Kerefeka
Ističe se
- Poruka
- 2.527
Šum vremena, Džulijan Barns, Geopoetika, 189 str. Biografija ruskog kompozitora Dmitrija Šostakoviča, većim delom "plivanje" u Staljinovim vodama sa povremenim "davljenjem". Ili kako lepo kaže prevodilac Zoran Paunović. Šum vremena je roman u kome je svaka sličnost sa stvarnim likovima namerna, ali i potpuno nevažna: jer, Džulijan Barns ne piše biografiju proslavljenog ruskog kompozitora, već pre svega priču o odnosu umetnosti i vlasti, umetnosti i ideologije, umetnosti i umetnika. Umetnik je u ovom slučaju Dmitrij Šostakovič; njegov put od slave do nemilosti i natrag, do slave koja je u međuvremenu izgubila smisao,
Dobar roman, obuhvatio je ceo Šostakovičev život (pitao je Kventin, ali ja sam tada bila na početku i mislila sam da je samo jedan segment) podeljen u tri dela: Na odmorištu, u kom on noćima stoji ispred lifta čekajući da dođu po njega, U avionu čija je okosnica gostovanje u Americi i sve razlike života i odnosa prema umetnicima u SSSR i SAD i U automobilu, gde je on već rehabilitovan, priznat umetnik učlanjen u partiju kojim se ponose i vodaju ga po zemlji da prima nagrade, što mu možda teže pada od ranijih muka.
Meni je ovo ubedljivo najbolje što sam pročitala od Džulijana Barnsa, koji mi je, inače, bledunjav. Ništa mi nije ostalo u sećanju, a čitala sam Troje, Cepidlaka u kuhinji, Sto od limunovog drveta i Ovo liči na kraj. Verovatno bih se setila kad bih ponovo uzela da čitam, ali inače nemam zbog čega da pamtim.
Još sam se posle ove knjige zainteresovala za muziku Šostakoviča, jer nisam baš poznavalac klasike. I naišla sam na divan Valcer br. 2 iz Džez svite. Uživajte uz motive iz filma Ana Karenjina sa Sofi Marso
Jaaaaaooo Bi, moj omiljeni valcer!
Cesto slusam klasiku.Opusta me.
Volim i Sofi Marso...kad sam bila tinejdžerka, do besvesti sam gledala francuski film Žurka, u kojem je imala glavnu ulogu, i bila zadivljena njenom ljupkoscu.

Navratim povremeno da vidim ima li koga, pa kad vidim da nema, pobegnem. Ionako nikoga ne zanima šta ja pišem. Juče sam prisustvovala tradicionalnoj večeri japanske književnosti, ovog puta bez Sokolice, ali su Natalija i Ana to odradile vrhunski. Pričalo se o japanskim književnicama iz XI veka, ne mogu sad da vam kažem kako se zovu, polomila bih jezik, pisale su uglavnom dnevnike. Pomenut je i Gandži, to imam pa ću u skorije vreme da pročitam, Natalija je pohvalila Tišinu (Ćutanje), tako da sam nastavila da čitam u busu danas dok sam putovala na pregledanje testova, i posle onog prvog utiska da je dosadno pohrišćavanje Japanaca, jutros mi je za promenu baš prijala. Kod kuće završavam Moju borbu, nadam se da ću uskoro da počnem drugi deo koga sam čuvala upravo za raspust. Strah me i na sam pogled na njega...
Fale mi i pare doduše... Visok datum a u subotu idem na 18. rođendan... 
)
.