Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Imace bebu, videla sam na temi o tome, koju krišom čitam. Izvini Freyo sto odgovaram umesto tebe, ali to je tako divno. Čestitam i ja. Novi član Biblioteke. Nismo odavno imali prinovu ovde. Ne znam ko je najmladji, da li Elefterijin Ogi, ili je bila još neka beba posle.
Dve moje dobre drugarice će postati bake za nekoliko meseci pa sad puno razmišljam o tome. Ne bi ni meni smetalo.

- - - - - - - - - -

Ja dobih odgovor i od "vrha" ( ja sam jedina koja se odmah obraca "instancama"), kazu da ako nesto nema dovoljno publike ( a ovo izgleda da nema)
onda i nema potrebe da bude tema pinovana. Ocigledno se ne pise dovoljno pa tako tema nema ni vaznosti.
Precistili su sve PDF, ostavili samo nekoliko najposecenijih na svakom, a Biblioteka tu nije, a sto i sami znamo da je tako
jer nekada prodje i dva dana bez da se neko javi.
Kome je OK , OK je, meni nije.

Zato sam ja uvek mislila da se treba javljati i pisati čak i ako nismo ništa novo pročitali. Uvek ima da se prokomentariše, uporedi nešto od ranije. Nije ni čudo što sam druga, iza Krasuljka, po broju postova na temi. Samo drobim....:zper:

Freya, cestitke :heart:

Meni nocas stize dragi suprug posle tri nedelje razdvojenosti. Citam i dalje Foknera, a usput sam procitala neku laganicu, I to ce proci, Milena Busquets. Glavna junakinja se suocava sa majcinom smrcu, odlazi u porodicnu kucu na odmor, vodi sa sobom muzeve, decu, drugarice..srece bivse ljubavi, prijatelje.. Nista posebno, ali pristojno napisano. To sam citala u pdf'u tokom nekog putovanja da prekratim vreme.

+1 :roll: :( ali vecina je odavde starija od mene 20ak godina, tako da stici cemo ih :D

sto se tice aktuelne teme o sticky biblioteci... ja od kako sam na preporuku rade na pm pronasao ovo mesto (a do tada isao na knjizevnost gde je umelo da po 10 dana ne bude napisan nijedan post) sam procitao mnogo knjiga i jos vise uvrstio na svoj spisak za citanje i kupovinu, zahvaljujuci preporukama.
Mozda treba razmisliti o prelasku na sopstveni sajt...ima sada free hostinga

То што тема више није лепљива не би требало да буде неки проблем, јер има у горњем десном углу опција да се тема прати, као што Красуљак рече =). Мени и на мејл стиже порука кад неко одговори на теме које пратим. Једино што ће бити проблем "новим" људима који ће сад можда теже открити ову (мени јако корисну) тему..

Као што дел пиеро 10 каже, и ја сам на овој теми заиста пронашао много изванредних писаца и књига и било би ми жао да се угаси или замре. Тако да, ако се неко одважи на стварање новог форума на неком од free hostinga, I'm in. :)

Иначе, да се вратим на тему, ишчитао сам прву књигу мемоарске прозе Светлане Велмар Јанковић, под називом Прозраци.
Пријало ми је да читам овако нешто. Обухваћен је период од њеног детињства (рођена 1933.), па све до завршетка Другог светског рата, односно 1947. године. Врло сликовито је описан суноврат једне богате, грађанске породице, која са почетком рата губи велики део своје имовине, што се наставља и након ослобођења. Све то кроз очи једне девојчице.
Неки су је оптуживали како је књига, заправо, покушај рехабилитације и спирања љаге са имена њеног оца (коме је у књизи посвећен незанемарљив део), иначе помоћника министра у влади Милана Недића. Не могу рећи да се то, кроз текст, не осећа, међутим, то је већ тема за неки други потфорум.

