

- - - - - - - - - -

Ma nema bolje muzike od Sajmona i Garfankla.
Inače, Art Garfankl (onaj čupaviji i bez brkova) je ljubitelj knjiga. Na njegovom sajtu može se naći spisak svih knjiga koje je pročitao od 1968. godine. Ja povremeno pogledam, da vidim koliko nam se ukusi poklapaju.

Hvala za link, sad cu da se zanimam ovim :D

Meni je za vikend bio u gostima najbolji prijatelj, obilazili smo knjizare, stoicki sam se suzdrzala od kupovine i uzela samo jednu knjigu!
Silfida, Vladimira Odojevskog.

Knjigu sam vec procitala, davnih dana ali nikako da je kupim. Odojevski je jedan od onih pisaca za koje mislim da ljudi generalno slabo znaju.
Ja sam ga zavolela davnih dana kada sam onako random uzela njegove ' Ruske noci' iz biblioteke , ljubav na prvo citanje.
Nije pisao mnogo ali se hvatao svega cini mi se, kao ruski plemic imao je sasvim dovoljno vremena da bude u svakoj corbi mirodjija, malo pisa, ,malo filozofirao, malo uredjivao, malo se bavio kritikom. Moj tip zivota....

Iskreno proslo je mnogo vremena kako sam ga citala... Silfida mi je ostala u secanju kao vrlo dobra zbirka pripovedaka, jedan prihvatljivi spoj filozofije i fantastike.

Inace odlucila sam da pauziram od kupovine knjiga na neko vreme dok ne napravim veliko spremanje i ne rascistim police. Potpuno se iracionalno vezujem za knjige i ploce, knjige koje cuvam samo zato sto sam ih dovukla iz porodicne biblioteke, knjige koje zapravo niko od nas i nije procitao niti ce , gomiletina knjiga o zenu, budizmu, neki trecerazredni pisci sa ex-yu prostora...mora da se podvuce crta.

Citam trenutno Lavkrafta, Saptaca u tami. Napravila sam pauzu od horora ali blizi se zima...

Znači, veliko spremanje. I ja sam vezana za razne svoje stvari, knjige, ploče, odecu, zavese, gluposti... i onda se stalno nerviram što mi je sve pretrpano. Pre neki dan sam bacila neke svoje torbe i danas vidim da je postava u omiljenoj počela da se cepa i sad cu morati da kupim novu, a bacila sam neke (koje godinama nisam nosila, a verovatno i ne bih) ali... onda čuvam za svaki slučaj.
A knjige posebno ne mogu da bacim. Čak mi je bilo žao i da ih ostavim na onoj razmeni u bioskopu Zvezda jer nije bilo ništa adekvatno da se uzme. Umesto da sam ih ipak jednostavno ostavila.

Pošto sam juče završila Nevestu iz Mumbaja (dopala mi se kao i mnogima ovde), malopre sam u vozu čitala na tabletu Dane zaborava Elene Farente. Nešto nisam do 24. strane stekla utisak da je nastavak Prijateljice... Ili sam ja totalno prolupala, ne sećam se ko beše Mario? :think:
Da li ovo "piše" Lena?

Pošto sam juče završila Nevestu iz Mumbaja (dopala mi se kao i mnogima ovde), malopre sam u vozu čitala na tabletu Dane zaborava Elene Farente. Nešto nisam do 24. strane stekla utisak da je nastavak Prijateljice... Ili sam ja totalno prolupala, ne sećam se ko beše Mario? :think:
Da li ovo "piše" Lena?

Nije to nastavak Prijateljice. Nastavak se zove Priča o novom prezimenu. Ostali delovi (3. i 4.) kod nas još nisu izašli, koliko ja znam. A da jesu, neko bi vec to prijavio na temi.

Da li ovo "piše" Lena?
Baš mi je drago što se i tebi dopala :)
A što se tiče Prijateljice, ja sam mnoooogo toga pozaboravljala.

Da, Matilda vidim dobro prolazi na blagajnama. Mi smo najpre bile do Takvuda, tamo nije bilo karata ni za Sneška, ni za Malildu. Onda smo se preselile u Ušće, Matilda je i tamo bila rasprodata, za Sneška su očigledno imali karte.

