Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Danas Najti slavi rođendan, a ne javlja se s tortom. Ako je nije napravila, evo, ja ću joj pokloniti jednu.:lol:
torta_od_jagoda-1.jpg

Draga naša, želim ti sve najbolje. :cmok:

Najti, javi se, ne pitamo koji je!

Srećan rođenan! Evo, ja prilažem šampanjac!
Pogledajte prilog 348853

Srećan rođendan i od mene. :cvet:

Imate malo da zamezite, malo da gricnete i na kraju da se zasladite. :D

fa945342-3dda-4d1a-88c7-2cdcd9538355_zps-1.jpg

pereci_003_zpsb674652c-1.jpg

8a79bf86-792d-4e27-93e0-c20633cd9bd4_zps-1.jpg

Rado, svaka čast za Enkvista i BIG hvala! :zag:

Srecan rodjos, najt!!! sve najlepse, sestro ribice!!!

:rodjendan:

Najti, srecan rodjus! :cvet:

Hvala drage moje čitalice, hvala vam puno ....

Hvala
:heart::heart::heart::heart::heart::heart:

I moj poklon za koji se nisam pohvalila

2ah8ikh.jpg

Prilozi

• rkx4xe.jpg
    rkx4xe.jpg
    89 KB · Pregleda: 6
Poslednja izmena:
O, živa si... :lol:
Divan ti je poklon. Ne laži da je od dece!? ;)

PS Kako je bilo u Budimpešti?

Od dece , T je već pročitala ..
Ona meni kupuje šta ona voli ali ok je to .
Budimpešta je već od dragog i ajklule iznad glave :zaljubljena:

- - - - - - - - - -

Ja pomislila da nećeš da priznaš da ti je rodjendan. Ono, Budimpešta... Super!!!!

Poklon i ceo aranžman su predivni, od koga god da su.

Hvala K...:zag:

Da se pohvalim da sam konacno procitala onu knjigu iz biblioteke sa privlacnim koricama :super:
Naslov u originalu Despite The Falling Snow by Shamim Sarif.

Nije prevedena kod nas, nema je ni na hrvatskom. Ali mozda je nekad prevedu, a mozda neko i procita original verziju.
U prici su ispreplitane dve prostorne i vremenske dimenzije - savremeni Boston i Moskva posle Staljina. Centar price je na zagonetnoj smrti zene glavnog junaka, a to je osoba koja je uspela da bude jaka u zivotu uprkos svemu sto je zadesilo, pa je jos uspela i da izvrsi uticaj na one koji su je upoznali ali i na one koji samo slusaju o njoj. Glavni junak se bavi kuvanjem (i ima ketering kompaniju, recimo), zena sa kojom mu se u Bostonu ukrsta put se bavi pisanjem i strastveni je citalac.
Od mene je knjiga dobila 4 samo zato sto je zanat odneo prevagu nad talentom, malo je pisac zeleo da se dodvori citaocima pa je ubacio neke klise situacije koje su pokvarile utisak. Ali u svakom slucaju lep stil, sporo vodjena radnja, posvecenost detaljima...Preporuka.

- - - - - - - - - -

Inace, sad vidim da ima i film snimljen po ovoj knjizi http://www.imdb.com/title/tt2474932/, i kao sto vidite troje nasih glumaca igra sporedne uloge (medju njima i Ana Sofrenovic) :)

Dobro veče.
Jedva stigoh da vam se javim. Tata je danas bio kod kardiologa, nije loše, mnogo je bolje nego pre dve nedelje. Odvezli smo ih po podne kući, tako da sad tek počinjem da gledam pismene zadatke koje sam danas donela. Nadam se da od sutra nastavim s čitanjem ovih dečijih knjižica, ćerka me snabdela. Sve je našla na dečijem odeljenju.
Čudila sam se kakva je to knjiga Plavi čuperak u Garavom sokaku, kad ono, 2 u 1, obe knjige imam već, al' pojedinačno. Očekivala sam neki roman. Donela mi i Hajduka u Beogradu i Kraljičina vrata (priče, verovanja, običaji). Milina jedna...:zaljubljena:

I da se pohvalim, pravila sam večeras ovaj kolač, izvrstan je. Moja preporuka.

