Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Niti sam pobjesnio, niti sam iskulirao tvoje pitanje. Malo bolje pregledaj poruke, pa ćeš vidjeti da sam pisao o Atlantidi.
Od LOM-a sam u posljednje vrijeme čitao Flobera (Sentimentalno vaspitanje), prije toga dvije knjige Čezarea Pavezea. Sigurno sam pročitao još desetak njihovih knjiga u posljednjih sedam ili osam godina. Ne sjećam se šokantne količine grešaka. Možda sam imao sreće, ili ti nisi imao sreće.

ups... :rumenko: video sam tu poruku ali sam mislio da je autor dana... cesto onog ko pise prepoznajem po avataru i ne citam ime...a vas mi je malopre delovao isto, jos jedan ispod drugog pa sam permutovao

Ja se slazem s VanZandt, smatram da ogranicene finansije ne opravdavaju osljarenje u prevodjenju i lekturi, bar ne u potpunosti. Nego je i tu problem sto ne rade ljudi koji su strucni, kao i s vecinom poslova u nasoj banana-drzavi, pa se daje kojekakvim rodjacima da prevode, preko veze i sl. Prevodilac mora odlicno da poznaje jezik s kojeg prevodi, mora odlicno da poznaje jezik NA KOJI prevodi (u ovom slucaju je to srpski) i da ima znanje opste kulture. Ne verujem da nema takvih ljudi kod nas koji bi radili makar i za sitne novce jer drugog posla nemaju. Koliko samo ima diplomiranih studenata anglistike, nemaju svi oni posao.
Sama bih radije dala 20e za valjano uradjenu knjigu nego 5 evra za neki skart. Evo npr. nikad ne kupujem Sezam book jer su ocajni.
Ide li ko na Noc knjige?

p.s.mrzim da pisem osisanom latinicom, s moba kucam pa nemam neki izbor.

Išla sam ja na Noć knjige. Bila je gužva ali ne nesnosna da ne možeš da dišeš. Iako se formirao dugačak red, prijateljica i ja nismo dugo čekale jer su radile dve kase i to je išlo relativno brzo (iako je moj utisak da je prodavačica bila malo smotana). Ljudi su došli pripremljeni, što je i normalno. I ja sam išla ciljano i kupila sam sedam knjiga.
Istočno od raja
Limeni doboš
Udvojeni čovek
Helebarde, helebarde...
Zapis o pronicljivosti
Iščezla
Račun

Zadovoljna sam. :)
Standardno su se dobijali neki poklončići, keksići, sokići, časopis neki koji ne znam sad kako se zove, Nedeljnik...
Meni je bilo prijatno. I dobro društvo i nove knjige. :)

Bravo, Pahuljice, osvetlala si nam obraz. A nekad su ovde bili silni izvestaji o kupovinama. Uzdam se u Kerefeku, da je otisla, a mozda i Elefteria.
Ja sam se nećkala, ali nisam bila pripremljena, kako si ti lepo rekla, a i mrzelo me da se oblačim po ovoj vrućini.

Moje učešće u Noći, tj. danu knjige je što sam obnovila članstvo u biblioteci s 50% popusta. Ističe 1. jula, pa sam malo požurila da iskoristim popust.

Bi, Izmamila si mi osmeh! :cmok2:

Otisla sam oko 22h da izbegnem guzvu, ali nije mi uspelo.Kazu da od 17 h nije bilo guzve, dok malo nije minula vrucina.
Odmah sam uzela Bebinu mali biblioteku, jer sledeće nedelje idem na pice sa koleginicom i njenom novorođenom bebom...moderne babine...Meni je to divan poklon..ja bih mu se bas obradovala..a i u mom je stilu.
Uzeh i Deca noci, Den Simons
Sedam sestara, Lusinda Rajli - nikad ne kupujem te sveze izbacene knjige od kojih se ocekuje velika prodaja, ali eto, privuklo me je sto obecavaju 7 nastavaka...volim to
Tamo dole, Bil Brajson
Drustvo mi je pravio jedan slatkis od 12 godina i kupila sam mu dve knjige u zelji da ga citalacki animiram...uz moju pomoć, izabrao je Nocnu skolu i deca bestragije.Potpuno je odusevljen celim dogadjajem...uzeo odmah da cita, a inace ziva muka da procita lektiru...