Tako da, sledeći put - Matilda.

Dobih preporuku za Matildu.

A veceras sam gledala Veliku dramu u Narodnom pozoristu.
Odlična predstava.Prepuno pozoriste...ljudi stoje..jos sam pod utiscima

Orfelin je upravo ovih dana objavio i Tomasa Ligotija, zbirku priča Pisar tame, u kojoj se takođe nalazi i njegov esej "Utehe u užasu".

Neee a znas koliko mi je trebalo da se odgovorim od Makena u subotu:D Kao ne ne, sacekaj platu !
Nista sledeca plata, dve knjige. To je ok:)

- - - - - - - - - -

Mislim da nije, ali to je ta priča. U svakom slučaju, ruski film u bioskpima, nije bila situacija mnoooogo davno.

- - - - - - - - - -

Akad već pominjemo filmove po knjigama, ovome se baš radujem.

http://www.cineplexx.rs/Content.Nod...s/PREMIJERA_Ubistvo_u_orijent_ekspresu.sr.php

Bukvalno svi oko mene jedva cekaju ovaj film..
Ja sam malo skepticna....ekipa je odlicna ali mi je nekako nezamisliva...

Nadam se sa ce biti dobar:)

Nije to nastavak Prijateljice. Nastavak se zove Priča o novom prezimenu. Ostali delovi (3. i 4.) kod nas još nisu izašli, koliko ja znam. A da jesu, neko bi vec to prijavio na temi.

Znam. Pročitala sam i nastavak. Ovo je je hrvatsko izdanje i trebalo bi da je treći deo. Ali ne prepoznajem likove.

- - - - - - - - - -

Danas sam u busu čitala Zapise jednog venerologa. Piške žive, svega tu ima, kao istinite dogodovštine. :) Knjiga je edukativnog i zabavnog karaktera. Pomalo vređa inteligenciju, ne verujem da postoje ovoliki glupaci. :roll:

- - - - - - - - - -

Aha, evo, vidim, Dani zaborava nemaju veze s Prijateljicama.

AD ACTA
Patrik Ouržednjik

Mnogo nabacano za moj ionako zbrkan ritam. U toku citanja sam se sto puta pitala ko sad ovo prica, ili o cemu sad ovaj pise. A opet ima zabavnih i pametnih delova. Sta znam, malena je knjiga, neobicna forma, ako vam dodje do ruku probajte. Ali mene nije odusevila...

Inace sam odavno prestala da redovno kupujem knjige. Kupim bas nesto sto zelim da procitam a nema u biblioteci ili u pdf'u. To ispadne 1 do 5 knjiga godisnje.
Sve ono sto ne zelim da zadrzim saljem dalje, ili nekoj drugarici pa joj naglasim da i ona uradi isto a ne da mi vraca knjigu, ili ostavim na gomilu za da poklonim biblioteci (hocu da odnesem u moje selo na Drini ali to ceka leto).
Na ovaj nacin pravim jednu svoju lepu kolekciju dragih knjiga koje imaju ili umetnicku vrednost ili sam ih dobila na poklon ili planiram nekad ponovo da ih citam.
Moje pravilo je, generalno a ne samo sa knjigama, da sve sto uzimam u ruke samo kad brisem prasinu (sredjujem ormare, fioke i td..) treba da leti iz kuce.

Kod mene utisci drugaciji. Dani zaborava su mi bas dobra knjiga a Prijateljicu pocela i odustala.
Inace sam uzela iz biblioteke ovdasnje 40 pravila ljubavi od Elif Safak. Dobra knjiga, mada mislim da cu je zavrsiti 2019. ovim tempom.

Imam problem da izaberem narednu knjigu za citanje. Ne trenutno vec inace. Ovu papirnu citam samo preko dana, ali uvece u krevetu citam pdf. I kad sam zavrsila ovu Ad Acta, provedem preostalo vreme do spavanja gledajuci sta sve imam u pdf'u. Tako dve veceri samo razgledam knjige a za to vreme bih procitala makar 50 strana kad bih znala sta mi se cita...

Ja sam samo te Dane zaborava čitao i nisu mi se nešto dopali.

