Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Napišem post, odem da spavam (mislila sam 1 sat a ispalo je 6, al ko broji) i sad vidim da niko ništa neće da kupuje :lol:

Nego, čituckam Nasleđe Skarlati. Zasad fin triler. Valjda ću ga završiti ove nedelje. Jasno je koliko ne stižem kad triler razvlačim.

Mislim da sad za vikend ima neki festival sladoleda ili tako nešto, ako sam dobro skontala. Ali ne znam da l' sam sad lupila i čula informaciju koja nije tačna ili je nepotpuna. Moram to da proverim. To bi bilo interesantno videti. Ako znate nešto, javite:)

Kucam s telefona, ima verovatno grešaka u pisanju, ali me mrzi da to sad ispravljam. Moram da nastavim da spavam:)

Elena Ferrante
Za " velike" sam pare kupila prvi deo knjige Moja najbolja( genijalna) prijateljica

26592523dp.jpg

Procitala sam Spiglu intervju s njom (nije mi jasno kako su je intervjuisali, cenim preko skajpa, ali tako da je bilo samo pisanja tipa pitanje/odgovor)
i stvarno je zena genijalna. Intervju je na recimo desetak stranica, Spiegel stalno pokusava da izvuce barem neki mali detalj koji ima veze sa njenim
identitetom, ali no way. Objasnila je da cim njen identitet bude poznat, prestace da pise, mada je ona i stara zena ( 73 godine) pa moze i da prestane,
a narocito posle senzacije sa ovom "dragocenom, najboljom, briljantnom" drugaricom , a radi se cetri knjige, to mu dodje nesto kao Rat i mir ili
U potrazi za izgubljenim vremenom.

U tom intervjuu pominje i Knasugarda i kaze da nikako ne zeli da bude kao on jer smatra da citaoci, a ni mediji nemaju prava da se bave licnim
i jako privatnim stvarima coveka.

Meni je bilo zanimljivo da ni njeni izdavaci, a ni prevodioci ne znaju ko je ona, Nemacki izdavac i nemacka prevoditeljka kaze da sa njom komunicira
mailovima , da skoro svaki dan komuniciraju, ali samo elektronskom postom.
Spiglu je otkrila i da je udata, da ima dve odrasle cerke koje nikada nece otkriti njen identitet jer vole svoju majku.
jedna od najomiljenijih knjiga je Ema Bovari, ali kaze da joj se druge Floberove knjige bas mnogo i ne dopadaju tako
da je nervira kada neko kaze na osnovu jedne knjige da jako voli i ceni nekog autora, a ja se s njom tu potpuno slazem.
ak navodi i jednu Floberovu knjigu koju nije mogla da procita, a nisam ni ja i valjda mi je bas zbog toga draga ( ne knjiga nego Elena:D)
E sad, knjiga koju kupih u e- izdanju izlazi tek 11.septembra ( zaparvo sam je porucila preko Amazona) stize na red tek tada na citanje,
nadam se da ce mi se dopasti.

Na italijanskom je jeftina, na engleskom takodje, al sta da radim?

Koleginica mi je prosledila mail u kojem joj iz Book-e nude knjigu Moja genijalna prijateljica , po ceni od 792 ili 729 rsd.
Je l neko citao? Ti si tek kupila?
Korice nisu ni blizu ovako lepe...glupo, ali meni je to vazno.A BOOK-a bas ima bzvz korice.

Канела, супер сличице.

Ишла сам јутрос код гинеколога, па сам завршила "Луциферова писма са Земље"(док сам чекала на ред, а не за време прегледа). Бар ми тај сат није узалуд прошао и одсад увек носим неку књигу са собом, бар да не губим време. Елем, више ми се допао први део књиге него остатак (ту су заправо обједињена као нека 3 писма, а мени је то прво било најзанимљивије. После мало смара о Метузалему и Адаму&Еви, тако да ме је прошло почетно одушевљење).

Ја нећу ићи на Сајам, требало би крајем октобра да путујем мало у Шведску, па Сајам отпада. Остаје ми децембарска Ноћ књиге да је ишчекујем, а у међувремену ћу да купујем на ситно, ту и тамо нешто што ме баш привуче.

