Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kventin je definitivno postao jedan od nas. Javlja se i kad nema nešto posebno da kaže, samo da bude u društvu (i da mu čujemo glas) i sluša dobru muziku.

Ja ću za početak da se pridružim tebi i Polu, a posle ćemo videti.

Znate da ja dugo nisam povezala da je Pol Sajmon isti onaj iz dueta Sajmon i Garfankl. A odrasla sam na tome. Sara i Gara su bili nešto najlepše što smo slušali.
Onaj album najveći hitovi, gde sede ispred ograde
sara i gara.jpg

Jeste, ušlo je u legendu.

Gde ćeš ti, Kamenita, da gledaš Sneška?

Ja ga nisam ni čitala još. A možda i neću, nije me Nesbe kupio. A u Snešku se nešto dešava na ovim prostorima? Zato je poznat? Ili je to u nekom drugom romanu?

On se u svakom romanu dotakne ovih prostora, spomene nesto oko istorije, rata, ili je neko od likova sa Balkana. Ali u Snesku radnja nije smeštena ovde, niti je neko od bitnih likova balkanac. Dovro prolazi jer je kao najbolja knjiga njegova, i najkrvavija

Jesi ii čitala Balaševića ranije? Je li ga iko odavde čitao? Davno, davno dok smo Balašević i ja još uvek bili u ljubavi čitala sam knjigu, mislila sam da se zove Tri ratna druga, sad vidim da je Tri posleratna druga. Čitala, a ne pročitala, nikako mi nije išlo. Nekako mi je bila, ne umem čak ni da objasnim, previše nakindjurena.

Jesam.Upravo Tri posleratna druga. I volela sam tu knjigu.Mnogo.Jos uvek napamet znam sve omiljene citate.Volim kako on pise.Volim slike koje stvara recima.Volela sam i njega.Ujak je to preneo na sve nas...a ujak je Petar Pan mog detinjstva.Djole to odavno nije.Razocarao me je svojim stavovima i gotovo sam se osecala povredjeno.Ne shvatam sta mu je sve to trebalo....Medjutim, trudim se da to razdvojim od onog sto stvara.I prosle godine sam kupila karte za novogodisnji koncert..i ponovo je,kao i prethodna tri puta, iskrslo nesto zbog cega se nije islo (dva puta smrtni slucajevi, od ukupno cetiri neuspela pokusaja). ..

Ja sam čitala Balaševića, svašta i knjige i kolumne i pesme. Naša ljubav nije prestala. Možda bih mu imala štogod zameriti, uvek se nađe kad se hoće, ali neću. Svi smo bili mladi pa smo radili nešto što bismo sada drugačije. Meni lično je žao što nisam još manje slušala roditelje a više svoje instikte i želje.

Dakle, Tri posleratna druga, prva Đoletova knjiga, obožavala sam je. Meni je bila super. A uvek mi je glavno merilo knjige bilo koliko ona meni prija i koliko ja uživam u čitanju. Čitala i plakala koliko se sećam. Ne stidim se i ne odričem je se
Pa onda: I život ide dalje, Jedan od onih života, Dodir svile. ... te su se već malo slivale jedna u drugu, da li su bili pokušaji romana, zbirka kolumni, namera da se uzme još para na isto pisanje...

A gledam sad na sajtu Delfija, knjige su mu 2.105 dinara, a imaju od 165 do 280 strana. Ne bih toliko platila da mi je rođeni brat.

Za svaki slučaj neću ga ponovo čitati da ne pokvarim utisak. Držaću se nekih dragih pesama.

Dodir svile sam dobila za jedan daaavni rodjendan.Bas sam je zelela.

Ju, ta cena uDelfiju je jeziva.Skoro kao ilustrovani Hari Poter(kojeg silno zelim).Na sajmu su bile po 1.280,00 rsd.
Decko koji ih prodaje, samoinicijativno mi je rekao da se u prvih par dana prodalo oko 3000 i kako iz Hrvatske na potpisivanje stizu cetiri autobusa i kako ga iscekuju na Interliberu u Zagrebu.
Prodavale su se i majice sa njegovim likom u karikaturi i potpisom.1800 rsd komad.U crnoj i beloj varijanti.

