Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Htedoh da vam preporučim, čitajte malo omladinske knjige, pa to je milina jedna kako klize. Glasam za ljubav je kao Lajanje na zvezde, školarci nestašni...:zaljubljena: Dobro je da nisu moji. :lol: Nego, nemam vremena za čitanje sad, očekujem roditelje, tata sutra mora rano u laboratoriju...

Kad već Rada pomenu Tai, da vas pitam nešto.

Verovatno svi čujemo ko dobije Ninovu nagradu svake godine. I, imam utisak, zaboravomo čim pre. To što hoću da pitam je: koliko dobitnika nagrade možete da se setite u poslednjih recimo desetak godina?

Da počnem ja, besmisleno je da pominjem Filipa Davida, (ali moram, da mi čorba bude gušća :mrgreen:), pa pomenuti Gocić, Gordana Ćirjanić, kako beše Semolj zemlja-Miro, ubi me ne mogu prezimena da se setim. Neke godine dobio je i Goran Petrović. To je ono čega ja mogu da se setim. Malo...

A vi?

Grozdana Olujić koju upravo čitam je dobila 2009. za roman Glasovi u vetru, koji naravno, nisam još uvek pročitala. Rekoše da je jako mučna, pa mi se ne čita...:(
Veliki rat pre dve godine, Gatalica, to mi pada na pamet...
Bernardijevu sobu, Aleksandra Tišme sam čitala, sviđa mi se...

- - - - - - - - - -

Evo nešto...
http://www.goodreads.com/list/show/33013.NIN_ova_nagrada
Čitala sam dosta sa spiska...

Poslednja izmena:
Setila sam se, setila, Esteritine konstatacije da je (Gatalica) na nekoj književnoj večeri ili nekom intervjuu delovao "kao na tuti".
I ja ga više ne vidim nikako drugačije nego tako. Sad može on da piše, da ne piše, džaba. Čim kažeš Gatalica, a ja ga zamislim tako :lol:

- - - - - - - - - -

Što se tiče Ninovih dobitnika, saću da pitam Gugl :lol:
Šalim se, ali nisam nikada naročito pratila dobitnike nagrada. Volim kada na knjizi vidim "dobitnik te-i-te nagrade", ali genralno ne pratim.

Grozdana Olujić koju upravo čitam je dobila 2009. za roman Glasovi u vetru, koji naravno, nisam još uvek pročitala. Rekoše da je jako mučna, pa mi se ne čita...:(
Veliki rat pre dve godine, Gatalica, to mi pada na pamet...
Bernardijevu sobu, Aleksandra Tišme sam čitala, sviđa mi se...

- - - - - - - - - -

Evo nešto...
http://www.goodreads.com/list/show/33013.NIN_ova_nagrada
Čitala sam dosta sa spiska...

Kakav je to spisak i ko je to i na osnovu cega davao te poene, šta li su? Potpuno je sulud redosled... Meša s najviše poena, ok, ali Basara četvrti, sa tom bolesnom knjigom o Parkinsonovoj bolesti. Mislim, nije ni o bolesti, nije ni o čemu....zbog čega? Većina ima po jedan glas... i gde su ostali? Nagrada je dodeljena 60 puta, možda manje, nekih godina nije ni dodeljena
Za gomilu nisam ni znala da je dobila NIN-ovu nagradu.

za Tai kažu da je dosadan dozlaboga, (tad je Sonja trebalo da dobije), Glasovi u vetru izašla pre godinu-dve-tri uz neke novine za 100 dinara, da je se oslobode

Ma ništa više ne znači ta nagrada, ako je ikad i značila. Daje se na osnovu ličnih simpatija članova žirija prema piscu ili rodbinskih odnosa pisca sa nekim iz vlasti (čiji je ono Basara zet?) ... uvek je tako i bilo. Raspravljalo se već, da li na ovoj temi ili na književnosti, u vreme komunizma dobijali su je pisci koji su bili najviše na liniji.