Koleginica mi je prosledila mail u kojem joj iz Book-e nude knjigu Moja genijalna prijateljica , po ceni od 792 ili 729 rsd.
Je l neko citao? Ti si tek kupila?
Korice nisu ni blizu ovako lepe...glupo, ali meni je to vazno.A BOOK-a bas ima bzvz korice.

Прочитао сам ја пре неку недељу, написао сам пар реченица о Мојој генијалној пријатељици овде :).
Није ми се баш допала, као ни ове корице :mrgreen:, чак су ми Booka-ине корице занимљивије.

- - - - - - - - - -

Ево, да се самоцитирам:
До тад, прочитах:

My Brilliant Friend – Elena Ferrante

Читао сам књигу на енглеском, иако не уобичавам да читам преводе са неког језика на енглески, нисам имао другог избора (Booka би требало ускоро да објави превод на српски и то као "Моја генијална пријатељица"). Иако је Елена Феранте, што би рекли, highly acclaimed (илити високовреднован) аутор и многи причају о њој, ипак нисам могао да докучим због чега је то тако (можда је читава та фама око њене непознатости ипак преовлађујућа).

Ово је први део тзв. Напуљске тетралогије који говори о детињсву и адолесценцији двеју пријатељица Лине и Елене. Наведено је такође да књиге описују дух Напуља из средине ХХ века, али толико је мало о томе написано да би све то могло да се одвија и било где другде, у било ком другом малом месту средином прошлог века (ок, да не будем баш ситничав, има ту мало фелинијевске атмосфере, али јако мало).

Стил ми се није никако допао (мада, могуће да је и до превода). Књига изгледа као пуко препричавање различитих догађаја, без много емоционалног и психолошког уплива. Све време сам имао осећај као да је то неки сценарио за филм/серију. Тако, чак и однос између две протагонисткиње није приказан нимало дубље. Поред њих, дефилује и мноштво споредних ликова, али ни њихова карактеризација није ништа боља.

Пре овога, прочитао сам први том Кнаусгорове Моје борбе и иако се ради о сличном моделу – полуаутобиографској-полуизмишљеној приповести, ипак ми је Кнаусгор далеко бољи и много више ми је пријао његов стил. Он не само да препричава догађаје већ им даје и емоционалну обојеност, огољава своје страхове, своја размишљања о различитим стварима, одсликава своје односе са другима. Све то звучи много дотераније него код Феранте.

Тако да, највероватније, нећу ни покушавати да читам даље Е.Ф. али Кнаусгор ми је свакако на листи за даље откривање :-).

Del Piero i ostali, evo da pijavim plan, a lako može da se desi da nešto upadne a nešto ispadne... Ako nešto ne valja, izbacite mi uljeza :D Dakle, ovako:

Devojka s pomorandžama- Justejn Gorder
Babetina gozba - Karen Bliksen
Gogolj-priče
Srećni princ i druge priče- Vajld
Zla vremena- Dikens
Ukleta kuća- Dikens
Tiji Don -Šolohov
Sitnice koje život znače - Deretino je izdanje, ne znam ime autora
Patrijarhova jesen
Belgravia (Evro book je ima u najavi, a deluje mi ok, bar po onom što sam pročitala sa stranih sajtova)
Zavera budala - Clio je izdavač i nisam sigurna za ovu knjigu. Naizgled ok al se plašim da nije neka glupost
Mislila sam nešto od Čestertona, ali je to nekako otpalo za ovaj put.

E sad, može još svašta da upadne, a nešto i da ispadne kao što rekoh. Sigurno sam nešto i propustila da navedem, ali šta sad. Ovo sve nabrajam iz glave, nemam sad spisak pred sobom.
Dajte mi preporuku za neku finu laganicu, kad mi zatreba da ne uključujem mozak:D Ove gore nabrojane su tako ozbiljne, a pošto je potrebno ne biti uvek u nekoj ozbiljnosti, makar što se hobija tiče, pomozite mi da nadjem neki naslov(dva, tri, pet:D) koji će da me nasmeje, opusti, najkraće-zabavi.:)

Nijedan triler mi nije zapao za oko... Kad da sam se zasitila toga u poslednje vreme. A ja volim da šaram po žanrovima, pa mi je ok da i to čitam s vremena na vreme.

