Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Biću slobodna da priznam da mi se predstava Majstor i Margarita dopala, uživala sam čak, ali ja nikad ne bih mogla da pročitam ovu knjigu. Pošto nisam do sada, u budućnosti tek neću sigurno. Preteško, brate...

PS Posle predstave, svratila sam kod Najti na rođendansku tortu. ;)

Hvala na preporuci, Wild child, baš ću da pogledam tog Poljaka. Doduše, osam knjiga mi zvuči poprilično, ali ima dana, što bi se reklo.

Ni mene Konstantinovo raskršće nije oduševilo; čitala sam i Stojiljkovićevu Levu stranu druma, tu vam je savremeni Niš, ima i komičnih scena.

Velebitov komentar za Radu :zcepanje:

Sad vidim da je Kerefeka pomenula da ide na odmor na čitavih 15 dana. Kupila sam prošlog meseca časopis Hello, nemam živaca da čitam sve intervjue jer su uglavnom nebulozni i ulickani, uglavnom gledam slike i uhvatim deo intervjua s Eminom Jahović koja izjavljuje kako ona i muž puno rade i onda se svakog leta ukrcaju na jahtu i krstare 2-3 meseca i kako im je to jedini izduvni ventil. To je njoj malo, izgleda. Nemam ja ništa protiv da neko odmara i 6 meseci godišnje, ali šta ima to da predstavljaš kao da je malo i skromno. :kafa:

Upravo zato sto to nije malo, podelih svoju radost, kao sto delimo i ostale lepe stvari ovde, a mimo knjiga.
Nas dvoje jako puno radimo i istovremeno se konstantno strucno usavrsavrsavamo, pa nismo mogli da otputujemo na bračno putovanje zbog poslovnih obaveza.A dugo smo ga planirali i prizeljkivali,
Kad god smo pomislili da cemo otputovati, nesto (ili neko, kad sam ja u pitanju) je iskrslo.
Prva cetiri dana godisnjeg odmora uopste ne uspevam da se opustim, a vrlo cesto sam tokom odmora potrebna kolegama i to ume da bude veoma stresno...zato smo se toliko obradovali.
Da ne pominjem da jos uvek imam 10 dana starog odmora...jer nisam imala kada da ga iskoristim...

Ako nas to svrstava u grupu ovih ulickanih ih iz novina....sta je tu je...:cool:

Poslednja izmena:
Pa što mi onda preporučujete Put u Indiju? :malav: Mislite da ja imam previše vemena za trošenje...

- - - - - - - - - -

Uvek imam volje i snage za kulturu. :)
Večeras idem na humanitarnu predstavu Majstor i Margarita za jednu osnovnu školu (sa Najti ;))

- - - - - - - - - -

A tek Kišne pse... ;)

Od pocetka popularnosti Konstantinovog raskrsca, planirala sam da ga procitam, a sada sa ovim pomenutim jezivim detaljima...pa zaista cu morati. Dodajem i Kisne pse.

Ja sam se čini mi se ogradila da Dekija volim uglavnom zato što je moj sugrađanin. Inače, ni mene vampiri ič ne zanimaju. ipak, volim što se Deki dobro informše pre nego počne da piše. Profesionalno, nema šta.

...jeste, on visi u Istorijskom arhivu kada sprema gradju...meni je Raskrsce dobro, njemu nedostaje stil, da roman bude raskosniji, ali kako obradjuje teme stvarno svaka cast...ima vise logike izmedju likova od Pavica, Pavic kada ne zna sta ce nakaci nekome trece oko, trecu ruku, ne objasni do kraja...nesporan je Pavicev kvalitet ali Dejana cenim kao, recimo, Den Brauna, ti ljudi kada sednu da pisu se potrude pa koliko mogu toliko iz sebe izvuku.

