quentin
Iskusan
- Poruka
- 6.073
Ja već neko vreme tražim po bibliotekama Odbrana i poslednji dani. Istina, nisam se angažovala kao oko Zeke, pa nisam ni našla, ali hoću! Jel ta tvoja ili iz biblioteke?
Ako možeš, potraži ovo izdanje Partizanske knjige. To je prva knjiga Odabranih dela Borislava Pekića iz 1984. g. U istoj knjizi su Uspenje i sunovrat i Odbrana i poslednji dani. To su dvije fine novele o relativnosti ljudskog morala i, uopšte, o ljudskim sudbinama u apsolutističkim režimima, ali meni je knjiga interesantnija zbog predgovora Nikole Miloševića, a potom i vrlo zanimljivog predgovora samog Pekića. Predgovori se ne odnose samo na ove novele već na kompletna odabrana djela, tačnije na ono što je Pekić objavio do 1984. godine.
Ne znam da li pomenuto Prosvetino i novije Lagunino izdanje imaju te dosta obimne predgovore (zajedno oko 100 strana), ali sigurno bi bili zanimljivi svakome koga zanima Pekić.
Pitanja koja sam postavila nisu vezana za potrebu da se knjiga dopadne i meni, već za količinu nedoumica koje je meni ostavila. Nisam rekla da mi se ne dopada, dopao mi se način pisanja, nisam sigurna koliko mi se dopala atmosfera, u određenim delovima jeste, u drugim nije, a definitivno mi se nije dopala ta količina nedoumica. Naravno da je stvar ukusa i senzibiliteta hoće li nam se nešto svideti, ja sam samo htela da proverim da nisam nešto propustila ili nisam razumela. Ako se ti slažeš sa mnom da u knjizi 2+2 nisu 4, rešila sam svoju osnovnu nedoumicu, a one vezane za radnju ostaju otvorene, jer je očito pisac tako hteo. Ja imam potrebu da sve uvek bude jasno i jednoznačno i to je ono što je napravilo razliku u našim utiscima.
I nisi me ti naveo na pogrešan izbor, sama sam gazala.