Del Piero i ostali, evo da pijavim plan, a lako može da se desi da nešto upadne a nešto ispadne... Ako nešto ne valja, izbacite mi uljeza :D Dakle, ovako:

Gogolj-priče
Zla vremena- Dikens
Ukleta kuća- Dikens
Tiji Don -Šolohov
Patrijarhova jesen
Belgravia (Evro book je ima u najavi, a deluje mi ok, bar po onom što sam pročitala sa stranih sajtova)
Zavera budala - Clio je izdavač i nisam sigurna za ovu knjigu. Naizgled ok al se plašim da nije neka glupost

E sad, može još svašta da upadne, a nešto i da ispadne kao što rekoh. Sigurno sam nešto i propustila da navedem, ali šta sad. Ovo sve nabrajam iz glave, nemam sad spisak pred sobom.
Dajte mi preporuku za neku finu laganicu, kad mi zatreba da ne uključujem mozak:D Ove gore nabrojane su tako ozbiljne, a pošto je potrebno ne biti uvek u nekoj ozbiljnosti, makar što se hobija tiče, pomozite mi da nadjem neki naslov(dva, tri, pet:D) koji će da me nasmeje, opusti, najkraće-zabavi.:)

Nijedan triler mi nije zapao za oko... Kad da sam se zasitila toga u poslednje vreme. A ja volim da šaram po žanrovima, pa mi je ok da i to čitam s vremena na vreme.
Za opustanje preporucujem Tajnu istoriju od Done Tart.
To nije bas tipican triler, a ako jeste onda je i jedini na svetu u kome volis ubicu i saosecas s njim, ubistvo se dogadja na pocetku, ali razlozi uopste nisu jasni.
Dona Tart je knjigu pisala 7 godina.

Bolje ti je da precrtas iz spiska Solohova i da se vratis na Selina, barem je knjiga mnogo kraca;)

Прочитао сам ја пре неку недељу, написао сам пар реченица о Мојој генијалној пријатељици овде :).
Није ми се баш допала, као ни ове корице :mrgreen:, чак су ми Booka-ине корице занимљивије.

- - - - - - - - - -

Ево, да се самоцитирам

Читао сам књигу на енглеском, иако не уобичавам да читам преводе са неког језика на енглески, нисам имао другог избора (Booka би требало ускоро да објави превод на српски и то као "Моја генијална пријатељица"). Иако је Елена Феранте, што би рекли, highly acclaimed (илити високовреднован) аутор и многи причају о њој, ипак нисам могао да докучим због чега је то тако (можда је читава та фама око њене непознатости ипак преовлађујућа).:

I ona i Knausgard su Shooting Star ona zbog svoje tajanstvenosti, a on jel a contrario:D

I meni se Knasugard mnogo vise od nje dopao, doduse od njega sam procitala valjda i 2500 stranica , od nje u vrh glave 300 ( dve tanje knjizice od kojih mi se
druga nije uopste dopala, kao da se cita neki clanak iz zenskih casopisa, ali je Zena u tami fina knjiga)
U ovom intervjuu koji pomenuh u prvoj strofi i ona sama govori o zenskoj i muskoj knjizevnosti, kaze da to ne postoji, ali
da su muskarci skloni da knjige koje je pisala zena proglase zenskom.

Ja sigurno necu citati nastavke ove " Prijateljice", vec sam sa Knausgardom preterala ( a i potrosila silne pare jer nova izdanja kostaju silne pare,
a "polovnih" jos uvek nema).

Gogolj-priče
Zla vremena- Dikens
Ukleta kuća- Dikens
Tiji Don -Šolohov
Patrijarhova jesen

Slažem se sa Rayelom da umesto Šolohova uzmeš Selina, koji je mnogo zanimljiviji. A što se tiče Zavere budala, evo ti
pogledaj ovaj odličan prikaz http://cultofghoul.blogspot.rs/search?q=zavera+budala

Gogolj-priče
Zla vremena- Dikens
Ukleta kuća- Dikens
Tiji Don -Šolohov
Patrijarhova jesen

