Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
U biblioteci sam nasla Pijev zivot.
Uzela sam i roman Tes Geritsen, ali nisam sigurna da li sam je citala.
To mi se u poslednje vreme sve cesce dogadja.
Uzimam knjige koje sam vec citala davno...

Da imaš 20-ak godina to ti se ne bi dešavalo iz prostog razloga što iza tebe ne bi bilo toliko pročitanih knjiga.
Zato opušteno. Ja sam relativno skoro tek negde na polovini knjige shvatila da sam je davno već čitala.
Ne sećam se sada koja je to knjiga bila tako da mogu da je uzmem i opet :lol:

Rado, kao juce da je bilo kad je ova knjiga dobila tu nagradu, bas se secam objava. A nisam je citala. Mislim da od svih Grka koje sam citala samo je Lena Manda prevedena kod nas.

Ja samo da podsetim sta sam sve zapocela:
Dzevdet Beg i Tvoj sin H.Fin - citam sporo i u prvoj uzivam a u drugoj iako ne nesto me vuce da je zavrsim.
Olga Tokarcuk, Svirka na mnogo bubnjeva :worth:
Kakvo citalacko uzivanje a u prvoj prici se bas i radi o citalackom uzivanju. Skroz luda prica gde osecas nesto dok citas sta glavna junakinja oseca dok cita.
I ova Olga bas ume da pise. A citala sam i "Teraj svoj plug preko mrtvog kolena" i kao da nije ista osoba pisala, a obe su odlicne knjige.

Plus sam pocela Ovea/Uvea (citam hrvatski prevod) ali mi je za sada (oko 50.stranice) tek ok.

Krenuo sa "Sicilijanac". Tek poceo. Jos ne mogu nista da kazem, ali ne sumnjam da je dobar.

Nema mesta sumnji, dobar je. ;)

- - - - - - - - - -

Evo malo da se zabavimo i prodiskutujemo:
Književni atlas sveta
Za ove iz okruženja nisam ni čula, a Pavića ne obožavam... :ljutka:

- - - - - - - - - -

Pričam nešto s ćerkom, ona je gledala film Pijev život, kaže ništa posebno. Sad sam u bedaku, kupiti ili ne, već sam odlučila bila za sutra (da vas podsetim, prva sreda u mesecu:)). Msm, neću valjda samo za sebe da je kupim, ako ona nema nameru da je čita... :think:

Jesu neuporedive, ali mislim da pomažu jedno drugom da zainteresuju konzumente. Kad si čitao knjigu, zanima te kakav je film, pa se obično razočaraš, jer pola radnje izbace da bi stalo u 90 minuta. A ako si gledao film, možda uzmeš i knjigu, a onda ne znam šta se dešava i šta mislim.

Ali, eto teme: koja vam se ekranizacija knjige svidela, a koja ne. I obrnuto.
Jer imamo slučajeve da je po scenariju za film napravljena knjiga i ona je obično totalno bezveze. Npr. Seks i grad.

Meni je prvo palo na pamet Moramo da razgovaramo o Kevinu. Odličan izbor glumaca, baš su onakvi kako su opisani. Tj. za mamu baš i ne znam, da li je uošte opisano u knjizi kako izgleda. Dosta dobro je odradjeno i ostalo, ona neizvesnost itd. Ali ipak, meni je knjiga bila toliko snažna, da ne samo do joj film nije ni prići, nego ni nijedna druga knjiga. Još uvek. Lepo sam ja rekla da je meni to knjiga decenije.

Poslednja izmena:
Onda jedna limunadica koja se meni jako svidela: Ne znam kako joj polazi za rukom, Alison Pirson, kako žena žonglira izmeđe porodice i posla. Pročitala sam je u pravom momentu svog života kad sam imala redovni posao, honorarni posao, malu decu koju sam vodila na treninge, sve kućne obaveze, a i ja išla na neku rekreaciju....
Ali film sa Sarom Džesikom Parker.. :( Ona je meni Keri i niko drugi.

I još ću samo jednu kombinaciju da pomenem, a već sam je pominjala. Prilično beznačajna knjiga Jedi, moli, voli, i isti takav film, ali sa totalnim promašajem glavne glumice - Džulijom Roberts. Pored onoliko slatkih plavih američkih glumica kako je opisana glavna junakinja oni nađu smeđu koščatu Džuliju, jes da su je ofarabali u plavo.

