Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Прочитао још једну књижицу нашега :heart: Хандкеа. (Нобеловац, велики писац и велики човек, а душмани могу да му пљуну под прозор.) Наслов дела је Поподне писца. То је новела (70 стр.) посвећена Фицџералду а писана је, ако тако моду да кажем, у егзистенцијално-експресионистичком маниру: радње такорећи и нема а унутрашњи живот главног јунака (и јединог), писца, врло је богат.

Драго ми је што је на крају навео, издвојено једну реченицу, део реченице заправо из Гетеовог Торквата Таса
''... све је ту, а ја нисам ништа''

Када је неко из аутомобила, који се нагло пред њим зауставио, поставио питање, на његово олакшање, само о путу, Ходач је пожелео више таквих непознавалаца пута; могао је свима њима још више да помогне. (Поподне писца, Хандке)

Прочитао још једну књижицу нашега :heart: Хандкеа. (Нобеловац, велики писац и велики човек, а душмани могу да му пљуну под прозор.) Наслов дела је Поподне писца. То је новела (70 стр.) посвећена Фицџералду а писана је, ако тако моду да кажем, у егзистенцијално-експресионистичком маниру: радње такорећи и нема а унутрашњи живот главног јунака (и јединог), писца, врло је богат.

Драго ми је што је на крају навео, издвојено једну реченицу, део реченице заправо из Гетеовог Торквата Таса
''... све је ту, а ја нисам ништа''

Када је неко из аутомобила, који се нагло пред њим зауставио, поставио питање, на његово олакшање, само о путу, Ходач је пожелео више таквих непознавалаца пута; могао је свима њима још више да помогне. (Поподне писца, Хандке)
Ne moze taj "nas" Handke "nasem" Bernhardu da pljune pod prozor.

Lovački psi, Jern Lir Horst, Laguna, 380 str. Još jedan dobar skandinavski triler o inspektoru Vilijemu Vistingu koji uz pomoć svoje ćerke Line, novinarke, otkriva ko je namestio dokaze u slučaju nestale devojke od pre 17 godina zbog kojih je sada suspendovan, kako su povezani taj i novi slučaj ubistva i gde je devojka koja je nestala sada.
Ja sam citala "nesto" od njega, ali vise ne znam sta, a mnogo je dobro bilo:)
Skandinavci imaju ( za moj citalacki ukus) najbolje autore za ove trilere.

Ja sam u Beogradu sto nikome ne zelim ( 40 stepeni pre podne) i bila sam po navici u knjizari ( Delfi) i prvi put u zivotu
nisam kupila nijednu knjigu. Nije do izbora nego do mene. Videla sam i htela da kupim Enesa Halilovica,
Quentin ga je preporucivao, ali tanka knjiga, krupna slova, pa sam batalila.
A i nisam bas nesto "u formi" za ozbiljno citanje.

Meni je Halilović cool lik, slušala sam ga i gledala kako priča. Sve fino, normalno. Njegova knjiga Ako dugo gledaš u ponor me oduševila, a evo pre par dana je predstava po tom romanu u izvođenju pozorišta iz Novog Pazara osvojila 5 nagrada na Sterijinom pozorju. Svi koji su gledali su oduševljeni. Teška tema, mučna, ali realna.
Novija, Ljudi bez grobova, kaže Sonja (moja koleginica književnica), je isto dobra, ali ne kao ova prva. Bila je u najužem izboru za NINovu nagradu za prošlu godinu.
Pisao je on i poeziju i još što šta, što baš i nije predmet mog interesovanja.
Obe romana imaju 200- injak strana, tako da ih Rayela neće kupiti.

A kad smo kod užeg -najužeg izbora za pomenutu nagradu, prošle godine je tu bila

Yugoslav, Ana Vučković, Partizanska knjiga. Jedva nešto preko 100 strana, mislio bi čovek, pročitaće se za jedno popodne. Međutim, ja nisam mogla. Knjiga je tako nabijena sećanjima i emocijama da sam ja morala da je uzimam u manjim dozama.
Centralna tema je sećanje na oca kog je izgubila sa 16 godina. Pa se seća šta su sve radili zajedno, gde su išli, a usput se provlači i Jugoslavija koje više nema, ali mnogo diskretnije nego što sam ja mislila da će biti. Dopala mi se knjiga.

A kad smo kod užeg -najužeg izbora za pomenutu nagradu, prošle godine je tu bila

Yugoslav, Ana Vučković, Partizanska knjiga. Jedva nešto preko 100 strana, mislio bi čovek, pročitaće se za jedno popodne. Međutim, ja nisam mogla. Knjiga je tako nabijena sećanjima i emocijama da sam ja morala da je uzimam u manjim dozama.
Centralna tema je sećanje na oca kog je izgubila sa 16 godina. Pa se seća šta su sve radili zajedno, gde su išli, a usput se provlači i Jugoslavija koje više nema, ali mnogo diskretnije nego što sam ja mislila da će biti. Dopala mi se knjiga.
Izbor je neverovatno veliki i sharolik, narocito oko domacih autora, ima ih tushta i tma, sa sve Acom Lukasom.
Ja sam htela da kupim Basaru, ali je nisam videla, a sa maskom na licu nisam ni pitala da li je imaju.

