Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Šlinka nisam čitao, ali ovu trojicu i ja držim u istoj ladici.
Barnsa i Banvila volim više od Mekjuana, ali zapravo nisam ih bog zna koliko čitao - negdje dvije do četiri knjige od svakog. A što se tiče te njihove neposebnosti i popularnosti... Ne znam... to što oni pišu je nekakva artikulacija stvarnosti koja je ljudima očito bliska. Mekjuan mi u svojim knjigama djeluje srdito, pomalo histerično, pa mi je slabije legao. Barns je dosta originalan u Istoriji svijeta, i ta mi se najviše dopala.
U toj ladici imam još par pisaca. Recimo, Grem Svift je malo slabije poznat, ali jedna njegova knjiga koju sam čitao (Waterland) baš mi je ostala u pamćenju. Opet je tu sjećanje na traume iz djetinjstva, ali priča je dosta kompleksnija, stil specifičniji. Neko je rekao, engleski Fokner.
Džozef O Nil je dosta frke podigao sa romanom Netherland (znam da su ga neki Hrvati objavili pod kretenskim naslovom Nigdjezemska). Matori Apdajk ga je bio opisao kao novo čitanje Velikog Getsbija.

Inače, u posljednje vrijeme sam čitao neke priče Judore Velti (ništa posebno), pa sam onda, na pola čitanja, krenuo samo da zavirim u četvrtu Knausgorovu knjigu i sad ne mogu da presatnem da je čitam. Magnetizam Knausgorove Moje borbe postaje akutan. Stigao sam do oboda tamnog interneta tražeći tek objavljenu petu knjigu, a jutros sam poslao mejl Vremenu, jer je Teofil Pančić napravio grešku u prikazu druge knjige.
Da link da mu i ja ***** sve o spisku. Izgleda da kriticari uopste i ne citaju jer se u drugoj i trecoj knjizi stalno pojavljuju i prva zena i Linda sa kojom i dan danas
zivi. I sta kazes, postao si zavisan?:D Zaparvo je Linda (druga i zadnja zena) i glavna junakinja njegovog pisanija.

Da link da mu i ja ***** sve o spisku. Izgleda da kriticari uopste i ne citaju jer se u drugoj i trecoj knjizi stalno pojavljuju i prva zena i Linda sa kojom i dan danas
zivi. I sta kazes, postao si zavisan?:D Zaparvo je Linda (druga i zadnja zena) i glavna junakinja njegovog pisanija.

Ma ja sam im poslao pristojan komentar (vidi spojler), samo što je Teofilov prikaz izašao u prošlom broju, a ne u ovom novom, tako da su provalili da nisam ni kupio novine, nego čekao da stari broj postane dostupan besplatno na netu. Šta je mogu kad sam škrt. :lol:

Poštovani,

Čini mi se da je g. Pančić pogriješio u jednom biografskom detalju.

Prema svemu što mi je poznato, Knausgor je još u braku sa Lindom - sada imaju četvoro djece i žive u nekom selu na jugu Švedske.
Ranije je u Bergenu živio sa Tonje Aursland. Iskustvo prvog braka opisano je u petoj knjizi Moje borbe, nedavno objavljenoj na engleskom jeziku (Some Rain Must Fall).

Naravno, ova sitnica ne umanjuje izuzetnu vrijednost Teofilovog prikaza.

Pozdrav

Jesam ovisan o Knausgoru i sve više se pitam zašto mi se knjiga zapravo dopada, šta ima toliko književno u banalnostima svakodnevice.
Ima onaj stari spot (Take On Me) grupe A-ha (Norvežani!) u kom djevojka čita strip iz kog jedan od likova iskoči u pravi svijet. I meni je Knausgor više književni lik koji je zakoračio u stvarnost, nego živ čovjek koji je napisao autobiografiju.

...vrlo su neozbiljni i velike greske znaju da se promaknu...

