Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bi, kako napreduje Zeka? Ja počela drugi deo Povratka... Ne znam kako da ga okarakterišem... :think: Nije mi neprijatno, ali mi nekako dođe za mlađu populaciju... Kao da sam ga prestarela. Ali, jedva čekam da počnem Zeka je bogat. ;)

Nikako! Em nemam vremena, imam puno posla ovih dana, a i u onim trenucima kad ne radim, ne vuče me da ga uzmem. Ako se ne desi neki interesantan preokret do kraja, ovo će biti moj prvi i poslednji Zeka. Ako posle postaje i bogat, mogu da ga uporedim sa braćom Troter.

Da ne znam da je ovo nekad moja omiljena tema, da sam samo čitala postove, mislila bih da sam negde na politici. Ne kažem da i ja nisam dala doprinos, ali stvarno je neprepoznatljiva i neprijatna.

:
Имао сам прилику да бацим око на ову назовикњигу (има је чак и у пдф-у на интернету). Заиста је нечитљива и без икакве реалне замерке Кишу. Аутор је, ваљда, покушао да има полемички тон, као у Часу анатомије; међутим, испао је само смешан и далеко испод нивоа ове сјајне књиге.
П.С. Истине ради, Киш је био лектор за српскохрватски језик.
Није баш толико ни безначајан. Његова каснија књига Зар опет о Кишу? ушла је у најужи избор (три књиге) за награду Никола Милошевић за 2013. год. Жири је био у саставу: Мило Ломпар, Симо Елаковић и Миле Савић.

Nikako! Em nemam vremena, imam puno posla ovih dana, a i u onim trenucima kad ne radim, ne vuče me da ga uzmem. Ako se ne desi neki interesantan preokret do kraja, ovo će biti moj prvi i poslednji Zeka. Ako posle postaje i bogat, mogu da ga uporedim sa braćom Troter.

Da ne znam da je ovo nekad moja omiljena tema, da sam samo čitala postove, mislila bih da sam negde na politici. Ne kažem da i ja nisam dala doprinos, ali stvarno je neprepoznatljiva i neprijatna.
Mene je požar (u knjizi) konačno razdrmao. Polako počinjem da pretpostavljam kako će Zeka postati bogat...
Ustvari se svaki deo završi nekom tragedijom... :sad2:

Jutros nesto razmisljam ( citajuci cetvrtu i zadnju) knjigu o Zeki da on stvarno ne moze svakome da se svidi. Ne zato sto pise komplikovano nego obradjuje
neke teme ( recimo na trideset stranica opisuje golf i svoje skromne uspehe, frustraciju oko neuspesne igre), onda na stotinak stranica ( bogat postaje kada preuzima
predstavnistvo Tojote) pise detaljno o automibilima, ukljucujuci i detalje o tehnici, prednostima i razlikama japanskih spram detroitskih, small talk koji ima sa svojim
poznanicima i partnerima svode se na politiku, poreze, u trecoj je knjizi Karter predsednik, u cetvrtoj Regan zavrsava svoj predsednicki mandat, Bush senior je
glavni akter u predsednickoj trci, njegovi gof partneri na Floridi ( tu dolazi kao vec mator covek) za su Jevreji i onda ima tu zanimljivih opaskki i o Izraelu,
jevrejskim praznicima, politici na Bliskom istoku. Zapravo nikakve specijalne radnje i nema, radnja je sam zivot obicnog coveka, a tu obicno i nema nekih
velikih dogodovstina.

Ja volim americke romane, ( bila sam nekoliko puta u USA, proputovala je uzduz i popreko) tako da mozda samo ja iz nekih svojih licnih
razloga negova dela smatram velicanstvenim. autor ima takvu moc zapazanja da ja tu i tamo ne mogu ni da verujem da jedan muskarac
vidi svaki modni detalj iz vremena o kome pise pa tako znamo kakve su frizure, shminka, tenis patike, o odeci i da ne govorim, bile aktuelne
u vreme kada se radnja romana dogadja.

