Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Rayela, jesi li ti ono hvalila Oza ili sam nešto pomešala? Mislim, imam ga u planu pa da se konsultujem. :)

Jeste, ona ga je hvalila, a i ja sam. Sigurna sam da će ti se dopasti. Jako je deskriptivan. Prvo uzmi Moj Mihail, a onda nastavak, Priča o ljubavi i tami. Ja sam ovaj drugi otegla, imam još 200 stranica i miruje, ali pre svega zbog nedostatka koncentarcije. To je njegova autobiografija.

- - - - - - - - - -

Verovatno sam od retkih koji nisu čitali Rat i mir. Pojma nemam kad ću i da li ću.

Cenim da nećeš. Ni ja ne bih, da nisam morala...:lol: Sve u svemu, pročitala sam oko 2/3 ako se uzme u obzir da sam najdosadnije delove preskakala.

Ja nisam ljubitelj Koelja. Nešto mi se nije dalo da ga čitam dalje posle tri pročitane knjige. Udavio me je sa Petom gorom i 11 minuta. Drugarica mi je nedavno rekla da on ima boljih knjiga od ovih. (Zabroavila sam nazive.)

Onaj kome odgovara kako neko, bilo ko, piše, treba da da čita tog pisaca i da uživa ako mu to pričinjava zadovoljstvo. Ne bi trebalo da postoji osuda ako se nekome neko dopada ili ne dopada. Svako svoje slobodno vreme i novac troši, a ne tuđe. Uvek kažem mišljenje ako me neko pita za knjigu ili pisca, ali to ne znači da neko time treba da se vodi. Ja recimo volim Kortasara, ali nisam srela mnogo ljudi koji ga vole. Ja i dalje njega volim, a oni koji ne, i ne čitaju ga. I svi srećni :)

Da li je neko čitao nešto od Dragana Velikića? Imam neki problem sa domaćim piscima (ne znam zašto je to tako), ali gledam Velikića i ne znam šta mi je činiti.

A počela sam (konačno) Bliznakinje sa Hajgejta. Slabo stižem da čitam, a čita mi se.

p.s. Da li sam ja dobro primetila da nekima kad su ulogovani ne sija zelena lampica? Nemam pojma da li sam u pravu ili umišljam, nego mi se tako učinilo. pa me baš kopka z;)
Ja sve, a sve i preporucujem. Ne bas i Ruski prozor iako je za njega dobio NIN-ovu nagradu, ali Via Pula, Astragan,a za pocetak bih ti preprocila i njegov zadnji roman Bonavia

Novi roman Dragana Velikića je ljubavna i životna priča iz vremena tranzicije i postjugoslavenskog očaja, lijepo pogođene atmosfere, pomalo obilježen onim kunderijanskim fluidnim osjećajem litosti (riječ neprevodiva, ali se prenosi kroz europske jezike). Bonavia je dobra, univerzalno komunikativna knjiga, čiji je naslov posvećen istoimenome, slavnom riječkom hotelu, a njezin autor još jednom se zasluženo potvrđuje kao jedan od europski poznatijih i prevođenijih južnoslavenskih pisaca, koji uživa veliki ugled na Starom kontinentu.
Miljenko Jergović

Bonavia (što, uzgred, znači „srećan put“) priča je o odlascima, o ratu u kojem nismo učestvovali, o posledicama raspada Jugoslavije koje se danas svi stide, o sudbinama onih koji izlaz vide u odluci da ostanu ili pobegnu što dalje od „rodne grude“, „ognjišta“, „dedovine“... Jezički besprekorno napisan i, istovremeno, najličniji roman jednog od naših najprevođenijih savremenih autora, dobitnika najvećih domaćih literarnih priznanja.
Srđan V. Tešin

Konacno sam pocela da citam... malo po malo.
Juce sam zavrsila Zelim da me neko negde ceka - moje omiljene francuske knjizevnice Ane Gavalde.
To je zbirka od 12 pripovedaka na oko 150 strana.
Sjajna je Ana, pise bas onako zivotno i zaista sam uzivala u citanju. Preporucujem, toplo.
Pre ovog romana konacno sam dosla do romana Letnji dan do podne, Nebojse Romcevica i sta da napisem, jedna pitka prica o nasoj svakodnevici, solidno napisana, brzo se cita, cak sam se par puta i nasmejala nekim delovima u romanu.
Trenutno citam Kecmanovicev Sibir. Mislim, sta da napisem za sada, njegova prepoznatljiva literalna forma. Kratke recenice. Kratki dijalozi. To je jednostavno on. Ne moze drugacije. Ali ne moze da se uporedi sa ostalim njegovim romanima koji su mu mnogo bolji.

