Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Trenutno čitam Leonida Andrejeva - Crveni smeh (izabrane priče), obožavam ovog pisca, to mi je verovatno omiljeni ruski
pisac. Šteta što je danas zaboravljen. Pre toga sam pročitao Mišela Onfrea - Moć postojanja, interesantna knjiga ovog
francuskog filozofa.

Meni se više sviđa ime Helena nego naša tj.ruska varijanta da se E čita kao JE, pa su tako ranije naši pisci pisali Jegejsko more umesto Egejsko. Mene je to ime uvek više asociralo na (životinju) jelena (koja je divna), nego na zemlju starih Grka, ili helios, sunce.
Dečacima se češće daju tradicionalna imena, a devojčicama moderna (Mia, Lea, Klara, Ela, Kjara...), ja to ne bih davala, ali stvar ukusa. Oduševila sam se kad sam srela jednu malenu, a njoj ime Snežana. I Kanelin izbor mi se takođe sviđa. O Lazaru sam i ja razmišljala, ali mi ga je ogadila neka komšinica grubog glasa koja je po ceo dan dozivala svog sina (to je neka lenja mrcina koju mrzi da ode do igrališta i dovuče sboje dete već se dernja s prozora svakodnevno, uglavnom bez uspeha). Lepo mi je ime, ali sam se zasitila nakon nekoliko meseci slušajući tu ženu. I uopšte, na naš izbor mnogo utiču i ljudi koje srećemo u životu, mogu da nam omile neko ime, ali i da ga ogade.

Tačno. Moja ćerka se mogla zvati Marija jer je rođena na Ognjenu Mariju, ali se tadašnja gazdarica tako zvala, a bila je gora od najgore svekrve... :migren:

Kao mala, bila sam zaljubljena u jednog velikog Janka. Velikog, jer je bio ihaha mooomak a ja tek drugi razred. Divno ime... :heart:

Malo teže je Lazar srpsko ime :)
Lazarus je u originalu.
Dosta sam u zadnje vreme razmišljao o imenima, jer često mi ljudi kažu, kad čuju da mi se sin zove Dimitrije, bravo to je pravo srpsko ime. Ono veze nema s nama jer je od grckog dimitris, cak je pre i rusko nego naše.
Slično je i sa Aleksandar, Djordje, goran, petar, miloš...

I onda se dodje do zaključka da vrlo mali broj imena jeste izvorno sa ovog područja. Ranije je čak i bilo, bogoljuba, miroljuba, milisava, milovana, stanislava, dragoljub... za koja se bas i vidi da su nastala iz milošte zato su im i osnov mio i drag :) ali ta imena nestaju već dugo.
Mislim da su od svih aktuelnih u poslednjih 30ak godina, jedino Nemanja, Predrag i Nenad imena kojih nema u drugim govornim područjima širom sveta.

Sta vi mislite?

Judaizam,Hriscanstvo,Islam,
Budizam su 4 osnovne vere.Imena se vezuju za veru.Postoje internacionalna a i ona su u osnovi vezana za veru.
Volim imena Gara i Hatake ali u Srbiji to detetu ne moze da se da.Nismo budisti ni sintoisti te je besmisleno.
Grci i Rusi su pravoslavci,zato jeste pravo srpsko ime.Srbija = pravoslavci.
Bitno je ne davati detetu imena iz tudje vere.To drugi ljudi obicno i ne rade ali u Srbiji je pomodarstvo obicno kod gastarbajtera koji se stide porekla.Ali "njihova deca ne zive u Srbiji,treba da se uklope,sa nasim imenom to ne mogu".Obicno je to "objasnjenje".

Ako je rec o izvornim pravoslavnim imenima Srbije to stvarno zahteva detaljnu analizu i posvecivanje vremena.Ljudi to nemaju te je dovoljno da ime bude pravoslavno.

Poslednja izmena:
Judaizam,Hriscanstvo,Islam,
Budizam su 4 osnovne vere.Imena se vezuju za veru.Postoje internacionalna a i ona su u osnovi vezana za veru.
Volim imena Gara i Hatake ali u Srbiji to detetu ne moze da se da.Nismo budisti ni sintoisti te je besmisleno.
Grci i Rusi su pravoslavci,zato jeste pravo srpsko ime.Srbija = pravoslavci.
Bitno je ne davati detetu imena iz tudje vere.To drugi ljudi obicno i ne rade ali u Srbiji je pomodarstvo obicno kod gastarbajtera koji se stide porekla.Ali "njihova deca ne zive u Srbiji,treba da se uklope,sa nasim imenom to ne mogu".Obicno je to "objasnjenje".

