Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kod nas je danas bila ona lutrija sa izvlačenjem knjiga, što redakcija za kulturu organizuje svake godine. I posle nekoliko godina nekih bezveznih domaćih autora i njihovih tanušnih knjižica, ove sam izvukla "pravu" knjigu Noć zelene vile, turske spisateljice Ajfer Tunč, Geopoetika, 462 str. Dobila je nagradu Balkanika, istu koju je dobio i Vladislav Bajac, pa ju je verovatno zato i objavio. Ovako na par pogleda, deluje ok. Ja to otvorim knjigu nasumice i pročitam 2-3 reda, . z:lol:

1ilbgj.jpg

Esterita i ja smo se danas videle i setale po Plaki :)
I dobila sam knjigu :zaljubljena:
(i Plazma keks :srecna: )
15gefc0.jpg

Evo i mog spiska knjiga koje su mi se posebno dopale ove godine.

Peter Hoeg, "Smila's sense of snow". Ova knjiga me je potpuno opcinila.
Valerian Albanov, "In the land of white death". Ovo nije roman vec dnevnik koji je Albanov pisao tokom ekspedicije ka zemlji Franca Jozefa, i posle napustanja ledom okovanog broda i putovanja preko leda i snega do spasa.

Scarlett Thomas, "The end of Mr. Y". Ovo je bajka za odrasle (put kroz vreme i prostor) a ima malo i osnova kvantne mehanike i homeopatije.
Scarlett Thomas, "PopCo". Prica o dizajnu igracaka i celoj toj industriji, plus kratki kurs kodiranja i dekodiranja. Uzivala sam, odlican roman.

Natsui Kirino, "Grotesque". Dve sestre i drugarica i njihov put od elitne skole do prostitucije. Strasna prica a na zalost kraj je izmenjen za americko trziste, to je ogromna zamerka. Moram da naucim japanski.
Minae Mizumura, "A True Novel". Lepa ljubavna prica i opisi predratnog i posleratnog Japana.

Jean-Claude Izzo, prve dve knjige marsejske trilogije, "Total Chaos" i "Chourmo". Treca knjiga me malo smorila, mozda je trebalo da pravim pauzu.

Cheryl Strayed, "Wild". Idem da odgledam i film ovih dana.

Ovo su moje najbolje knjige za ovu prolazecu 2014. godinu.
Ima ih jos, posebno dobrih trilera, ali eto... odlucila sam da ove knjige posebno istaknem:

1. Dr Sleep, Stiven King
  2. Mali prijatelj, Dona Tart
  3. Istina o slucaju Harija Keberta, Zoel Diker
  4. Upraznjeno mesto, Dzoan Rouling
  5. Mulej, Erlend Lu
  6. Izbacen iz koloseka, Dzejms Sigel
  7. Zauvek tvoj, Danijel Glatauer
  8. Neznost vukova, Stef Peni
  9. Tajna istorija, Dona Tart
  10. Dalas 63, Stiven King
  11. Zemljopisceva biblioteka, Dzon Fasman
  12. Imenjak, Djampa Lahiri
  13. Zalutali autobus, Dzon Stajnbek
  14. Zovem se secanje, En Bresers
  15. Telesna povreda, Margaret Atvud
  16. Julija, En Fortije
  17. Madjionicar iz Lubina, I. B. Singer
  18. Izranjanje, Margaret Atvud
  19. Sva imena, Zoze Saramago
  20. Cajna ruza, Dzenifer Doneli
  21. Izgubiti Juliju, Dzonatan Hal
  22. Neprijatelji, ljubavna prica, I. B. Singer
23. Bezbojni Cukuru Tazaki i godine njegovog hodocasca,, Haruki Murakami
24.Feliks, Vladimir Kecmanovic i sve od njega
25. Nevidljivi, Pol Oster
26. Prica o duhovima, Peter Straub (morala sam!)

Srecna vam svima Nova 2015. godina, sve najlepse da vam se desi u njoj (i moguce i nemoguce) i jos puno procitanih knjiga, zeli vam vasa Linejna!!!

Poslednja izmena:
Kod nas je danas bila ona lutrija sa izvlačenjem knjiga, što redakcija za kulturu organizuje svake godine. I posle nekoliko godina nekih bezveznih domaćih autora i njihovih tanušnih knjižica, ove sam izvukla "pravu" knjigu Noć zelene vile, turske spisateljice Ajfer Tunč, Geopoetika, 462 str. Dobila je nagradu Balkanika, istu koju je dobio i Vladislav Bajac, pa ju je verovatno zato i objavio. Ovako na par pogleda, deluje ok. Ja to otvorim knjigu nasumice i pročitam 2-3 reda, . z:lol:

Što je ovo lepa ideja:)
I kod mog momka u firmi umaju tombolu ali nisu samo knjige nego svako nešto spakuje pa priloži. Sad mi šalje poruku da je izvukao knjigu 'Kad je Niče plakao' :lol:

Ja bila danas do grada, kupovala poklončiće. Momku ploču i knjigu, sebi knjigu, obišla Carpisu, ništa lepo nisam našla...još htela da obiđem i H&M, Oysho i svašta nešto ali kad sam videla gužvu stresla sam se i otišla kući.
Sačekaće šoping posle praznika

Da objasnim tombolu u mojoj firmi, koja je specijalne delatnosti - novinarske. Pa redakcija za kulturu skupi sve te knjige koje su dobijali tokom godine na promocijama, označi ih brojevima, ispiše brojeve na papirićima, pa svi izvlačimo.
Inače smo i mi kad sam došla u firmu pre 16 godina, sami organizovali, baš tako kao što kažeš, svako je doneo po neku sitnicu, pa smo izvlačili. Ali mora da bude dobra atmosfera u firmi, a ne da nam prete otkazima, kao što se trenutno kod nas radi, pa smo svi uplašeni i neraspoloženi. Jer smo pre neki dan umesto novogodišnje čestitke (i ne daj bože, poklona), dobili spisak pretnji... ako zakasnimo 3 puta više od 15 minuta, ako se ne javimo, ne pojavimo.... opomena, pa sledeći put otkaz...