Nisam gledala film, ali, Robertsova mi je nezamisliva kao plava... Verovatno ti je zato i bila antipatična.
Meni je film pomogao u razumevanju Da Vinčijevog koda, Imena ruže i Noža. Filmovi Soba i Moramo da govorimo o Kevinu su mi bili ok, podjednako kao i knjige. Da ne nabrajam dalje, Ne mogu baš da se setim koji me je razočarao.
Mislim da je moja ćerka procenila da se meni (kao i njoj) neće svideti tematika Pievog života (makar i zbog broja π :)), mada se sećam da je neko, valjda Qventin, hvalio tu knjigu.

Šta mislite o Kizijevom ''Letu iznad kukavičijeg gnezda'' i Vebovom ''Diplomcu''?
Ja ih smatram dozlaboga prosečnim, čak i precenjenim, da za ''Diplomca'' ne upotrebim i neki drugi, gori, epitet.
Dok su ekranizacije odlične. Ne baš sasvim remek-dela, ali bolje od knjige kudikamo.
Kizi je, čini mi se, bio vrlo nezadovoljan izborom Džeka Nikolsona za glavnu ulogu. Naravno, neutemeljeno.

Diplomac je dosadna knjiga, mada mene ni film nije fascinirao. A Let iznad kukavičjeg gnezda nisam čitala. Zar postoji?:rumenko: A film je vrh.

- - - - - - - - - -

Ima li Džek Nikolson neku ulogu u kojoj je loš? Meni je uvek i svuda fenomenalan.

A zašto o knjigama sudite prema filmovima koji su po njima snimljeni?
Jednom kad mi dođe da se pravim pametan, raspisaću se koliko su to neuporedive stvari.

Nisam dugo pisala ali vas stalno pratim :) Ne citam ali uvek pravim spiskove sta bih volela (:roll:)

Slazem se - menu su knjige neuporedivo bolje od filmova. Ne secam se da sam gledala ijedan film da je snimljen po knjizi a da mi se dopao,
posebno u poslednjih 20ak godina. Ranije mozda i da - nesto od Dikensa - Oliver Tvist n.pr ili Dr. Zivago, ali to su sve stari filmovi.
Sada film moze samo da me odbije od knjige.

Pricala sam vec taj fazon al' ajde ponovicu -
Pricaju 2 misha u kinoteci dok grickaju filmove i jedan - A, sta kazes?
- Nije lose, ali knjiga je bolja
:mrgreen: :lol:

Let iznad kukavicjeg gnezda je film o zdravim ljudima koji se boje zivota te im je lakse da budu kukavice.Svi sutra mogu da izadju medju zdrave ljude ali ih to plasi jer smatraju da se ne bi snasli u realnom svetu.Kukavica inace nema svoje gnezdo vec podmece svoja jaja u tudje da ih drugi neguju - savrsen opis.Film kao prikaz toga maestralan.
Ali nezne osobe ne treba to da gledaju.Pretezak je i prenaporan.

Gospodara Prstenova nisu trebali da ekranizuju kao ni Hobita.Ima mnogo knjiga kojima su promasili ekranizaciju ali epska fantastika sa ovakvim tehnickim mogucnostima i promasaj- nedopustivo.Hobit je katastrofalan film.Nedopustivo.
Nadam se da nece ekranizovati Silmarilion jer znam da tek to ima da potpuno uniste.Apsolutno nedopustivo.

Film se radi za publiku koju ne zanima knjiga te se prilagodjava istoj radi vece zarade.Katastrofalno za ljubitelje knjige.

Nil Gejmen spada u pisce fantastike koju ne citam.Probala sam ali mi ne odgovara.

IMG_20170906_005557-1.jpg

Svirka na mnogo bubnjeva, Olga Tokarčuk

A i nemam šta posebno da se pravim pametan. Jednostavno, knjiga govori potpuno drugačijim jezikom u odnosu na film. Pritiska u čovjeku neke druge dugmiće, izaziva drugačije emocije. Možete li da poredite slikarstvo i književnost, muziku i film? Naravno, na nekom nivou sve može da se poredi, ali u suštini, besmisleno je.
To što filmski autori često koriste književna djela kao predloške za filmske priče je pomalo banalna stvar. Na isti način koriste i neke vijesti iz crne hronike, nečiju biografiju ili bilo kakvo lično iskustvo.
Mislim da gledanje filma ni malo ne može pomoći u čitanju knjige. Možda jedino kod fabule, ako nismo shvatili ko je koga ubio, ili zašto je neko nekome maznuo ženu, ali knjiga je ipak malo više od toga. Inače, film eventualno može da ti kaže kako su reditelj i/ili scenarista shvatili knjigu, ali za drugo mišljenje dovoljno je porazgovarati sa prijateljem.
Naravno da se prema dobroj knjizi može snimiti loš film, kao što su i suprotne stvari sasvim moguće, ali zapravo, takva poređenja nemaju smisla. Kakav će biti film apsolutno ne zavisi od toga kakva je knjiga po kojoj je snimljen. Zavisi od toga ko je reditelj, scenarista, kakvi su glumci, kakva je ukupna produkcija...