I da odgovorim na pitanje Kamenite, s tim što neću da se ograničavam na poslednjih 10 godina. Oni dobitnici kojih se ja sećam su: Vladimir Arsenijević, Dubravka Ugrešić, Goran Petrović, Milorad Pavić, Vladimir Matijević (što ne znači da mi se dopadaju osim prvih troje)... druge nisam zapamtila, ili ih znam i poznajem nezavisno od NINove nagrade, kao npr. Mešu Selimovića, Branka Ćopića i....... kud sam i pogledala forum, pa nisam mogla da ne reagujem, a baš sam htela da idem na spavanje.

I uopšte se ne sekiram što mnoge nisam čitala,a mnogi posle toga za šta su dobili nagradu, nisu ništa ni napisali (bar ne da zna šira javnost).

Mada, pozdravljam napore onog momka što je rešio da pročita što više dobitnika NIN-ove nagrade

Videh pre neki dan ovde na grckom "Tito je umro" Mirjana Novaković.
Dobra, lagana knjiga za zabaviti se :D

Roman “Constantine’s Crossing” Dejana Stojiljkovića objavljen u Americi!
Izdavačka kuća Bluming Tvig Buks (Blooming Twig Books) iz Njujorka, objavila je roman Dejana Stojiljkovića "Constantine’s Crossing" u prevodu Rendala Mejdžora, a na osnovu njegovog prethodnog objavljivanja u ediciji SPiT Geopoetike, kao primer rezultata koje u svetu postižu naši autori, zahvaljujući ovoj ediciji.
Ovo je treća knjiga iz edicije SPiT koju je ovaj izdavač objavio u posebno osnovanoj ediciji Savremena srpska književnost (Serbian Modern Literature Series). U pripremi su još dve knjige srpskih autora kod ovog izdavača iz Geopoetikine edicije Srpska proza u prevodu predviđene za američko i kanadsko tržište u sva tri oblika: meko izdanje, tvrdo izdanje i elektronsko izdanje, kao i sve tri pre njih. Prethodno objavljeni “Baltimore” Jelene Lengold i “Hamam Balkania” Vladislava Bajca, već imaju uspehe na američkom tržištu pa je tako Bajčev roman nedavno dosegao šesto mesto po prodaji na Amazonovoj listi prodaje pod žanrom Književnost i fikcija.

Nisam znao da ikoga od nasih savremenih prevde bilo gde u evropi a kamo li u svetu
izgleda da je tematika pogodna za mlacenje para
Konstantinovo raskršće nisam čitala. Baltimora i Hamam Balkaniju jesam i dobre su.

Hamam Balkanija spada u red mojih omiljenih knjiga.

Sve u svemu meni je drago da se nešto naše prevodi i ide u svet.

- - - - - - - - - -

Bi, ajmo sad na spavanje.
Rekle smo sve pametno :flert: što smo imale i sad pravac krevet.

Kakav je to spisak i ko je to i na osnovu cega davao te poene, šta li su? Potpuno je sulud redosled... Meša s najviše poena, ok, ali Basara četvrti, sa tom bolesnom knjigom o Parkinsonovoj bolesti. Mislim, nije ni o bolesti, nije ni o čemu....zbog čega? Većina ima po jedan glas... i gde su ostali? Nagrada je dodeljena 60 puta, možda manje, nekih godina nije ni dodeljena
Za gomilu nisam ni znala da je dobila NIN-ovu nagradu.

za Tai kažu da je dosadan dozlaboga, (tad je Sonja trebalo da dobije), Glasovi u vetru izašla pre godinu-dve-tri uz neke novine za 100 dinara, da je se oslobode

Ma ništa više ne znači ta nagrada, ako je ikad i značila. Daje se na osnovu ličnih simpatija članova žirija prema piscu ili rodbinskih odnosa pisca sa nekim iz vlasti (čiji je ono Basara zet?) ... uvek je tako i bilo. Raspravljalo se već, da li na ovoj temi ili na književnosti, u vreme komunizma dobijali su je pisci koji su bili najviše na liniji.