...pre par godina u italijanskom licenciranom magazinu sa ozbiljnom novinarkom na mesto glavne urednice je pisao nesto u stilu "obavezno u Madridu posetite muzej Prado u kome se nalazi cuvena Gernika naslikana 1937, slika koja opisuje stradanje Spanaca u WW2". Zbunjeno lice...cekaj bre, hajde sto jedna pogresi vec to isto prolazi kroz ruke urednika dela magazina pa valjda i kroz ruke glavnog urednika...i niko rupu da zakrpi...

...od ponudjenih Slink mi najvise lezi...u njemu se oseca pravnik, profesor prava, savremenik, koncizan je i kao da manje pise roman koliko pokusava nesto, najvise politicki i kulturoloski, da kaze...

...a ja citam glupost, nekakvog Srecnika, sacuvaj boze i zali boze para...nisam imala nista drugo i pitam se, pitam ko je uopste taj Nikolas Sparks...kao film da gledam, tipican, holivudski film...

...vrlo su neozbiljni i velike greske znaju da se promaknu...

...pre par godina u italijanskom licenciranom magazinu sa ozbiljnom novinarkom na mesto glavne urednice je pisao nesto u stilu "obavezno u Madridu posetite muzej Prado u kome se nalazi cuvena Gernika naslikana 1937, slika koja opisuje stradanje Spanaca u WW2". Zbunjeno lice...cekaj bre, hajde sto jedna pogresi vec to isto prolazi kroz ruke urednika dela magazina pa valjda i kroz ruke glavnog urednika...i niko rupu da zakrpi...

Aa :eek: Жив човек греши. Али, новинарима (и писцима) је писање текстова посао и ставрно би требало више пута да преконтролишу шта су написали.

Ја прескачем ову 10 за 1000 понуду, стварно не бих могла да одаберем ни 3 књиге.

Читам Тигану, на половини сам. А Бору пред спавање, ако нисам баш поспана (још увек га нисам прочитала иако има мали број страна, мислим око 100).

Ma ja sam im poslao pristojan komentar (vidi spojler), samo što je Teofilov prikaz izašao u prošlom broju, a ne u ovom novom, tako da su provalili da nisam ni kupio novine, nego čekao da stari broj postane dostupan besplatno na netu. Šta je mogu kad sam škrt. :lol:

Poštovani,

Čini mi se da je g. Pančić pogriješio u jednom biografskom detalju.

Prema svemu što mi je poznato, Knausgor je još u braku sa Lindom - sada imaju četvoro djece i žive u nekom selu na jugu Švedske.
Ranije je u Bergenu živio sa Tonje Aursland. Iskustvo prvog braka opisano je u petoj knjizi Moje borbe, nedavno objavljenoj na engleskom jeziku (Some Rain Must Fall).

Naravno, ova sitnica ne umanjuje izuzetnu vrijednost Teofilovog prikaza.

Pozdrav

Jesam ovisan o Knausgoru i sve više se pitam zašto mi se knjiga zapravo dopada, šta ima toliko književno u banalnostima svakodnevice.
Ima onaj stari spot (Take On Me) grupe A-ha (Norvežani!) u kom djevojka čita strip iz kog jedan od likova iskoči u pravi svijet. I meni je Knausgor više književni lik koji je zakoračio u stvarnost, nego živ čovjek koji je napisao autobiografiju.

Naci cu ja to, ja sam abonirana na Vreme ( kosta ko Sv.Petra kajgana= oko 55 evra godisnje, ali h volim pa ajde mogu da im pomognem),
ali i zaboravim kada izlazi novo Vreme. Naci cu ja to, a i javim se ja uredno kada mi nesto zasmeta.
Nisam se libila ni da saspem sve u lice ni Basari kada sam videla koliko ruzno i mizmeno
pa i besramno kopira Bernharda.

