Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Išla sam na razmenu knjiga. Pronašla sam neki časopis sa književnim portretom Živojina Pavlovića (Kventin je sigurno ponosan na mene :)) i magistarski rad na temu Marsel Prust i drugi realisti. Ljubazna bibliotekarka mi je ponudila roman Tri lica jedne ljubavi, zna da volim beletristiku. Potražih šta ste pisali o njoj i pronađoh Danin fascinantan spisak... Moj naklon... :worth:
E lepo što ste me podržale jer sam sad iskoristila što su mi došli roditelji da čuvaju bebu pa sam mogla da otkucam spisak pročitanih knjiga za ovu godinu a vi hajte pa pišite šta vas zanima. Mada, kao i dosad, treba imati u vidu koliko nam se ukusi razlikuju i svi najbolje znamo čiji su prikazi i mišljenja najsličniji našima.
Samo par reči o ocenama, naročito zato što je to i Bi pomenula kao problem. Ovako:
1- baš mi se nije dopalo ili baš veliko razočarenje ili potpuno gubljenje vremena ili nepročitano do kraja
2- tek ima nešto što "vadi stvar" u odnosu na gornju kategoriju, nešto dobro urađeno, ili nešto novo saznala, a ostalo nije za preporuku
3- sasvim fina knjiga; zadovoljna što sam je pročitala ali ne moram da je imam; zadovoljna ali bojim se da ću je zaboraviti za godinu dana; "za iz biblioteke"
4 - dobra knjiga; malo joj fali da bude savršena; dobra ali ima nešto što mi se nije dopalo
5 - teško kod mene zaraditi :) Baš baš mi se svidela; baš baš dobra (ovo ne mora da bude isto. Npr. "Kapija suza" bi po literarnom dostignuću po mojoj skali trebalo da bude 4 međutim toliko sam uživala, toliko zavolela te likove, toliko često se i sad setim knjige i mislim da će tako biti i nadalje da je zaslužila 5. A neki Nobelovac, npr. Modijano, lepo piše, sve mi to fino teče, ali sam veoma distancirana u odnosu na to što pročitam i bojim se da ću zaboraviti iako mi se u toku čitanja dopada).

