Čitam Konrada (
Nostromo) koji pomalo smara, možda i malo više, ali pisaću više o tom kad dovršim knjigu (negdje do pola sam stigao).
Zapravo mi se čita jedan ruski teškaš, Vasilij Grosman. Nedavno sam najzad kupio
Život i sudbinu, pa jedva čekam da završim Konrada.
Usput, je li neko čitao Klaris Lispektor ili Tove Ditlevsen? Načuo sam da bi mogle biti intersantne, ali volio bih da čujem iskustva ljudi koje znam sa foruma.
Inače, u gužvi sam nekoj, jer gledamo da kupimo malo veći stan. Ispostavio se da je jedan od važnijih faktora moja biblioteka od oko 1200 knjiga. Neću da mi knjige budu u dnevnoj ili spavaćoj sobi, a i htio bih da ne stoje u tri reda kao sad. Sve u svemu, treba mi radna soba/biblioteka, što komplikuje planove, finansijski, naravno.
I javljajte se malo. Šta da radim na poslu kad niko ne piše na forumu.
Ja ovog Vasilija i ne poznajem, zapravo nikad ni cula za njega.
I sad sam naravno odmah usla u raznorazne kritike ( zaista dobrih nemackih knjizievnih kriticara) i svi su odusevljeni,
mada su te kritike verovatno i 30 godina stare, ali arhivi jel postoje) i bas to delo ( valjda druga i ne postoje) nazivaju
modernim romanom "Rat i mir" pri cemu Tolstoj sa ratovima Napoleona nije imamo nikakve veze, a ovaj covek je ratove
prezivljavao i dozivljavao na svojoj kozi. Sad, to sve ne govori u prilog knjizevnosti koja je svedok nekog vremena ili dogadjaja
jer je i sudbina ovog coveka i sa i bez ratova jako tragicna.
Ja ovako, na prvu loptu, ne mislim da je on neki ruski teshkas, samo pretpostavljam i zamisljam da je nesto kao Kurcio Malaparte
mada Italijan to sve pise kao posmatrac ne kao i ucesnik, zrtva ili mozda i saucesnik.
Ja sam mazohista pa volim da citam te jevrjeske tuge tako da cu i ovu knjigu citati, ako je budem nasla.
Problem sa takvim knjigama je taj da se vise ne izdaju, a ono sto postoji kosta silne pare.
Dobro je da si ovo za Konrada rekao, ja Madjare ( mislim na knjizevnost) stvarno volim, ali ne neku tesku
" filozofiju", nemam vise vremena da bas sve na ovom svetu citam.
Inace ( vracam se na ovog Grosmana)sam uvek ispocetka iznenadjena koliko je Jevreja bilo po tom
SSSR-u. Cim se covek malo udubi u ta prezimena shvati da je svaki treci neki znacajan Sovjet zapravo
jevrjeskog porekla.
Sad malo off

U Nemackoj zadnjiuh mozda 10-15 godina Rusi na svakom koraku. Kako su dolazili, zasto, ne znam,
najverovatnije na osnovu svog nekog kao nemackog porekla, ali jos vise na osnovu toga sto su Jevreji
( navodno). Do pre, recimo 30 godina, najveca je jevrejska zajednica bila u Frankfurtu ( uvek je tako i bilo)
ali je brojala 20.000 ljudi. Sada samo u Berlinu ima 250.000 ruskih Jevreja, Jevreji su samo na papiru,
jednostavno su Putinova peta kolona, a stvarno su Jevreji.