Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Radule je genijalan lik,..

Radulović je bio moj izbor ove godine,..

I ja sam glasala za Radulovića,..

Članovi ove Biblioteke izgleda u većini glasali za Radulovića...

Hvala svima na informacijama.
Ja sam sve iluzije da bi ovdje moglo biti bolje izgubio još tamo negdje poslije atentata na Đinđića i od tada politiku uglavnom ignorišem. Interesovao me samo profil tog Radulović, jer vidim da je privukao dosta ljudi.

:hahaha:

Имам ту књигу деценијама, изд. Кршћанска садашњост, 1983, а и читао сам је. Главно му је дело О држави Божјој, али је и ово врло добро.

Добра у мени твоје су дјело и твој дар, а зла у мени моји су гријеси и твоји судови.
(Из Исповијести, 210)

Da, da i ovo je Kršćanska sadašnjost, samo novo izdanje, ovogodišnje.

Lepo... Imam Kontinente, čekam tvoj sud pa da čitam, a imam i ove Predgovore, njih verovatno neću nikad... :lol:

Ko zna kad ću da čitam tog Miloša. Eseji su u pitanju, prelistaću malo bar da vidim koje su teme.

U pravu si, to svakom kaže, pa i meni...:lol:
Najsmešnije mi je kad počne da mi preporučuje knjigu, a nije ništa pročitao još od osnovne škole.

Ma, ja sebi i dalje laskam da je tip bio ozbiljan. :hahaha:
I meni je preporučio jednu knjigu. Kaže čovjek: Moderna Gargantua i Pantagruel. Prevodio sam, znam o čemu govorim. Potražite reference.
Ja se zahvalim i, naravno, momentalno zaboravim o kojoj knjizi se radi. :dash:
Inače, taman i da svakome isto kaže, cijenim kad se knjižar malo potrudi oko kupca, porazgovara o knjizi, preporuči itd.

Lepo... Imam Kontinente, čekam tvoj sud pa da čitam, a imam i ove Predgovore, njih verovatno neću nikad... :lol:

- - - - - - - - - -

U pravu si, to svakom kaže, pa i meni...:lol:
Najsmešnije mi je kad počne da mi preporučuje knjigu, a nije ništa pročitao još od osnovne škole.

- - - - - - - - - -

Ima li ovde koga iz Kladova, Zajećara, Negotina? Idem sutra na ekskurziju dva dana.. ;)

Krajina, moja dezela, ili Zajecar c'est moi

U tom Kladovu nisam nikada bila, ali je taj deo nase nam majusnee ( u medjuvremenu) otadzbine, lep, za mene je to najlepsi deo Srbije.
Brezuljci, vinogradi, ima i malo visih planina. Jes da je tamo Romuliana UNESCO znamenitost,ali je za mene najcudesnija i stvarno jedinstvena
na ovoj zemaljskoj kugli ( a nije da nisam putovala i videla razna cudesa) jedno selo izmedju Zajecara i Negotina, cuveno po vinogradrastvu
(Rajac je ime sela) u kome je svaka kuca imala i vinograd pa je u vinogradu izgradila istu kucu kakva je i u selu jer su leto tu provodili, a i
vinski podrumi su tu.

Posto je moj hobi i enologija evo nekoliko receicao istoriji tih vinograda.

Zbog zemljišta i klime pogodnih za razvoj vinove loze, Negotinska krajina bila je važan vinogradarski region još u doba Rimljana, od trećeg veka naše ere.
Evropsko vinogradarstvo je krajem 19. veka zapalo u veliku krizu, kada je iz Amerike stigao parazit po imenu filoksera, sićušna uš koja uništava vinovu lozu. Filoksera napada i uništava koren vinove loze, čime dolazi do sušenja čokota i zamiranja celog vinograda. Kada je 1870-ih godina u zapadnoj Evropi ova bolest izazvala nestašicu vina, došlo je do procvata vinogradarstva u Negotinskoj krajini, u kojoj, zbog peskovito-krševite strukture tla, filoksera nije mogla da se proširi. Tada je negotinsko vino počelo da se izvozi u celu Austrougarsku, ali i u Francusku, Englesku i Rusiju.