- - - - - - - - - -

Sad će Linejna da se oduševi knjigom koju je tvoj momak izvukao....
Linejna, hvala na čestitkama, i tebi posebno sve najbolje u Novoj godini

Bi, mnogo je lepa ta tradicija sa lutrijom. Čekamo utiske o knjizi :)

Ja svima želim srećnu 2015. godinu i da u poklonima ispod jelke :jelka2: dobijete baš ono što želite .:)

Od 2.1. do 15.1 valjda (a možda i 16.1., nisam sigurna, moram da proverim), radiću na sajmu knjiga u Domu sindikata, pa ko je u prolazu može da svrati.:)

Poslednja izmena:
Jedva stigoh da uhvatim danas laptop. Do ovog momenta sam spremala, leđa mi otpadoše...:sad2:

Slana jelka mi nije ispala lepa kao prošle godine, malo je ružnija... :( Princes krofne koje ćerka treba da nosi večeras su ispale kako treba iz drugog pokušaja ( prve su završile kao tulumbe), a majonez za rusku salatu se umutio tek posle izliva besa i mora psovki. Umalo da završi preko terase. Eto, ostalo je meso, njega ću da pržim na licinom mestu, pred upotrebu.
Sama sam s dekom noćas, možda izađemo na Novogodišnje Palilulsko veče dok se ne smrznemo, a onda svako po laptop na krilo, noć je duga. :)
Želim vam sve najlepše u Novoj godini, zdravlja, para, druženja, knjiga, siguran posao, ljubavi i sve što si sami želite. :heart2:

b9-1.jpg

Da objasnim tombolu u mojoj firmi, koja je specijalne delatnosti - novinarske. Pa redakcija za kulturu skupi sve te knjige koje su dobijali tokom godine na promocijama, označi ih brojevima, ispiše brojeve na papirićima, pa svi izvlačimo.
Inače smo i mi kad sam došla u firmu pre 16 godina, sami organizovali, baš tako kao što kažeš, svako je doneo po neku sitnicu, pa smo izvlačili. Ali mora da bude dobra atmosfera u firmi, a ne da nam prete otkazima, kao što se trenutno kod nas radi, pa smo svi uplašeni i neraspoloženi. Jer smo pre neki dan umesto novogodišnje čestitke (i ne daj bože, poklona), dobili spisak pretnji... ako zakasnimo 3 puta više od 15 minuta, ako se ne javimo, ne pojavimo.... opomena, pa sledeći put otkaz...

- - - - - - - - - -

Sad će Linejna da se oduševi knjigom koju je tvoj momak izvukao....
Linejna, hvala na čestitkama, i tebi posebno sve najbolje u Novoj godini

Ta knjiga me je spasila. Obozavam je. Obozavam Jaloma, a i njegovog Sopenhauera. I to je sjajna knjiga.
Bi, hvala ti do neba. Ti znas sve o meni...

Svima srećna Nova godina, postavile ste divne sličice (najlepša je Vankina jelka) i pesme!
Ja sam imala goste (to zvuči tako zvanično, kao da su to neki tamo uljezi) dva para prijatelja sa kojima već par godina čekamo i bilo je lepo, veselo i opušteno. kako i treba da bude.
I znate šta mi nije jasno. Tokom popodneva sam bila nervozna, ljuta, nikakva, premorena od višednevnog nedostatka sna i onda kad sam sredila i sebe i sto odjednom je sve bilo u redu i ja sam bila odmorna, raspoložena, odlična domaćica koja donosi, odnosi, naliva, doliva, dodaje, sipa, kuva, služi, servira.... Odakle mi, bre, snage!??!!
Mi žene smo stvarno fenomeni!!

Ta knjiga me je spasila. Obozavam je. Obozavam Jaloma, a i njegovog Sopenhauera. I to je sjajna knjiga.
Bi, hvala ti do neba. Ti znas sve o meni...

Ja sam čitala ovu knjigu i moram da priznam da se nisam našla u njoj. Osim u jednoj stvari. Sad će oni koji vole ovu knjigu da se zgroze: bila su mi interesanta jela koja je spremala žena tog doktora, kao čorba od repe i još kojekakve zanimljive namirnice i kombinacije. Ne sećam se sad tačno šta je bilo ali znam da sam pomislila da bih volela da imam recept.

Ništa ne čitam, kao i obično kod kuće (ni novine), a imam 5-6 započetih knjiga. Neke od njih ću završiti, a neke verovatno i neću.

Meni je Kevin dobra knjiga. Teška do besvesti, i ne bih je ponovo čitala, ali dobra je. A Jaloma mislim da ću stići ove godine da pročitam.

Danas sam dobila jednu baš slatku čestitku - da mi ove godine bude tanji struk i deblji novčanik :lol: To i vama želim :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back