Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Gledala sam Matildu veceras.
Dopada mi se.Prijao mi je film i jezik.
Raskošna scenografija i kostimi....lepa prica, fino obradjena.
Gledala bih ga naročito zbog ovoga.

- - - - - - - - - -

Ja nikad nisam bila u Grčkoj. Nekako me je put navodio na drugu stranu. Ali verujem da ću ići tamo, nije to nakraj sveta:) Mislim da ima tih kratkih tura baš do Soluna. Moram da nađem žrtvu koja bi išla sa mnom, možda tamo na proleće. Taman ste mi sad dale ideju:D

Mene je kosidba smorila. Jeste velika zemlja ali mogao je pokositi i na manje strana :lol: A meni Ana Karenjina nije ništa posebno. Doduše, ne znam kako bih je doživela sad, ali utisak od ranije je ovakav.

Završila sam Samarkand i baašš mi se dopala knjiga. Ovo je druga Malufova koju čitam (čitala sam još i Taniosovu stenu koja mi je takođe bila dobra) i sasvim sam zadovoljna.
Ne znam šta ću dalje. U decembru ću manje čitati jer planiram da skitam kad god mogu (rođendan,kafe sa društvom, bioskop, slava i još šta se zadesi) a i verovatno će mi svaka subota do kraja godine biti radna, tako da ni neću imati bogzna koliko vremena za čitanje. A opet imam da učim nešto za posao, odlepiću. Samo navire nešto sa svih strana.
Kad rekoh bioskop, u utorak gledam Ubistvo u Orijent ekspresu.

U sledeću subotu idem do Lagune da iskoristim 40% za rodjendan, i prvobitno sam mislila da uzmem tri knjige ali uzeću ipak dve (Pijev Život i Male uspomene). Mislila sam da uzmem i Neimarovog šegrta, ali neću to sada. Čitala sam je a možda će i biti na nekoj akciji (nekad) pa ću to onda tad uzeti.
:lol:
Ja se te kosidbe i ne sećam. Sećam se samo nekog beskrajnog uživanja.
Pitam se kako bih sada doživela mnoge knjige koje sam davno sa zadovoljstvom čitala.
Vidim da mi klasici teže idu nego nekada kada sam bila mlada.
I luda :malav:

- - - - - - - - - -

A što se tiče Malufa :zaljubljena:
On spada međ' moje omiljene.
Specifičan pripovedački dar.
Dok čitam njegove knjige kao da slušam priče koje su se nekada davno pričale...
I uživam.

Ako ti se već dopao preporučujem ti od njega još Levantski djerdan.

Pošto znam da Rajela voli Duška Radovića, evo joj nečeg da joj privuče pažnju da nam ne zvoca o gramatici dok mi pričamo o drugim stvarima. U pitanju je jedno sentimentalno, gotovo pesničko sećanje Milovana Vitezovića na Duška Radovića prožeto Duškovim lepim mislima i isto tako kratkim analizama na vreme i ljude u kojima su te misli nastale. Sve to je izlazilo u formi feljtona u 18 nastavaka jeseni davne 2004 godine u Večernjim novostima.

http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:276803-Oblakovit-ali-ne-natusten

Radović je svojim darom i radom demistifikovao književni poziv. NJegov božanski dar ne skriva se iza izjava o božanskom nadahnuću.

NJegovo pisanje je bilo uvek pisanje protiv dosade, zato njegovom daru nije bio potreban poseban književni program: "Treba najpre da vam je užasno dosadno, a zatim da pokušate da se spasete. Ja samo to radim. Bušim rupe na ledu da bih mogao da dišem".

Opominjao je Radović da su propali svi oni koji su državu mazili i podržavali, pa, prema tome, umetnike treba mučiti da bi više mislili i bolje stvarali

Taj glas je svojom naburenošću plenio nekom drugom toplinom i davao posebnu intonaciju onom što je Duško prvo pisao, pa potom pred mikrofonom izgovarao. Moglo bi se reći da je glas bio antiteza sadržaju izgovorenog

I na kraju jedna miso o ženama, pošto ovo i jeste pdf Žene

"Žena može biti svako. A muškarac samo poneko i samo ponekad".

Dobro jutro, reče Boža:bye:

:lol:
Ja se te kosidbe i ne sećam. Sećam se samo nekog beskrajnog uživanja.

.[/B]
Ja cu izgleda bas zbog te kosidbe morati ponovo da uzmem knjigu u ruke.
Pojma i nemam da je tu bilo neke kosidbe:D

- - - - - - - - - -

Pošto znam da Rajela voli Duška Radovića, evo joj nečeg da joj privuče pažnju da nam ne zvoca o gramatici dok mi pričamo o drugim stvarima. U pitanju je jedno sentimentalno, gotovo pesničko sećanje Milovana Vitezovića na Duška Radovića prožeto Duškovim lepim mislima i isto tako kratkim analizama na vreme i ljude u kojima su te misli nastale. Sve to je izlazilo u formi feljtona u 18 nastavaka jeseni davne 2004 godine u Večernjim novostima.

http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:276803-Oblakovit-ali-ne-natusten

Dobro jutro, reče Boža
:bye:
Dobro jutro, Beograde:heart:

Dobro jutro, reče Boža:bye:

ulepša mi ovaj tmurni dan :)

Čitam Pekićevog vampira. Sto skoro reče Humbertova mlada, svaka rečenica je zlata vredna i svaka reč u njoj namenski, pažljivo, odabrana.
Da me neko pita o čemu se radi, ne bih znao šta da kažem :D nema neke konkretne, dinamicne radnje, ali svejedno uživam u čitanju.