...citam Pogled sa edinburskog tornja...uh, borim se, napisana je kao hronika, svedocanstvo na osnovu pronadjenih dokumenata o zivotima predaka u starom, skotskom zavicaju...malo dosadnjikavo a zena je dobila Nobelovu nagradu...

Ako nas to svrstava u grupu ovih ulickanih ih iz novina....sta je tu je...:cool:

Aaaa, šališ se? Ja sam i navela tvoj primer jer naš čovek, u najbolju ruku, može da se nada dvonedeljnom godišnjem odmoru i još je zahvalan kad uspe da ga izboksuje u terminu koji mu odgovara. A ove javne ličnosti se baškare mesecima i malo im je. Žao mi je što se nismo razumele. I neću više da pričam o odmorima, rano je :)

Slabo sam čitala ova dva dana, počela sam i treću knjigu pored one dve koje trenutno čitam, pa i četvrtu... ''alah se uvalih''
Rado, baš lepo za predstavu. I meni je ta knjiga bila konfuzna, na momente sjajna, a na momente baš dosadna i zamorna. Znam da ima mnogo ljudi koji obožavaju Majstora i Margaritu, volela bih da sam jedna od njih.

Nešto malo sa strane, Vilijam Trevor, izd. Dejadora, 183 strane.
Kratke priče irskog majstora tog žanra, o ljubavi, snovima, usamljenosti, smrti, preljubi, ali onoj krajnje diskretnoj, za koju jedva shvatamo da je to. Sve je mirno, polako, u naznakama i pretpostavkama.
Porede ga sa Džojsom "one karakteristične irske teskobe – presija katoličke crkve, snovi o odlasku u Ameriku – koju smo mogli da nađemo još u Džojsovim Dablincima", ali i sa Čehovim: "Trevor ne samo što piše o istoj vrsti usamljenih, osujećenih i nezadovoljnih individua, već to radi tipičnim čehovljevskim postupkom, više nagoveštavajući nego otkrivajući, više opisujući stanja nego same događaje".

Meni su se ove priče uglavnom svidele. Nisu ništa epohalno, ali sasvim prijatne za čitanje. Potražiću sigurno još nešto od Trevora.
Koga zanima više, evo ceo tekst iz kog su citati.
30.01.09 B92
PISAC KRATKIH PRIČA

Nešto malo sa strane, Vilijam Trevor

Ovaj Irac relativno je dobro poznat našoj publici zahvaljujući prevodima romanâ Felisijino putovanje i Priča o Lusi Golt.

Prvi, po kome je Atom Egojan snimio film, dobio je Vitbredovu nagradu (kasnije poznatu kao nagrada Kosta), dok je drugi bio u užem izboru za Bukera.

Ovoga puta, međutim, suočavamo se sa Trevorom kao piscem kratkih priča, žanra u kome se često ogledao i koji ga je proslavio.

Nešto malo sa strane jedanaesta je njegova zbirka priča.

U vreme kada je originalno objavljena, 2004, piscu je bilo 76 godina. Reč je, dakle, o starom majstoru, čoveku koji je pokupio raznorazna anglosaksonska književna priznanja i čak četiri puta bio nominovan za Bukera, autoru ispisane ruke, što se iz ove knjige i te kako vidi, i, vrlo moguće, jednom od najboljih živih pisaca kratke priče.

Ima u ovim pripovetkama one karakteristične irske teskobe – presija katoličke crkve, snovi o odlasku u Ameriku – koju smo mogli da nađemo još u Džojsovim Dablincima.

Ipak, kada se upustite u ovo štivo, na pamet vam pada jedan drugi pisac. Čehov. Trevor ne samo što piše o istoj vrsti usamljenih, osujećenih i nezadovoljnih individua, već to radi tipičnim čehovljevskim postupkom, više nagoveštavajući nego otkrivajući, više opisujući stanja nego same događaje. I onaj sjajni Rus koji je pisao o sastancima i rastancima promašenih ljubavnika, Jurij Kazakov, Trevorov je duhovni srodnik. Bliska mu je i Karverova provincijska čama ili platna Edvarda Hopera, koja prikazuju usamljene ljude u hotelskim sobama ili ljubavnike u praznim barovima.