Vino se iz Negotinske krajine prevozilo brodovima koji su plovili Dunavom. Krajina je krajem 19. veka imala najveću površinu pod vinogradima u celoj Srbiji.

Čuvene Rajačke pimnice! Bila sam, ali u neko kasno popodne, umorna pa nisam baš uživala u potpunosti ni u pogledu, ni u vinu. Moraću da ponovim.

Ponovi, ali kad signes:D
Ta filoksera stvarno je unistila evropsko vinogradarstvo, pocetkom dvadesetog veka judi se iseljavaju u USA ( Dalmacija, Hercegovina, Makedonija)
jer su vinogradi unisteni.

Jedino je bas u ovom kraju ( Rajac, Rogljevo) vinova loza ostala zdrava valjda zato sto je Bogu iza ledja, a i dan danas je tako.

U tom delu zivi puno Vlaha , ali oni se nikada nisu bavili vinogradrastvom, a i vec su decenijama svi u Nemacku:D
Obrni, okreni taj je deo Srbije prazan, opusteo, sela su pusta, a i u nekoliko gradova stanovnistvo opada iz godine u godinu.

Kupila sam Knausgarda ( cetvrta knjiga), prvedena sa Ziveti,peta je takodje prevedena Sanjati, ali kosta 20 ojra tako da ce da saceka.

U originalu pojedinačne knjige nemaju posebne naslove, ali vidim da raznim prevodima daju razne naslove, kako se prevodiocu i izdavaču dopadne, valjda. Na engleskom se četvrta zove Dancing in the Dark (Ples u tami).
Da ja prevodim sa norveškog, komotno bih četvrtu mogao nazvati Balada o preuranjenoj ejakulaciji. :per:

Članovi ove Biblioteke izgleda u većini glasali za Radulovića.
Zasto meni niste kazali pa da tako glasam i ja :ljutka:
Jer i ja nista zivo ne pratim godinama. Od prilike negde od kada i qentin.
Ali dobro i ovi predjose cenzus pa nisam bacila glas.

Ja sam mislio da SNS neće da dobije 3% glasova koliko ljudi pljuju po njima po svim mogućim forumima i društvenim mrežama, kad ono 50%. :hahaha: I onda ti vjeruj internetu.
Nego, ako neko može mene ovako politički naivnog da ukratko prosvijetli malo. U kom je fazonu ovaj Radulović? Ono, EU, Rusija, Kosovo... kako tu stoji?

Inače, u Sarajevu je sajam knjiga. Bio sam u subotu, kupio dvadesetak komada, ali uglavnom starija izdanja i polovne knjige. Knjižara iz Srbije mnogo, ali donijeli 99% konfekciju i lektiru. Ja tražio Vuleta Žurića i Srđana Srdića, ništa od toga. Kupio neku knjižicu Dimitrija Mitrinovića, sumnjam da ću to moći da čitam, ali bar da ga imam u biblioteci. Kupio Leto stoleća, da imam i na papiru, Don Kihota, jer ga nemam, Ispovijesti Svetog Avgustina, neko fino hrvatsko izdanje, a nije bilo preskupo, Kontinente Česlava Miloša, Borhesove predgovore za razne knjige, nekih pet šest Reč i misao izdanja u pristojnom stanju, itd.
Lepo si se napazario. Vidim ja da si ti neki ozbiljan citalac :lol:

Nego evo Vuleta Zurica na Laguninoj akciji.
http://www.laguna.rs/bo24_st4_akcija_3_knjige_za_999_laguna.html
Ja sam citala ovu Nedelju pacova i Narodnjakovu smrt.
Nedelja pacova mi ima veci sarm od ovih narodnjaka.
Njih ne mogu da podnesem cak ni kada se neko sprda sa njima.

