Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Uvek možeš da se vratiš ili samo da navratiš. Nismo te zaboravili.

- - - - - - - - - -

A ja sam pročitala knjigu, konačno. Čini mi se da nisam odavno. Kraj nama poznatog sveta, Erlend Lu. Geopoetika, 247 str. Svojevrstan nastavak i valjda kraj, Doplera i Volvo kamiona. Dopler se vraća u grad, ali se baš i nije prilagodio, pa posle kojekakvih peripetija i iskustava..... neću da kažem šta.

Nešto mi je ovo već ispričana priča. Pomalo nategnuto kako to u mnogim slučajevima biva sa nastavcima. I Dopler je prestao da mi bude simpatičan. Mislim da mi je bilo dosta Lua.

Zamalo da zakasnim... ;)
Srećan ti rođendan i od mene, Vodopadice. :heart2: Želim ti ispunjenje svih želja, ti najbolje znaš šta ti je potrebno. :D :cmok2:

I ja sam bila vredna, završila sam malopre u vozu Veliku laž, Veoma mi se dopala. Bi, prenesi Sonji moje oduševljenje kad je vidiš. Zaista, bez udvaranja, ima divnih ideja, opisa, zapleta, raspleta. Sve je lako i prosto, a ipak složeno. Svaka čast. :hvala:

Dosije K,
Ćilibar i svila,
Purpurni plašt,
Pomen,
Kako ubiti gospodina Frojda,
Podvođena,
Šekspir-Svet kao pozornica,
Američka misija,
Rođeni u krvi-Izgubljene tajne masonerije,
Nestala,
Učenica profesora Džojsa,

Kofer g-đe Sinkler,
Damasko sečivo,
Evo, na brzinu sam izabrala potencijalne, možda bih uzela crvene ako se s nekim udružim... Desetak sa spiska već imam...

- - - - - - - - - -

Gledam sad tu Laguninu listu i placem od smeha
Autor: Heder Hejford
Knjige: Ukus poljupca zanosne Sovinjon, Ukus poljupca prelepe Sardone, Ukus poljupca nestasne Merlo

Sve poljupci i vinogradi, ja ne mogu:hahaha:
Kako si okrutna... :zcepanje: :kiss:

Dosije K,
Ćilibar i svila,
Purpurni plašt,
Pomen,
Kako ubiti gospodina Frojda,
Podvođena,
Šekspir-Svet kao pozornica,
Američka misija,
Rođeni u krvi-Izgubljene tajne masonerije,
Nestala,
Učenica profesora Džojsa,

Kofer g-đe Sinkler,
Damasko sečivo,
Evo, na brzinu sam izabrala potencijalne, možda bih uzela crvene ako se s nekim udružim... Desetak sa spiska već imam...

- - - - - - - - - -

Kako si okrutna... :zcepanje: :kiss:

Sve sa spiska sto iole valja, odavno je rasprodato. Jutros je bila ludnica...Prvo su najavili da ce spisak biti objavljen u 9h, a akcija u 10h,Medjutim, spiska nije bilo ni u 10.Oko 10 i 40 se pojavio,ali je veza stalno pucala zbog opterecenja, a onda te izbaci sasvim, pa se ponovo logujes.Maaalo bolje je bilo oko 12h, kada sam i narucila...Za par sati je vec bilo dosta rasprodatih naslova.

Gledam sad tu Laguninu listu i placem od smeha
Autor: Heder Hejford
Knjige: Ukus poljupca zanosne Sovinjon, Ukus poljupca prelepe Sardone, Ukus poljupca nestasne Merlo

Sve poljupci i vinogradi, ja ne mogu:hahaha:

Kao oni ljubavni romani sa kioska.Bila sam sokirana kada su ih objavili.Nije mi jasno sta im je to trebalo..
A tek te jezive korice...otužno..kao i naslovi...

Kao oni ljubavni romani sa kioska.Bila sam sokirana kada su ih objavili.Nije mi jasno sta im je to trebalo..
A tek te jezive korice...otužno..kao i naslovi...

Bas to! Secam se kad sam bila bas mala, moja baka je imala gomilu tih jeftinih ljubica, tipa mislim da su bili neki kratki romani koji su isli uz neke novine.
Prosto mi je nepojmljivo da se takve stvari jos uvek citaju a kamoli da ih stampa izdavac koji drzi do sebe :D

Jos uvek vidjam zene, mahom starije koje citaju u prevozu one stare Amor romane, one kao stripove, malog formata. Ma znate o cemu vam pisem.
To valjda kupuju od prodavaca sa pijace ili sa Buvljaka.
Morala sam da prekinem Crveno i crno, jer sam sasvim slucajno pronasla Udvojenog coveka.
Dok ga citam, podilazi me neka jeza, strah sta ce biti na kraju, ali me tera da citam.
Naravno, roman je odlican.

