Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako dugo gledaš u ponor – Enes Halilović, Albatros plus 200 str. 8/10
http://www.delfi.rs/knjige/90752_ako_dugo_gledas_u_ponor_knjiga_delfi_knjizare.html

Iskoristila bih jednu rečenicu moje bake kao komentar za ovu knjigu: „ Eh, sirotinjo i bogu si teška“.
U prikazu knjige se spominju nekakve komične epizode. Ja ni jednu takvu videla nisam.

Kada sam počela da je čitam jako me je obradovao povratak kući posle onog izleta u Japan sa prethodnom knjigom.
Pročitala sam i neke komentare po netu o piscu, videla da se lepo kotira kod na si u svetu, da je dosta prevodjen...
A najviše me je obradovalo što je autor sa prostora Novog Pazara , a sa tog prostora koliko znam ni jednog pisca čitala nisam.

Elem. Knjiga je dobra a sudbine likova su beskrajno teške.
Nisam ja Alisa u zemlji cuda, ali sam se skoro pa šokirala kada sam saznala kako funkcionišu kanali sa drogom u ovom konkretnom slučaju. Uvozi se teksas iz Turske i Pakistana a u rolnama teksasa je droga. Teksas je samo maska. Onda ti trgovci teksas prodaju bud-zašto, a pravi pošteni uvoznici i krojači polako propadaju jer svoju robu moraju prodavati po realnoj ceni.

I propadaju svi i sve što nije u direktnoj sprezi i vezi sa glavnim bajama ovog „biznisa“, i „biznisa“ sa striptiz barovima i sličnim "poslovima".
A u središtu priče porodica nesrećnika koji bi i u drugim uslovima imali pretešku sudbinu a kamoli u ovom strahotnom okruženju.

Knjiga za otvaranje očiju onima kao što sam ja.
Pod hitno moram da pređem na nešto veselije jer mi je to sve previše ostalo u glavi.
Zaglavilo se i ne mrda.

http://www.delfi.rs/knjige/90752_ako_dugo_gledas_u_ponor_knjiga_delfi_knjizare.html

Iskoristila bih jednu rečenicu moje bake kao komentar za ovu knjigu: „ Eh, sirotinjo i bogu si teška“.
U prikazu knjige se spominju nekakve komične epizode. Ja ni jednu takvu videla nisam.

Kada sam počela da je čitam jako me je obradovao povratak kući posle onog izleta u Japan sa prethodnom knjigom.
Pročitala sam i neke komentare po netu o piscu, videla da se lepo kotira kod na si u svetu, da je dosta prevodjen...
A najviše me je obradovalo što je autor sa prostora Novog Pazara , a sa tog prostora koliko znam ni jednog pisca čitala nisam.

Nisam ja Alisa u zemlji cuda, ali sam se skoro pa šokirala kada sam saznala kako funkcionišu kanali sa drogom u ovom konkretnom slučaju. Uvozi se teksas iz Turske i Pakistana a u rolnama teksasa je droga. Teksas je samo maska. Onda ti trgovci teksas prodaju bud-zašto, a pravi pošteni uvoznici i krojači polako propadaju jer svoju robu moraju prodavati po realnoj ceni.

I propadaju svi i sve što nije u direktnoj sprezi i vezi sa glavnim bajama ovog „biznisa“, i „biznisa“ sa striptiz barovima i sličnim "poslovima".
A u središtu priče porodica nesrećnika koji bi i u drugim uslovima imali pretešku sudbinu a kamoli u ovom strahotnom okruženju.

Pod hitno moram da pređem na nešto veselije jer mi je to sve previše ostalo u glavi.
Zaglavilo se i ne mrda.

I mene je sramota sto nista nisam citala od tih ljuidi, a nisam nikada ni bila tamo.
Htela sam sada u Beogradu da kupim knjigu koju je nekolicina vas ovde hvalila ( covek je dobio neku nagradu u Nisu nedavno,
a ja ne znam da li je to ovaj), ali u knjizari nisam ni znala kako se zove pa nisam ni kupila.

U jednom intervjuu sa ovim autorom nadjoh recenicu koja se lepo uklapa u ovo tvoje zaglavljivanje i nemrdanje:

Kažete da je teško onima koji ne čitaju, ali je teže onima koji čitaju.