I da odgovorim na pitanje Kamenite, s tim što neću da se ograničavam na poslednjih 10 godina. Oni dobitnici kojih se ja sećam su: Vladimir Arsenijević, Dubravka Ugrešić, Goran Petrović, Milorad Pavić, Vladimir Matijević (što ne znači da mi se dopadaju osim prvih troje)... druge nisam zapamtila, ili ih znam i poznajem nezavisno od NINove nagrade, kao npr. Mešu Selimovića, Branka Ćopića i....... kud sam i pogledala forum, pa nisam mogla da ne reagujem, a baš sam htela da idem na spavanje.

I uopšte se ne sekiram što mnoge nisam čitala,a mnogi posle toga za šta su dobili nagradu, nisu ništa ni napisali (bar ne da zna šira javnost).

Mada, pozdravljam napore onog momka što je rešio da pročita što više dobitnika NIN-ove nagrade

Basara je bivši zet Brane Crnčevića (još i za Crnčevićevog života je bio bivši :) ), a javna je tajna da ga je
tast uveo u književne vode.

Slobodan Tišma je u rodbinskim vezama sa bivšim predsednikom opštine Stara Pazova (DS), koji je u
vreme dodele nagrade bio na vlasti.

Goran Petrović je dobio nagradu po čisto političkoj liniji jer je iz grada u kome je opozicija bila na vlasti
u Miloševićevo vreme (onih, čini mi se, 14 gradova) pa ga je DOS malo pogurao.

I tako dalje i tako mnogo...

NIN-ova nagrada, za mene, nikada nije bila dokaz kvaliteta i vrednosti, već faktora koje si pobrojala.
Ni ja se nimalo ne sekiram što sam mnoge zaobišla, živeću nekako sa tim nedostatkom znanja i
čitanja.

Eto, Shede zna rodbinske i političke odnose kao uzroke i posledice dobijanja NINove nagrade.

I pošto smo se saglasili da ta nagrada ne govoro skoro ništa o kvalitetu knjiga i pisaca dobitnika, Kamenita, možeš mirno da spavaš ne sekirajući što si ih čitala tako malo.

Ja sam danas počela svoju prvu knjigu koju čitam s naočarama Zakotrljaj me oko sveta, Snežane Radojičić, žene koja je krenula da biciklom obidje svet, a da li će uspeti i dokle će stići, videćemo. Knjigu mi je poklonio brat koji se takodje bavi biciklizmom (ako tako može da se nazove rekreativno voženje dvotočkaša), i autorka mi je napisala posvetu!

Za prvi dan se nije pokazalo previše komplikovano vaditi naočare i čitati s istim u busu, ali je, nezavisno od toga, i kao i obično, bilo loše svetlo. Zašto svi grabe da zauzmu najbolje osvetljena mesta u busu a onda slušaju muziku na telefonu ili dremaju.... zašto im je za to potrebno svetlo? Jeste primetili? Uvek se prvo zauzmu najosvetljenija mesta. Plaše se mraka, šta li?

Sto kaze krasuljak podseca je na Lajanje na Zvezde, procitajte Sve moje gluposti - Gradimir Stojkovic. Ja sam odusevljena tom knjigom, kako sad, tako i kao klinka kad sam je prvi put procitala.
Pisac, Gradimir Stojkovic je knjigu pisao u zenskom rodu, dok je citate ako tu informaciju ne znate, ne mozete ni da skontate da to zapravo pise muskarac.
A vodi se zivotom i problemima jedne tinejdzerke. Mislim da je svaka devojcica pomalo ta Bogdanka.. A cita se uff lagano. :D

Da se pohvalim procitala sam Hobita :D I odgledala sam 3 deo filma. I sad mi zao mnogo sto je kraj toj prici.. Sto nema dalje, ni knjiga, ni filma..

Bi, ajmo sad na spavanje.
Rekle smo sve pametno :flert: što smo imale i sad pravac krevet.