- - - - - - - - - -

I sad, tananana... 106 Daninih veličanstvenih za 2015. godinu :D

1. Pelagija i crni monah, Boris Akunjin (Informatika). 5
2. Bezbojni Cukuru Tazaki i njegove godine hodočašća, Haruki Murakami (Geopoetika). 3
3. Pročišćenje, Sofi Oksanen (Čarobna knjiga). 2
4. Jednostavan život, Kenzaburo Oe (IPS). 4
5. Diskretan heroj, Mario Vargas Ljosa (Laguna). 4
6. Izmisli ljubav za mene, Hose Ovehero (Laguna). 4
7. Pelagija i crveni petao, Boris Akunjin (Informatika). 5
8. Volvo kamioni, Erlend Lu (Geopoetika). 2
9. Beogradski druzi, Rebi Džabir (Geopoetika). 5
10. Ulica Šarlot, Deni Valas. 3
11. Rodoslov, Patrik Modiano (Akademska knjiga). 4
12.Povratak u Brajdshed, Ivlin Vo (Utopija). 5
13. Sunce u njenoj kosi, Đampa Lahiri (Vulkan).3
14. Osetljiva ravnoteža, Rohintron Mistri (Laguna). 5
15. Putovanje kroz Portugaliju, Žoze Saramago (Laguna). 3
16. Kad zatvorim oči,Ednej Silvestre (Evro-Giunti). 3
17. Močvara, Arnaldur Indridanos (Booka). 5
18. Amerikanka, Monika Fagerholm (Narodna knjiga). 3
19. Dolina patnje, Lidija Žorže (Narodna knjiga). 5
20. Kuća sećanja i zaborava, Filip David (Laguna). 4
21. Savremena arapska priča, grupa autora (Clio). 3
22. Slepi čovek iz Sevilje, Robert Vilson (Laguna). 3
23. Tri moćne žene, Mari Ndijaj (Agora). 4
24. Doña Perfekta, Benito Peres Galdos (Clio). 4
25. Kapija suza, Ejbraham Vargeze (Laguna). 5
26. Braća po krvi, Ernst Hafner (Laguna). 4
27. Smrt i njeni hirovi, Žoze Saramago (Laguna). 4
28. SFRJ za ponavljače, Dejan Novačić. 3
29. Druga Bolenova kći, Filipa Gregori (Laguna). 3
30. Sudbina i komentari, Radoslav Petković (Laguna). 4
31. Prijatelji, Slobodan Selenić (Laguna). 5
32. Sneško, Ju Nesbe (Laguna). 3
33. Pogrebni običaji, Hana Kent (Laguna). 4
34. Babetina gozba, Karen Bliksen (Geopoetika). 5
35. Luka, Jens Kristijan Grendal (Okean). 4
36. Služavke, Ketrin Stoket (Čarobna knjiga). 3
37. Grobna tišina, Arnaldur Indridason (Booka). 5
38. Palmin pirinač,Fransisko Azavedo (Čarobna knjiga). 4
39. Slonovski mesec, Džon Svini (Laguna). 2
40. Obuci svoju porodicu u somot i džins, Dejvid Sedaris (Samizdat). 5
41. Pozovite babicu, Dženifer Vort (Čarobna knjiga). 5
42. Inspektor Bronštajn i slučaj ubijenog naciste, Andreas Pitler (Laguna). 1
43. Nedeljni filozofski klub, Aleksandar Mekol Smit (Samizdat). 4
44. Amerikana, Čimamanda Ngozi Adiči (Laguna). 5
45. Crooked House, Agatha Christie. 4
46. Glasovi reke, Žaume Kabre (Laguna). 5
47. Gde si nestala, Bernadeta? , Marija Sempl (Samizdat). 3
48. O miševima i ljudima, Džon Stajnbek (Laguna): 5
49. Čim preživim ovaj roman, Mirjana Đurđević (Agora). 2
50. Spaljene senke, Kamila Šamsi (Laguna). 4
51. Prijatelji, ljubavnici, čokolada, Aleksandar Mekol Smit (Samizdat) 4
52. Knjiga o sreći, Nina Berberova (Paideia). 5