Ja sam zakasnila za cestitke, a i mnogo ne volim rodjendane ( narocito ne svoj;) niti ih slavim, cak ih i ne pratim, pokusavam
da ih ne registrijem.
Procitala sam Knjigu - Tamna strana ljubavi, Rafik Shami i skoro sam se pa i razbolela od ushicenja:)

Romeo i Julija prica iz Damaska, ali na arapski nacin. ( usput, junak i junakinja se ne ubijaju, ali im je ljubav vec sa rodjenjem onemogucena).
Svasta nesto on tu pise, ima naravno i 100 godina istorije i politike Sirije, ratova, klanova, ja sam se smejala ( autor je beskrajno duhovit)
njegovim opaskama o hriscanima ( a i radi se samo o hriscanima jer su tri porodice iz ovog epa hriscanske, ali, uvek ima ono ali sto devojci srecu kvari) jer su mnogo veci sukobi ukljucuijuci i ubistva ( narocito na svadbama koje traju 7 dana) bili bas kod hriscana, a muslimani su onako izveceri u tajnosti uzivali u svemu tome.
Pocinje tako WWII i 1942 Sirijci ( novine, radio) prosipa pricu kako ce i Hitler, kao sto su ranije i Gete i Napoleon presli na Islam:hahaha:
Mnogo su mrzeli Francuze , ali su decu slali u francuske skole

U knjizi ima mnogo, mnogo erotike, seksa, citalac, a narocito citateljka shvata da su ti ljudi ipak mnogo culniji od nas koji mislimo da sve znamo
i da nam nista nije strano;)
Rafik Shami danas ima 70 godina, u Nemacku je dosao sasvim slucajno, njegov je izbor i zelja bila Francuska jer je francuski bio njegov
drugi maternji jezik, ali ga je Hajdelberg primio na svoj univezitet, drug se nisu javljali pa je tako u Hajdelbergu postao i doktor hemijskih nauka.
A to sve je bilo i pre skoro pedeset godina. Pobegao je iz Sirije da ne bi isao u vojsku pa je iz Bejruta slao " molbe" za dalje studiranje hemije.

Da dodam jos nesto u vezi ove knjige, ali i autora.
Autor je hriscanin, nekoliko puta se i sam pita ( to radi njegov glavni junak, ali to je on) da li postoje arpaski hriscani
i da li se razlikuju od evropskih i potvrdjuje da je to poseban soj ljudi koji su sasvim slucajno hriscani, u prvoj su liniji Arapi.
Onda covek ( citalac) malo razmislja sta zapravo coveku odredjuje njegov identitet, a ja po stoti put dolazim do zakljucka da to nikako
nije vera nego jezik i naravno okruzenje i situacija u drustvu u kome odrastamo.

Aj da nastavim pricu:D
Autor je ovaj roman pisao deset godina, a povod je bila prica njegove majke ( moje je utisak da je u romanu na devetsto stranica bas autorova majka
odigrala najvecu ulogu) koja ga je u Bejrutu pratila pre polaska u Hajdelberg i tri sata mu je pricala Julija i Romeo pricu iz Damaska ( ljubav
dvoje iz zavadjenih, ali hriscanskih mafijaskih klanova), a i on je sam imao neku kao nesrecnu ljubav sa svojih 16 godina i onda je pravio godinama
beleske, pisao dnevni, ali mu je bilo jako vazno da iz Sirije doibije geneolosko stablo ove dve porodice, a i neke detalje, a to je i dobio,
kasnoje je dao silne pare da dobije neke izvestaje tajne policije ili barem izvestaje iz novina o dogadjajima, dobio je i to, ali pet.sest godina kasnije
tako da je pisanje knjige bilo i ostalo jedan mozaik sastavljen iz prica o Golom Otoku, komunistima, muslimanima, hriscanima, korupciji, ali
i stvarno bas dirljivoj ljubavi dvoje mladih koji citaju Kamija ( naravno na francuskom), svaki bozji dan provode u bioskopu , diskutuju u Dzems Dinu,
o bemsilenim indijskim filmovima, vole sve sto mladi vole, ali im muizika koju mi volimo i voleli smo je, nista ne znaci. Bitlsi, pa i Mocart, Betoven
tamo nikada nisu igrali nikakvu ulogu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back