Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Takođe
7521110.gif

Zagoreo mi je ručak danas. U poslednjih desetak dana ovo mi se drugi put desava. Oba puta zbog čitanja. :lol: Prvi put sam kuvala supu pa je bilo naravno dosta tečnosti pa je imalo šta da se pojede, a danas sam spremala paprikaš i čitam ja i osetim kako miriše paprikaš a nikad pre tako nije. A ono, tečnost isparila poprilično, šargarepa je dobila lepu crnu boju, i tako...:lol: Sve hoću da kažem, nema veze što ne čitate, bar vam nije ručak zagoreo:lol: Možda da i ja to primenim :think: :D

Napokon zavrsih sinoc Opsadu...od zive sramote posle skoro 2 meseca :rumenko:
Dobra je knjiga, dosta verodostojno napisana ali nekako mi fali nesto jos. Kao da je zbrzana i kad je autor shvatio da je prebacio 250 strana resio da je naprasno zavrsi u naredniih 10-15 stranica. Likovi i ambijent su lepo gradjeni celu prvu trecinu knjige ali kasnije je sve nekako islo prebrzo. U jednom trenutku glavni junaci konstatuju da ce verovatno umreti od gladi jer imaju jos mrvice hrane za dan, dva i to se desava u novembru i onda naredno poglavlje pocinje: kraj decembra. Kada je najvise paznje trebalo da bude poklonjeno imalo je dosta preskoka veoma bitnih detalja.
Ipak generalno, dobra knjiga, vredna preporuke. Hvala onoj od vas koja je meni preporucila ;)

Napokon zavrsih sinoc Opsadu...od zive sramote posle skoro 2 meseca :rumenko:
Dobra je knjiga, dosta verodostojno napisana ali nekako mi fali nesto jos. Kao da je zbrzana i kad je autor shvatio da je prebacio 250 strana resio da je naprasno zavrsi u naredniih 10-15 stranica. Likovi i ambijent su lepo gradjeni celu prvu trecinu knjige ali kasnije je sve nekako islo prebrzo. U jednom trenutku glavni junaci konstatuju da ce verovatno umreti od gladi jer imaju jos mrvice hrane za dan, dva i to se desava u novembru i onda naredno poglavlje pocinje: kraj decembra. Kada je najvise paznje trebalo da bude poklonjeno imalo je dosta preskoka veoma bitnih detalja.
Ipak generalno, dobra knjiga, vredna preporuke. Hvala onoj od vas koja je meni preporucila ;)
Ako ne čitam sada, to ne znači da pre nisam čitala :rtfm:

Hoću reći, ovu Opsadu sam čitala davno i slažem se sa Del Pierovim utiskom.
Dobra knjiga sa po kojom falinkom.
Ali preovladava ovaj dobar utisak jer se knjige živo sećam i posle 5-6- godina.

Verovatno će sad narednih godinu dana da izlazi Sandra Braun. Za iduću godinu ostaje Nora Roberts...:roll:

Neće! 7. marta za promenu, :mrgreen: Danijela Stil, Venčanje. Piše unutri. Ja kupila. Jel njesra? Ta Sandra Braun? Bila je i 21.11.2014. Demoni prošlosti.Mislim da sam to propustila.

Čitam i dalje Ovo liči na Kraj, Džulijan Barns, nije ni tako loše i kad čitam u busu pomislim upravo "ovo i nije tako loše, ,mogla bih i kod kuće da čitam" ali kod kuće uvek moraju da se rade neke druge stvari
uključujući i odlazak kod pedikira, gde odsedim više od pola sata da mi se osuši lak i onda dodjem kući i skinem ga sa čarapama :dash::dash::dash: i onda mažem sama, usput bacim 4-5 stvrdnutih lakova

ma jok, skine mi ona zadebljanja sa tabana jer kad to radim sama izrovarim noge, malo mi sredi nokte (na nogama) i nalakira... na rukama ne radim ništa, nokti su mi krti i lomljivi i najbolje im je kad ih ne diram. Uvek su kratki i nenalakirani. Sad sam počela da koristim neki preparat Evelin 8 u 1, ali na kraju i to mora da se skine skidačem laka, a mislim da je upravo on najveći neprijatelj mojih noktiju