Knjuizevnost bez politickih dogodovstina skoro i da ne postoji;)

Mene je požar (u knjizi) konačno razdrmao. Polako počinjem da pretpostavljam kako će Zeka postati bogat...
Ustvari se svaki deo završi nekom tragedijom... :sad2:

Ne, taj pozar nema veze, ali posto se taj pozar pominje i u trecoj i cetvrtoj a Zeku muci do zla Boga , ja cu se vratiti na drugu knjigu
da to detaljnije proucim.
Bogat je postao ( a bogat je do yaya:D:D:D) jer mu je tast umro pa su zena i tashta nasledile taj salon automobila u nekoj pensilvanisjkoj
vukoyebini. Ameri postaju bogati sa dolaskom Regana na vlast, prodaju neke svoje hektare nasledjene zemlje za milion.dva miliona dolara,
uzkimaju kredite ,zaduzuju se, ali pocetkom ovog veka sva ta mast odlazi u propast

Trenutno citam Cetiri jahaca apokalipse Visente Blasko Ibanjez.Poprilicno mi se dopada knjiga mada nekada zna da zamori kad krenu opisi u sitna crevca.Zavrsila sam Lesinar Dejvid Morel,nikakva vrednost,knjiga koja se cita za par sati,brza.Utisak kao da si odgledao solidan film.

Sad ste mi otkrile i kako će Zeka postati bogat, pa ne moram da čitam. ;) Prema ovom što je Rayela napisala, delujem mi da je Zeka daleko interesantniji Amerikancima nego nama. Mada, kako su oni svetski policajac i utiču i kroje sudbinu mnogim narodima, svima nam je bitno ko im je predsednik i ima li neke lične frustracije i komplekse koje leči tako što bombarduje po svetu.
Ne mogu da kažem da generalno volim ili ne volim američku književnost, nešto mi se dopada, nešto manje, kao i u svakoj drugoj. Ali ovo što sam do sada pročitala od knjige Beži, Zeko, beži podseća me na Trkače olovnih nogu (Some Came Running, valjda je to-to), Džemsa Džonsa (James Jones), koju sam čitala pre 2,5-3 decenije i čiji detalji mi se i sad motaju po glavi (kako neka žena sprema volovsko srce) a jedan od glavnih likova je 'Bama (skraćeno od Alabama, odakle potiče i gde ima ženu i decu) dok u Njujorku ili u nekom drugom velikom gradu gde sa uglavnom radnja odvija živi slobodno i opušteno s drugim ženama. Ne mogu da se setim konteksta, kad se tačno dešava, pretpostavljam u neko slično vreme kao i Zeka.
A kad sam pokušala da izguglam nešto o tom romanu, izlaze mi samo oglasi za prodaju: limundo, kupindo, kupujemprodajem i slično.
Tada se meni to svidelo, obimno delo u 3 toma i nekih 1.200 strana, ali eto ovo me sada ne privlači nešto naročito. Pročitaću Beži, Zeko, bežit kad sam se već pomučila da je nadjem, a za dalje nisam sigurna.

Trenutno citam Cetiri jahaca apokalipse Visente Blasko Ibanjez.Poprilicno mi se dopada knjiga mada nekada zna da zamori kad krenu opisi u sitna crevca.Zavrsila sam Lesinar Dejvid Morel,nikakva vrednost,knjiga koja se cita za par sati,brza.Utisak kao da si odgledao solidan film.

Prijatno sam iznenađen da neko čita V. B. Ibanjeza. .Čini mi se da je on gotovo zaboravljen pisac, naravno potpuno nepravedno,
jer je bolji pisac od većine današnjih. A što se tiče Morela to ne treba da te čudi, on je klasični pisac bestselera, previše oboleo
od "bestseleritisa".;)

Prijatno sam iznenađen da neko čita V. B. Ibanjeza. .Čini mi se da je on gotovo zaboravljen pisac, naravno potpuno nepravedno,
jer je bolji pisac od većine današnjih. A što se tiče Morela to ne treba da te čudi, on je klasični pisac bestselera, previše oboleo
od "bestseleritisa".;)
Iskreno ovo je prva Ibanjezova knjiga koja mi je pala pod ruku ali mi se dopada pa cu naci jos nesto njegovo da procitam.A sto se Morela tice ok,nekada i nisam raspolozena za nesto ozbiljnije pa je i tako nesto pozeljno :)

