Hvala Zauz
Ja sam zakasnila za cestitke, a i mnogo ne volim rodjendane ( narocito ne svoj

niti ih slavim, cak ih i ne pratim, pokusavam
da ih ne registrijem.
Procitala sam Knjigu - Tamna strana ljubavi, Rafik Shami i skoro sam se pa i razbolela od ushicenja
Romeo i Julija prica iz Damaska, ali na arapski nacin. ( usput, junak i junakinja se ne ubijaju, ali im je ljubav vec sa rodjenjem onemogucena).
Svasta nesto on tu pise, ima naravno i 100 godina istorije i politike Sirije, ratova, klanova, ja sam se smejala ( autor je beskrajno duhovit)
njegovim opaskama o hriscanima ( a i radi se samo o hriscanima jer su tri porodice iz ovog epa hriscanske, ali, uvek ima ono ali sto devojci srecu kvari) jer su mnogo veci sukobi ukljucuijuci i ubistva ( narocito na svadbama koje traju 7 dana) bili bas kod hriscana, a muslimani su onako izveceri u tajnosti uzivali u svemu tome.
Pocinje tako WWII i 1942 Sirijci ( novine, radio) prosipa pricu kako ce i Hitler, kao sto su ranije i Gete i Napoleon presli na Islam

Mnogo su mrzeli Francuze , ali su decu slali u francuske skole
U knjizi ima mnogo, mnogo erotike, seksa, citalac, a narocito citateljka shvata da su ti ljudi ipak mnogo culniji od nas koji mislimo da sve znamo
i da nam nista nije strano

Rafik Shami danas ima 70 godina, u Nemacku je dosao sasvim slucajno, njegov je izbor i zelja bila Francuska jer je francuski bio njegov
drugi maternji jezik, ali ga je Hajdelberg primio na svoj univezitet, drug se nisu javljali pa je tako u Hajdelbergu postao i doktor hemijskih nauka.
A to sve je bilo i pre skoro pedeset godina. Pobegao je iz Sirije da ne bi isao u vojsku pa je iz Bejruta slao " molbe" za dalje studiranje hemije.