Иначе, да се вратим на тему, ишчитао сам прву књигу мемоарске прозе Светлане Велмар Јанковић, под називом Прозраци.
Пријало ми је да читам овако нешто. Обухваћен је период од њеног детињства (рођена 1933.), па све до завршетка Другог светског рата, односно 1947. године. Врло сликовито је описан суноврат једне богате, грађанске породице, која са почетком рата губи велики део своје имовине, што се наставља и након ослобођења. Све то кроз очи једне девојчице.
Неки су је оптуживали како је књига, заправо, покушај рехабилитације и спирања љаге са имена њеног оца (коме је у књизи посвећен незанемарљив део), иначе помоћника министра у влади Милана Недића. Не могу рећи да се то, кроз текст, не осећа, међутим, то је већ тема за неки други потфорум.

Ja nisam ovu njenu knjigu citala, a necu je ni citati jer je njena neka opsesija taj otac ( koji je umro u egzilu u Spaniji jer je "otisao" na vreme)
i ta je tema ( Nedic i njen otac) sveprisutna u njenim delima. Inace uzivam da je citam jer je njen srpski prelep, nisu mi ni teme strane,
da je recimo iz Zagreba ili Nisa verovatno je ne bih citala, ali pise o Beogradu, konkretno Dorcolu;)

Zamalo da onomad kupim i ovu knjigu, ali sad vidim da je tema skoro pa identicna kao i u knjizi Lagum, vreme pred rat, rat, i nekolio godina posle rata.
Velmar Jankovic zaista ima neki problem u smislu da je celog zivota zalila za prosloscu pa je tako i pisala.

Cak i njen roman Nigdnina, a tema je bombardovanje 1999 ne ume i ne moze bez tog Nedica i nekakvih gradjanskih vrednosti,
a po meni se tu radi zapravo o cistom malogradjanstvu.

Ali, ponavljam, savrseno pise i za mene je citanje njenih knjiga veliko uzivanje.

Glavna je licnost Milica Pavlovic, a prica je kako ta gospodja Pavlovic dozivljava sva tri vremena, ali ona ostaje gospodja do kraja.
Roman o krahu građanskog društva uoči Drugog svetskog rata. Roman o prelamanju svetlosti i tame usled nedaća koje rat donosi. Roman o gašenju ispravnih vrednosnih sudova kod onih koji su ih uglavnom kotirali visoko.
Milica Pavlović, pripovedač koji svojim tkanjem u vidu sećanja sintetiše tri vremena: vreme pre rata, sam rat, i vreme koje je došlo posle rata.
Kao neko ko od samog početka do kraja romana zadržava status gospođe, jasno nam je da se lik Miličin nije promenio kroz tri vremena koja nam prikazuje. Na njen duh i vrednosne sudove nisu uticale političke turbulencije koje se u romanu prikazuju. Nekako im je vešto izbegla, time ostajući svetla u tom crnilu.

Jedna zanimljivost u vezi gornjeg posta:

Svetlana Velmar Jankovic celog je svog zivota pokusavala da pridobije gradsku vlast u nadi da ce neka ulica dobiti ie po njenom ocu.
U romanu Nigdnina ( vreme Milosevica, pred bombardovanje) ona sama dobija otkaz na gakultetu ( Filoloski) jer je kao nepodobna,
i naravno za citaoca ( a i zive svedoke tog vremena) to je bio gnusan cin ( i ne samo njen slucaj nego je toga bilo na celom BU).
U biografiji njenog oca ( a o je zaista u svakoj njenoj knjizi glavna licnost) stoji ovako:

Велмар-Јанковић и његов шеф Јонић су своја овлашћења користили за протеривања неподобних професора и студената, цензуру левичарске литературе и слање ђака у Завод за принудно васпитање омладине у Смедеревској Паланци. Био је сарадник љотићевског листа „Наша борба“.[4]

Као помоћник министра просвете Велмар-Јанковић је своја овлашћења користи за избацивање неподобних писаца (попут Јована Скерлића) из наставних планова и стављајући сопствена дела у обавезну школску лектиру и на репертоар Народног позоришта.[5]

Hvala vam devojke, mame i buduce bake:heart:

Skupite zelje u koncentrovanu jednu, velikuuuuu - da bude devojcica (samo za devojcicu imam ime:lol:).
Kaze mi drugarica bice devojcica, valjda si nas sve ubedila u to:rumenko:

Sto se teme tice, danas idem u knjizaru i ne izlazim dok ne nadjem nesto puteno...makar me izbacili!