Sad ste mi otkrile i kako će Zeka postati bogat, pa ne moram da čitam. ;) Prema ovom što je Rayela napisala, delujem mi da je Zeka daleko interesantniji Amerikancima nego nama. Mada, kako su oni svetski policajac i utiču i kroje sudbinu mnogim narodima, svima nam je bitno ko im je predsednik i ima li neke lične frustracije i komplekse koje leči tako što bombarduje po svetu.
Ne mogu da kažem da generalno volim ili ne volim američku književnost, nešto mi se dopada, nešto manje, kao i u svakoj drugoj. Ali ovo što sam do sada pročitala od knjige Beži, Zeko, beži podseća me na Trkače olovnih nogu (Some Came Running, valjda je to-to), Džemsa Džonsa (James Jones), koju sam čitala pre 2,5-3 decenije i čiji detalji mi se i sad motaju po glavi (kako neka žena sprema volovsko srce) a jedan od glavnih likova je 'Bama (skraćeno od Alabama, odakle potiče i gde ima ženu i decu) dok u Njujorku ili u nekom drugom velikom gradu gde sa uglavnom radnja odvija živi slobodno i opušteno s drugim ženama. Ne mogu da se setim konteksta, kad se tačno dešava, pretpostavljam u neko slično vreme kao i Zeka.
A kad sam pokušala da izguglam nešto o tom romanu, izlaze mi samo oglasi za prodaju: limundo, kupindo, kupujemprodajem i slično.
Tada se meni to svidelo, obimno delo u 3 toma i nekih 1.200 strana, ali eto ovo me sada ne privlači nešto naročito. Pročitaću Beži, Zeko, bežit kad sam se već pomučila da je nadjem, a za dalje nisam sigurna.

Da, bas tako, super ti je ova paralela sa Trkacima olovnih nogu ( ja sam samo film gledala), zelela sam da citam i knjigu, al kad
videh komentare i kritike, batalih citanje.
I da, u pravu si, moze eventualno da se poredi.
Za mene je Zeka u cetri knjige i pedeset godina zivota nekog nevaznog lika ( mislim da je tu autor i sam sebe imao u vidu i na umu)
a bez da pominje WWII zapravo jedno remek delo jer takvih knjiga nema u drugoj polovini dvadesetog veka.
Imamo i Budenbrokove i Forsajte, ali oni su ziveli ranije i bili su vec sa rodjenjem privilegovano drustvo.

Nebgo da vam ja kao dobra drugarica nesto kazem:D
Citajte Zeku ako vam se svidja, al nikako nemojte da propustite Kovaca i njegov Grad u zrcalu, a ako vam se dopade , a dopasce vam se,
onda sledeca , a i zadnja od njega ( Vrijeme koje se udaljava jer je to zapravo samo nastavak ovog Zrcala)
Nema veze kako je i gde ziveo, svako ce sebe, svoje babe, dede, detinjstvo u nekoj vukoyebini naci u ovom Zrcalu.
Ukljucujuci i neka ushicenja deteta koji prvi put, igrom slucaja, vidi veliku varosh, a u ovom je slucaju o Dubrovnik.
I lepim jezkom pise, nema njegov srpskohrvatski ( crnogorskii, ercegovacki) nikakve veze sa "suvremenim" hrvatskim.

š

Evo, ja upravo završih Povratak Zeca, priznajem, drugi deo u jednom dahu. Da mi j i prvi bio bar upola interesantan, možda bih do sada završila i Zeka je bogat. Ovako, čeka me cigla od 570 strana, a u ponedeljak počinjem da radim... :sad2: Daj Bože da je Rayela u pravu da je taj deo najbolji, pa da ga progutam kao sinoć i jutros ovu poslednju knjigu...
Koja glupost... Ovu od 400 strana podelili u dva toma, a ova od 570 ujedno... :( Dobro, različiti su izdavači, al' opet... :sad2:

Da, bas tako, super ti je ova paralela sa Trkacima olovnih nogu ( ja sam samo film gledala), zelela sam da citam i knjigu, al kad
videh komentare i kritike, batalih citanje.
I da, u pravu si, moze eventualno da se poredi.
Za mene je Zeka u cetri knjige i pedeset godina zivota nekog nevaznog lika ( mislim da je tu autor i sam sebe imao u vidu i na umu)
a bez da pominje WWII zapravo jedno remek delo jer takvih knjiga nema u drugoj polovini dvadesetog veka.
Imamo i Budenbrokove i Forsajte, ali oni su ziveli ranije i bili su vec sa rodjenjem privilegovano drustvo.

Nebgo da vam ja kao dobra drugarica nesto kazem:D
Citajte Zeku ako vam se svidja, al nikako nemojte da propustite Kovaca i njegov Grad u zrcalu, a ako vam se dopade , a dopasce vam se,
onda sledeca , a i zadnja od njega ( Vrijeme koje se udaljava jer je to zapravo samo nastavak ovog Zrcala)
Nema veze kako je i gde ziveo, svako ce sebe, svoje babe, dede, detinjstvo u nekoj vukoyebini naci u ovom Zrcalu.
Ukljucujuci i neka ushicenja deteta koji prvi put, igrom slucaja, vidi veliku varosh, a u ovom je slucaju o Dubrovnik.
I lepim jezkom pise, nema njegov srpskohrvatski ( crnogorskii, ercegovacki) nikakve veze sa "suvremenim" hrvatskim.