Meni je Halilović cool lik, slušala sam ga i gledala kako priča. Sve fino, normalno. Njegova knjiga Ako dugo gledaš u ponor me oduševila, a evo pre par dana je predstava po tom romanu u izvođenju pozorišta iz Novog Pazara osvojila 5 nagrada na Sterijinom pozorju. Svi koji su gledali su oduševljeni. Teška tema, mučna, ali realna.
Novija, Ljudi bez grobova, kaže Sonja (moja koleginica književnica), je isto dobra, ali ne kao ova prva. Bila je u najužem izboru za NINovu nagradu za prošlu godinu.
Pisao je on i poeziju i još što šta, što baš i nije predmet mog interesovanja.
Obe romana imaju 200- injak strana, tako da ih Rayela neće kupiti.
Kad smo vec kod pozorista:

Jutros citam da je u Uzicu bio neki pozorisni festival i da je novosadsko izvodilo dve predstave ( Upotreba coveka, Tishma i Citac, Bernhard Schlink)
i reditelj prica kako Novosadjane Tishma ne zanima, ja se setih nase Rade jer je njoj i meni Tishma 1 od najomiljenijih srpskih autora.
Upotreba coveka onako ili ovako, ali je Knjiga o Blamu zaista jedno malo remek delo.

Kad smo vec kod pozorista:

Jutros citam da je u Uzicu bio neki pozorisni festival i da je novosadsko izvodilo dve predstave ( Upotreba coveka, Tishma i Citac, Bernhard Schlink)
i reditelj prica kako Novosadjane Tishma ne zanima, ja se setih nase Rade jer je njoj i meni Tishma 1 od najomiljenijih srpskih autora.
Upotreba coveka onako ili ovako, ali je Knjiga o Blamu zaista jedno malo remek delo.
Tišma je veliki pisac, samo nažalost prilično zaboravljen, pročitao sam većinu njegovih romana, svi su odlični, pripovetke takođe.
Čitao sam i njegov Dnevnik koji ima preko hiljadu strana.

Tišma je veliki pisac, samo nažalost prilično zaboravljen, pročitao sam većinu njegovih romana, svi su odlični, pripovetke takođe.
Čitao sam i njegov Dnevnik koji ima preko hiljadu strana.
Ja zamalo da kupim te Dnevnike ( nekoliko knjiga), ali ne mogu da ih nosim.
Tishma jeste veliki pisac za svet, ali za Srbiju nekako nije. Na Viki na nemackom ima duplo vise
teksta i nagrada i pohvala nego na srpskom.
Tišmas Werk gilt als Teil der Weltliteratur = Tishmina dela su deo svetske knjizevnosti.

Ja zamalo da kupim te Dnevnike ( nekoliko knjiga), ali ne mogu da ih nosim.
Tishma jeste veliki pisac za svet, ali za Srbiju nekako nije. Na Viki na nemackom ima duplo vise
teksta i nagrada i pohvala nego na srpskom.
Tišmas Werk gilt als Teil der Weltliteratur = Tishmina dela su deo svetske knjizevnosti.
Čitao sam ovo izdanje:
o9oh3DDZnJIzwa8--7zPElDHWhW7tHJtHH8qSbL4S5T2yf15zjvXYteIL5GjLY6NrnBGwRLbnyKoVQ1ypH0paQT24SxlrMQmrqKTwskiASFkcXwqgmblPzeu1VkJ6A

Preko hiljadu strana ima.

Meni je Tišma nekako promakao :rumenko:. Kao i Vidosav Stevanović. Ispraviću to.
Tishmu pod obavezno ( da ispravljas). Uzmi samo Knjigu o Blamu, mislim da je ta jedna knjiga dovoljna.
Nemamo vremena da sve citamo, ja sam pre n ekoliko godina postavljala slike neke svoje prijateljice
i njene genijalne biblioteke, a ona je umrla, Bog te pita sta ce biti sa tim svim njenim knjigama
koje je celog zivota skupljala, volela i pazila.

Читам Наполеон, живот и дело Мерешковског. То је књига од 400 страна са мноштвом цитата који су добро укомповани. Какав је идиот био тај Наполеон, француски национални јунак!

Бонапарта постави батерију од шест топова, три с десне, а три с леве стране од уласка у ћорсокак, и картечком ватром натера побуњенике у бекство пут Пале-Ројала, на Вандомски трг и још даље на Трг Карусел, где их је такође разјурио картечом. Тако се испунило оно, о чему је маштао 20. јуна 1792. на том истом тргу: ''Којекаква фукара! Требало би картечом збрисати три до четири стотине људи, а остали би се сами разбежали''.

Читам Наполеон, живот и дело Мерешковског. То је књига од 400 страна са мноштвом цитата који су добро укомповани. Какав је идиот био тај Наполеон, француски национални јунак!
Треба укомпоновани, нек' исправи модератор ако хоће.
(Куравте техника, не можеш ни да се исправиш!)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back