Hvala vam devojke, mame i buduce bake:heart:

Skupite zelje u koncentrovanu jednu, velikuuuuu - da bude devojcica (samo za devojcicu imam ime:lol:).
Kaze mi drugarica bice devojcica, valjda si nas sve ubedila u to:rumenko:

Sto se teme tice, danas idem u knjizaru i ne izlazim dok ne nadjem nesto puteno...makar me izbacili!

Cekaj bre sestro slatka:D
Radi se o tebi i tvojoj devojcici?
I ja bih imala ime samo za devojcice.:heart:

Мени сад жао кад се сетим како је неко од форумаша (није стални члан ове теме) дошао сав срећан да нам препоручи књиге Сиднија Шелдона, а ја га ''отресла'', то је било баш надмено и елитистички. Прелиставала сам тему пре неки месец, па сам видела то, била сам потпуно заборавила. Извињавам јој (му) се ако ово чита.

Дошла сам у ствари по препоруке, рођендан ми је за десет дана и хоћу да се частим новим књигама, па пишите ако имате предлоге :D Нећу наручивати торту. Иначе, нисам ја неки наци што се тиче писма, али ако већ могу да бирам, бирам ћирилицу; латиницом ионако само пишем енглески и по нету.
Можда Господара прстенова да узмем, какав је Стилосов превод, зна ли неко?

Poslednja izmena:
Freya srećno:)

Elefteria, gde si našla Gospodara prstenova? Koliko znam to je rasprodato... Osim ako nisu ponovo to štampali... Nova knjiga je imala izdanja prošle godine na Sajmu, ali Stilos nije. Ali, kao što rekoh, ako je ponovo štampano to je dobra vest i dobar izbor za poklon sebi.:)
Ja šacujem neku Laguninu Dva čoveka na obali, ali bojim se da ne bude neka glupost upakovana u naizgled nešto interesntno.

Sledeću čitam Nasleđe Skarlati Roberta Ladlama. Nisam skoro neki triler čitala, pa ću eto to sada.

Planiram (a nadam se da ću to da i izvedem) da odem u neku kupovinu uskoro i na taj način smanjim broj knjiga za kupovinu na Sajmu. Razlozi su krajnje praktični jer mi je lakše da izdvojim deo novca sad (nego da sve platim odjednom) a sa druge strane fizički će mi biti lakše da u oktobru dovučem kući manji broj knjiga:D

Ja nisam ovu njenu knjigu citala, a necu je ni citati jer je njena neka opsesija taj otac ( koji je umro u egzilu u Spaniji jer je "otisao" na vreme)
i ta je tema ( Nedic i njen otac) sveprisutna u njenim delima. Inace uzivam da je citam jer je njen srpski prelep, nisu mi ni teme strane,
da je recimo iz Zagreba ili Nisa verovatno je ne bih citala, ali pise o Beogradu, konkretno Dorcolu;)

Zamalo da onomad kupim i ovu knjigu, ali sad vidim da je tema skoro pa identicna kao i u knjizi Lagum, vreme pred rat, rat, i nekolio godina posle rata.
Velmar Jankovic zaista ima neki problem u smislu da je celog zivota zalila za prosloscu pa je tako i pisala.

Cak i njen roman Nigdnina, a tema je bombardovanje 1999 ne ume i ne moze bez tog Nedica i nekakvih gradjanskih vrednosti,
a po meni se tu radi zapravo o cistom malogradjanstvu.

Ali, ponavljam, savrseno pise i za mene je citanje njenih knjiga veliko uzivanje.

Слажем се за језик! :) Види се да је избрушена свака реч и то ми се допада. Тако да ћу вероватно узети још нешто њено; можда пре ове есеје о Београду што је писала, него романе...

@Pahuljica
Mjesečeva palata je ok, ali nije mi među omiljenim Osterovim. Favoriti su Trilogija, Knjiga opsena, Vertigo, Nevidljivi...

@ Bi
Najbolje je početi od prve knjige Beži, Zeko, beži.

@ Brisanje teme iz lepljivih
Iako kasnim, još nešto ću dodati - jasno je da tema nije mnogo posjećena, ali osim pukog brojanja klikova moderacija bi trebalo da vodi računao i o kvalitetu diskusija. Posjećenost ne može biti jedino mjerilo za izbacivanje neke teme u vrh.

