Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dobar dan lutke!

Da li može neka od vas da mi preporuči neku lepu interesantnu knjigu sa nemačkog govornog područja? Imam samo jedan uslov - da je jednostavno pisana, pošto hoću da je čitam u originalu, a ne znam Nemački dovoljno dobro da bih izašao na kraj sa Geteom ili Tomasom Manom. Tražim preporuku pošto je ovde tržište preplavljeno smećem (ljubići:bljak: i krimići:bljak:), jeste da mogu da razumem šta piše, ali posle nekoliko strana zažalim zbog toga:udriglavu:.

Dobar dan lutke!

Da li može neka od vas da mi preporuči neku lepu interesantnu knjigu sa nemačkog govornog područja? Imam samo jedan uslov - da je jednostavno pisana, pošto hoću da je čitam u originalu, a ne znam Nemački dovoljno dobro da bih izašao na kraj sa Geteom ili Tomasom Manom. Tražim preporuku pošto je ovde tržište preplavljeno smećem (ljubići:bljak: i krimići:bljak:), jeste da mogu da razumem šta piše, ali posle nekoliko strana zažalim zbog toga:udriglavu:.
A kad bi tebe neko pitao da mu preporucis knjigu na srpskom, a da nije recimo Njegos, koga bi mu ti preporucio?:D

Grimove bajke su relativno jednostavne.
Moguce je da je i Remark pisao relativno jednostavnim jezikom, mada nisam bas sigurna.

Setila sam se:)
Helmutt Kirst, Mario Simmel.
Od Prvog: Wir nannten Ihn Galgenstrick
od Drugog : Und Jimmy ging zum Regenbogen, i Es muss nicht immer Kaviar sein
Uglavnom rat kao i kod Remarka ( ako se dobro secam).

Slažem se, Remark je možda pravi izbor. Razmišljam nešto, kog bi žanra mogla da bude laka literatura a da nije ljubić ni krimić... :think: Možda lektira za osnovnu školu......

Hehehehe:D
Cak se i moj muz bacio u razmisljanje sta bi to moglo da bude, ali smo se slozili da je to Remark, ali i ova dvojica koje navedoh,

Ja zaista ne bih znala nekome da dam pametan savet ako bi trazio tako nesto na srpskom.
Kriminalni romani su po meni super stvar ako neko zeli da cita i uziva u citanju na stranom jeziku, a ne zanimaju ga bas
neke duboke, sekspirovske misli.
Ja sam engleski kao ucila citajuci Rebeku, ali i neke novele od Dafne di Morije.

Setila sam se:)
Helmutt Kirst, Mario Simmel.
Od Prvog: Wir nannten Ihn Galgenstrick
od Drugog : Und Jimmy ging zum Regenbogen, i Es muss nicht immer Kaviar sein
Uglavnom rat kao i kod Remarka ( ako se dobro secam).

Kaviar sam pročitao, može da prodje mada je naivan, tipičan predstavnik 60-tih.
Za ovog Helmuta nisam čuo, potražiću ga.

A kad bi tebe neko pitao da mu preporucis knjigu na srpskom, a da nije recimo Njegos, koga bi mu ti preporucio?:D
Đe me nađe, ne znam, Ivana Ivanovića, Selenića, Pekića...

Slažem se, Remark je možda pravi izbor. Razmišljam nešto, kog bi žanra mogla da bude laka literatura a da nije ljubić ni krimić... :think: Možda lektira za osnovnu školu......

Remark je primer "ljubića" koji nisu bljutavi. Ovde je stvarno prisutna hiperprodukcija literature, kvalitet je na nivou ljubavnih vikend romana i Lunov Magnus stripa, samo što su knjige napisane na više strana i tvrdo ukoričene. Nije lako bez preporuke naći nešto što vredi, nevezano za žanr.

Problem sa Remarkom je taj, da mi je u ranom pubertetu bio omiljeni pisac pa sam sve njegove knjige pročitao po nekoliko puta (ebga, tad sam bio u egzistencijalističkoj fazi:rumenko:, to je valjda ono što današnji klinci zovu "emo" :fdlan:). Sada sam pročitao "Na zapadu ništa novo", OK je, ali nemam volju da sve te knjige još jednom prolazim.