53. Smrt i malo ljubavi, Aleksandra Marinjina (Fabrika knjiga). 4
54. U inat kiši, Aleksandar Mekol Smit (Samizdat). 3
55. Nemi i ukleti, Robert Vilson (Laguna). 3
56. A planine odjeknuše, Haled Hoseini (Laguna). 4
57. Helgin dnevnik, Helga Hošek Vajs (Laguna). 3
58. Štedljivo s komplimentima, Aleksandar Mekol Smit (Samizdat). 3
59. Tri lica jedne ljubavi, Šandor Marai (Laguna). 5
60. Mi, Dejvid Nikols (Laguna). 5
61. Pomen, Ana Houp (Laguna). 4
62. Zaboravljena umetnost zahvalnosti, Aleksandar Mekol Smit (Samizdat). 2
63. Sva svetlost koju ne vidimo, Entoni Dor (Laguna). 2
64. O roditeljima id eci, Emil Hakl (Dereta). 4
65. Očaravajuće ćudi običnih ljudi, Aleksandar Mekol Smit (Samizdat) 1
66. Sabrana dela Aj Džej Fikrija, Gabrijela Zeman (Laguna). 4
67. Bekovo poslednje leto, Benedikt Vels (Plato). 3
68. Opet on, Timur Vermes (Laguna). 4
69. Grrrim, Katrin Duve (Laguna). 2
70. Kad u vučji sat, eto ih opet, Zirana Zateli (Prosveta). 5
71. Ne znam kako joj to polazi za rukom, Alison Pirson (Laguna). 3
72. Iščezla, Džilijan Flin (Laguna). 5
73. Tri žene, Mardž Pirsi (Okean). 4
74. Senke jednoroga, Rakel Martinez (Dereta). 3
75. Aleks, Pjer Lemetr (Laguna). 5
76. Dolina Ise, Česlav Miloš (Paideia). 4
77. Abecedar, Česlav Miloš (Laguna). 3
78. Pokoravanje, Mišel Uelbek (Booka). 5
79. Prednosti jednog marginalca, Stiven Šboski (Dereta). 2
80. Žena na stepenicama, Bernhard Šlink (Plato). 3
81. Slobodan svet, David Bezmozgis (Plato). 5
82. Šala, Milan Kundera. 5
83. Stilista, Aleksandra Marinjina (Fabrika knjiga). 5
84. Bili, Ana Gavalda (Paideia). 1
85. Indijski začin na francuski način, Ričard Morais (Vulkan). 2
86. Kuga i kolera, Patrik Devil (Čarobna knjiga). 4
87. Lazarove žene, Marina Stepnova (Agora). 5
88. Gde ste bili kada je padao mrak, Mario Levo (Dereta). 1
89. Klub nepopravljivih optimista, Žan-Mišel Genasija (Čarobna knjiga). 4
90. Čudo, R. H. Palasio (Dereta). 4
91. Vrana, Erik Aksl Sund (Samizdat). 1
92. Velika kuća, Nikol Kraus (Booka). 5
93. Linda, Lejf G. V. Pešon (Laguna). 2
94. Hadersfild, Uglješa Šajtinac (Jugoslovensko dramsko pozorište). 5
95. Jedan dan i druge priče o psihoterapiji, Irvin Jalom (Psihopolis). 5
96. Alah nema obavezu, Amadu Kuruma (Clio). 4
97. Smisao života: priče o psihoterapiji, Irvin Jalom (Psihopolis). 4
98. Sezona seobe na sever, Tajib Salih (Clio). 5
99. Nikeče, Paulina Šizijane (Geopoetika). 4
100. Sveta glad, Beri Ansvort (Laguna). 5
101. Svet koji nestaje, Činua Ačebe (Dereta(). 5
102. Nezaboravno kolektivno samoubistvo, Arto Pasilina (Odiseja). 4
103. Riba, patka, vodozemac, grupa autora (ur. Ljubica Arsić) (Laguna). 3
104. Rat nema žensko lice, Svetlana Aleksijevič (Čarobna knjiga). 5
105. Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu, Rensom Rigs (Orfelin). 3
106. Grad pustoduha, Rensom Rigs (Orfelin). 4