I pošto smo se saglasili da ta nagrada ne govoro skoro ništa o kvalitetu knjiga i pisaca dobitnika, Kamenita, možeš mirno da spavaš ne sekirajući što si ih čitala tako malo.
Још спавају. Добро је то, јер као што рече Бела Хамваш:
Спавати могу само добри људи, несаница је знак злобе. (Хиперионски есеји)

NIN-ovci koji meni padaju na pamet su Svetlana Velmar Janković i Dragan Velikić. Ostale kojih sam se setila ste već rekle. :) Ne vodim se time da li je neka knjiga dobila nagradu da bih je čitala, ali sama ta vest da je neko nagrađen nosi dobru reklamu a samim tim i interesovanje za njegovo delo/dela.

Čitam isto i dalje, nemam ništa novo da dodam na tu temu:)

NIN-ova nagrada, za mene, nikada nije bila dokaz kvaliteta i vrednosti, već faktora koje si pobrojala.

A koja je pa nagrada zaslužena? ;) Tako je sve u životu. Što moja pok. baba govorila,"najgora svinju najbolju jabuku pojede."
Volim da pročitam "te" knjige čisto da bih bila u toku. Ne volim da pljujem a priori. Često mi se neka i zasviđa, nisam baš toliki probirač.

- - - - - - - - - -

Sto kaze krasuljak podseca je na Lajanje na Zvezde, procitajte Sve moje gluposti - Gradimir Stojkovic. Ja sam odusevljena tom knjigom, kako sad, tako i kao klinka kad sam je prvi put procitala.
Pisac, Gradimir Stojkovic je knjigu pisao u zenskom rodu, dok je citate ako tu informaciju ne znate, ne mozete ni da skontate da to zapravo pise muskarac.
A vodi se zivotom i problemima jedne tinejdzerke. Mislim da je svaka devojcica pomalo ta Bogdanka.. A cita se uff lagano. :D

Da se pohvalim procitala sam Hobita :D I odgledala sam 3 deo filma. I sad mi zao mnogo sto je kraj toj prici.. Sto nema dalje, ni knjiga, ni filma..

Trebalo bi da pročitam i Hajduk u Beogradu, ali nemam...:sad2:

- - - - - - - - - -

Још спавају. Добро је то, јер као што рече Бела Хамваш:
Спавати могу само добри људи, несаница је знак злобе. (Хиперионски есеји)
Ja zaspim čim legnem, i čini mi se da se nisam ni okrenula, zvoni mi alarm. Znači li to da sam dobra? ;)

Khm, khm. Ja sam do sad spavala :flert:

- - - - - - - - - -

Oooo, izvinjavam se :hvala: 100X se izvinjavam :hvala: zaboravila sam da ste vi br. 4 u ovoj Biblioteci.
A da je dakle Elefteriin "čovečuljak" br. 5 :D

Basara je bivši zet Brane Crnčevića (još i za Crnčevićevog života je bio bivši :) ), a javna je tajna da ga je
tast uveo u književne vode.

Slobodan Tišma je u rodbinskim vezama sa bivšim predsednikom opštine Stara Pazova (DS), koji je u
vreme dodele nagrade bio na vlasti.

Goran Petrović je dobio nagradu po čisto političkoj liniji jer je iz grada u kome je opozicija bila na vlasti
u Miloševićevo vreme (onih, čini mi se, 14 gradova) pa ga je DOS malo pogurao.

I tako dalje i tako mnogo...

Ni ja se nimalo ne sekiram što sam mnoge zaobišla, živeću nekako sa tim nedostatkom znanja i
čitanja.

A Pistalo? tesla medju maskama? Nisam citala, ne volim romansirane biografije ljudi koj epostujem, ali sam cula da je knjiga odlicna.

Sitnicarnica mi je super knjiga. Neka je i politicki, zasluzeno je proslavljena.

Grozdanu Olujic imam-nisam ni otvorila.

Citala sam Cirjanic dosadno i plitko, a puno sam ocekivala.

Ruski prozor sam pocela i posle 5 strana shvatila da to nije z amene. Stoji na polici.

