Мораћу и ја да почнем са Уелбеком дефинитивно :-).
До тад, прочитах:
My Brilliant Friend – Elena Ferrante
Читао сам књигу на енглеском, иако не уобичавам да читам преводе са неког језика на енглески, нисам имао другог избора (Booka би требало ускоро да објави превод на српски и то као "Моја генијална пријатељица"). Иако је Елена Феранте, што би рекли, highly acclaimed (илити високовреднован) аутор и многи причају о њој, ипак нисам могао да докучим због чега је то тако (можда је читава та фама око њене непознатости ипак преовлађујућа).
Ово је први део тзв. Напуљске тетралогије који говори о детињсву и адолесценцији двеју пријатељица Лине и Елене. Наведено је такође да књиге описују дух Напуља из средине ХХ века, али толико је мало о томе написано да би све то могло да се одвија и било где другде, у било ком другом малом месту средином прошлог века (ок, да не будем баш ситничав, има ту мало фелинијевске атмосфере, али јако мало).
Стил ми се није никако допао (мада, могуће да је и до превода). Књига изгледа као пуко препричавање различитих догађаја, без много емоционалног и психолошког уплива. Све време сам имао осећај као да је то неки сценарио за филм/серију. Тако, чак и однос између две протагонисткиње није приказан нимало дубље. Поред њих, дефилује и мноштво споредних ликова, али ни њихова карактеризација није ништа боља.
Пре овога, прочитао сам први том Кнаусгорове Моје борбе и иако се ради о сличном моделу – полуаутобиографској-полуизмишљеној приповести, ипак ми је Кнаусгор далеко бољи и много више ми је пријао његов стил. Он не само да препричава догађаје већ им даје и емоционалну обојеност, огољава своје страхове, своја размишљања о различитим стварима, одсликава своје односе са другима. Све то звучи много дотераније него код Феранте.
Тако да, највероватније, нећу ни покушавати да читам даље Е.Ф. али Кнаусгор ми је свакако на листи за даље откривање :-).