- - - - - - - - - -

A, pa i ovo moje je naknadna pamet.
Sada mislim to što mislim, ali onda dok sam ga čitala prijao mi je.
Sada pak idemo dalje i na njega se neću vraćati kao i na mnoge druge.

Idemo dalje, pade mi na pamet onaj divan film iz ko zna koje godine :D

Obozavala sam taj film.I Gagu :heart:
I dva slinava Ciganceta...

Poslednja izmena:
Secam se tvojih prica da te stalno nesto sprecavalo da odes na koncert. Pa jesi li uopšte nekad uspela da odes?
Ja sam isla dok su isli ljudi koji vole njegove stihove i muziku, kad je to postala stvar prestiza, nisam sebe vise videla tamo. A i meni je dosta da odem jednom u 5-10 godina na neciji koncert, cesce mi je ponavljanje...

Moj muz, Rumena Buzarovska
Savrseno.
Kakav dar da se opisu osecanja, da se docara atmosfera. Skroz sam odusevljena.

Citala sam odlomke na sajtu.Odlicno je.Pravo u centar.Jedino ne volim price,a ovo je tako koncipirano, cini mi se..

- - - - - - - - - -

Secam se tvojih prica da te stalno nesto sprecavalo da odes na koncert. Pa jesi li uopšte nekad uspela da odes?
Ja sam isla dok su isli ljudi koji vole njegove stihove i muziku, kad je to postala stvar prestiza, nisam sebe vise videla tamo. A i meni je dosta da odem jednom u 5-10 godina na neciji koncert, cesce mi je ponavljanje...

Jesam, vise puta...Dok su to bili oni u Sava Centru...
Od 2004. Kad se prvi put izjalovilo, nikako...
Zimus me je ocarala scenografija...sestra mi je slala slike i zvala da slusam kad peva ono sto volim...

Да се јавим са утисцима о управо завршеним Остацима дана од Казуа Ишигура. После онако добро аргументоване Квентинове критике, морао сам да видим како ће се мени допасти. Утисци су ми јако позитивни и морам рећи да сам прилично уживао читајући овај роман. Све препоруке. Ево и утисака:
„Радња“ је мање-више једноставна: протагониста – остарели енглески батлер, господин Стивенс, одлази на пут како би поново срео колегиницу/пријатељицу која је из куће у којој су заједно служили отишла пре више година. Током тог путовања, док вози или седи по локалним хотелима и разгледа пределе које до тада није видео, сумира свој живот и службу код бившег послодавца, лорда Дарлингтона. Лорд Дарлингтон, некада угледни, мада не баш политички освешћен, британски аристократа, шуровао је са Немцима пре и током Другог светског рата (у жељи да учини велике ствари, помири народе у Европи и сл.), па је након звршетка рата, углед пропао, а заједно са угледом и здравље и, на крају, живот. Кућу лорда Дарлингтона купио је богати Американац, а заједно са кућом и послугу, како би себи купио и мало старе британске отмености.

Оно што није толико манифестно је, заправо, оно што је права вредност овога романа. Иако се на многобројним местима придаје велика важност батлерском позиву и приповеда о његовим захтевима (што би се на манифестном нивоу заиста могло сврстати у тричарије попут, како је већ Квентин споменуо, трактата о чишћењу сребрног есцајга), све сам то доживео као средство да се кажу многе друге ствари. Пре свега, провлачи се питање оданости и достојанства. Оданости батлера према послодавцу и достојанства у вршењу дужности, али то се може разумети и као питање оданости и слепе послушности и лојалности поданика према власти или верника према религиозним вођама. Да ли се могу постављати незгодна питања? Да ли је у реду преиспитивати ставове и поступке ауторитета? Да ли је само послушан слуга (-->грађанин) добар слуга (-->грађанин)?

Господин Стивенс јесте приказан као доцилан, међутим, он је у суштини дубоко трагична и промашена личност, што, рекао бих при крају схвата и он сам (рекао бих да је сажаљење најјачи утисак који код мене изазива). Ипак, у пар тренутака на површину испливавају трунке сумње, које он уз велики напор потискује дубоко у себе и наставља да служи правоверно, онако како је научен.
Ту је и питање поједица и његове улоге у великим стварима, јер господин Стивенс присуствује многобројним састанцима европске и светске елите и држи да у тим састанцима његово служење може имати судбоносан карактер. Да ли та улога постоји или ми, као мали и нејаки појединци, само имамо илузију о сопственој битности и илузију да можемо утицати на велика/општа догађања?