U svakom slučaju, puno hvala za predloge! :cmok:

Kad pomenuste Gatalicu, zaboravila sam da kažem da sam pročitala njegove ''Linije života'', roman sačinjen od nekoliko priča među kojima su neke od njih povezane, neke su mi se dopale (kao prva; napisaću naslov ako ga se setim), a neke baš i ne. Onda sam se bacila na ''Euripidovu smrt'' koja je toliko deprimirajuća, izazvala je u meni neka sumorna osećanja, pa još opisuje majku koja sahranjuje malo dete, a mleko joj curi iz bradavica... a dete imalo 4 godine, ne kapiram otkud joj onda mleko sem ako ne planira da ga doji do polaska u školu tj. to mi je baš delovalo kao očigledan pokušaj da se kod čitaoca izazove saosećanje pa mi se zgadio. Ne znam da li ću mu se vratiti. Meni ne smetaju tužne knjige, ali mi smetaju sumorne i deprimirajuće, one zbog kojih se osećam kao da se nad mene nadvio oblak i zaklonio mi sunce.

Ma oBsetila sam se ja i malo boljih knjiga:D
Preporuka ne vazi samo za tebe.

Izgubljena cast Katarine Blum
( Heinrich Böll, Nobelovac) ( Die verlorene Ehre der Katharina Blumm)
( A i inace citaj njega, njegove su recenice kratke, ali ubitacne, kai i teme).
Tema ovog ( vrlo kratkog) romana danas je aktuelnija nego u vreme ( sedamdesete godine proslog veka) kada je pisao.
Prevedena je i na srpski.
Aktuelna je zbog zute stampe koja je danas jaca nego nekada, a danas postoji i fejsbuk koji takodje ljudima unistava zivote.

Snaga jedne jedine rechi moze biti mnogo strashnija od shamara ili pishtolja. (Böll)

Jedan medij ( Bild Zeitung) uzima na zub jednu totalnu nevaznu licnost ,danima,nedeljama plasira izmisljene intervjue,
izmislja razne situacije, i na kraju unistava zivot te potpuno nevazne i nepoznate Katarine.

Poslednja izmena:
Ja veoma volim Umoran od života i smrti Moa Jena.
Volim, kod njega, pre svega činjenicu da ime mu je pseudonim i da zapravo znači: Onaj koji ne govori! :)
Pseudonim koji ga podseća na detinjstvo, kada su ga raspričanog ućutkivali. :)

Priča o reinkarnaciji koju roman i podrazumeva je tema koja mi se dopada, i zanimljivo za razmišljanje onima koji su čitali jeste sledeće: zašto autor bira životinjske reiinkarnacije baš tim redom!
Da podsetimo, junak Simen Nao posle smrti koja ga je zadesila u vreme agrarne reforme, na zemlju se vraća nekoliko puta, i to u životinskom obliku.
Dirljivo, bujno, obiluje narodnim pričama i verovanjima, pojedinostima iz kineske kulture, i duhovitošću autora!

Ja veoma volim Umoran od života i smrti Moa Jena.
Volim, kod njega, pre svega činjenicu da ime mu je pseudonim i da zapravo znači: Onaj koji ne govori! :)
Pseudonim koji ga podseća na detinjstvo, kada su ga raspričanog ućutkivali. :)

Priča o reinkarnaciji koju roman i podrazumeva je tema koja mi se dopada, i zanimljivo za razmišljanje onima koji su čitali jeste sledeće: zašto autor bira životinjske reiinkarnacije baš tim redom!
Da podsetimo, junak Simen Nao posle smrti koja ga je zadesila u vreme agrarne reforme, na zemlju se vraća nekoliko puta, i to u životinskom obliku.
Dirljivo, bujno, obiluje narodnim pričama i verovanjima, pojedinostima iz kineske kulture, i duhovitošću autora!
Verovatno je tako ako covek uzme tu knjigu kao prvu, ali je za mene ta knjiga bila treca, a i nekako sam ih citala bezmalo jednu za drugom
pa sam se vec sa prve dve zaisitila kineskih obicaja. Autor jeste beskrajno duhovit, ovo sa zivotinjama jeste originalna ideja, ali meni takve stvari i pojave
nekako ne leze.