- - - - - - - - - -

sad tek vidim da sam se nadovezala na ovu raspravu Elefterie i Krasuljka, jel 5 ili 6
Ubacila si se ko deda u red za mleko... :zcepanje:
:cmok2:

Ko o čemu baba o uštipcima. Baba sam, naravno, ja , a uštipak je e-čitač. Posto intenzivno gledam oglase da kupim, pa vidim da su uglavnom sa ekranima od 6 inča. Ja sam očekivala da je to nesto vece. Pa telefon mi je 5 inča. Jel to dobra velicina? Dobro, oni su veći, zgodniji za držanje...

- - - - - - - - - -

sad tek vidim da sam se nadovezala na ovu raspravu Elefterie i Krasuljka, jel 5 ili 6
Ja imam telefon od 6 i citac od 6, al izgleda da ima razni inchovi ili colovi:))
Telefon ide u duzinu, a ovaj citac recimo 2 cm v ise u sirinu, tako da je kao kad citas dzepnu knjigu.
Ja mislim i da nema vecih ( citaca, a valjda ni telefona;))
Slobodno uzim taj od 6.

Satori Srđana Srdića je, poslije romana Lincoln in the Bardo već druga knjiga koju sam u posljednje vrijeme pročitao koja u naslovu ima neki pojam iz budizma. Pri tom, niti mene budizam nešto interesuje, niti sam uopšte znao da su to budistički koncepti. Mislio sam da je satori nečije ime, valjda zbog Foknerovog Sartorisa, a zapravo je neka vrsta prosvjetljenja. I to nije jedina slučajnost vezana za Satori. U knjizi se pominje američki muzičar Džon Zorn za kog ja nikad ranije nisam čuo, štaviše, nisam znao da li je stvarna ili izmišljena ličnost, a onda sam, dan nakon što sam pročitao njegovo ime u knjizi, isto ime vidio na plakatu za nekakav džez festival ovdje gdje živim.

Ali, sve te slučajnosti na stranu (mada sve one vjerovatno nekako doprinose utisku), treba reći i neku riječ o knjizi. Satori je jedan od onih kompleksnih savremenih romana koji čitaocu ne pomažu baš mnogo da pohvata konce radnje. Mislim, znamo da je junak/pripovjedač, bivši voditelj noćnog programa na radiju, iz nekog razloga napustio porodicu i posao i uputio se, pješke, na višednevno putovanje negdje, na sjever. Dalje nismo baš sigurni šta se njemu na tom putu dešava, šta su njegovi snovi, a šta su razne životne uspomene, često traumatične, a redovno ispunjene depresijom i nekom mračnom životnom hladnoćom.

S vremenom, čitalac će naučiti da se snalazi u Srdićevim elipsama, prepoznavaće orijentire i neću mu smetati sva složenost naracije. Međutim, ono što meni jeste smetalo je izrazita epizodičnost radnje. Ne znam da li je to zato što je piscu ovo prvi objavljeni roman (poslije nekoliko zbirki priča), tek, knjiga više djeluje kao niz labavo povezanih fragmenata, nego kao roman čvrste unutrašnje strukture. Ovakvom utisku ne pomaže ni činjenica da su fragmenti izrazito neujednačenog kvaliteta - neki su zaista vrhunska književnost, kakvu na ovom jeziku uopšte nije lako naći, ali drugi su suviše hermetični, impresionistički, rekao bih čak previše lični da bi čitalac mogao s njima da komunicira na normalan način. One bolje dijelove mislim da ću dugo pamtiti (i zbog njih nastaviti da čitam Srdića), ali za roman u cjelini ne mogu reći da je sasvim uspio, mada nikako ne mogu reći da je dosadan ili loš, više u pozitivnom smislu izazovan.

A Satori u Parizu, Keruak? Čitala sam pre dve godine, ali se ničeg ne sećam. Vrlo kratko, da bi ostavilo utisak...
A i kako bi. :) Vikipedija kaže "Satori predstavlja iskustvo koje je potpuno nemoguće opisati ili saopštiti. To je ostvarenje čoveka u njegovoj psihičkoj sveukupnosti. Ako se ovo iskustvo može okarakterisati, bilo na mentalnoj ili emotivnoj ravni, to onda nije satori."

Poslednja izmena:
A Satori u Parizu, Keruak? Čitala sam pre dve godine, ali se ničeg ne sećam. Vrlo kratko, da bi ostavilo utisak...
A i kako bi. :) Vikipedija kaže "Satori predstavlja iskustvo koje je potpuno nemoguće opisati ili saopštiti. To je ostvarenje čoveka u njegovoj psihičkoj sveukupnosti. Ako se ovo iskustvo može okarakterisati, bilo na mentalnoj ili emotivnoj ravni, to onda nije satori."

Vidiš, zaboravio sam to. Nisam čitao knjigu, ali čuo sam za nju.

Shvatam sve, naravno. Nisam mislio da prigovaram, samo naglas razmišljam.

Ma ne prigovaram ni ja tebi, žao mi je ako je zvučalo tako. :)

Čini mi se da mi je neko na ovom forumu preporučio ''Posle duge i teške bolesti'', a bila je samo 100 din, pa sam je kupila. A Hobita sam imala (2 komada), ali nisam ilustrovanog, tako da sam uzela :D Ja sam svakog dana na Sajmu kupovala po 2-3, i tako se nakupilo.