Da li mislis da neko ko vodi teme rupa, sta ste danas jeli, sta ste kupili i zasto pijete kafu...sposoban da objektivno sagleda diskusiju na temi o knjigama? :D
Takvom j eto sve mlacenje prazne slame verovatno...

Citao sam juce malo Peljevina, price Kristalni svet

@ Brisanje teme iz lepljivih
Iako kasnim, još nešto ću dodati - jasno je da tema nije mnogo posjećena, ali osim pukog brojanja klikova moderacija bi trebalo da vodi računao i o kvalitetu diskusija. Posjećenost ne može biti jedino mjerilo za izbacivanje neke teme u vrh.
I ja tako mislim. :ok:
Da li mislis da neko ko vodi teme rupa, sta ste danas jeli, sta ste kupili i zasto pijete kafu...sposoban da objektivno sagleda diskusiju na temi o knjigama? :D
Takvom j eto sve mlacenje prazne slame verovatno...
Nemoj tako, jedna od njih je "naša", ali se plašim da se ona tu ništa ne pita...

Sinoć konačno završih Hercoga. Iako me je na momente smarao do te mere da sam u međuvremenu pročitala dva Uelbeka i jednog (pardon, dvojicu :)) Kecmanovića/Stojiljkovića, krajnji bilans je da je to savršen roman. Rekla bih, po Quentinovoj meri.
Opisuje sredovečnog intelektualca Jevrejskog porekla koji živi u Americi, melanholika od rođenja ,prijatnog izgleda, omiljenog kod žena, sa dva propala braka i dvoje dece, koji napušta univeritetski posao i odlazi da živi na selu. Naravno, on se tamo ne snalazi. Zbog promašenog braka i ženine prevare, depresivan je i sve ređe se bavi naučnim radom. Njegov život i ponašanje postaju takvi, da rođeni brat pomišlja da angažuje psihijatra. Međutim, on je samo buntovnik koji se pismima koja koristi kao književnu formu bori za opstanak duhovnog sveta.

@Pahuljica
Mjesečeva palata je ok, ali nije mi među omiljenim Osterovim. Favoriti su Trilogija, Knjiga opsena, Vertigo, Nevidljivi...
Slažem se da su Trilogija i Nevidljivi dobre knjige jer sam njih čitala. Pošto sam konstatovala da imam Mesečevu palatu, neka stoji još koju godinu... :lol: Imam i Knjogu opsena pa ću prvo nju, ali kad počnem da radim. Sad ću da prešišam još ovog Uelbeka kog nisam vratila u biblioteku, Platformu. Deluje mi primamljivo.

- - - - - - - - - -

Ljudi, gde ste, ne mogu sama da se borim za opstanak teme... :malav: :lol:

Pazi da ti ne premeste poruku na temu Šta trenutno radiš... :lol:

- - - - - - - - - -

Gledam nešto, pa našu temu je pregledalo skoro 300 000 ljudi. Još malo pa kao Rupu... Ako ni to nije merilo, 'bem li ga šta je... :think:

- - - - - - - - - -

Usput se pitam, kakvi su to ljudi koje zanima šta neko piše na Rupi... :think: Verovatno još veći očajnici...

@ Bi
Najbolje je početi od prve knjige Beži, Zeko, beži.

Quentin ti je vec rekao, a i dobro je da se Zeka pocne od prve. I garant ce ti se mnogo dopadne.

Znam ti ukus:)
Bila sam u biblioteci jutros, nemaju Beži, Zeko, beži. :(. Bibliotekarka pozvala još nekoliko biblioteka da pita, samo u jednom imaju, ali je već dugo pozajmljena, nikako je ne vraćaju. Uzela sam Zeka je bogat (imali su to i Zekin povratak), ali potražiću u još nekim bibliotekama, da ipak počnem sa prvom.

- - - - - - - - - -

Kventine, kako je na moru? Šta si na kraju poneo da čitaš? Ipak Srednju Evropu?

- - - - - - - - - -

Je suis biblioteka 3

:ok: Prava podrška je u pisanju postova!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back