Gde ste :)

Sluskinjina prica, Margaret Atvud
Mucna, ali odlicna! Pomalo i zastrasujuca. Preporuka za one koji su do sad shvatili da nam se stilovi poklapaju :)

Hronika najavljene smrti, Markes
Obozavam kako pise i sve mi od njega prija.
Ova je posebno dinamicna, tanusna, magicnog realizma taman koliko treba, puno pametnih alegorija...Fino za otkrivanje Markesa, ako ima jos nekoga da ga nije citao.

Kapetanova kci, Puskin
Ocekivala sam malo vise, makar jos neki element osim price koja drzi paznju.

Sad citam "Moj pas Glupi", Dzon Fante. Genijalno komicna knjiga.

Gde ste :)

Sluskinjina prica, Margaret Atvud
Mucna, ali odlicna! Pomalo i zastrasujuca. Preporuka za one koji su do sad shvatili da nam se stilovi poklapaju :)

Hronika najavljene smrti, Markes
Obozavam kako pise i sve mi od njega prija.
Ova je posebno dinamicna, tanusna, magicnog realizma taman koliko treba, puno pametnih alegorija...Fino za otkrivanje Markesa, ako ima jos nekoga da ga nije citao.

Kapetanova kci, Puskin
Ocekivala sam malo vise, makar jos neki element osim price koja drzi paznju.

.
Slushkinjina prica mene ne ostavlja na miru iako sam je citala pre nekoliko meseci.
Cak sam i svog muza nagovorila da je cita, a i njega je raspametila, ne bas od lepote stila pisanja,
ali je tema zaista apokalipticna, ali ne i nemoguca.

Ova "B]Hronika[/B] je i meni jedna od njegovih najdrazih knjiga ( Prvo mesto uvek ima Pukovinku nema ko da pise:heart:,
A ni mene nije ova Puskinova "novelica"bas raspametila, ali kad sam videla tanku knjizicu i znala sam da tu za mene nema niceg narocitog.

Dobar dan lutke!

Jeste da je Gete ali probaj, kratko je i stvarno mislim da nije mnogo tesko Götz von Berlichingen, kratka drama.

Malopre ispisah svoj utisak o knjizi i ne znam sta bi - sad moram opet (a jedva sam se i taj nakanila"

Pozovi za ljubav - M.Dikinson Jeste da je ciklit ali meni je bio vrlo simpatican.
Elsi Mejnard svakog dan otvara malu svilenu kutiju u kojoj je cekaju poruke koje joj daju podstrek za nastavi dalje.
Sasvim slucajno, Elsi osniva hor sa propalim rokerom Vudijem, koji i dalje misli da se svi secaju njegove davno propale grupe. Hor je osoben po mnogo cemu,
od sastava ljudi pa do izbora pesama, gde miksuju savremene hitove tipa L.Gaga i rok klasike.
Desavanja iz hora odvesce je u Pariz, grad koji je zelela da zaobidje i za koji je mislila da nikad nece imati snage da ga poseti.

(Malo sam uvila desavanja, da ne otkrivam previse, a i u samoj knjizi saznajete postepeno neke stvari)
Bas simpatican ciklit, tuzan i dirljiv u pojedinim trenucima..Citala sam ih dosta, ali ovaj je bas ok.

Vidim reklamu da uz Blic ženu ima More izgubljene ljubavi, Santa Montefjore.
Malo sam pretraživala, jel neko preporučivao ili kritikovao, ali nisam ništa zaključila... vredi li to kupiti.
Waterfall je pominjala u više navrata, ali Simona, a Pahuljica je na kraju bila prilično razočarana nekim Baštovanom. Btw, slabo nam navraća Pahuljica. Valjda ima pametnija posla.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back