Ako je rec o izvornim pravoslavnim imenima Srbije to stvarno zahteva detaljnu analizu i posvecivanje vremena.Ljudi to nemaju te je dovoljno da ime bude pravoslavno.

Mislim da ti je logika skroz pogresna, da se mora davati ime iz iste vere. Gruzija i Moldavija su vecinski pravoslavne zemlje, pa sumnjam da bi detetu dala neko njihovo tradicionalno ime :D

Mislim da ti je logika skroz pogresna, da se mora davati ime iz iste vere. Gruzija i Moldavija su vecinski pravoslavne zemlje, pa sumnjam da bi detetu dala neko njihovo tradicionalno ime :D

Tako je.
Da ne pominjem da mi je koncept nečega što se zove pravoslavno ime čudan. Lazar je ime hebrejskog porijekla, preuzeto iz Biblije. Ne shvatam zašto bi pripadalo pravoslavnima više nego bilo kojoj drugoj hrišćanskoj denominaciji, ili Jevrejima, uostalom.

Ako su roditelji ateisti,agnostici,komunisti naravno da ne mora.Takvi ljudi cine izuzetke.
Pravoslavni Srbi daju deci pravoslavna imena.

E vidis,i u Srbiji postoje imena koja se ne daju deci.Neka zaista treba da ostanu u proslosti iako su nasa.Neka druga treba da se vrate.

Meni se više sviđa ime Helena nego naša tj.ruska varijanta da se E čita kao JE, pa su tako ranije naši pisci pisali Jegejsko more umesto Egejsko. Mene je to ime uvek više asociralo na (životinju) jelena (koja je divna), nego na zemlju starih Grka, ili helios, sunce.
Dečacima se češće daju tradicionalna imena, a devojčicama moderna (Mia, Lea, Klara, Ela, Kjara...), ja to ne bih davala, ali stvar ukusa. Oduševila sam se kad sam srela jednu malenu, a njoj ime Snežana. I Kanelin izbor mi se takođe sviđa. O Lazaru sam i ja razmišljala, ali mi ga je ogadila neka komšinica grubog glasa koja je po ceo dan dozivala svog sina (to je neka lenja mrcina koju mrzi da ode do igrališta i dovuče sboje dete već se dernja s prozora svakodnevno, uglavnom bez uspeha). Lepo mi je ime, ali sam se zasitila nakon nekoliko meseci slušajući tu ženu. I uopšte, na naš izbor mnogo utiču i ljudi koje srećemo u životu, mogu da nam omile neko ime, ali i da ga ogade.

Jao, to sto si napisala je apsolutno tacno. Neki likovi tako mogu da "ogade" neko ime, pa to nije normalno.
Kad se pojavila ona Tijana Ajfon, nije mi bilo svejedno sto mi cerka deli isto ime.
Malo preuvelicavam, ali u principu to je to.
Zato ne volim neka imena ciji vlasnici su me u najmanju ruku - hajde da kazem - nervirali u zivotu.

Ako su roditelji ateisti,agnostici,komunisti naravno da ne mora.Takvi ljudi cine izuzetke.

E vidis,i u Srbiji postoje imena koja se ne daju deci.Neka zaista treba da ostanu u proslosti iako su nasa.Neka druga treba da se vrate.

Ali ne postoji nikakvo pravilo i jasna podela na pravoslavna, katolička ili muslimanska imena.
Ako ja sinu dam ime Petar ili Stevan, ko ce iskristalisati da li su Piter i Stiven, protestanti iz Londona, ukrali od nas pravoslavaca ta imena, ili od katolika ili Jevreja?
Ili npr. Djordje, Džordž, Žorž, Jorgos...
To je sve više podeljeno po geografskim podnebljima i istoriji, tradiciji i ne mora bitti u direktnoj vezi sa verom.

- - - - - - - - - -

Jao, to sto si napisala je apsolutno tacno. Neki likovi tako mogu da "ogade" neko ime, pa to nije normalno.
Kad se pojavila ona Tijana Ajfon, nije mi bilo svejedno sto mi cerka deli isto ime.
Malo preuvelicavam, ali u principu to je to.
Zato ne volim neka imena ciji vlasnici su me u najmanju ruku - hajde da kazem - nervirali u zivotu.