Ako neko hoće da mi proda ''Veštice' (Roald Dal), neka javi. Nju sam čitala kao dete i volela bih da je imam. Beli put i Delfi nemaju.

Imala si propusnicu ili nešto, nisi svaki dan išla i plaćala 250 dinara ulaznicu. Vidi mene cicije, samo se preračunavam

Ja sam čitala Posle duge i teške bolesti. Kupila je uz kafu u nekom momentu, kad i Leon i Luiz i možda još nešto, ne sećam se. Pa što kažeš, za 100 dinara ili uz kafu je solidna. Malo mi je mračna, što se i iz naslova može zaključiti.

A ja sam mislila da je u pitanju nekakav naslov Šatori samo je Š bilo bez kvačice :lol:

Ako će ti biti lakše, i ja sam tako mislila dok je nisam kupila na ulici za 300 dinara. Mogu ti reći da me je baš iznenadila upućenost prodavačice. Očekivala sam da mi je da za stotku. :lol:

Danas sam u lokalnoj biblioteci pronašla iz otpisa Kortasarovu zbirku priča Tajno oružje. Neotvorena, iz 1969. Iznenadila sam se koliko je skupa na Kupindu... :eek:

Juce je bila Master Card akcija u Laguni.Kupila sam Zovem se mama i izabrala za poklon Zovem se mama 2.
bice poklon jednoj posvecenoj mami.

Inace, kod nas je Uve jos uvek aktuelan.Ide iz ruke u ruku...trenutno je na citanju kod jednog tinejdžera od 16 godina.

U petak sam bila na Sajmu.Jedva organizovah sebi slobodan dan.
Ove godine mi se malo manje islo nego inace,ali lepo sam se provela.Vec sam navikla da idem sama, jer ili niko ne moze zbog posla i obaveza ili ne zeli da daje novac na to. Ocekivala sam da bar prepodne bude manja guzva,ali prevarila sam se.Plan je bio da sačekam potpisivanje Ildefonsoa Falkonesa,ali sam jurila u pozoriste i nisam mogla da cekam do 18h.

Sto se kupovine tice, evo pregleda:

Balasevic, Kalendar mog detinjstva
Balasevic, Jedan od onih zivota
- cena im je previsoka,ali su se sjajno prodavale.
Stiven King, Mrtva zona, Vulkan
Stiven King, Kabinet smrti,Vulkan
Stiven King, Nocna smena,Vulkan
U Vulkanu sam uzela i dva trilera, da pokusam da dam priliku nekom osim Vilsona:
Dim
Suša
I Jedan sf horor: HEX - vestica iz Blek Springa

Na standu Samizdata uzeh Staklena tela, prvi deo trilogije čiji ce nastavci tek izaći.
Sestricu sam kupila dve diiiivne slikovnice tvrdih korica i to za po 190 rsd.
Cuda i tajne naseg sveta,Mladinska knjiga, bogato opremljena, tvrd povez, sjajne fotografije,zanimljiva mesta...sniženo na 999 rsd

Uzela sam i cetiri knjige Džejn Ostin na engleskom.Dopale su mi se korice, padam na to...a i stand je bio prepun sjajnih izdanja kojih kod nas nema,pa nisam mogla da se odlucim.Onom tinejdzeru iz prethodnog posta, kupila sam knjigu koja prati igricu World of Warcraft,jer mi mesecima prica kako to zeli, ali nema kod nas.I decko sa štanda mi je rekao da su planule.Izgledaju kao one dzepne sto ih dele uz Blic zenu, a cena 1300 rsd.

Trazila sam Palmin pirinac,jer sam zelela da knjigu koja mi se dopala kupim za poklon,ali rekose mi da je odmah rasprodata.

Najlepsi stand je kao i prosle godine, Pcelicin stand.
Tradicionalno ne pazarim u Laguni na Sajmu,jer cekam Noc knjige.Akcije koje su imali, nisu mi bile atraktivne.