Obraduj me pa kaži da su knjige iz Napuljskog kvarteta (Prijateljica i nastavci) mnogo bolje.

Jesu bolje, a da li baš mnogo... :roll: Ne bih smela da tvrdim, sudeći po tvojim strogim kriterijumima... Za tvoju ženu da. Nekako su mi melodramatične, nisu čvrste ko što vole muškarci...

Ja sam nastavila sa onim Mankelom (Talijanske cipele), ovaj put je krimić u pitanju. Knjiga se zove Ubice bez lica, zasad je zanimljivo. U nekom zabačenom selu u Švedskoj napadnut je stari bračni par, inspektor Valander, kreće u istragu. Taj Valander je glavni lik svih Mankelovih krimića, koliko sam videla.

Ja sam nastavila sa onim Mankelom (Talijanske cipele), ovaj put je krimić u pitanju. Knjiga se zove Ubice bez lica, zasad je zanimljivo. U nekom zabačenom selu u Švedskoj napadnut je stari bračni par, inspektor Valander, kreće u istragu. Taj Valander je glavni lik svih Mankelovih krimića, koliko sam videla.

Meni se dopada.
Za taj zanr dobro pise.
Ali uvek postoji neko ko to radi bolje.

- - - - - - - - - -

Meni se konacno posrecilo. Nasla sam Ledeni dvorac Tarjeja Vesosa.
Citam je, ali mislim da su mu Ptice bolje.

Jel ima i neka serija s tim inspektorom Valanderom? Nešto mi poznato.

Meni Talijanske cipele dobro odmiču, ali nešto kao da osećam blago zasićene Šveđanima. Malo ih "presecam" Orhanom Pamukom. Da, i dalje čitam Dževdet bega. U početku mi je bilo interesantnije, sad malo davi. Ali takav je Pamuk.

Oporavak – Pet Barker, Okean 300 str. 9/10

Jedna fina kulturiška knjiga. Psihološki roman. Neka davna Danina preporuka.

I sv. rat, ali ne na terenu već u pozadini.
Priča o traumama tih mladih ljudi koji su bili učesnici i čija je psiha u nekom trenutku popustila a rat još uvek traje.
Oni su izvesno vreme tu gde jesu, a onda dolazi odluka komisije da li se vraćaju na front ili ne.

Svi likovi su likovi elitne (uslovno rečeno) duševne bolnice u Engleskoj, i svi oni imaju neko svoje najstrašnije iskustvo koje je bilo ta kap u prepunoj čaši strahota zbog čega su dospeli na ovo mesto. Tu je i lik jednog lekara koji zapravo drži konce cele knjige.

Knjiga je takva da se čita natenane, bez žurbe.

- - - - - - - - - -

Ja ću tek da se bavim tim Šveđaninom.
Uzela sam Peta žena . Videćemo.

Ne znam da li ima serija.

- - - - - - - - - -

Evo našla. Ima.
http://www.rtv.rs/sr_lat/valander

A vidi, glumi ga Kenet Brana... moraću i ja malo da čitam te Mankelove krimiće. Ako se ne predoziram Švedjanima. ČIni mi se da je Rayela ostavila linkove za te romane. Nisam ih skinula, moraću malo da pretražim.

Pa ću i ja da nakupim elektronskih knjiga (a kupiću i čitač, rešila sam!), pa ću onda danima da gledam šta sve imam i neću stići da čitam, kao Kanela :zag:

- - - - - - - - - -

da podsetim
provedem preostalo vreme do spavanja gledajuci sta sve imam u pdf'u. Tako dve veceri samo razgledam knjige a za to vreme bih procitala makar 50 strana kad bih znala sta mi se cita...

Ala ste informisane, svaka čast. Ja nisam znala za seriju, a bome ni za Mankela, dok ga Rayela nije pomenula. Sa neta sam skinula nekoliko knjiga, a ovu sam izabrala jer nema milio strana. Ja nemam ni vremena, ni strpljenja za obimne knjige.

Bi, kako ti se sviđaju cipele?

Kenet Brana igra i Poaroa u ovom novom Ubistvu u Orijent ekspresu, koji smo pominjale.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back