Ove dve sam citala i obe bih uzela.
Tihi Don mi je jedna od omiljenih knjiga iz mladosti.
Cak sam (spominjala sam to i ranije) zamisljala da ako ikada budem imala cerku, da joj dam ime po jednom liku iz knjige :malav:
Mislim da me Kamenita svojevremno (dok je ova tema bila nasa oaza mira i tolerancije) provalila o kom liku se radi :D

I ona i Knausgard su Shooting Star ona zbog svoje tajanstvenosti, a on jel a contrario:D

I meni se Knasugard mnogo vise od nje dopao, doduse od njega sam procitala valjda i 2500 stranica , od nje u vrh glave 300 ( dve tanje knjizice od kojih mi se
druga nije uopste dopala, kao da se cita neki clanak iz zenskih casopisa, ali je Zena u tami fina knjiga)
U ovom intervjuu koji pomenuh u prvoj strofi i ona sama govori o zenskoj i muskoj knjizevnosti, kaze da to ne postoji, ali
da su muskarci skloni da knjige koje je pisala zena proglase zenskom.

Ja sigurno necu citati nastavke ove " Prijateljice", vec sam sa Knausgardom preterala ( a i potrosila silne pare jer nova izdanja kostaju silne pare,
a "polovnih" jos uvek nema).

Да, има и Кнаусгор ту дозу интриге око себе, јер јбг, то диже тираж. Али, опет, његов квалитет писања ми то потире. Док код Феранте нисам нашао ништа више осим те фаме; мада, наравно, треба још нешто прочитати од њих, па комплетирати мишљење...

Јој, и ја се грозим тих подела на мушку и женску књижевност или мушко и женско писмо.. Још горе ми је што сви ови тзв. женски часописи као женску књижевност протурају разне Норе Робертс, Данијеле Стил и слично. Рекао бих да и то има удела у најширој јавности за одржавање ових бесмислених подела.

Да, има и Кнаусгор ту дозу интриге око себе, јер јбг, то диже тираж. Али, опет, његов квалитет писања ми то потире. Док код Феранте нисам нашао ништа више осим те фаме; мада, наравно, треба још нешто прочитати од њих, па комплетирати мишљење...

Јој, и ја се грозим тих подела на мушку и женску књижевност или мушко и женско писмо.. Још горе ми је што сви ови тзв. женски часописи као женску књижевност протурају разне Норе Робертс, Данијеле Стил и слично. Рекао бих да и то има удела у најширој јавности за одржавање ових бесмислених подела.

Knjige ovih koje pominješ su na nivou ljubavnih vikend romana (šablonski,slični zapleti, opisi i stilske figure, uvek srećan kraj) . Nekad su bili popularni, ali vidjam ih i sada na kioscima. Žene su čitale njih, a muškarci kaubojske, valjda je postojale neka edicija Laso ili tako nešto. To je bila nekako logična podela, a onda su je ove "književnice" nasledile.
A onda neki neobavešteni i zlonamerni sve što su pisale žene nazivaju potcenjivački "ženskim perom". Ne mislim da ozbiljna književnost može tako da se deli.

Rembrantovo ogledalo ide u razmatranje. Hvala:) Spisak ću ja verujem još dorađivati (čitaj dopunjavati novim naslovima), ali mi je drago da ti se sviđa:)

Tajna istorija je rasprodata, tako da to mogu da pogledam ako bude neko reizdanje ili ako se potrefi da je neko ima pa da pozajmim,. Zasad to otpada.
Selin sumnjam da će ovaj put biti moj izbor, ali možda se predomislim.
A za Zaveru budala, hvala na ovom članku Baudrillard, ali volela bih da neko odavde ko je to čitao da svoje utiske, jer mi to više znači jer se ovde zna ko šta voli i tačno može da se proceni čiji se čitalački ukusi poklapaju. Naravno da poklapanje nije potpuno, a i ne treba da bude, ali već znam kad se nekom nešto dopadne odavde, znam da li je to sigurna stvar.