Sve ovo pričam ne bih li istakao tu prividnu prazninu koja izbija iz Trevorove kratke proze, taj nedostatak supstance. Za mnoge od ovih priča čini se da se pletu oko sasvim beznačajnih događaja. Često se čitajući ih zapitate o čemu se ovde u stvari radi i šta je tačno predmet dotične pripovetke, da bi vas Trevor u poslednjem pasusu ili čak poslednjoj rečenici iznenadio ponekad krajnje neočekivanom, ali uvek vrlo ubedljivom poentom.

Upravo u tome leži karakteristični postupak ovog pisca.

Njegovi tekstovi, mada kratki, teško su prohodni. Čitajući ih, jedva razabirate sve one nijanse značenja, sva ona suptilna stanja likova koja je Trevor u njih utkao, i tek završetak baca svetlost na ono što ste do tada čitali. Zbog toga jedno čitanje nije dovoljno.

Za najelementarnije razumevanje ovih priča potrebno je ponovno čitanje. Zahtevno štivo. Ali isplati se.

Irska i ponekad Engleska poprište su zbivanja ovde prikazanih. Po sitnim znacima u tekstu može se zaključiti da Trevor piše o savremenoj Irskoj (jedna priča se zbiva na dan kada Bob Dilan puni 60 godina; u pitanju je, dakle, 2001), ali stiče se utisak da se sve to dešava pre sto godina, još u Džojsovo vreme.

Sveštenici, sirotinja, pitomci katoličkih škola, žene koje u vidu zanata bde uz umiruće junaci su onih najirskijih priča ove zbirke. Preljubnici, služinčad, ljudi koji se upoznaju preko agencija za bračno posredovanje, traumatizovana deca glavni su likovi u onim drugim pričama, sa manje irskog kolorita u sebi.

Kako god okrenete, neveseo milje, u kome se Trevor, međutim, briljantno snalazi upoznajući nas sa mnogim licima ljudske bede, osujećenosti i neostvarenih snova.

Sve to bogatstvo i raznolikost značenja koje stari Irac izvlači iz ovakvih ljudskih stanja i stavlja pred nas glavni je kvalitet ove knjige.

Nešto malo sa strane sastoji se od 12 tekstova. Bar polovina od toga su vrhunske kratke priče. Ipak, kao svoj favorit izdvojio bih briljantnu priču „Rouz je plakala“. Trevor ovde paralelno predstavlja isprazan razgovor tokom jedne malograđanske večere i trač-partije pet tinejdžerki u kafiću.

Savršeno ništavna tema na prvi pogled. Nikakav događaj se tu ne zbiva.

U pozadini svega ovoga stoje još dva lika, koja se u priči uopšte ne pojavljuju, a čije akcije u stvari uslovljavaju događaje koji tu priču čine. Setite se da se i Čehov služio ovim „nevidljivim“ likovima. U svega nekoliko reči Trevor uspeva da savršeno precizno okarakteriše svoje ličnosti. Iz njihovih osobina i odnosa koji među njima vladaju, on izvodi izvanredno pronicljive zaključke o svakome pojedinačno i o svima đuture.

Bilo da smo prevareni muž na ivici starosti ili samozadovoljni mladić koji je upravo dobio dobar posao, podjednako smo vredni sažaljenja. Glavnoj junakinji Rouz, koja u jednoj naizgled sasvim običnoj situaciji ovo spoznaje, ne preostaje ništa drugo osim onog plača iz naslova.

Ako ste spremni da sa dozom gorčine pogledate u same sebe i u ono što mislite da jeste, čitajte matorog Irca.