Poslednja izmena:
Da se pohvalim da sam konacno procitala onu knjigu iz biblioteke sa privlacnim koricama :super:
Naslov u originalu Despite The Falling Snow by Shamim Sarif.
-[/COLOR]

Bas bih volela da je procitam...(kao sto smo konstatovale ;).

Ja sam pocela od Simona Montefjorea Jedne zimske noci..Citala sam Sasenjku od njega i dopala mi se..

- - - - - - - - - -

Citam mnogo zabavnu knjigu, glavni zenski karakter mi se mnogo svidja sa svojom simpaticnom drskoscu da kaze sta misli. Bas uzivam :)
https://www.goodreads.com/book/show/48858.Travels_With_My_Aunt
Ne znam da li je prevedena kod nas.

Deluje zanimljivo, mada ne bih rekla da je prevedena kod nas..:think: Neka me neko ispravi ako gresim..

Шта ће сир ту?
Подсети ме на Словенце који једу пошећерен бурек од сира.
Kolac sa sirom ( cheesecake) veliki je i rado vidjen specijalitet u Engleskoj, Nemackoj, Francuskoj i jos kojekuda.
Pa i onaj cuveni tiramisu pravi se sa sirom.

Ja licno ne volim te i takve kolace, a li to ne znaci da nisu dobri.

Samo da vam mahnem.
Nama je ovo mladenacki vikend (sutra su Mladenci),ali toliko bi ljudi došlo,da bi to ponovo bila svadbi ća,sto nisamo zeleli...i evo nas na Zlatiboru.
Vreme je divno,mnogo je sunca,a ima i snega....
Uvek ponesem nesto da citam,ali surovi kapitalizam mi je ponovo nametnuo stručnu literaturu...a ni to bas nisam uzimala u ruke od uzivanja..

Ljubim vas sve!

Pročitala sam "Prvu bračnu noć" Sofi Kinsele. Reč je o dvema sestrama, Loti i Flis(njihova poglavlja se naizmenično smenjuju). Loti je mlađa sestra koja se, razočarana što njen dugogodišnji dečko neće da se obaveže tj. veri s njom, na brzinu udaje za momka s kojim je bila u vezi kao osamnaestogodišnjakinja i s njim odlazi na medeni mesec na jedno grčko ostrvo. Flis je ogorčena raspuštenica (kakva ružna reč) koja je ubeđena da je Lotin brak greška i pokušava na sve načine da spreči da bude konzumiran, što izaziva niz komičnih situacija. Mislim da bi mogla da se snimi komedija na osnovu ove knjige.
Sad počinjem "Bibliju otrovne masline", ali sporo će ići zbog obaveza oko bebe. Hvala vam svima na čestitkama i divnim komentarima, to sam zaboravila da napišem u onoj frci pre nekoliko dana. Malo nas je pomračilo to što je moja sestra izgubila bebu u istoj nedelji, sutra ide pod totalnu anesteziju da joj odstrane plod, pa sam zabrinuta.
Kanela, baš mi se dopada kako predstavljaš knjige koje si pročitala, ne kažeš ni premalo, ni previše, taman da me zainteresuješ.

Elefteria :heart: kako je "naš" "čovečuljak", kako si ti?
Žao mi je zbog tvoje sestre i njene bebe i želim joj da uskoro rodi društvo tvom momku. Kod vas to porodično, prvo se tako zavši, pa onda kako treba.
I lepo si predstavila tu knjigu. Nisam od Sofi čitala ništa drugo osim dve Kupoholičarke, a izgleda da su joj bolje te što nisu Kupoholičarke

Kerefeko, srećni ti Mladenci, i super što ste otišli da uživate sami, a ne da služite rodbinu i prijatelje. Ti Mladenci mi nikad nisu bili jasni. Kao, ne zove se, pa nikad ne znaš koliko će ljudi da ti dodje, a i šta ima da dolaze kad ste pravili svadbu.