- Onaj koji ne vidi je uvek spokojan, a onaj koji vidi je često nemoćan. Jedan drugom ne pružaju ruku.

lamar, za Halilovićevu knjigu čula sam samo reči hvale. Na spisku mi je već neko vreme, ali na spisku mi je toooliiko knjiga da sam već luda što i dalje vodim spiskove. :/

Danas je pravi radno-haotični dan: sređujem od jutros po kući, i iskreno, falilo mi je to, da mogu da se na miru posvetim sređivanju.
Ne znam za druge, ali mene to toliko ume da obuzme i umiri, a nekada mrsko mi je.
Mimo toga, uveče me očekuju neke aktivnosti, pa sam hitra u delanju po kući i oko nekih tekstova, ne bih li sve stigla, i sve lepo odradila.

Zaglavilo se i ne mrda.

Jos kad bi je bilo u el.izdanju...
ajde Bodrijar iskopaj je odnekud :)

Zaglavilo se i ne mrda.

A je li to neka publicistika ili roman? Znam da je Halilović dugo radio kao novinar (možda još radi?), ali ovo sa rolnama teksasa i drogom djeluje mi više kao neka metafora.

Pokusavam da te zamislim kao mladu sa 20/30 godina.Kako su izgledali pocetci skupljanja knjiga.
Knjige su uvek bile u mom okruženju. Još mi ih je pokojni otac kupovao. Voleo je da čita. Sama sam počela da ih aktivno kupujem još kao srednjoškolka. Bile su to uglavnom lektire, jer nisam volela vremensko ograničenje kad je biblioteka u pitanju. Onda sam za 18. rođendan dobila setre Bronte, Ćosića, za maturu Zilahija, kad sam polagala prijemni za fakultet Selindžera, kad sam počela da radim Kastanedu... Pojedinačno sam kao student kupovala sve što je bilo aktuelno, uglavnom Hesea, Eriku Jong... U školi sam kasnije kupovala na kredit enciklopedije, rečnike, pravopise. Dosta sam knjiga kupila od devera po nabavnoj ceni dok je prodavao devedesetih godina. I tako... Ipak, Limundo je zakon, i otkad sam njega otkrila, udvostručila sam broj knjiga. Da ne računam sajmove, akcije, rođendane (kad mi svi daju novac za knjige, ne smeju da mi kupe plašeći se da već imam :)).
Priznajem, često me hvata neizdrž kad je u pitanju kupovina.
Sinoć sam ipak naručila jednu turu 10 za 999 u Delfiju... Nek se nađe za poklon... :) Boles'... :sad2:

- - - - - - - - - -

Pa, ako je dobar pisac, valjda može za njega i neka parica da se plati... :)

Pošteno... :ok:

Poslednja izmena:
Čitam ovog Bogdana Stevanovića Blogdana,Obloge od mastila i divim se kakve bisere izbacuje. Mladić godište mog sina ('88.), a kao da ima moje godine, toliko životnog iskustva. Razmišljamo isto, samo što ja ne umem da se izrazim ovako lepo kao on. Na trenutak pomislim da je pisala žena, toliko lepih i nežnih rečenica ima, Deskripcija kao kad devojke pišu one lepe pismene sastave. :lol:
Preporučujem od srca. Plus kupovinom knjige pomažete Dečje onkološko odeljenje u Nišu...

Enes Halilović je bio svojevremeno gost emisije "Tako stoje stvari" taman u vreme Sajma knjiga. Intervju je dug dvadeset i četiri minuta, a između ostalog, govorio je i o tom mračnom tonu koji prati njegovo delo, kao i njegova sopstvena izjava da je on svedok tih događaja (pa verovatno i taj dokumentaristički ton u njima). Ima jednu lepu misao da pisci ostaju upamćeni uglavnom samo po jednoj knjizi.

E baš mi je prijao ovaj razgovor. I stvarno čovek lepo priča !
On nijedan roman nije pročitao na kindlu, niti ga ima. A ja sam ga danas kupila ! Polovan, od jednog divnog momka, koji mi je i pokazao kako se njime rukuje. I on je jedan zanimljiv mladi čovek (softerski inženjer, kao i moj sin), koga više zanimaju prave knjige i kupuje ih i želi da napravi svoju biblioteku. I ja sam ga onda, naravno, pozvala i u ovu našu Biblioteku, da se druži sa ljudima koji vole iste stvari.
Moram priznati da mi je ovaj dan prijatnim učinio više on nego kupovina uređaja. Ima divnih ljudi, šteta što retko imamo prilike da ih upoznajemo. Zato se ja grčevito držim ove teme jer sam ovde srela ljude koji mi prijaju. Makar i virtuelno, kad ne može drugačije.