Lamar :zag:
Da, da, ove što si boldovala kupujem sigurno. Ti i ja se dosta poklapamo što se ukusa tiče, pa mislim da neću omanuti:D
Daj mi neki predlog sa onih tvojih famoznih spiskova:D Vidiš da sam nešto sva ozbiljna, sa nekoliko neozbiljnih izleta koji mi se jako sviđaju, pa mi daj nešto lagano, zanimljivo ili ako je nešto tipa "Ovo moraš da pročitaš inače :azdaja:..." može da bude ozbiljno.:D

Rekoh pre neki dan da treba da se bavim malo Grčkom i Rimom, te kupih za početak Troju i Itaku, Adel Geras (Laguna). Itaku sam ljudi, verovali ili ne, kupila poslednju u gradu, a Troju, mislim od preostale tri ja sam kupila jednu. Odem do knjižare koja mi je najbliža i tu je bila jedna knjiga (nadala sam se da će obe biti na istom mestu pa bih onda uzela još neku zbog popusta dok još imam karticu;daj šta daš varijanta), a rekoše mi da je u drugoj knjižari druga. Nisam pitala da li u toj drugoj knjižari ima i ova koju sam prvo pronašla. Odem u drugu knjižaru i naravno i ovde ima samo jedna. Tako da nisam mogla da napravim varijantu za tri knjige, nego sam kupila te dve u različitim knjižarama. Nešto ću još na ovu temu kupiti, samo da vidim šta.

E, Del Piero, daj ti svoj spisak:D

Bila sam večeras u šetnji. Veče je bilo divno (po raznim osnovama). Znaš da si umoran a ne daš da to preovlada, nego se nateraš da uživaš u lepoj večeri i na kraju ispadne da uopšte nisi sebe terao na nešto nego da te je to odmorilo. E tako mi je sada. :)

Poslednja izmena:
Odspavala i evo jutra:D Vrlo je lepo, samo što ne mogu da šetam.:D

Nisi mi slala spiskove:) Hvala:)

Jao, da vam kažem.. Preko puta moje zgrade ima park i tuda prolazim svako jutro da bih došla do autobuske stanice. I vidim retivera sa ogrlicom pored kante, traži hranu:( Neko ga je pustio jer ne može da brine o njemu više. Bolje da su ga/je stavili u neki azil za pse nego što su ga/je samo pustili na ulicu. A znate kako je lep pas...

Stojim u busu i kuckam. Nikako da natempiram neki prevoz da mogu da čitam. Ranije sam nekako uspevala, a sad mi se ne da. Ali, ukačiću već neki sistem:)

- - - - - - - - - -

Poslednja izmena:
Jao, da vam kažem.. Preko puta moje zgrade ima park i tuda prolazim svako jutro da bih došla do autobuske stanice. I vidim retivera sa ogrlicom pored kante, traži hranu:( Neko ga je pustio jer ne može da brine o njemu više. Bolje da su ga/je stavili u neki azil za pse nego što su ga/je samo pustili na ulicu. A znate kako je lep pas...

I još i ovo da iskomentarišem. Pre nekog vremena sam ovde pisala o komšijskom prelepom i blentavom retriveru, devojčica je u pitanju, koja je bila vezana na kratki lanac, nije šetana, apsolutno joj nije bila posvećivana pažnja. Ona se, nesrećnica, povremeno izvlačila iz ogrlice i pravila kratke i ludačke izlete po tuđim dvorištima. Moram da priznam da za razliku od većine nisam veliki ljubitelj životinja, ali nisam ni nehumana. Svakog dana sam je gledala kako se muči i mislila da dotičnima treba isprašiti tur. Elem, pre nekim mesec i nešto - nema je. Ukapiram da su odveli negde i ostavili. Pre par dana, sirotica je uspela da ih nađe, vratila se kući. Kost i koža, svaka joj se kost broji ispod onako velikog krzna. Evo ovih par dana ćuti i ne izlazi iz one kućice, i ne vidim je.Boluje valjda i oporavlja se.

Sledeći put ću o knjigama.

Пахуљице, не секирај се за Тајну историју што је распродата кад је вероватно нећеш читати више од једанпут. Мени је била ок зато што волим грчки, али ме сама радња и (нарочито) расплет нису одушевили. Сврстала бих је у ону групу "за из библиотеке". Ја сам је својевремено позајмила из Градске, тако да је они сигурно и даље имају.

Купила сам јуче "Даме бирају" Трејси Шевалије, то је збирка прича инспирисаних романима Шарлоте Бронте. Ако ми се не допадне, понећу је на трампу следеће године.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back