Od poklona..dve kesice mini plazme, ukupno 7 pasteta ( bilo mi je i smešno i simpaticno), limenka Svepsa,Nedeljnik, neki ekonomski casopis...i to bi bilo to.

Vidim da je Pahuljica uzela knjigu Račun..i meni je bila interesantna...

Bi, Izmamila si mi osmeh! :cmok2:

Otisla sam oko 22h da izbegnem guzvu, ali nije mi uspelo.Kazu da od 17 h nije bilo guzve, dok malo nije minula vrucina.
Odmah sam uzela Bebinu mali biblioteku, jer sledeće nedelje idem na pice sa koleginicom i njenom novorođenom bebom...moderne babine...Meni je to divan poklon..ja bih mu se bas obradovala..a i u mom je stilu.
Uzeh i Deca noci, Den Simons
Sedam sestara, Lusinda Rajli - nikad ne kupujem te sveze izbacene knjige od kojih se ocekuje velika prodaja, ali eto, privuklo me je sto obecavaju 7 nastavaka...volim to
Tamo dole, Bil Brajson
Drustvo mi je pravio jedan slatkis od 12 godina i kupila sam mu dve knjige u zelji da ga citalacki animiram...uz moju pomoć, izabrao je Nocnu skolu i deca bestragije.Potpuno je odusevljen celim dogadjajem...uzeo odmah da cita, a inace ziva muka da procita lektiru...

Od poklona..dve kesice mini plazme, ukupno 7 pasteta ( bilo mi je i smešno i simpaticno), limenka Svepsa,Nedeljnik, neki ekonomski casopis...i to bi bilo to.

Vidim da je Pahuljica uzela knjigu Račun..i meni je bila interesantna...

Sto je ovo lepo cuti :super: pogotovo danas kad deca tako malo citaju.

Kaze ova Muzumura (knjiga koju pomenuh juce) da deca u Japanu tokom osnovnog i srednjoskolskog obrazovanja ni jednu knjigu velikih japanskih pisaca ne citaju od korica do korica, tj ne zahteva se to od njih kao sto mi imamo obaveznu lektiru. Ovo mi je toliko neverovatno, moracu da pitam nekog Japanca da li je stvarno tako.
Cak (sto je meni bas bilo iznenadjenje) kaze da je predlagano (posle II sv. rata, ali i nedavno, pocetkom ovog veka) da se engleski proglasi za zvanican jezik! Ne cudi me to za period okupacije, ali sad? :eek: malo je reci da sam sokirana. Kaze da su posle II sv. rata, tokom okupacije, izmenili pisani jezik toliko da sad malo ko moze da cita knjige pisane pre sto i vise godina, cak i tako poznatog autora kao sto je Soseki (a on nije pisao bas tako davno).

Istina je da danas bas mali broj dece cita...
Lektira im je dosadna, roditelji ih ne animiraju u tom pravcu, jer i sami ili ne citaju ili ne stizu, jer se bore za egzistenciju, a potrebno je usmeriti i negovati to...
Deca se sama ne sete, a neko treba da ih uvuce u taj svet knjiga, tako sto ce im naci nesto sto im je zanimljivo...

Bi:)

I ja sam zainteresovana za Sedam sestara, ali ostavljam je za neko kasnije vreme. Možda bude lepa priča o plejadama. Sedam sestara-sedam plejada. :)

Danas imam slobodna dan, u smislu da nemam baš ništa da radim, nikakve obaveze me nisu sačekale, tako da je danas dan samo za čitanje.:)

Izdavači pokazuju poštovanje prema čitaocima tako što se trude da im ponude knjige po cijenama koje odgovaraju njihovoj platežnoj moći. Kvalitet, na žalost, mora da trpi. Inače, dosta knjiga LOM-a sam pročitao i nisam nailazio na ovakve defekte. Ne znam da li je samo ova knjiga felerična, ili je to neki trend koji se javlja u posljednje vrijeme.