Ja sam ovaj divan dan provela na jednom od onih "sektaških" dogadjaja jer nisam više mogla da odbijam moju majku, koja redovno ide na to i stalno me zove. Znate one multilevel prodaje, kako se prodaju Oriflame, Avon, Amway, Aloa vera, TianDe, pa onda naprave skup gde nagradjuju uspešne saradnike, daju im zahvalnice i cveće i svi tapšu, a dobitnici se zahvaljuju svojim sponozorima, direktorima, vlasnicima kompanije i pričaju kako je lako uspeti ako veruješ i imaš dobre saradnike..... i tako puna 4 sata, :dash:
Nadam se da sam danas odužila svoj dug i da me sad neće zvati narednih x godina.

Pri kraju sam knjige Zakotrljaj me oko sveta i sve mi nije jasno kad pre stigoh do pred kraj, a uobičajeno čitam samo u busu. (ima 270 strana, sitnih slova) i onda sam zaključila da čitam brže jer sad sa naočarima bolje vidim! :cistinaocare:

Beograđani, je l' išo ko u taj kafić gde se piće danas plaćalo govorenjem poezije? Ja bhi išla rado da sam tamo. Govorila bih nešto Desankino...:zaljubljena: Ali, pošto nisam, čitala sam Miku Antića...

- - - - - - - - - -

Elefterija, žao mi je što se istorija ponavlja. Neka sestra ne brine, biće bolje, ti si najbolji primer da posle kiše bude sunce. :heart:
Ljubi čovečuljka Ogija u čelo za mene. :heart2:

Ja sam usput nešto čula o tome na radiju, ali nisam obratila pažnju. A recitovala bih Desanku ili Dučića....Podne ili Novembar:
Rašilrilo se u nemoj visini jesenje nebo olovno i hladno
Polja su pusta, vrh ledina njinih silazi veče dosadno i mrazno
Kao bolesnica hodi bleda reka, skelet vrbaka nadneo se nad nju
Čuje se jecaj i potmula jeka, to vetar plače visoko u granju....

i onda jednog dela ne mogu da se setim

Ja ne znam zašto samo tugu snijem,
a nit što žalim, niti želim drugo
I ne znam zašto, tražim da se skrijem
i negde plačem dugo, dugo, dugo...

nisam prepisala, majke mi.... kad počnem, stihovi samo naviru, a ovo mi je omiljena pesma. Tako je dobro opisao novembar kao da sve vidim i čujem...
A i nekad se temeljno učilo. Pa kad nešto naučiš, naučiš zauvek, a ne samo za kontrolni, Jel tako, Krasuljak?

:klap:

Sreća

Ne merim više vreme na sate
ni po vrelome sunčevom hodu.
Dan mi je kad njegove se oči vrate
i noć kad ponovo od mene odu.

Ne merim sreću smehom ni time
da li je sreća moja od njegove jača,
Sreća je meni dok bolno ćutim s njime
i dok nam srca biju ritmom plača.

Znam da će života vode
odneti i moje grane zelene.
Sad neka mladost i sve neka ode,
on je zadivljen stao kraj mene.

:lol: Gde je to piće?

Pročitala sam Ararat. Predivna knjiga (to već znate). Prijala mi je mirnoća knjige, ali ne u smislu da je spora (jer nije), nego da sve lepo teče. Verujem da ću joj se opet vratiti kroz neko vreme.

Bi, zabavne su ove knjige koje nisu iz serijala o Kupoholičarki, neka manje, neka više. Mene je najviše nasmejala Umeš li da čuvaš tajnu. Prvu bračnu noć sam čitala, fina je za čitanje ali ja bih neke stvari promenila (da me neko pita, a ne pita me :D).
Biblija otrovne masline i mene čeka.