Inace je Knausgard i mene opcinio bas tim svojim nekim svakodnevnim "banalnostima" jer sam tu i tamo pomislla da je i nas
( tvoj, moj, svakoga od nas ovde) zivot zapravo skup nekih banalnosti, a banalnost je samo druga rec za svakodnevnicu.
I kao sto Hesse u predgovoru za roman Lovac u zitu ( a licno j preveo taj roman na nemacki) kaze:

U ovom komplikovanom svetu i vremenu u kome zivimo, ne smemo od
knjizevnosti da ocekujemo neka velika genijalna dela. Ali ne postoji
roman u kome je glavni lik sa toliko bola odrastao kao Holden. Holden postaje
mit i prva licnost pop scene u svetskoj literaturi. Postoje stvari koje mladom
coveku poptpuno izmene zivot: to je prvi poljubac,prvi novac koji dobije,
prvi joint, prvo seksualno iskustvo i naravno "Lovac u zitu"

Johny Deep kaze o knjizi: Dosao sam u Holivud i procitao "Lovca u zitu"
Svet je postao drugaciji , i to je bio pocetak..

Tako je i sa ovim autorom.

Poslednja izmena:
Hoću samo da vas pozdravim :D

U Domu sindikata je počeo Uskršnji sajam knjiga i traje ove i sledeće nedelje. Ja ne radim tamo ovog puta i ne mogu iz prve ruke da vam kažem šta sve tamo ima. Planiram da odem do tamo jedan dan, ali tek sledeće nedelje, ove neću stići. A načula sam da je ovo poslednji put da se sajam tamo organizuje,ali ne znam da li je to tačno, ne držite me za reč.

Ne čitam ništa. Amerikanu sam ostavila skoro pri početku, ne zato što je dosadna, jer nije, nego nisam stigla. Sad za 1. maj ću nadam se imati malo vremena i uzeću nju da pročitam. Nema smisla više, nerviram samu sebe kako ne stižem. Trebalo bi neke bitne obaveze ove nedelje da konačno budu gotove pa ću valjda da se vratim čitanju.

NIsam ništa kupila na onoj akciji 10 za 1000, nisu mi zanimljivi naslovi. Ne znam šta je bilo u ponudi prvog dana, ali sad mi ništa nije privuklo pažnju. Ni na Vulkanovoj akciji ništa neću kupiti. Videću da li ću nešto interesantno naći kad odem na sajam. Nijednu knjigu nisam kupila od Novogodišnjeg sajma knjiga. Nije to ništa strašno, nego bih baš mogla neku novu da dodam na svoju policu :)

Kako ste svi vi? Da li planirate nešto za 1. maj?:)

Hoću samo da vas pozdravim :D

:bye: :maramica:

NIsam ništa kupila na onoj akciji 10 za 1000, nisu mi zanimljivi naslovi. Ne znam šta je bilo u ponudi prvog dana, ali sad mi ništa nije privuklo pažnju. Ni na Vulkanovoj akciji ništa neću kupiti. Videću da li ću nešto interesantno naći kad odem na sajam. Nijednu knjigu nisam kupila od Novogodišnjeg sajma knjiga. Nije to ništa strašno, nego bih baš mogla neku novu da dodam na svoju policu :)

Kako ste svi vi? Da li planirate nešto za 1. maj?:)

Jeste bilo interesantnijih naslova prvog dana, kad sam ja rekla da bih mogla da nakupim 10 knjiga, koja bas nisam neka kupoholicarka. A kad sam pogledala juce-prekjuče, ne bih nijednu izabrala. Sve neke dečije i nešto meni nezanimljivo. A možda se do 26. aprila pojavi i nešto interesantnije.

Najpre, cestitke za Bi! Znam koliko je roditeljima diplomiranje deteta vazno.potvrda da je uradio jedan od svojih zadataka.

Mojih 10 od prvog dana akcije je stiglo.Zadovoljna.

Vikend smo proveli u Bgd i na ulici sam uzela novu novcijatu knjigu na engleskom za 100 rsd.

Sto se predstojecih praznika tice, suprotno tradiciji, prvog neradnog dana se pakujemo i pravac Zlatibor..sve do prvog radnog dana.

Ми ћемо породично да прославимо Васкрс, 1. мај моји никад нису нешто специјално обележавали, па немам ту навику. Брат ми се жени 4. маја у цркви (у Београду), а онда 7. маја прави свадбу у Пољској, пошто је млада одатле. Биће весело с Огијем, али ми је баш драго да коначно негде отпутујем после двогодишње паузе.