Lepo si se napazario. Vidim ja da si ti neki ozbiljan citalac :lol:
Aj ne zezaj. :lol:

Nego evo Vuleta Zurica na Laguninoj akciji.
http://www.laguna.rs/bo24_st4_akcija_3_knjige_za_999_laguna.html
Ja sam citala ovu Nedelju pacova i Narodnjakovu smrt.
Nedelja pacova mi ima veci sarm od ovih narodnjaka.
Njih ne mogu da podnesem cak ni kada se neko sprda sa njima.

Ja sam Vuletu pročitao tri romana (Blagi dani zatim prođu, Mrtve brave i Narodnjakova smrt) i sve vrijeme imam utisak da može da napiše mnogo bolju knjigu od ovih koje sam čitao, ali on kao da uživa da bude na margini, pa tako bira teme i tome podređuje ambiciju. Sve čekam da isporuči pravi ozbiljan roman, jer mislim da malo koji savremeni domaći pisac ima više talenta od njega.

Ko zna kad ću da čitam tog Miloša. Eseji su u pitanju, prelistaću malo bar da vidim koje su teme.

Za početak, teme su uglavnom književno-filozofske, a ne društveno-političke, što je za mene pozitivno. Vidio sam onaj poznati esej o Gombroviču, koji sam negdje već čitao. Sudeći po naslovima, preokupacije su mu standardne (Svedenborg, Vilijam Blejk, Poljaci...). Bio sam počeo da čitam jedan zanimljiv esej o naučnoj fantastici, ali nešto me prekinulo.
Mislim da ću čitati Kontinente ranije nego što sam mislio.

U originalu pojedinačne knjige nemaju posebne naslove, ali vidim da raznim prevodima daju razne naslove, kako se prevodiocu i izdavaču dopadne, valjda. Na engleskom se četvrta zove Dancing in the Dark (Ples u tami).
Da ja prevodim sa norveškog, komotno bih četvrtu mogao nazvati Balada o preuranjenoj ejakulaciji. :per:

Auuu, a taman me fino Uelbek stvarno smorio onanisanjem, malim patkama i preurenjenim ejakulicajama ( ako ih uopste i bidne:D)

Auuu, a taman me fino Uelbek stvarno smorio onanisanjem, malim patkama i preurenjenim ejakulicajama ( ako ih uopste i bidne:D)

Pa Knausgor ima 18 godina u četvrtoj knjizi, čime će da bude opterećen, ako ne seksom. Ali ne smara previše, u svakom slučaju ne na način na koji to Uelbek radi.
Inače, u toj četvrtoj knjizi piše o godini koju je proveo kao učitelj u nekoj selendri na norveškom dalekom sjeveru. Ne znam da li u toj zemlji i dalje postoji ta mogućnost, ali osamdesetih su dopuštali svakome ko je završio gimnaziju da radi kao privremeni učitelj u tim pasivnim krajevima, gdje niko nije želio da radi.
Oko pola knjige sastoji se od flešbekova na prethodnu godinu, završetak gimnazije i period pred odlazak na sjever.

Aj ne zezaj. :lol:

Ja sam Vuletu pročitao tri romana (Blagi dani zatim prođu, Mrtve brave i Narodnjakova smrt) i sve vrijeme imam utisak da može da napiše mnogo bolju knjigu od ovih koje sam čitao, ali on kao da uživa da bude na margini, pa tako bira teme i tome podređuje ambiciju. Sve čekam da isporuči pravi ozbiljan roman, jer mislim da malo koji savremeni domaći pisac ima više talenta od njega.
Tacno si u pravu da iza ovih laganih knjizica koje pise, cuci pisac koji moze vise.