Znači, ti smatraš da bi cijene (knjiga, hrane, automobila...) u Srbiji trebalo da odgovaraju zaradama u Srbiji? Knjige bi tako koštale 0,5 ili 1 evro, nov automobil kupovali bismo za 3000 evra, a kvadrat stana u centru Beograda bio bi 250 evra. Sjajna ideja! Preporuči se za ministra ekonomije. Koliko znam, vlada još nije sklopljena.
Nažalost, finalna cijena neke robe ne formira se prema platežnoj moći kupaca, nego prema cijenama sirovina, energenata i radne snage koji su u nju uloženi. Ovi faktori uglavnom zavise od stanja na globalnim tržištima i cijenu je vrlo teško prilagoditi siromašnom lokalnom potrošaču.
А можда су и те књиге пуне грешака, само их Квентин није приметио.:hahaha: Не треба издавачи да штеде тако што неће имати лектора, важно им је да је књига лепог изгледа па се сведе на оно: споља гладац, унутра јадац. Ваљда сматрају да читаоци неће ни приметити грешке, већина није на том нивоу, како рачунају.

Сва срећа што хлеб није по цени коштања производње, иначе бисмо га плаћали 200 дин. векну.

Купио јуче Чудан осећај у мени Орхана Памука – 20% попуста. Што је легао сокић!

Poslednja izmena:
Нисам ишла на Ноћ књиге јер смо отишли у ЦГ, сад се Оги мало дружи с очевом фамилијом.
Али, зато сам послала маму и узела ми је ове књиге: "Оштрицу" Џ.Аберкромбија, "О мишевима и људима" Штајнбек, "Мачка и миш" Г.Грас, "Трагедија у три чина" Агата Кристи и "Успавана и вретено" Нил Гејмен. Имала сам заправо 10 књига на списку, али сам ограничила на пет јер ми било глупо да жена тегли толике књиге (тата је био заузет), и то су све тање сем Оштрице.
Иначе, откад су у Лагуни реформисали правила тј.повластице члановима, нисам ни обнављала картицу, тако да ћу њихова издања куповати само кад је Ноћ књиге или ако улети нека распродаја на којој ће бити поштени наслови, а не онај исти шкарт који нам нуде годинама.
Што се тиче превођења и лектуре, ту сам острашћено реаговала јер имам другарице с Филолошког (једна завршила енглески, друга шпански) и обе су тражиле посао у једној нашој великој издавачкој кући, никад их нису звали. И да није њих, свеједно би ми сметало јер ми такве грешке баш боду очи, могу мислити како је тек некоме образованијем и писменијем од мене. Сматрам да књигу, као што не треба да је пише свако, не треба свако ни да је преводи.

Имам још 200 страна Лименог добоша да прочитам, не стижем. И читам "Краљ мора умрети" упоредо, то је о Тезеју.

А можда су и те књиге пуне грешака, само их Квентин није приметио.:hahaha: Не треба издавачи да штеде тако што неће имати лектора, важно им је да је књига лепог изгледа па се сведе на оно: споља гладац, унутра јадац. Ваљда сматрају да читаоци неће ни приметити грешке, већина није на том нивоу, како рачунају.

Kako si ovo rekao, ispada da su oni svesni grešaka koje prave, odnosno, da greše namerno... ;) Moje lično mišljenje je da greške ne prave lektori već zataji tehnika, šta li... možda brzo kucanje, kao na forumu npr... Primetila sam more štamparskih grešaka, čak materijalnih, u udžbenicima za matematiku, što ne bih rekla da su pravili autori, jer je nedopustivo i neverovatno. Ili su možda lapsusi u pitanju... :think: Sigurna sam da bi bilo manje grešaka kad bi neko proverio tekst pre puštanja u štampu... Neki korektor...