Ko me zvao, ko me zvao? :uja:

Svečano objavljujem da sam konačno pročitala Enkvistovu Posetu kraljevog lekara i mogu da izjavim
da mi se mnooooogo, mnoooooogo sviđa.
Da ne tražite šta sam pisala o njemu, skupila sam sve na jedno mesto.

Sjajno plete priču, drži u iščekivanju, ubacuje nove priče u okvir postojeće... Neki kritičar
je ovaj manir nespretno nazvao "crnim rupama", misleći valjda na to da iz jedne priče bukvalno propadaš
u drugu, a onda te pripovedač ponovo vrati u prethodnu.
Iako je potpuno različita od Palog anđela (tamo imamo potpunu introspekciju), Poseta kraljevog lekara
ima taj Enkvistov karakteristični manir i formu nalik drami. Stil mu je sličan kao u Palom anđelu ali
mnogo kompleksniji; podseća malo na Borhesa i Kiša (dokument-fikcija-naracija) ali i na Džojsa jer ima
dosta "tokova svesti".

Ono što mi se jako dopalo je obilje lirskih izleta koji su fantastično izbalansirani, stalno hodaju po tankoj
žici i taman kad pomisliš da će da prevagnu na patetičnu stranu, on ih veštom intervencijom vrati na pravo
mesto.

Majstorski gradi likove; iako se radnja odvija u XVIII veku dileme i lomovi junaka svojstveni su i današnjem
vremenu. I likovi i atmosfera odišu hamletovštinom ali na jedan sasvim nov način.

U svakom slučaju, preporučujem knjigu, posebno ako volite istoriju ispričanu na neobičan literarni način.

Ovog Radinog Enkvista nameravam da ulovim 3. marta.

Danas ću do biblioteke i uzeću, ako ima, Služavke. Toliko ih ishvaliste da moram da vidim o čemu se
tu radi. Reče mi jedna prijateljica da je dobar deo duha knjige "izgubljen u prevodu" jer junakinje
govore afroameričkim slengom, te da je poželjno da se čita u originalu.

Šta da uzmem od Lua, za početak?

Pročitala sam Davidovu Kuću sećanja i zaborava.
Meni se sviđa... Kratko, jasno, čitljivo štivo o Jevrejima, njihovom stradanju i posledicama toga, o zlu u nama...

Evo šta kaže izdavač, nikad nisam umela da doziram koliko da otkrijem...

Albert Vajs je još od detinjstva imao prilike da promeni svoj identitet. Nakon što je 1942. godine pod okriljem užasnog rata ostao bez roditelja i brata Elijaha, neko vreme je proveo u kući folksdojčera koji ga nazivaju Hans i nude mu da zameni njihovog nestalog sina i tako se spase od sigurne smrti. Albert se tada ipak odlučuje da sačuva svoj identitet i pobegne iz nemačke porodice koja ga je umalo usvojila.

Mnogo godina kasnije, na jednoj od konferencija o Drugom svetskom ratu na kojima učestvuje, Vajs lutajući noću njujorškim ulicama nailazi na „Kuću sećanja i zaborava“. U jednoj od prostorija ovog neobičnog zdanja pohranjeno je nepregledno istorijsko pamćenje. Albert u jednom ekranu može da kao na filmu vidi scene stradanja svojih roditelja i Elijahovog nestanka za koji se oseća krivim, jer je mlađi brat bio poveren njemu na čuvanje. Ogromni bol koji je osetio jače no ikad može da nestane ako on u sledećoj prostoriji ove čudesne kuće izbriše sopstveno pamćenje ili, čak, iščezne poput svog rođaka, čuvenog iluzioniste Hudinija (Erika Vajsa). Hoće li Albert iskoristiti poslednju šansu da promeni svoj identitet u skladu sa rečima jednog svog prijatelja i sunarodnika „Pamćenje je strašnije od svakog zaborava“ ili će odlučiti da ostane to što jeste, bez obzira na bol koji ga razdire?