Očito, nisam filmofil, ali ne mogu reći da književnost smatram superiornom umjetnošću, na bilo koji način boljom od filma. S druge strane, imam svoje intimne razloge zbog kojih volim književnost, a ne volim film. Dakle, u pitanju su razlozi koji veze imaju samo s mojim karakterom, a ne s nekim hipotetičkim objektivnim i uporedivim vrijednostima različitih umjetnosti.
Film je za mene, nekako, vašarska stvar. U pravljenju filma učestvuje gomila ljudi - odjavne špice traju po pet minuta. Film je amalgam, ili konglomerat, različitih umjetnosti: dramske, likovne, scenske, književne, muzičke...
S druge strane, književnost je stvar jednog čovjeka koji sjedi sam u svojoj sobi i zapisuje nešto što mu se pojavilo u svijesti. Ne zapisuje to tek tako, nego sa namjerom da to učini dostupnim drugim ljudima koji će to pročitati, ponovo dok sjede sami u svojoj sobi. Ta veza koja se stvara između pisca i njegovog čitaoca posredstvom književne umjetnosti je, mislim, najdublja nefizička veza koja među ljudima može postojati.
Film može biti savršen, ali ja ne znam s kim razgovaram kad ga gledam. Da li s rediteljem, scenaristom, glumcem ili, šta znam, s kompozitorom ili majstorom svjetla? Taj njihov kolektivni napor mene nekako zbunjuje i nervira.

Eto, dosta filozofiranja za ovo jutro, Idem sad da radim nešto od čega se živi.

Edit:
Sad čitam šta sam napisao i mislim da sam se na jednom mjestu možda krivo izrazio.
Dakle, kad kažem da je film vašarska stvar, ne radi se o tome da ga svodim na nivo vašarska atrakcije. Naravno, čovjek i film može da gleda sam, u tami sobe. Mislio sam na proces pravljenja filma. Viđao sam te filmske setove i to me zaista pomalo podsjećalo na cirkus. Mnogo ljudi, svi s nekim skalamerijama, buka, dim, gužva, hrana, piće... Eto., na to sam mislio.

Poslednja izmena:
Ja jesma filmofil, odgledao brdo filmova i do pre 3,4 godine sam ih gutao... I po meni je ova tema suvisna, u smislu da nema svrhe tvrditi koji je film bolji od knjige i obrnuto.
Zasto? Jer za 90% filmova se scenario pise po knjizi. Ja sam rnaije, davno, bio u zabludi i odusevljavao se snacariom i pricom, ali sam posle cackajuci po imdb uvideo da je vrlo mali broj filmova za koje podloga za temu nije bila knjiga. Sa tog aspekta, naravno da ima i boljih filmova i boljih knjiga, i to je verovatno 50-50, jer na tako veliki broj nemoguce je da prednjaci jedno od ta dva.

Inace, zavrsio sam Poslednja noc na Tremor plazi.
Meni je legla, ali realan kvalitet nije neki Bog zna koliko veliki. Solidna knjiga, onako bas za letnje dane (kventine, znam da potenciras da ne postoji knjiga za leto i zimu, al jbg :D), nije triler, vise drama sa odredjenom dozom misterije i SF-a.
Kad smo vec kod fimova, dok sam je citao, par puta mi je proslo kroz glavu da bi mogao da se snimi odlican film, iako vec postoji puno takvih na temu sizofrneije i paranoje, prvi koji mi padaju na pamet su Shutter island i A beautiful mind

Mogu da se uzmu sve osnove knjige i emocija,moze sve lepo da bude spakovano i prikazano.
Ovako dodaju stvari kojih nema recimo i sve upropaste.Tu,tamo ima nekih dobrih scena a ukupan utisak unistili su stvar.

Treba da prestanu sa unistavanjem dobrih knjiga.Jos se secam komentara zabelezenog u novinama tipa odakle vilenjaku samurajski oklop?Vilenjaci to nemaju,nigde u knjizi nije spomenuto a spominje se odeca koju nose.

Dobra knjiga i los film = skrnavljenje.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back