Pozajmila sam pre neki dan od prijateljice čitalice 6 knjiga. Tražila sam na zajam 5 (sve osim jedne su ispo 300 strana tako da nisu obimne), ali je ona u međuvremenu pročitala jednu i samoinicijativno mi i nju spakovala :heart: Tako da njih čitam u narednom periodu.
Pitanja i odgovori (Vikas Svarup)
Drhtraj (Čimamanda Ngozi Adiči)
Priča o zemlji i moru (Kejti Simpson Smit)
Kofer godpođe Sinkler (Luiz Volters)
Crna kutija (Amos Oz)
Sabrana dela Ej Džej Fikrija (Gabrijela Zevin)

Danas sam provela maltene pola dana na keju u Zemunu. Divan dan je bio, i šteta je bila sedeti u kući. Ljudi jedva dočekali sunce da izađu malo međ svet :)

I da vam kažem šta mi je apsolutni utisak dana - vraćam se iz Zemuna i u autobusu baka i unuk sede, a dečak (po mojoj proceni ima 10/11 godina) čita! Tek povremeno kaže nešto baki, i onda se vrati knjizi. :)

Pahuljo, lep izbor...Posebno me zanimaju Sabrana dela Ej Dzej Fikrija i Kofer gospodje Sinkler...

Inace, od kada je Elefteria pominjala knjigu En iz Grin Gejblsa, stalno mi je u glavi i bas bih volela da je procitam.

Meni je malo neobicno sto citam knjigu na ovom novom hrvatskom..nema previse stranih reci :lol: ali pomalo me nekad nesto i zbuni, bilo je par izraza..

- - - - - - - - - -

Beograđani, je l' išo ko u taj kafić gde se piće danas plaćalo govorenjem poezije? Ja bhi išla rado da sam tamo. Govorila bih nešto Desankino...:zaljubljena: Ali, pošto nisam, čitala sam Miku Antića...

Nisam cula za to..mada mislim da ne umem da recitujem tako da bih izostala..Ali kad bih htela odabrala bih nesto od Nerude ili od Mike Antica ''Zbog svega sto smo najlepse hteli''

Zakotrljaj me oko sveta, Snežana Radojičić, autorsko izdanje, 280 strana.

Uživala sam! Srpkinja Snežana i Amerikanac Brajan kreću biciklom oko sveta. Nakon probne ture od 15 dana po Siciliji da se upoznaju i vide kako će se slagati, u julu 2011. se nalaze u Bratislavi i putuju kroz Slovačku, Ukrajinu, Rumuniju, Srbiju, Bosnu, Hrvatsku, Crnu Goru, Albaniju, Grčku, Tursku. Neobičan putopis o neobičnom i teškom putovanju na biciklima uz skroman budžet, spavanje u šumama i na livadama, tek ponekad na nekom "kauču" nadjenom preko sajtova Couch surfing ili Warm showers, kuvanje na primusu koji se stalno kvari, "tuširanje" na reci ili u grmlju, ustajanje noću da se naduva probušena prostirka, vrućine, kiše, hladnoće... A od svega toga je još teža njihova veza puna uspona i padova, nesporazuma, stalno na nekom preispitivanju i to uglavnom zbog različitih emotivnih "sastava", ali i zbog toga što mi, brate, teško možemo da se razumemo s Amerima...

Onima koji su očekivali uputstvo kako putovati biciklom, ova knjiga nije ispunila očekivanja, ali meni, koja uvek volim dobru ljubavnu priču, bez obzira sa kakvim krajem, se mnogo svidela.

Poslednja izmena:
Mnogo volim knjigu Pitanja i odgovori. I film je divan i zasluženo je dobio onoliko (8) Oskara.

Kniga mi je bila odlična. Film mi nije legao, sasvim moguće baš zato što mi se knjiga toliko dopala.

Kad sam kod filmova, ja upravo došla iz bioskoap, gledala Pepeljugu. :rumenko: Skroz je slatak film.

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Ja bih morala da platim novcima, ne znam nijednu pesmu napamet. Ali, ako bi moglo sa puškicama, opet ne bih daleko dobacila. To bi bile dečije pesme, Zmaj, Ršum ili Duško Radović. Meni je naša dečija književnost mnogo lepa.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back