Moja preporuka.

- - - - - - - - - -

Ovog Radinog Enkvista nameravam da ulovim 3. marta.

Čuj, Radinog...:lol: Valjda Rada tvog... :rotf: Nisam ni čula bila za njega. :rumenka:

ma jok, skine mi ona zadebljanja sa tabana jer kad to radim sama izrovarim noge, malo mi sredi nokte (na nogama) i nalakira... na rukama ne radim ništa, nokti su mi krti i lomljivi i najbolje im je kad ih ne diram. Uvek su kratki i nenalakirani. Sad sam počela da koristim neki preparat Evelin 8 u 1, ali na kraju i to mora da se skine skidačem laka, a mislim da je upravo on najveći neprijatelj mojih noktiju

Isti slucaj i kod mene - sa rukama :roll: Zato najvise mrzim da sredjujem nokte, to me nervira strasno..
Bi, imas uljani skidac laka za nokte, opet je manje stetan od acetona

- - - - - - - - - -

Izašla je knjiga u Gloriji. Neka tanka, nisam uspela da vidim koja. A i da jesam, ne bih zapamtila. 299 dinara.

Ja videla ali nisam zapamtila..Euroguinti, neki muslim. pisac..(sad cu bas da pogledam na njihovom sajtu)

Poslednja izmena:
Pa jeste, Rado. Da nije tebe bilo, meni na pamet ne bi palo da ga tražim na trafici. :rotf: Proširila si mi vidike. :rotf:
A za voćke ima da te ubijem načisto. Upropastiteljko! :batina:

Što se tepaš, bata Kote? :rotf: Ćuti, i ja da nekome proširim vidike... :zcepanje:

A što se voćkica tiče, danas sam se oprostila od njih na duže vreme (s Hakslijem i njegovim prvim romanom Setni Krom).

Što se tepaš, bata Kote? :rotf: Ćuti, i ja da nekome proširim vidike... :zcepanje:

A što se voćkica tiče, danas sam se oprostila od njih na duže vreme (s Hakslijem i njegovim prvim romanom Setni Krom).

Mislim da ću i ja na odvikavanje, postalo je alarmantno. :sad2:

Hvala za predloge tražiću sve tri pa šta nađem (inače nisam bila danas, iskrslo nešto).

Po slici bih rekla da je ta. Našla sam u prošloj Gloriji sa knjigom najavau da će uz broj 612 (jedva sam ukapirala šta je to) biti Hladna reka, Majkl Korita; Bikini, Džejms Paterson; Roman o plebejcima, Nebojša Jovanović (to je neko pominjao?) i gornja knjiga u ograničenim količinama. E sad jel ima tih drugih .....

A onda će u broju 613, 3.3. biti ovo što Rada piše

Evi ih:
Knjiga o Blanš i Mariji, Luizito i Sunce iza oblaka.
Prvu ću da potražim, to je Enkvist o kome su Shade i Rayela pisale u superlativu...

Ja sam čitala Knjigu o Blanš i Mariji i nije mi se dopala.

Ja sam čitala Knjigu o Blanš i Mariji i nije mi se dopala.

Pa, hvala ti draga što mi štediš 300 dinara. :cmok: Imaš piće od mene kad se budemo srele... :lol:

- - - - - - - - - -

Nije mi tol'ko stalo do 300 dinara kol'ko do dragocenog prostora koji bi ta knjiga zauzela... ;)

- - - - - - - - - -

Imam predlog:
Neka Šejd kupi i brzo pročita, pa da i ona kaže svoje mišljenje, a? ;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back