Prijateljice moje mile, konkurisala sam za prodavca-knjizara u Vulkanu i u Delfima, drzite mi palceve.
Da samo znate kakvo sam im propratno pismo napisala!
'naci, onooo... ili ce me pozvati i primiti odmah na posao ili ce se samo slatko nasmejati i zaboraviti moje elektronsko propratno pismo.

Poslednja izmena:
Linejna, držimo ti palčeve...:ok: A kad te prime, hoću da vidim to pismo...:)

- - - - - - - - - -

Ja sam samo Sibir čitala i Kainov ožiljak od Kecmanovića, i sve mi se čini da je Kainov ožiljak pisao Deki Stojiljković, iako je ovaj prvi potpisan...:think:

Prijateljice moje mile, konkurisala sam za prodavca-knjizara u Vulkanu i u Delfima, drzite mi palceve.
'naci, onooo... ili ce me pozvati i primiti odmah na posao ili ce se samo slatko nasmejati i zaboraviti moje elektronsko propratno pismo.
Prijateljice nasa najmilija:heart:
Ce te primez:) A posle ce te proglasiti prodavacicom godine jer cemo knjige da pazarimo samo u tvom ducanu.

Srecice moje mile, hvala puno na lepim zeljama.
Imam ga sacuvano.
Bas sam ga napisala, mislim to propratno pismo iz ****.... khm... iz duse... :)

Zvezdice sam namerno kucala, cisto da znate.

Srecice moje mile, hvala puno na lepim zeljama.
Imam ga sacuvano.
Bas sam ga napisala, mislim to propratno pismo iz ****.... khm... iz duse... :)

Zvezdice sam namerno kucala, cisto da znate.
Ako te budu pozvali na razgovor ( a pozvace te) obavezno da kazes da si u klubu citalaca i da si jel "poznata" i omiljena strucnjakinja za knjige (pse i cvece)
tako da su im musterije vec sigurne.

Jeste, ona ga je hvalila, a i ja sam. Sigurna sam da će ti se dopasti. Jako je deskriptivan. Prvo uzmi Moj Mihail, a onda nastavak, Priča o ljubavi i tami. Ja sam ovaj drugi otegla, imam još 200 stranica i miruje, ali pre svega zbog nedostatka koncentarcije. To je njegova autobiografija.

Hvala, Rado! Utefterisano! :)

Ja ću, evo, ako treba i da bajem (kao da znam :) ) i čukam u svako drvo na koje naiđem, samo da te prime. Treba li da kažem da me ubi radoznalost zbog tog pisma? ;)

Da, mislila sam na Paskala Mersijea (Peter Bieri). Gledala sam film snimljen po romanu koji mi se dopao
pa sam mislila da uzmem i knjigu. Znači, ništa posebno?

Meni nije bilo nista posebno (mada mi nije zao sto sam procitala), ali ne znam da li nam se podudara ukus. Mozda mi samo njegov stil nije odgovarao. Uzmi iz biblioteke pa vidi. Mozda se jos neko javi sa utiscima...

Meni nije bilo nista posebno (mada mi nije zao sto sam procitala), ali ne znam da li nam se podudara ukus. Mozda mi samo njegov stil nije odgovarao. Uzmi iz biblioteke pa vidi. Mozda se jos neko javi sa utiscima...

Hvala ti na odgovoru. Mene je film namamio ali to ne mora da znači da je i knjiga dobra.
Obično prvo pročitam knjigu pa tek onda odgledam film, a ovog puta nisam.

Linejna, držimo ti palčeve....bila bi sjajna prodavačica knjiga, većinu si pročitala, odlično poznaješ materiju, a ne kao one kojima je svejedno jel prodaju knjige, jabuke ili džempere.