Нисам стекао утисак да је Ишигуро носталгичан према старим добрим временима. Да, господин Стивенс јесте, али је то приказано без посебне пишчеве симпатије према било коме, врло објективно рекао бих.
Говор јесте китњаст, архаичан, уштогљен, као и само понашање; за мене јако успело дочаравање атмосфере пословичне енглеске уштогљености. Симбол старих добрих времена, времена која су прошла и превазиђена.

Ух, расписах се, али као што се види, многобројна питања су искрсавала док сам читао роман, можда сам само пажљивије читао јер сам имао велику жељу да га прочитам. У сваком случају, рекао бих да је ово један изузетно написан роман, са многобројним слојевима. Сигуран сам да би се свидео многима са овог форума.

Zimus me je ocarala scenografija...sestra mi je slala slike i zvala da slusam kad peva ono sto volim...
skoro kao da si bila

Ju, ta cena uDelfiju je jeziva.Skoro kao ilustrovani Hari Poter(kojeg silno zelim).Na sajmu su bile po 1.280,00 rsd.
Decko koji ih prodaje, samoinicijativno mi je rekao da se u prvih par dana prodalo oko 3000 i kako iz Hrvatske na potpisivanje stizu cetiri autobusa i kako ga iscekuju na Interliberu u Zagrebu.
Prodavale su se i majice sa njegovim likom u karikaturi i potpisom.1800 rsd komad.U crnoj i beloj varijanti.
.
Hari Potera ili Balaševića?

- - - - - - - - - -

Да се јавим са утисцима о управо завршеним Остацима дана од Казуа Ишигура. После онако добро аргументоване Квентинове критике, морао сам да видим како ће се мени допасти. Утисци су ми јако позитивни и морам рећи да сам прилично уживао читајући овај роман. Све препоруке. Ево и утисака:
„Радња“ је мање-више једноставна: протагониста – остарели енглески батлер, господин Стивенс, одлази на пут како би поново срео колегиницу/пријатељицу која је из куће у којој су заједно служили отишла пре више година. Током тог путовања, док вози или седи по локалним хотелима и разгледа пределе које до тада није видео, сумира свој живот и службу код бившег послодавца, лорда Дарлингтона. Лорд Дарлингтон, некада угледни, мада не баш политички освешћен, британски аристократа, шуровао је са Немцима пре и током Другог светског рата (у жељи да учини велике ствари, помири народе у Европи и сл.), па је након звршетка рата, углед пропао, а заједно са угледом и здравље и, на крају, живот. Кућу лорда Дарлингтона купио је богати Американац, а заједно са кућом и послугу, како би себи купио и мало старе британске отмености.

Оно што није толико манифестно је, заправо, оно што је права вредност овога романа. Иако се на многобројним местима придаје велика важност батлерском позиву и приповеда о његовим захтевима (што би се на манифестном нивоу заиста могло сврстати у тричарије попут, како је већ Квентин споменуо, трактата о чишћењу сребрног есцајга), све сам то доживео као средство да се кажу многе друге ствари. Пре свега, провлачи се питање оданости и достојанства. Оданости батлера према послодавцу и достојанства у вршењу дужности, али то се може разумети и као питање оданости и слепе послушности и лојалности поданика према власти или верника према религиозним вођама. Да ли се могу постављати незгодна питања? Да ли је у реду преиспитивати ставове и поступке ауторитета? Да ли је само послушан слуга (-->грађанин) добар слуга (-->грађанин)?

Господин Стивенс јесте приказан као доцилан, међутим, он је у суштини дубоко трагична и промашена личност, што, рекао бих при крају схвата и он сам (рекао бих да је сажаљење најјачи утисак који код мене изазива). Ипак, у пар тренутака на површину испливавају трунке сумње, које он уз велики напор потискује дубоко у себе и наставља да служи правоверно, онако како је научен.
Ту је и питање поједица и његове улоге у великим стварима, јер господин Стивенс присуствује многобројним састанцима европске и светске елите и држи да у тим састанцима његово служење може имати судбоносан карактер. Да ли та улога постоји или ми, као мали и нејаки појединци, само имамо илузију о сопственој битности и илузију да можемо утицати на велика/општа догађања?