Odusevila su me ilustrovana izdanja Harija Potera.Za sad su izasle prve dve knjige,ali uskoro izlaze jos dve i to vrlo brzo nakon izlaska u svetu.Kako cujem, dosta pažnje izazivaju.

Iznenadilo me je interesovanje za ostecene knjige na standu Vulkan izdavastva.Prodavali su ih 10 za 1000 rsd.Sve su bile baaaas ostecene.... ili izbledele od sunca, povukle vlagu ili iscepanih korica.Uglavnom Gijom Muso,Seldon i oni haremi, bademi, majcine motive, princeze, sultanije,bosonoge kraljice,biserne suze i sl.

Poslednja izmena:
U petak konkretno Sekspirov Sonet 66 u reziji Kokana Mladenovica.
Inace sam bas zaredjela u pozoriste i stosta pogledala.

Konacno sam uspela da dodjem i do karata za Kovacevicevu Veliku dramu u Narodnom pozoristu, koje su od 2002.godine od kad se predstava igra, rasprodate, Medjutim zbog bolesti Tanasija Uzunovica,predstava je otkazana i od ponedeljka pomerena za nedelju...

Pih, čist maler
smilie_girl_236.gif

Balasevic, Kalendar mog detinjstva
Balasevic, Jedan od onih zivota
- cena im je previsoka,ali su se sjajno prodavale.
.

Jesi ii čitala Balaševića ranije? Je li ga iko odavde čitao? Davno, davno dok smo Balašević i ja još uvek bili u ljubavi čitala sam knjigu, mislila sam da se zove Tri ratna druga, sad vidim da je Tri posleratna druga. Čitala, a ne pročitala, nikako mi nije išlo. Nekako mi je bila, ne umem čak ni da objasnim, previše nakindjurena.

... i oni haremi, bademi, majcine motive, princeze, sultanije,bosonoge kraljice,biserne suze i sl.
Sjajno :zcepanje:

Jesi ii čitala Balaševića ranije? Je li ga iko odavde čitao? Davno, davno dok smo Balašević i ja još uvek bili u ljubavi čitala sam knjigu, mislila sam da se zove Tri ratna druga, sad vidim da je Tri posleratna druga. Čitala, a ne pročitala, nikako mi nije išlo. Nekako mi je bila, ne umem čak ni da objasnim, previše nakindjurena.
Ja sam je i pročitala. Šta ćeš. Mlados' ludos' :lol:
Nategnuto je to, patetično. Za moj ukus naravno.

Ja sam čitala Balaševića, svašta i knjige i kolumne i pesme. Naša ljubav nije prestala. Možda bih mu imala štogod zameriti, uvek se nađe kad se hoće, ali neću. Svi smo bili mladi pa smo radili nešto što bismo sada drugačije. Meni lično je žao što nisam još manje slušala roditelje a više svoje instikte i želje.

Dakle, Tri posleratna druga, prva Đoletova knjiga, obožavala sam je. Meni je bila super. A uvek mi je glavno merilo knjige bilo koliko ona meni prija i koliko ja uživam u čitanju. Čitala i plakala koliko se sećam. Ne stidim se i ne odričem je se
Pa onda: I život ide dalje, Jedan od onih života, Dodir svile. ... te su se već malo slivale jedna u drugu, da li su bili pokušaji romana, zbirka kolumni, namera da se uzme još para na isto pisanje...

A gledam sad na sajtu Delfija, knjige su mu 2.105 dinara, a imaju od 165 do 280 strana. Ne bih toliko platila da mi je rođeni brat.

Za svaki slučaj neću ga ponovo čitati da ne pokvarim utisak. Držaću se nekih dragih pesama.

A, pa i ovo moje je naknadna pamet.
Sada mislim to što mislim, ali onda dok sam ga čitala prijao mi je.
Sada pak idemo dalje i na njega se neću vraćati kao i na mnoge druge.

Idemo dalje, pade mi na pamet onaj divan film iz ko zna koje godine :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back