Rastko Simić

Uzela iz bibioteke Balade o belom luku, Mo Jena

I
Aaaa, šališ se? Ja sam i navela tvoj primer jer naš čovek, u najbolju ruku, može da se nada dvonedeljnom godišnjem odmoru i još je zahvalan kad uspe da ga izboksuje u terminu koji mu odgovara. A ove javne ličnosti se baškare mesecima i malo im je. Žao mi je što se nismo razumele. I neću više da pričam o odmorima, rano je :)

Slabo sam čitala ova dva dana, počela sam i treću knjigu pored one dve koje trenutno čitam, pa i četvrtu... ''alah se uvalih''
Rado, baš lepo za predstavu. I meni je ta knjiga bila konfuzna, na momente sjajna, a na momente baš dosadna i zamorna. Znam da ima mnogo ljudi koji obožavaju Majstora i Margaritu, volela bih da sam jedna od njih.

Naravno da se šalim! :zcepanje:
Razumela sam te dobro, samo samo sam htela da pojacam digresiju zbog onih koji sve nas koji smo bas duuuugo ovde, ne poznaju toliko.
Upravo to sto si rekla, uistinusmo i sad se radujemo kao deca,....kad moras da otimas sto ti pripada

Sad citav ovu. Koji sam ja genije...serijal knjiga, Koje su povezane jedna sa drugom citam ovim redosledom: prvo peta, pa druga, pa sesta, pa prva, pa cetvrta... :rotf:

072_404.jpg

Bila sam na Pupinovoj izložbi. Lepo iskustvo.
Zar je moguce da toliko nista ne znamo o ljudima koji poticu sa ovih prostora, a koji su toliko puno dali nauci.

I ne samo nauci. Koliko je samo takvih primera iz raznih oblasti.
Ovog trenutka mi recimo pada na pamet ona zena (Budisic bese?) koja je iz Jasenovca spasila onoliku decu.
Neverovatno koliko se bavimo nebitnim stvarima a bitne zapostavljamo.

Volela bih da procitam Pupinovu autobiografiju.
Najzanimljivija recenica (sa izlozbe) o njemu mi je bila da je bio "prostodusni genije".

]Bila sam na Pupinovoj izložbi[/B]. Lepo iskustvo.
Zar je moguce da toliko nista ne znamo o ljudima koji poticu sa ovih prostora, a koji su toliko puno dali nauci.

I ne samo nauci. Koliko je samo takvih primera iz raznih oblasti.
Ovog trenutka mi recimo pada na pamet ona zena (Budisic bese?) koja je iz Jasenovca spasila onoliku decu.
Neverovatno koliko se bavimo nebitnim stvarima a bitne zapostavljamo.

Volela bih da procitam Pupinovu autobiografiju.
Najzanimljivija recenica (sa izlozbe) o njemu mi je bila da je bio "prostodusni genije".

I ja, ali se to ocigledno ne stampa, ako sam dobro razumela samo je jednom stampana ( i to ako se ne varam 1928) i nikada vise iako je za tu
svoju knjigu dobio Pulicerovu nagradu ( najbolja biografija/autobiografija).
Zanimljivo je da je na engleskom objavljena i njegova knjiga Pravoslavna crkva ( on je ocigledno bio religiozan covek), alli nasa crkva
to njegovo delo nigde ne pominje.

Pupin je inace veliki naucnik, i dan danas se na ETF sirom planete izucava.
O Pupinu se vise sazna na sajtovima na engleskom i nemackom nego na srpskom.