Mila moja, ovde neko nije normalan...

Mila moja, ovde neko nije normalan...

Aj cu ti posaljem svoju , ja nikada knjigu ne bh platila toliko, mislim da je moja kostala oko iljadarke.
a ti je kasnije poikloni dalje:D
Ja sam se stalno dvoumila da kupim njegova sabrana dela ( al valjda ova zadnja i nije bila tu, a mozda ni Zrcalo ni Resetke)
ali mi je bilo stvarno neshvatljivo da se knjiga prodaje za 3900 dinara, pa ko ce to da kupi?

Na kraju i platih njegove knjige i vise od toga, ali su barem one koje sam zelela (a njegove uglavnom i imaju 500-600 strana).
Nesto mi se pricinjava da sam citala, a i imam ova Vrata od utrobe, Zagreb i purgeri su tu glavne likinje i likovi, nisam nesto
bila odusevljena ( pod pretpostavkom da sam je stvarno i citala, zeza me Jergovic jer sam njega nekako paralelno citala pa
vise i ne znam ko koga i gde yebe) tako da cu ti poslati paket sa knjigama da te malo apdejtujem:D

Ma mene muci ono tvoje pCeto sto je pobeglo. Ako nije sterilisana nece se nikada ni vratiti.

Haski su cudni psi, zadrzali su neke svoje instikte i kad osete zov divljine odlaze , napustaju sve,
sve zaborave.

Mnogo ljudi uzasno pati za svojim psima koji su otisli nekako od danas na sutra, a bez ikakvog razloga i povoda.
Meni bi bila jedina uteha u takvoj situaciji da on/ona nikako ne pati za mnom, da je dobrovoljno otisla jer je zelela nesto drugo.

Na silu haskija ne mozes da zadrzis. Mozes, ali da bude na kratkom lancu, a kome sve to treba.

Iskreno ovo je prva Ibanjezova knjiga koja mi je pala pod ruku ali mi se dopada pa cu naci jos nesto njegovo da procitam.A sto se Morela tice ok,nekada i nisam raspolozena za nesto ozbiljnije pa je i tako nesto pozeljno :)

Od Ibanjeza ti preporučujem knjigu Među narandžama, izdao ju je Clio pre nekih deset godina čini mi se.
Ima on još dobrih knjiga, kao što su: Mrtvi zapovedaju, Katedrala, Močvara, Slučaj u Huerti...Ali to su sve
stara izdanja od četrdeset i više godina, ima verovatno po bibliotekama ili na Kupindu.:bye:

Ma mene muci ono tvoje pCeto sto je pobeglo. Ako nije sterilisana nece se nikada ni vratiti.

Haski su cudni psi, zadrzali su neke svoje instikte i kad osete zov divljine odlaze , napustaju sve,
sve zaborave.

Mnogo ljudi uzasno pati za svojim psima koji su otisli nekako od danas na sutra, a bez ikakvog razloga i povoda.
Meni bi bila jedina uteha u takvoj situaciji da on/ona nikako ne pati za mnom, da je dobrovoljno otisla jer je zelela nesto drugo.

Na silu haskija ne mozes da zadrzis. Mozes, ali da bude na kratkom lancu, a kome sve to treba.
Nije sterilisana, naprotiv, oplođena je pre tri nedelje. I to je uradila krišom... Iz boksa je pobegla, preskočila je ogradu. Zatim ju je muž vezivao što joj nikako nije prijalo, i prvom prilikom kad ju je pustio, šmugnula je iz dvorišta na parenje. Sada je istrgla glavu iz ogrlice, nije mi jasno kako... Inače, u psećem smislu je bila potpuno beskorisna, volela je svakog ko joj priđe, nije lajala nikad, samo se mazila. Hranila ju je cela ulica, svi su svraćali u dvorište da je maze. i deca i odrasli. Bila je najvoljeniji pas... Plašim se da nije ukradena, jer da nije, valjda bi se već vratila... :(

Samo da vam mahnem :uja: Nema me, izmedju ostalog, jer nista ne citam..ne pamptim u poslednjih par godina da ovoliko dugo nista nisam citala
a sto je jos gore i kad pomislim da citam - odma' me ne drzi mesto :confused:

Elefteria, sa malim zakasnjenjm, srecan rodjendan, sve najbolje :vatromet: :vatromet:

Rado, nadam se ipak da ce se Kira vratiti ili da ce je neko naci..