Sad mi žao što nisam više skidala knjige kad ste ostavljali linkove. Onaj sajt koji je jednom Bodrijar stavio više nije u funkciji :( A ja, kao da ću sad na kindlu čitati triput brže nego što inače čitam, pa mi odmah treba puno knjiga. Tek sledi period upoznavanja i prilagođavanja.

Jao uobraziću se!
Danas mi je baš lep dan posle dva vrlo neprijatna (zbog posla).
I drugarica mi je javila da joj je sin (lekar) potpisao prvi ugovor na određeno vreme posle 2 godine volontiranja. Obradovala sam se kao da je moje dete. Jer je vredan, radan, uporan, savestan, jer je diplomirao na medicini, dok su mu još trajala predavanja sa prosekom preko 9. Ja ne znam ima li toga u svetu da volontiraju lekari koji su na specijalizaciji u vrlo ozbiljnim ustanovama i rade na vrlo zahtevnim operacijama. Po meni može da se volontira u prihvatilištima za životinje i na takvim mestima, gde se ne traže neke posebne kvalifikacije. A ovo je bezobrazluk, mobing i čisto izrabljivanje.

Ih bre Bi, ne očajavaj, svi ti linkovi nisu kao "proš'o brzi voz" :)
Kazi sta hoćeš, lako se nadje i konvertuje... dok se ne uhodas.

Koliko je koštao, ako nije tajna?
Ja planiram da uzmem jedan ipak, jer me tablet zivcira sto mu baterija drzi 3-3,5h...

70 evra (polovni)

Ne znam šta hoću - svašta. Kad god neko lepo napiše o nekoj knjizi, ja bih je odmah čitala. Teši me što vidim da i drugi reaguju slično. Da, kad nešto baš bude naći će se što kažeš.
Imam ja onaj program za konvertovanje calibre, to sam instalirala kad sam i na telefon instalirala program za čitanje, pa ću da vidim sad opet šta tu ima. Znam da sam tad gomilu nekih knjiga iz pdf prebacila u epub. Sad moram u te druge formate za Kindle. Nisam još stigla da se pozabavim time.
Gomila je bila sve od Joa Nesbea, a on mi se više ne čita.

Ja počela danas (još uvek) na telefonu Čak Palahnjuk, Zagrcnuti. I ne sviđa mi se početak. Elefteria je napisala da joj se isto ne sviđa, a Del piero da je čitao, ali nisam našla utiske!? Ima li pozitivnih utisaka i preporuka?

Knjige su uvek bile u mom okruženju. Još mi ih je pokojni otac kupovao. Voleo je da čita. Sama sam počela da ih aktivno kupujem još kao srednjoškolka. Bile su to uglavnom lektire, jer nisam volela vremensko ograničenje kad je biblioteka u pitanju. Onda sam za 18. rođendan dobila setre Bronte, Ćosića, za maturu Zilahija, kad sam polagala prijemni za fakultet Selindžera, kad sam počela da radim Kastanedu... Pojedinačno sam kao student kupovala sve što je bilo aktuelno, uglavnom Hesea, Eriku Jong... U školi sam kasnije kupovala na kredit enciklopedije, rečnike, pravopise. Dosta sam knjiga kupila od devera po nabavnoj ceni dok je prodavao devedesetih godina. I tako... Ipak, Limundo je zakon, i otkad sam njega otkrila, udvostručila sam broj knjiga. Da ne računam sajmove, akcije, rođendane (kad mi svi daju novac za knjige, ne smeju da mi kupe plašeći se da već imam :)).
Priznajem, često me hvata neizdrž kad je u pitanju kupovina.
Sinoć sam ipak naručila jednu turu 10 za 999 u Delfiju... Nek se nađe za poklon... :) Boles'... :sad2:

- - - - - - - - - -

Pošteno... :ok:

Ovaj, da..i ja sam narucila jednu turu...
Pobegla sam s posla da to narucim.Kako uredno pratim, moram da priznam da izbor nikada nije bio losiji.Ranije su ipak znali da nas pocaste sa bar nekoliko boljih naslova.Jedva sam nakupila 10.Uzeh i neke koje vec imam,ali za poklon.
Težak zavisnik....

- - - - - - - - - -

Ja počela danas (još uvek) na telefonu Čak Palahnjuk, Zagrcnuti. I ne sviđa mi se početak. Elefteria je napisala da joj se isto ne sviđa, a Del piero da je čitao, ali nisam našla utiske!? Ima li pozitivnih utisaka i preporuka?

Intrigirala me je ta knjiga, ali ne čuh pozitivne utiske o njoj.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back