Propustila sam Noć knjige jer nisam ni bila u Nišu od četvrtka (bila sam angažovana oko keve i zadušnica), a i da jesam, prestala sam da kupujem nove knjige. Limundo je konza!
Nikako da završim Zauvek tvoja, puno je posla kod mame, pa kad sednem da čitam, zadremam od umora u fotelji... Sutra se vraćam u školu još par dana ( da se odmorim :)), pa se nadam da ću je privesti kraju. Sviđa mi se, rekoh već, uprkos glupom i jeftinom naslovu.

Kako si ovo rekao, ispada da su oni svesni grešaka koje prave, odnosno, da greše namerno... ;) Moje lično mišljenje je da greške ne prave lektori već zataji tehnika, šta li... možda brzo kucanje, kao na forumu npr... Primetila sam more štamparskih grešaka, čak materijalnih, u udžbenicima za matematiku, što ne bih rekla da su pravili autori, jer je nedopustivo i neverovatno. Ili su možda lapsusi u pitanju... :think: Sigurna sam da bi bilo manje grešaka kad bi neko proverio tekst pre puštanja u štampu... Neki korektor...

Tesko se moze nazvati lapsusom ili greskom u kucanju nesto sto se u 50 strana ponovi 4,5x a spada u osnovno poznavanje gramatike ;) Moze centrala da pogresi jednom... :D
ovo kazem apropo toga sto sam naleteo na jos jedno USTVARI! :D

Priznaću ti nešto... I ja sam mislila da je pravilno ustvari... :rumenka: Čak i moja ćerka. Ali, niko nije savršen. Sada znamo, zahvaljujući tebi. ;)
Opasnije je što meni taze Vukovac juče kaže da je Prvi srpski ustanak bio 1803. godine... :sad2: Pitam se,kog li se datuma ove godine pada Nova godina... :lol:

Nego, dođoh zbog ovog...
Možda nekog iz Beograda interusuje.

Priznaću ti nešto... I ja sam mislila da je pravilno ustvari... :rumenka: Čak i moja ćerka. Ali, niko nije savršen. Sada znamo, zahvaljujući tebi. ;)
Можда више читаш хрватска издања. У једном загребачком правописном приручнику из 1986. нашао сам да је исправно уствари, ваљда да би се разликовало од у ствари (другачијег значења). Наведен је и пример:

To, ustvari, ne mora biti velika briga – Optužen je u stvari nasleđa

:)

Da ti pravo kažem, kad pročitam nešto pa prođe izvesno vreme, više se i ne sećam čije je izdanje bilo i na kom je jeziku. Ipak sam ja Jugoslovenka... :) Ali, kako godine prolaze, sve slabije razumem jezike bivših republika. Valjda zato što slabo pratim televiziju. Moja sestra, recimo, izlude za hrvatskim serijama. :)

Bila sam na promociji knjige Dr. Alena Delaboa, Hrono ishrana na francuski način i slikala se s doktorom i dobila posvetu u knjizi :zaljubljena:
Mnogo je fin i simpatičan, ljubazan. Svima je on napisao posvetu na celoj strani, odgovarao na pitanja, davao intervjue. On je inače tvorac hrono ishrane. E sad kad ću je pročitati, a posebno da li ću da počnem da se hranim po tim principima to je drugo pitanje.

Dr Delabo3.jpg
posveta1.jpg

Bila sam na promociji knjige Dr. Alena Delaboa, Hrono ishrana na francuski način i slikala se s doktorom i dobila posvetu u knjizi :zaljubljena:
Mnogo je fin i simpatičan, ljubazan. Svima je on napisao posvetu na celoj strani, odgovarao na pitanja, davao intervjue. On je inače tvorac hrono ishrane. E sad kad ću je pročitati, a posebno da li ću da počnem da se hranim po tim principima to je drugo pitanje.

Pogledajte prilog 391355 Pogledajte prilog 391356

...super Bi, jedno sigurno lepo iskustvo dozivljaj i supomena za neka kasnija vremena...
...ja bi rado sebi kupla tu knjigu da se nadje inace nemam ni jednu jedinu slicnu, nemam ni kuvar :rumenko:

Ne treba vam knjiga ako nemate nameru da poštujete principe hrono ishrane. Moja pedagogica je praktikuje i zadovoljna je rezultatom. Nije se merila, kaže ne sme, ali joj je sve postalo široko. Sve imate na netu.