Za večeres u 22:50 na RTS2 najavljen film Sećanje na moje tužne ***** po poslednjem romanu G.G.Markesa. Ali s obzirom da još uvek traje neka odbojka, posle koje treba da bude neka serija..... ne znam...
Inače taj roman nisam pročitala, iako sam pre neki dan rekla da sam pročitala sve što je objavljeno ovde. Promaklo mi je i da postoji. :zstidljivko:

Linejna, držimo ti palčeve....bila bi sjajna prodavačica knjiga, većinu si pročitala, odlično poznaješ materiju, a ne kao one kojima je svejedno jel prodaju knjige, jabuke ili džempere.

Za večeres u 22:50 na RTS2 najavljen film Sećanje na moje tužne ***** po poslednjem romanu G.G.Markesa. Ali s obzirom da još uvek traje neka odbojka, posle koje treba da bude neka serija..... ne znam...
Inače taj roman nisam pročitala, iako sam pre neki dan rekla da sam pročitala sve što je objavljeno ovde. Promaklo mi je i da postoji. :zstidljivko:

Film sam već odgledala, a i knjigu pročitala. Oboje je odlično!
Tipično za Markesa - preplitanje fikcije i autobiografije.

Evo počela je serija, pa će onda film za sat. Valjda ću izdržati budna. Uvek zaboravim da ne može da se napise reč ku.rve, a ona je baš česta u naslovima književnih dela. Možda ne baš česta, ali ima je.

E, a znate da uopšte nismo prokomentarisale dodelu NIN-ove nagrade!?
Dobitnik je Filip David. A u najužem izboru su još bili i David Albahari i Oto Horvat. Nisam šovinista, ali je baš upadljivo da nijedan nije Srbin.

Prošle godine kada je moja koleginica Sonja Atanasijević bila u najužem izboru, vrlo smo pomno pratili i iščekivali i izveštavali. Njoj izmače, a dobitnika smo već zaboravili.
A ove godine sve nekako mlako...
I taj Filip David.... ko je uopšte nešto od njega čitao? Ja sam mislila da je on neki filozof ili publicista (šta god to bilo), a u stvari je dramaturg. Sad sam malo guglala.
I mislila sam da je otac pevača Djordja Davida, ali nije! I to sam izguglala. Nije za ovu temu, ali mi je bilo interesantno

Potekao je iz jake porodice veoma visokog staleža, pre svega po obrazovanju: bankari, lekari, pravnici... Reklo bi se da je nemoguće da neko s takvim pedigreom krene drugim putem, što su u ovom slučaju gluma, muzika, slikarstvo. Ali, preokret je kod Đorđa izazvan dramatičnim događajem na prelasku iz detinjstva u mladost:

— To se desilo kad sam imao četrnaest godina i jedanaest meseci. Bio sam s ocem u kolima kad smo doživeli saobraćajnu nesreću ovde kod Gazele. Moj otac je umro dva dana posle sudara, a meni bukvalno dlaka s glave nije falila. On je bio visoki zvaničnik SFRJ, tvorac male privrede, i sve to što se desilo bilo je, u stvari, jedno fantastično izrežirano političko ubistvo. Meni niko do dana današnjeg nije objasnio zašto je to moralo da ide tim putem, ali to je organizovao čovek koji je takođe bio visoki politički zvaničnik, koji je danas isto dva metra pod zemljom. Po sistemu „ko se mača lati, od mača će i poginuti”, vrlo brutalno je završio devedesetih godina, od strane tadašnje vlasti. Tu je negde pravda, što se moje porodice tiče, zadovoljena. Praktično, od tog trenutka verujem da je pravda uvek dostižna, samo je važno biti strpljiv jer, kako se kaže, hitar sreću preskočio. E, u tom trenutku sam iz bunta rešio da budem slobodan, pa koliko god to da me košta: da radim ono što volim celim svojim bićem i da budem srećan. A ako dođe i novac, to je plus u celoj toj priči. Mislim da je to eliksir psihičke stabilnosti.

Čitam Mulej. Nije mi nezanimljivo.

Da, mislila sam na Paskala Mersijea (Peter Bieri). Gledala sam film snimljen po romanu koji mi se dopao
pa sam mislila da uzmem i knjigu. Znači, ništa posebno?

Rayela, jesi li ti ono hvalila Oza ili sam nešto pomešala? Mislim, imam ga u planu pa da se konsultujem. :)
Ja sam čitala Moj Mihael i Priču o ljubavi i tami.
Priča o ljubavi i tami je po meni za tri klase bolja.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back