Иначе, имам проблем с књигама јер се Оги увелико шетка по стану и узима оне које може да дохвати, тако да морам да им нађем ново место, а нема се. Већ ми је једну мало цепнуо, а на некима направио уши :rtfm: Ко је читао Харија Потера, зна да они у замку Хогвортс имају ''собу по потреби'', која се појави кад ти треба нешто да оставиш или узмеш - маштам о нечему таквом.

Draga moja, u međuvremenu još svašta nešto... :) Upravo je poštar doneo 6 komada.
Džamiljina ljubav- Ajtmanov,
Mađarski hiperion i Sto knjiga- Bela Hamvaš,
Poslednji voz za Istambul- Ajše Kulin,
Vikend- Šlink,
Dugo traganje-Borhes,
Ulica mračnih dućana-Modiano,
Uzorne priče- Servantes,
Egmont- Gete,
Rat je bio bolji- Bulatović,
Četvrti krug- Z. Živković
Izabrane drame- Ibzen,
ponovo Ahtologiju savremene hispanoameričke pripovetke i Petu goru, Koeljo, iako sam već jednu prodaala, (opet ću, to dobro ide ;)),
Mileva Ajnštajn- Vida Ognjenović i ćerki još neke Ruse za faks, mrzi me da tražim.... Pukla sam 3 hiljadrke, ali neka sam. Bolje mi je nego ovo sa akcija. ;)

Радо, јел' може мала дигресија.
Избори су, па ме интересује процентуални рачун око броја посланика, нешто ми ту није јасно, а ти си математичар па неће да ти буде тешко.
Како то да странка која сакупи 45% гласова, добије после прерасподеле преко 50% посланика. Конкретно, најјача странка, кажимо, добије 45%, а укупно прође 5 странака, док осталих 15 странака буду испод црте. Нека тих 15 странака има у просеку по 1% гласова, што је укупно 15%, па се њихови гласови расподеле странкама које су прошле (5 њих), испада да би ова, најјача, са првобитних 45% отишла на 52%, односно, добила би 132 посланика. Да ли је то могуће? Ако знаш и хоћеш да одговориш, молим те прикажи тај, процентуални, рачун.

Mislim da proporcija ide ovako
45%:85%=x:100% tj. da se broj poslanika raspoređuje samo onim 85% koji su prešli cenzus. Tako bi oni dobili 52,94% a ostali (kojih je bilo 40%) 47,06%poslaničkih mesta.

Хвала!
Немам коментар.

(У ствари имам: ако је излазност 60%, онда са 27% од укупног броја становништва добијају 132 посланика. Аферим.)

Elefteria Ogi je ... ?

Soba po potrebi osim toga moze da sluzi za sta god je nekome potrebna i moze se odrediti ko sme a ko ne da udje u nju.
Hrana se jedino tu ne moze materijalizovati jer je po Gampovom zakonu jedan od pet izuzetaka.

Secas se da su je koristili clanovi Dambldorove Armije za vezbe kad je bila Ambridzova i tu su nasli svi prognanici zaklon da ih ne bi ubili/mucili Vodemorovi poslusnici nakon njegovog indirektnog preuzimanja skole?
.............

Ne mogu da citam.Urnisao me zivot,to je za mene znak najdublje tuge.

Probacu danas,ima tri knjige.

Хвала!
Немам коментар.

(У ствари имам: ако је излазност 60%, онда са 27% од укупног броја становништва добијају 132 посланика. Аферим.)

IMas onaj video gde je sve lepo objasnjeno. Sa izlaznoscu kolika je bila na proslim izborima dobili su 40ak % glasova + raspodeljeni glasovi stranaka koje nisu prosle cenzus + raspodela belih/nevazecih listica + manjine koje svakako ulaze u vladu = SNS vlada Srbijom sa 17% glasova od ukupnog broja glasaca, sto mu dodje oko 1 mil. stanovnistva

evo ga:

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back