Zamisli tek koliko je meni ovaj sadasnji vladar svega i svačega, ogadio rodjenog oca Aleksandra!! :D :D

Ali ne postoji nikakvo pravilo i jasna podela na pravoslavna, katolička ili muslimanska imena.
Ako ja sinu dam ime Petar ili Stevan, ko ce iskristalisati da li su Piter i Stiven, protestanti iz Londona, ukrali od nas pravoslavaca ta imena, ili od katolika ili Jevreja?
Ili npr. Djordje, Džordž, Žorž, Jorgos...
To je sve više podeljeno po geografskim podnebljima i istoriji, tradiciji i ne mora bitti u direktnoj vezi sa verom.

- - - - - - - - - -

Zamisli tek koliko je meni ovaj sadasnji vladar svega i svačega, ogadio rodjenog oca Aleksandra!! :D :D

Ajaoj, za ovo poslednje!!!
Izvinite, ako ima na temi nekog ko voli visokog vodju.
I ja imam u familiji Aleksandra, sestrinog sina, ali ga svi zovu Aleksa.

Ajde, molim te, objasni nam šta je to pravoslavno ime.
Kada neki šumadijski seljak sinu da ime Živadin, da li to znači da je ateista ili agnostik, ili komunista možda? Jer, Živadina nigdje u Bibliji nema.

Ajde, molim te, objasni nam šta je to pravoslavno ime.
Kada neki šumadijski seljak sinu da ime Živadin, da li to znači da je ateista ili agnostik, ili komunista možda? Jer, Živadina nigdje u Bibliji nema.

To je naravno pravoslavno seljačko šumadijsko ime.
Samo što Živadinov tata ne čita Bibliju :lol:
:zcepanje::hahaha::zcepanje:

- - - - - - - - - -

Ljudi moji, ja stvarno gubim strpljenje :dash:

Ne daju se deci imena Muhamed,Ajsa,Huan,Enrike,Stiven,Hans,Domagoj kad su roditelji pravoslavni Srbi.
Zasto?Ako "vera" nije bitna,ako po vasem misljenju nista nije bitno?
Nemojte zezati ni bacati mene u masinu,nisam veverica.Na forumu "nista nije bitno" a uzivo ide pazljivo biranje.

Nevidjena glupost mi je kad neko nece da da ime "jer ga svi imaju" ili "sestrino/bratovljevo dete ga ima" . Nebitna stvar.

Ja čitam Mizeri i mogu reći da i nije toliko strašna (zasad), mada ima nekih groznih stvari. Super je to što me tera da čitam dalje i čim imam slobodnog vremena koristim to.

Lamar bravo :ok::ok::ok:
Ja ću moju decu da nagrdim i da im dam imena da niko ne može da otkije iz koje su države ili koje su vere a možda neće biti poznato ni sa koje su planete:hahaha:

Nego, idem dalje da čitam Mizeri:)

Ne daju se deci imena Muhamed,Ajsa,Huan,Enrike,Stiven,Hans,Domagoj kad su roditelji pravoslavni Srbi.
Nemojte zezati ni bacati mene u masinu,nisam veverica.Na forumu "nista nije bitno" a uzivo ide pazljivo biranje.

Ne znam o kakvoj mašini govoriš. Pristojno sam te zamolio da objasniš šta je to pravoslavno ime. I dalje čekam objašnjenje.
Da li je za mene kao nepravoslavnog Srbina, Srbina ateistu normalno da dam djetetu ime Haruki ili Pedro? I to zato što nisam pravoslavac. Ili se jednostavno radi o tradiciji koja nikakve veze nema sa vjerom.
Dakle, još jednom te ljubazno molim da objasniš šta je to pravoslavno ime.

Nevidjena glupost mi je kad neko nece da da ime "jer ga svi imaju" ili "sestrino/bratovljevo dete ga ima" . Nebitna stvar.

Kao sto sam vec napisao, zbog geografije pre svega. Na ovom podneblju na kome zivimo, ta imena su strana, ne potiču odavde već iz drugih delova sveta. Nije u duhu naseg naroda, tradicije i nasledja, dati ime Muhamed, jer ljudi ne mogu da se poistovete sa njim, osecaju odbojnost prema njemu.
Nema to veze sa verom, narocito sto sam mišljenja da danas 70-80% ljudi koji se izdaju za vernike, to istinski nisu, pa samim tim nisu ni sprembi da imaju tu širinu i zarad religioznosti se odreknu gustaa da im dete nosi kul, savremeno ime.

I da, nisi veverica, niko to ne kaze, samo diskutujemo. ;)

Шта су медиокритети направили од некада пристојне теме...
Једино је битно да се смислени разговори протерају.
Још само фали да измили она што промовише самоубиство као највиши израз части, и сви су ту.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back