Pa Knausgor ima 18 godina u četvrtoj knjizi, čime će da bude opterećen, ako ne seksom. Ali ne smara previše, u svakom slučaju ne na način na koji to Uelbek radi.
Inače, u toj četvrtoj knjizi piše o godini koju je proveo kao učitelj u nekoj selendri na norveškom dalekom sjeveru. Ne znam da li u toj zemlji i dalje postoji ta mogućnost, ali osamdesetih su dopuštali svakome ko je završio gimnaziju da radi kao privremeni učitelj u tim pasivnim krajevima, gdje niko nije želio da radi.
Oko pola knjige sastoji se od flešbekova na prethodnu godinu, završetak gimnazije i period pred odlazak na sjever.
Procitala sam pedesetak stranica, nisam ni ja mogla da poverujem da neko sa 18 godina i zavrsenom gimnazijom moze da predaje u skoli.
A zasto da ne? Ja bih (billa) prihvatilla da sa 18 godina predajem godinu dana srpski, nemacki, a narocito latinski. I bila bih ozbiljniji predavac
od nekh koji to rade sa 25.

Bice toga i u Srbiji.

Išla sam na sajam u Dom sindikata. Utisak je bled da bleđi ne može biti. Nije u pitanju ponuda knjiga, mada i o tome može da se priča, već posećenost koja je katastrofalno loša. Ima posetilaca tu i tamo, ali ni reči nema o dobroj posećenosti. Samim tim je i prodaja loša. Ljudi nemaju ni novca a knjige su skupe i onda nema ni prodaje. Načula sam da se sajam više neće ni održavati ali pitanje da li je to tačno. Takođe nisam razumela da li se to odnosi i na Božićni ili samo na ovaj. Nije sad ni bitno, videćemo kad dođe decembar.

Ja sam kupila na Lom-u Upitaj prah Džon Fante. Neko je ovde tu knjigu hvalio pa sam se za nju opredelila. Bilo je još knjiga na spisku ali to će čekati oktobar. Takođe, ovih dana treba da preuzmem Bijankurske svetkovine i Klavirsku pratnju (obe - Nina Berberova). Tako da, što se aprila tiče, moj pazar se svodi na ove tri knjige i zadovoljna sam.

Procitala sam pedesetak stranica, nisam ni ja mogla da poverujem da neko sa 18 godina i zavrsenom gimnazijom moze da predaje u skoli.
A zasto da ne? Ja bih (billa) prihvatilla da sa 18 godina predajem godinu dana srpski, nemacki, a narocito latinski. I bila bih ozbiljniji predavac
od nekh koji to rade sa 25.

Bice toga i u Srbiji.
Aj da citiram samu sebe:zcepanje:

Ova mu je knjiga maestralna, genijalna, nesto kao Lovac u zitu, ali je evropskom coveku ( cak i kada je covek zena) mnogo prihvatljivija i prisnija.

Svako od nas pronalazi sebe u toj knjizi jer je u ovoj knjizi glavna licnost on kao tinejdzer ( 14-18 godina, ali uglavnom sa svojih 16) i svako od nas bolovao je iste
boljke, "posrnuca", sanjao i verovao u ljubav, pisao ljubavna pisamca u nadi da ce se neki cvetak nezaboravak ukoreniti ili barem proklijati, ali no way.

I nije tema samo neka nesrecna ljubav nego i ocekivanja jednog deteta od buduceg zivota, sumnje i nade da ce se ipak karte nekada otvoriti.

Usput citalac uci i shvata mnogo stvari za koje nije imao pojma a ticu se u ovom slucaju te uzasno siromasne Norveske.
a Knausgard je relativno mlad, pise o vremenu posle 1980 kada smo mi ziveli prillicno udobno u luksuzno, a Norvezani jeli maragarin i leba
i deca su posle skole isla da rade sat,dva da bi sebi mogla da kupe neki disk sa muzikom koju vole.