Нисам стекао утисак да је Ишигуро носталгичан према старим добрим временима. Да, господин Стивенс јесте, али је то приказано без посебне пишчеве симпатије према било коме, врло објективно рекао бих.
Говор јесте китњаст, архаичан, уштогљен, као и само понашање; за мене јако успело дочаравање атмосфере пословичне енглеске уштогљености. Симбол старих добрих времена, времена која су прошла и превазиђена.

Ух, расписах се, али као што се види, многобројна питања су искрсавала док сам читао роман, можда сам само пажљивије читао јер сам имао велику жељу да га прочитам. У сваком случају, рекао бих да је ово један изузетно написан роман, са многобројним слојевима. Сигуран сам да би се свидео многима са овог форума.

Da, lepo si to sve analizirao. Meni se svideo. Moram još da čitam Išigura.

Sve si fino analizirao. Očito si zaista pažljivo čitao roman.
Jedino se ne slažemo da pisac nema simpatija prema svom junaku. Mislim da pokazuje previše sažaljenja, prijalo bi mi malo eksplicitnije osude. Ali, moje želje su već moj problem.

- - - - - - - - - -

Znate da ja dugo nisam povezala da je Pol Sajmon isti onaj iz dueta Sajmon i Garfankl. A odrasla sam na tome. Sara i Gara su bili nešto najlepše što smo slušali.
Onaj album najveći hitovi, gde sede ispred ograde

obozavam Simona i Garfunkela. U to ime :heart:

Ma nema bolje muzike od Sajmona i Garfankla.
Inače, Art Garfankl (onaj čupaviji i bez brkova) je ljubitelj knjiga. Na njegovom sajtu može se naći spisak svih knjiga koje je pročitao od 1968. godine. Ja povremeno pogledam, da vidim koliko nam se ukusi poklapaju.

Da, lepo si to sve analizirao. Meni se svideo. Moram još da čitam Išigura.
Свакако је и мени још у плану. :)

Sve si fino analizirao. Očito si zaista pažljivo čitao roman.
Jedino se ne slažemo da pisac nema simpatija prema svom junaku. Mislim da pokazuje previše sažaljenja, prijalo bi mi malo eksplicitnije osude. Ali, moje želje su već moj problem.

Ma nema bolje muzike od Sajmona i Garfankla.
Inače, Art Garfankl (onaj čupaviji i bez brkova) je ljubitelj knjiga. http://www.artgarfunkel.com/library.htmlNa njegovom sajtu može se naći spisak svih knjiga koje je pročitao od 1968. godine.

Да, рекох и ја да би сажаљење најбоље описало оно што осећам према господину Стивенсу. Можда ме је Ишигуро само завео :D.

Волим овакве спискове да истражујем :).

Poslednja izmena:
Dobro jutro ljudi! :-)
Nisam neko vreme pisala.
Odusevljena sam postavljenim spiskom. :-) Podseca me na "Knjige mog zivota" Henrija Milera. Volim da znam knjizevne preferencije pisaca I ostalih umetnika.

Meni je vikend u znaku muzike Sixta Rodrigeza. :-)

Danas kumujemo drugi put ove godine. Bice bas lep dan. :-)

Yersinia, svaka cast za temeljni prikaz!

Ja nista novo ne citam, I dalje Sam na Pekicu. Ipak, moram da podelim sa vama da ostajem odusevljena izrazima koje koristi. Zaista erudita par excellence.

Ja sledeće nedelje idem da gledam Matildu. Čula sam i ja da Sneško ne valja.
Ide mi se u pozorište i moram po tom pitanju da se malo aktiviram.

Nisam ništa čitala prošle nedelje, navikavala sam se na to da sam došla s odmora i počela da radim, pa sam sva bila neorganizovana:lol: Kao sledeću ću čitati Vreme divlih orhideja.

Kopala sam danas po sajtovima šta ima zanimljivo... Nedavno sam videla neku novu knjigu u izdanju Platoa, Čitaoci iz Brouken Vila preporučuju https://www.knjizara.com/Citaoci-iz-Brouken-Vila-preporucuju-Katarina-Bivald-147567
Ovo bi moglo da bude interesantno za nas. :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back