Kad me malo umori, otvorim Priče sa Kolime, koju sam skoro spominjao. Ne zahtevaju hronologiju, vec se može i na preskoke čitati koja god priča.

Neće Rayela da bude tako stroga, pa i ona ima grešaka u pisanju ("bez da", "u vezi toga"...), kao i svi mi. Ovo je forum, ja se ne trudim da pišem kao da sam na fakultetu. Meni ne smeta jer niko ne pravi velike greške, one na koje su nas po sto puta upozoravali u školi.
"Matilda" jeste lep film, žao mi je što sam propustila "Sećanje Vronskog", ne prikazuje se više. Sigurno je i tu bilo raskošne scenografije :)

Neće Rayela da bude tako stroga, pa i ona ima grešaka u pisanju ("bez da", "u vezi toga"...), kao i svi mi. Ovo je forum, ja se ne trudim da pišem kao da sam na fakultetu. Meni ne smeta jer niko ne pravi velike greške, one na koje su nas po sto puta upozoravali u školi.
"Matilda" jeste lep film, žao mi je što sam propustila "Sećanje Vronskog", ne prikazuje se više. Sigurno je i tu bilo raskošne scenografije :)
Imam i to ohohoho i ihihihi, i nije ovde bila gramatika ( to me i ne zanima) u pitanju nego me je zacudilo da Bundeva koristi neku rec koja je pala u zaborav.
Samo me takve teme zanimaju, ali smo on i ja i to razjasnili na odgovarajucem mestu;)
A ja citam Portret jedne le(j)di. Knjigu sam vec jednom citala ( Moonlight rece da je cita, ali joj ne ide bas kako treba) i tada ( mozda i pre dvadeset godina)
meni se dopala, a posto ne znam sta da citam uzeh je opet u postupak. Ko voli klasicne romane, a radnja je aristokratska Engleska, toplo preporucujem.
Svojevremeno je na Krsti bilo razgovora o toj knjizi ( ja nisam ucestvovala u diskusiji), ali mogu da potvrdim i misljenje Pevacice, Trumana i Urvana.
Atmosfera je ista ili slicna kao u Forsterovim romanima , narocito u Sobi sa pogledom Knjiga je kao da je pisana za Radu i mene:D

Henri Džejms - Portret jedne Ledi

https://forum.krstarica.com/showthread.php/485711-Henri-Džejms-Portret-jedne-Ledi

Draga Rayela,

Istina je da čitam Džejmsov roman, međutim, daleko od toga da mi “ne ide baš kako treba”.
Roman je obiman, bujan i lep, a ja u čitanju minuciozna i precizna, jer se kod mog čitanja ne dešava momenat nesećenja, recimo, kakve kosidbe. :)
Činjenica je da ide sporije no inače zbog beležaka, strukovno se bavim ovim romanom.

Onima koji nisu čitali, zanimljiv je katalog ženskih likova, bogami i miških, mada se pomalo patetično vrte oko junakinje Izabele Arčer.
Inače, sunce mi danas veeeomaaa prija! :) pokušaću kasnije da vam predstavim svoju jelkicu :)

Draga Rayela,

Istina je da čitam Džejmsov roman, međutim, daleko od toga da mi “ne ide baš kako treba”.
Roman je obiman, bujan i lep, a ja u čitanju minuciozna i precizna, jer se kod mog čitanja ne dešava momenat nesećenja, recimo, kakve kosidbe. :)
Činjenica je da ide sporije no inače zbog beležaka, strukovno se bavim ovim romanom.

Onima koji nisu čitali, zanimljiv je katalog ženskih likova, bogami i miških, mada se pomalo patetično vrte oko junakinje Izabele Arčer.
Inače, sunce mi danas veeeomaaa prija! :) pokušaću kasnije da vam predstavim svoju jelkicu :)

ima li izgleda da ta patetika preraste.. mislim, da je oni malo.. khmmm.. meni bi to bilo bas zanimljivo

Vrlo cesto, kada se diskutuje o losim primerima reci i fraza uvezenim u nas jezik iz, najcesce engleskog, se kao najbolji primer koristi uzeti ucesce!
Slusao sam par puta i na tv i na radiu, neke ljude iz te branse, kako je to ubedljivo najnespretnije prevedena fraza koja se odomacila u srpskom jeziku. Najcesce se koristi u kontekstu ucesnika na muzickim ili filmskim festivalima.
A citam sad Pekica, i vidim da je on to koristio jos pre 50 i kusur godina :)

Screenshot_1.png

Knjiga je ove godine napunila ''tek'' 40. :)

Meni je mrska lingvistička pedanterija na forumu. S druge strane, ako već insistiramo na značenju reči moramo obratiti pažnju i na gramatiku.
Ne može se biti polovično pismen. :cool:

(Sa Elefteriom se slažem)

Pa može, nešto znaš, ne znaš ili neznaš. A znate šta mene najviše nervira: Onaj predlog s instrumentalom gde mu nije mesto, pa tako kad naiđem u receptu (pošto to mnogo čitam), iseći sa nožem ili nešto u tom stilu, ja odmah odustajem od recepta, neka je najbolji na svetu.

imam problem.s mukom sam se probila kroz 333 stranice vrlo brutalnog trilera bez milosti od jusi adler olsen.tri stranice do kraja ,otkinuta stranica,a tu je napisano sta se desilo sa glavnom junakinjom.jel citao neko,ili ima knjigu,samo da mi to kaze,moze na pp ako nece da odaje kraj drugima.fali mi 329 stranica.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back