Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kad već pričamo o množinama, ja silom prilika često govorim reč šljunkovi, mada reč šljunak nema množinu, zbirna je imenica. Ali kada imam različite vrste šljunka, iz Drine, Dunava, Save i dr. I onda moram da kažem šljunkovi kada ispred sebe vidim barem dva, a uglavnom mnogo više različiih šljunkova. :rumenko:

Kakva bre akcija, danas mi je stigao prvi kontigent od 7 knjiga u školu, doneo mi čičica kutiju iz pošte. Sve za 1100 dinara.
Inače, još uvek sam u školi, čekam roditeljski u 5, pa neku stručnu tribinu u 6. :(

Sigurna sam da je bilo mnoooogoooo leeepo na navedenim događajima.

Što se tiče tih voćnih kupovina, rešim ja da kupim deci neku Apsenovu matematiku. Gledala, konsultovala pominjanog ijekavca, izabrala i kupila. Nije prošlo ni sat vremena od momenta kad sam pritisnula kupi, a ijekavac kaže: čekaj da nešto proverim, ode na tavan i donese istu knjigu. Taman sad oboje mogu da uče istovremeno. svako iz svoje knjige, da se ne deca otimaju oko udžbenika. :zcepanje:

Dakle, sa poštarimom i uplatnicom 550 din. Mogla sam da kupim i Razum i osećajnost i Gordost i predrasudu na ovoj Vulkanovoj akciji. ...Što ću i da uradim, pa da deca nose drugaricama na rođendane, taman lepo u paru. :heart:

Kad već pričamo o množinama, ja silom prilika često govorim reč šljunkovi, mada reč šljunak nema množinu, zbirna je imenica. Ali kada imam različite vrste šljunka, iz Drine, Dunava, Save i dr. I onda moram da kažem šljunkovi kada ispred sebe vidim barem dva, a uglavnom mnogo više različiih šljunkova. :rumenko:

Bre ne znam, Mozda je i pravilno. Sada si me bacila u trilemu. Kako je mnozina od kamen? Ne mogu da kazem deset kamenja, nego deset kamenova.

Sigurna sam da je bilo mnoooogoooo leeepo na navedenim događajima.

Što se tiče tih voćnih kupovina, rešim ja da kupim deci neku Apsenovu matematiku. Gledala, konsultovala pominjanog ijekavca, izabrala i kupila. Nije prošlo ni sat vremena od momenta kad sam pritisnula kupi, a ijekavac kaže: čekaj da nešto proverim, ode na tavan i donese istu knjigu. Taman sad oboje mogu da uče istovremeno. svako iz svoje knjige, da se ne deca otimaju oko udžbenika. :zcepanje:

Dakle, sa poštarimom i uplatnicom 550 din. Mogla sam da kupim i Razum i osećajnost i Gordost i predrasudu na ovoj Vulkanovoj akciji. ...Što ću i da uradim, pa da deca nose drugaricama na rođendane, taman lepo u paru. :heart:
Bilo je nezaboravno, ne samo leeeepo. Stigla sam kući pre deset minuta... Ništa ne bi bilo čudno da nisam izašle iz iste u 6...:aha:

Što se Apsena tiče, smatram ga najrazumljivijim autorom. Najviše sam naučila iz njegovih udžbenika.

I ja, zato sam ga i potražila, čini mi se da svakog može da može da nauči. Valjda će i ono dvoje anti-matematičara.

A koliko znam, čovek je bio geometar.

- - - - - - - - - -

Bre ne znam, Mozda je i pravilno. Sada si me bacila u trilemu. Kako je mnozina od kamen? Ne mogu da kazem deset kamenja, nego deset kamenova.

A pesak? Isto je zbirna, a mi moramo da kažemo peskovi, jer imamo različite.

Mislim da može da se kaže deset kamenova.

Kad smo već kod tih jednina i množina, mene, na primer, izluđuje kad čujem "prostori".
Mene su u mojoj školi učili da tražim analogne primere kad imam nedoumicu.

Za ove "prostore" su nam stalno, kao primer, navodili vazduh. Vazduh nema množinu
pa je, analogno tome, nema ni prostor.

Kad je kamen u pitanju, on ima množinu i ona glasi kamenovi, a kamenje je zbirna imenica.

Bicikl ima, takođe, množinu i ona glasi bicikli, a biciklovi je vojvođanski lokalizam.

- - - - - - - - - -

I da ne zaboravim, gradivne imenice imaju množinu kada označavaju više vrsta
različitih materija. Stoga je peskovi, šećeri, šljunkovi, brašna, zemlje itd. ispravno.

Kad smo već kod tih jednina i množina, mene, na primer, izluđuje kad čujem "prostori".
Mene su u mojoj školi učili da tražim analogne primere kad imam nedoumicu.

Za ove "prostore" su nam stalno, kao primer, navodili vazduh. Vazduh nema množinu
pa je, analogno tome, nema ni prostor.

Kad je kamen u pitanju, on ima množinu i ona glasi kamenovi, a kamenje je zbirna imenica.

Bicikl ima, takođe, množinu i ona glasi bicikli, a biciklovi je vojvođanski lokalizam.

- - - - - - - - - -

I da ne zaboravim, gradivne imenice imaju množinu kada označavaju više vrsta
različitih materija. Stoga je peskovi, šećeri, šljunkovi, brašna, zemlje itd. ispravno.

fala, fala, danas naučih svašta.

- - - - - - - - - -

Pa šta, kamenovi kao i pramenovi. Ništa čudno. ;)

Plamenovi?

Видим како би написао, али како би прочитао??

И шта је коначно?

Koliko se ja sećam, to -ije- se ubacuje kod reči sa dugim e, zato valjda ide slijepac. A u slepilu je kratko e, pa ostaje e, bez dodataka. Ili tako nešto... Ili nije tako...

Treba nam neko ko zna, mi uglavnom nagađamo.

Ima ona anegdota kada je, da li beše Ljuba Nenadović, bio kod Njegoša i pitao ga: Vladiko, hoćemo li na vječeru? A vladika ga pogledao i rekao: e, sad ga prećera.

U reči večera glas e je kratak, pa ostaje večera. Ala sam to lepo smislila, u stvari pojma nemam.

Мене занима, пошто у Хрватској говоре нетко и нитко, да ли је тако у свим падежима - да ли кажу нпр. нема нитког? Безвезе питам, пало ми на памет сад кад прочитах последње 2-3 стране ове теме.
Водопад има баш леп нови аватар са лептирићима.

И даље гулим Библију отровне маслине, обимна је, није досадна већ мој чова има грчеве, слабо спава па и ми с њим. Ево опет се дере, одох :bye:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back