Procitao sam od Nesbea - Utvaru i malo me je razocarala i od tada nista... neko mrtvilo sto se tice citanja. Poceo sam pre 4,5 dana od Murakamija - Igraj igraj igraj i posle 5 strana vec vidim da ce mi tesko ici :)
Inace, kupio sam po quentinovoj preporuci od Peljevina Kristalni svet...da se upoznam sa doticnim autorom i procenim da li mi godi

Procitao sam od Nesbea - Utvaru i malo me je razocarala i od tada nista... neko mrtvilo sto se tice citanja. Poceo sam pre 4,5 dana od Murakamija - Igraj igraj igraj i posle 5 strana vec vidim da ce mi tesko ici :)
Inace, kupio sam po quentinovoj preporuci od Peljevina Kristalni svet...da se upoznam sa doticnim autorom i procenim da li mi godi

Ako ti se ne svidi, uvijek ti ostaje Željko Kalinić. :mrgreen:
Šalu na stranu, Kristalni svet nisam čitao. Zapravo, nisam čitao ništa što je pisao u posljednjih desetak godina, pa se obavezno javi s utiscima.

Blago vama, uživate... :ok:
Ja sam bila danas na sahrani bivšeg direktora. Jedna koleginica je juče doživela šlog, drugoj se vratio karcinom dojke pa je završila na hemioterapiji i vrhunac svega, jutros mi je umrla drugarica iz srednje škole. 'Bem ti život, ima li kraja ovoj crnoj seriji...:(

Blago vama, uživate... :ok:
Ja sam bila danas na sahrani bivšeg direktora. Jedna koleginica je juče doživela šlog, drugoj se vratio karcinom dojke pa je završila na hemioterapiji i vrhunac svega, jutros mi je umrla drugarica iz srednje škole. 'Bem ti život, ima li kraja ovoj crnoj seriji...:(

Joj, užas. Kako se to sve tako grupisalo. Stvarno, kakav stomak ili još pre psihu treba imati pa svariti sve to za tako kratko vreme. Tj. za bilo koje vreme.

Leto, Tuve Janson, Odiseja, 120 str. Dugo mi je ova knjiga, tako jednostavnog, a opet nekako intrigantnog naslova, bila na spisku za čitanje. Leto. Mene asocira na onaj trenutak letnje žege (na moru) kada sve stane. Svi se negde sklone, niko ništa ne radi, nikog nema. Ali i na raspuste, potpunu slobodu, društvo, bazanje, istraživanje i lutanje manje i veće dece po livadama, šumarcima, seoskim dvorištima i putevima... Junakinja ove knjige devojčica Sofija provodi leta na malom finskom ostrvu sa svojom bakom i ocem, koji kao da ne sudeluje u njihovom životu, samo se pominje. Baka i unuka šetaju, sade cveće i pričaju o svemu i svačemu, životu, smrti, životinjama... Kratke priče nekako bez početka i kraja, samo naslikan trenutak, kratkim, jednostavnim rečenicama. Nisam oduševljena. Skoro da sam razočarana.

A onda, kako ja to volim, pretražim ovaj forum i nadjem utiske naših drugarica. Kanela, kao i ja, blago razočarana, Wild child, oduševljena, Lamar više pozitvnih utisaka, Dana je interesantno prokomentarisala da je u momentu čitanja nije naročito oduševila, ali joj se posle vraćala u mislima. Pa, nekad utisci moraju da odstoje, da se slegnu. Možda ću i ja posle nekog vremena uhvatiti sebe kako mislim na Sofiju, baku i malo ostrvo.

Top je bio vreo...
Onako. Neposredne i kratke recenice. Zanimljiv stil. Malo me podseti na Remarkovu lakocu pisanja, ali nekako nedovoljno da bi mi se urezao zanavek. U svakom slucaju, procitacu jos ponesto od Kecmanovica...

Top je bio vreo...
Onako. Neposredne i kratke recenice. Zanimljiv stil. Malo me podseti na Remarkovu lakocu pisanja, ali nekako nedovoljno da bi mi se urezao zanavek. U svakom slucaju, procitacu jos ponesto od Kecmanovica...

Meni ona ekstremna paragrafska fragmentiranost djeluje narcisoidno. Pisac kao da kaže: "Gledajte, svaka moja rečenica je toliko pametna da zaslužuje vlastiti odlomak!"
Inače, nije loša knjiga.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back