Nije sterilisana, naprotiv, oplođena je pre tri nedelje. I to je uradila krišom... Iz boksa je pobegla, preskočila je ogradu. Zatim ju je muž vezivao što joj nikako nije prijalo, i prvom prilikom kad ju je pustio, šmugnula je iz dvorišta na parenje. Sada je istrgla glavu iz ogrlice, nije mi jasno kako... Inače, u psećem smislu je bila potpuno beskorisna, volela je svakog ko joj priđe, nije lajala nikad, samo se mazila. Hranila ju je cela ulica, svi su svraćali u dvorište da je maze. i deca i odrasli. Bila je najvoljeniji pas... Plašim se da nije ukradena, jer da nije, valjda bi se već vratila... :(

Chipovana? Onaj ko je nadje moze samo putem chipa da sazna ko je vlasnik.
Istrgnu i moji psi glavu iz ogrlice kad po "cenu zivota i smrti" nesto imaju na umu.
Ne, niko je nije ukrao, mozda ce se vratiti ( pitacu jednog "specijalca" ovde sa foruma sta i akko pa cu ti javiti na PP, ako uopste i dobijem
odgovor jer on smatra da bi haskija ( jako komplikovan pas) trebalo da uzimaju ljudi koji mogu da udovolje njegovoj zelji za trcanjem, svaki dan.

Nije bila čipovana. Bela Palanka je malo mesto, ne znam da li tamo to uopšte rade... A jeste trčala svaki dan. Mm bi vozio bicikl dok bi ga ona vukla kao sanke.:) Dok mu nisu ukral pre mesec dana bicikl... :( Mislim da se naljutila na njega što je počeo da je vezuje, to nije podnosilla... A bila je mnogo jaka.
Nautiluse, ne znam kako se izvukla, i mi se čudimo. Ne verujem da bi neko raskopčao i ponovo zakopčao ogrlicu... Lakše bi bilo da je odvede s ogrlicom...

Чекајте, како то извуче главу, откачи се? Па то значи да опасан пас може на улици да се отргне! Пит бул, рецимо.
Aha, moze, pas sve moze, ja cak imam ogrlicu koja se zove davilica ( zategne se kada i koliko mora, ali je od koze, okrugla, ne maltretiram psa nego je zgodna
za obuku, ali i uopste jer mu ne ostecuje krzno), a imam i iskustva sa psima ( ovo mi je drugi pas) i tako se lepo izmigolji iz te ogrlice kad recimo oseti neku
kuju u teranju ili se nameraci ode preko ulice jer je tamo video nekog svog prijatelja ( coveka, psa, dete) ili da ne daj Boze vidi macku, vevericu
pa i zeca kako trce, tu nema Boga..

@Rado

Kazi svojoj ceri da stavi sliku Kire na fejs, neka to podele njeni prijatelji, to je najbolji nacin da neko spazi Kiru i da je uopste i registruje.
Ima u svakom mestu i nekih koji se brinu o zivotinjama, recite i njima da pogledaju da li se neki haski seta okolo naokolo.

- - - - - - - - - -

Elena Ferante
U najnovijem Spiglu koji ja redovno citam izasla je ogromna reportaza ( zapravo intevju s njom), pola nedeljnika je samo taj intervju, samo
sam preletela, sutra cu da citam detaljno. Intervju je , koliko sam razumela, isao preko mailova, potvrdila je da je zena, da se zove Elena
i da je iz Napulja. Nije zela da kaze gde zivi, ali to nije ni vazno.

Iako sam već prijavila da sam počela da čitam Nasleđe Skarlati, sad prijavljujem da mi sporo ide, ali ne zato što je nezanimljiva, nego što sam dohvatila i Quo vadis i nisam mogla da je ostavim dok je nisam pročitala. Iako vlada mišljenje da je to knjiga za raniji uzrast, meni to uopšte nije smetalo. Imala sam, po mom mišljenju, lošu profesorku istorije u osnovnoj školi, koja petacima nije umela da približi period Grčke i Rima , tako da mi je sve u vezi s tim bilo odbojno (sa Egiptom je priča bila drugačija pa mi je to bilo ok, mada sam takođe slabo čitala nešto i na ovu temu). Pre par meseci, imala sam priliku da pogledam neke video preporuke koje se bave ovim periodom ( :)) i rešila tada da ispravim svoju grešku. Sasvim slučajno sam sa police dohvatila Quo vadis i počela da čitam. I mnogo mi se dopala knjiga. Kopaću da vidim šta bih mogla ubuduće da kupim. Imam Ognjenu kapiju, ali neću je sad čitati. Sad ću da nastavim ovu započetu, Nasleđe Skarlati. Valjda se neće nijedna druga isprečiti.

I primećujem da dugo nema Kamenite na ovim stranama:think: I Dane takođe :think:

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back