Enivej, meni su sada najdraze druga i ova cetvrta njegova knjiga.
Knausgard je kao religija, opijum za narod, narocito narod koji cita:)

HRISTOS VASKRSE! Sve najlepše vama i vašim porodicama. :)

Toliko sam umorna bila, da se prethodna dva dana nisam makla iz kreveta. Gledala sam filmove, ništa opterećujuće, već baš za odmaranje. Pogledala sam Knjigu o džungli i super je urađen film. Povratak u detinjstvo. Još sam pogledala Indijski začin na francuski način i dopao mi se. Sasvim ono što mi je trebalo, lagano, da nema nekih katastrofa i prijalo mi je. Meni je i knjiga bila ok. Još sam pogledala na tv-u dva koja sam ranije gledala (Nešto pozajmljeno i Začarana Ela). I danas ću da malo gledam filmove. Sad na Pink 2 oko pola 12 ima Niklolas Niklbi, to ću sad da gledam. A u toku dana šta iskrsne.

A što se knjiga tiče, čitam Amerikanu, u pauzama gledanja filmova.

Mislila sam da će biti lepše vreme da budem napolju umesto u kući, ali ne da se.

Kupih ja ipak petu knjigu ( Knausgard), 20 ojra, pa nek ide zivot, ali ima 800 strana pa se jel isplati:D
Zao mi je sto je Quentin svoj blog stavio ad acta, mogli bismo lepo da seciramo Knausgarda.
@Quentin

Citaoci ( recenzenti) kazu da je peta najbolja pa ti vidi kako ces;)

Srecan Uskrs!

Ponela sam cetiri knjige, ali toliko uzivamo da ne stižem da citam...tu i tamo pogledamo neki film.
Skitamo, ovde vreme uopste nije lose, kako smo ocekivali i kako su najavljivali.Listam casopise, to mi je lakse da prekinem kada se iznenada smisli neka akcija.
Muz mi je, uz Blic zenu, kupio Kucu duhova, Izabele Aljende i Pod tudjim uticajem, Džejn Ostin.Ja sam sebi kupila Graziju i dobila senku :p

Hristos voskrese, dragi ljudi! Želim vam sve najlepše za praznike... :heart:

Nije me bilo sto godina. Prvo ekskurzija, pa raspust, pa konačno stigoh kući...

- - - - - - - - - -

Zdravo, drage dame :cao:
Poželela sam vas sve! :)
Dođe mi da čitam temu ispočetka.
Trenutno čitam Smrt i njeni hirovi, Saramago i mogu vam reći da je baš interesantna.
Saramago je moj omiljeni pisac, ali, složiću se s tobom da mu je to jedan od dosadnijih romana. Ne znam da li si čitala Slepilo, Sva imena ili Jevanđelje po Isusu Hristu, mnogo su zanimljiviji.

Završila sam Idi postavi stražara i Milevu Ajnštajn, koju sam nosila na ekskurziju. Kratka drama, knjiga manjeg formata, zanimljiva, informativna, Vida Ognjenović se potrudila oko osnovnih fizičkih definicija, ali sam očekivala malo više posvećenosti odnosu s Albertom umesto maltretiranja od strane profesora Vebera dok nije hteo da je primi na studije.
Za razliku od Mileve, Idi postavi stražara mi se dopada skoro kao i Ubiti pticu rugalicu, mada je za nijansu slabiji utisak. Akteri su isti, i dalje je glavna tema odnos između belaca i crnaca, a stražar je SAVEST: Preporučujem.

- - - - - - - - - -

Dobro, neću više da razgovaram sama sa sobom... :ljutka:

Ajde ne vrtljaj tako ljutito tim masnicama :lol:

Nego da te pitam.
Da li je ovo zapravo nastavak Ubiti pticu rugalicu?
Mislim.. da li su isti likovi u pitanju, odonosno da li se sada pojavljuje ona devojcica kao mlada zena sa svojim secanjima i daljim zbivanjima?
Jedva cekam odgovor. Volela bih da je tako.

- - - - - - - - - -

Zdravo, drage dame :cao:
Poželela sam vas sve! :)
Dođe mi da čitam temu ispočetka.
Trenutno čitam Smrt i njeni hirovi, Saramago i mogu vam reći da je baš interesantna.

Oooo, sto godina :cmok: :cmok: :cmok:
Javljaj se sa utiscima. Ja sam od Saramaga procitala 2-3 i Slepilo mi je bilo najbolje.
Tu nisam citala.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back