Bi, lepa uspomena... :heart:

Pročitala sam Amerikanu:vatromet: Oteglo se čitanje, ali utisak je baš dobar. Vrlo lepa knjiga o ženi koja iz Nigerije odlazi u Ameriku, a tamo se suočava sa ponekad sitnim a ponekad krupnim stvarima u borbi za sebe, prihvatanjem jednog drugačijeg sveta sa drugim pravilima. Ona je jaka i nežna, njeni izbori su nekad pogrešni ali čini se nekad jedino mogući (iako lično ne bih nele stvari tako uradila). Dopala mi se knjiga. Ovo je treća koju čitam od ove autorke i na drugom je mestu (najbolja mi je Purpurni hibiskus zasad, a ostalo mi je da pročitam još Pola žutog sunca). Preporuka za Amerikanu.

Nešto novo čitam tek od ponedeljka, jer ovih dana idem na neke rođendane, na svadbu u subotu i onda sad neću ništa da počinjem.

Pogledajte prilog 391355 Pogledajte prilog 391356

Hrono ishrana je podvala. Covek nema jaku kiselinu da adekvatno svari meso, za mleko je dokazano da uzrokuje dijabet.

- - - - - - - - - -

Zao mi je, ali tako je. Ako nesto nije jasno mene preskocite sa komentarima, obratite se dizajneru.

Nevidljivi, Pol Oster, Geopoetika, 229 strana. Odličan Oster. Tako vešto vodi priču, prepliće sadašnjost i prošlost, roman/dnevnik/sećanja i stvarne dogadjaje. Posle 40 godina, sve se ponovo "dogadja". I znamo li na kraju šta se stvarno desilo? Znamo priču i vidjenje nekih likova. Ipak, kraj je potpuno neobičan. Nešto nisam inspirisana da pišem, ali sam uživala u čitanju!

Girlfriend in a coma, Douglas Coupland. Prica o sestoro srednjoskolskih prijatelja. Dvoje od njih se zabavljaju, i posle divno provedenog dana na skijanju i prvog vodjenja ljubavi, devojka pada u komu iz koje se ne budi 17 godina. Zivoti prijatelja i porodice kao da su stali na neki nacin, iako svi oni rade ili se skoluju, ili traze neki smisao zivota preko droga ili avanturistickih putovanja. Kad se devojka probudi iz kome, sve se nekako menja... Jedino kraj knjige ima neke fantasticne elemente (duh koji ima moc da menja ljude).
Desava se sve u Vankuveru, odakle je i autor, a korice je radio neki nas covek, Milan Bozic ako sam dobro zapamtila.
31ozmEaMVDL._SX330_BO1,204,203,200_.jpg

Ovo je teca knjiga istog autora, moram malo da prekinem niz, mada ima jos jedna kojoj ne znam kako da odolim sad (Microserf - prica o programerima u Majkrosoftu) :)
Dopada mi se kako pise i ima interesantne ideje, jedina zamerka je da su mu likovi uvek nekako izgubljeni.

@Bi: Bas lepa slika :super: Kad se pojavila ta dijeta, tj tacnije kad sam ja cula za istu (sto je u stvari mnogo kasnije od pojave dijete), trazila sam po netu malo oko iste, i naisla na tog Francuza - cini mi se da nije bilo tad prevedene knjige, znam da sam ja dobila neku kopiju neke nase doktorke (Ana ne secam se prezimena sad), bas me interesuje koliko se njegova knjiga razlikuje od ove Anine. Jedino cega se ja vecinom pridrzavam je da kolace ili slatkise uopste jedem popodne :) osecam se manje krivom :lol:

Prilozi

• 9780062105950_p0_v1_s192x300.jpg
    9780062105950_p0_v1_s192x300.jpg
    3 KB · Pregleda: 10
Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back