Malo me sramota sto nikad nisam citala Basaru, on je jedan od najpopularnijih pisaca. kad asm mogla Vidojkovica, mogla bih i njega.

- - - - - - - - - -

Eto, Shede zna rodbinske i političke odnose kao uzroke i posledice dobijanja NINove nagrade.

Ja podrzava Bi u podrsci da Kamenita moze da spava iako nije sve Ninovce procitala, posto nisam ni ja! :)

Ja sam od Basare pročitala gomilu knjiga (piše u mom spisku, nije da se sećam), pa zaključujem da mi se dopadao u to doba kad sam čitala. Medjutim, Parkinsonova bolest me dotukla i bacila senku na sve ranije.

Sitničarnica jeste po mom ukusu i meri, ali ostale Petrovićeve baš i nisu...
Od Ćirjanić sam čitala Kuću u Puertu. Na mene nije ostavila tako loš utisak kao na Zvezdanku, ali nije ni nešto epohalno.
Odlično mi ide Zakotrljaj me oko sveta, Snežane Radojičić.

Ruski prozor sam pocela i posle 5 strana shvatila da to nije z amene. Stoji na polici.

Jao, šta sam sve ja zaboravila. No, dobro.

Ruski prozor sam u sred one pometnje nakon nagrade uspela da ulovim u biblioteci i sva sretna uzela da čitam. I ostavila, mada je sasvim moguće da sam isterala čak i šestu stranu. Žali bože, a neko kome bi se svidela nije je našao dok je čamila kod mene, čekajući da je vratim.

Jao, šta sam sve ja zaboravila. No, dobro.

Ruski prozor sam u sred one pometnje nakon nagrade uspela da ulovim u biblioteci i sva sretna uzela da čitam. I ostavila, mada je sasvim moguće da sam isterala čak i šestu stranu. Žali bože, a neko kome bi se svidela nije je našao dok je čamila kod mene, čekajući da je vratim.

ko je taj? :lol:

Ja sam od Basare pročitala gomilu knjiga (piše u mom spisku, nije da se sećam), pa zaključujem da mi se dopadao u to doba kad sam čitala. Medjutim, Parkinsonova bolest me dotukla i bacila senku na sve ranije.

Sitničarnica jeste po mom ukusu i meri, ali ostale Petrovićeve baš i nisu...
Od Ćirjanić sam čitala Kuću u Puertu. Na mene nije ostavila tako loš utisak kao na Zvezdanku, ali nije ni nešto epohalno.
Odlično mi ide Zakotrljaj me oko sveta, Snežane Radojičić.

Ne mogoh da se setim sta sam citala od Cirjanicke i sad trazim na polici..nema je...Da li moguce da sam je nekom pozajmila? Tj. preporucila? :lol:
Mislim da se zove Poljubac.

Sto se tice Petrovica, Tavanica koja se ljuspa mi je bila dosadna, a Opsada previse komplikovana (za posledenju sam se trudila mesecima-procitala sam sigurno tri cetvrtine).

Nekad ranije nisam ostavljala ni knjige ni filmove nezavrsene, a sada..cim mi nesto nije po volji, bukvalno ga cancel.

Bi, a sta bi mi preporucila od Basare? Ubogom pocetniku. :)

Nekad ranije nisam ostavljala ni knjige ni filmove nezavrsene, a sada..cim mi nesto nije po volji, bukvalno ga cancel.

Bi, a sta bi mi preporucila od Basare? Ubogom pocetniku. :)

Ma tako i treba, a ne da gubiš vreme na nešto što ne zaslužuje tvoju pažnju i vreme. Što smo stariji vreme nam je sve dragocenije i onda više pazimo na šta ćemo ga trošiti.

Možda najbolje da uzmeš Famu o biciklistima, (koju ja nisam čitala), ali trebalo bi da mu je jedna od boljih knjiga. A za ostalo ću eventualno da se javim uveče (od kuće). A možda se javi neki bolji poznavalac Basarinog dela.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back