Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovo sam zaboravila malopre - bila sam u Domu sindikata na Sajmu knjiga. Izlagači su manje-više isti kao i prošle godine (Lom, Feniks libris, Sezam book, Laguna, Vulkan, Paideia, Pčelica, Kreativni centar...).Cene su iste kao na velikom Sajmu. Geopoetika ima popust na neke knjige od 50%, a Paideia ima popust za Francuze.
Krenula sam da kupim Hari Potera ali nema Evro Giunti-ja među izlagačima. Kupila sam Legendu o lepom Korkanu i lepotici Guguli (Paideia).

I u Vulkanu i Delfi knjižarama 20% popusta na izdanja Samizdata do 15.1. 2015. (Samo treba proveriti da li važi za sva izdanja, jer su te knjige u Vulkani u Delti stavljene u neki boks, ali samo sam videla natpis, nisam se udubljivala u naslove.)

Poslednja izmena:
Tvoj spisak se dosta razlikuje od naših koji imaju dosta sličnih knjiga.

Da, Nautilusov spisak se bas, bas razlikuje od nasih...Ima zanimljivih knjiga, Platon mi se dopada (inace moj omiljeni filozof)
ali najvise me je zaintrigirala Леонтјев: Из живота хришћана у Турској , moracu da je procitam.

Usput, ja dugujem svoj (pre)skromni spisak a to cu za koji dan samo da dovrsim Leon und Luis.

Bogorodica od cveća- Žan Žene

Roman je težak - u isto vreme neverovatno lak...
U zatvoru pisan, sve one koje bismo možda u realu osudili i sami, postaju svoja suprotnost u smislu da su prikazani kao likovi uvijeni tananim ali izuzetno izdrzljivim "platnom" lirike, gotovo kao andjeli. Veoma zanimljiv preokret konvencija na koje smo navikli...

Kuruozitet: Toliko majstorski i bez kompromisa u svojim opisima da je Sartr bio opčinjen kao i Žan Kokto, pa je pisac na kraju pomilovan. Nijednog retka mi nije žao što sam pročitala, zaborava nema, čudo od romana:zeek:

Dobro vece :)
Svracala sam da vas citam i pratim ali nisam stizala da pisem. Uzivala sam u slikama sa maskenbala!
Spiskovi su sjajni, jedva cekam i ostale da vidim i da sredim i objavim svoj.

Ispratila sam mamu i tatu, divno smo se druzili i proslavili Bozic zajedno. Mnoooogo mi nedostaju. I moja kuca. I sve.

Procitala sam Spisak mojih zelja. Generalno nije losa, topla, zivotna, simpaticno ispricana. Do dve trecine je bila i za peticu ali je posle presla u klise. Bas steta.

I jos sam procitala Propustiti Bozic od Grisama.
Zabavna, odgovarajuca za ovaj praznicni period. Nenametljiva kritika potrosackog drustva.

Ja ne čitam jer nemam gde. Muž na bolovanju, deca kod kuće, kuća tesna... Samo jedu, a niko ne pipa ništa. Hronično sam umorna... :dash:
Rajka ovih dana
smilie_haus_050.gif
smilie_haus_014.gif
kochen_smilie_168.gif
smilie_haus_126.gif

Sad kapiram zašto smo mi tebi često smešne... Ti čitaš potpuno drugačije štivo od nas. Sa tvog spiska imam jedino knjigu koju si preskočio, Leonarda, a za ostale, osim Pamukovih, nisam ni čula. Nije ovo kritika tebi, već meni. :)

- - - - - - - - - -

Mi se ne bi poznavali. :( Pročitali bi osam puta više knjiga, ali, bilo bi bar šest puta više promašenih...;)

- - - - - - - - - -

Pa šta ako si ozbiljno shvatila maskenbal, inače bi spremila neku haljinu za žurku, ovako si, nadam se, prošla čak jeftinije. ;)
Sve u svemu, živeo internet z:lol:

Samo jedu, a niko ne pipa ništa. :dash:

Uf, ala se prepoznah... A meni naspelo da očistim i operem svaki milimetar kuće, hoću lepo da se ubijem. Pozitivno je da smo okitili jelku :zjelka3:. ... U stvari, na dva sprata šest jelki :zstidljivko:. Nas je u kući šestoro, taman svako ima svoju. Bojim se samo da kada brat dovede svoje klince, nećemo imati dovoljno. Moraćemo u kupovinu... :zblesav:

I kad onda da čitam?
Doduše, čitam, ali ne puno. Lepo se provodim sa Perl Bak.... kad se provodim.

citateljke, dajte mi molim vas savet za neke dve knjige, lajt literatura, za novogodisnji poklon za vaspitacice? al nek bude laguna, pliz, to mi je jedino na putu ka kuci
i samo nemojte s aonime da ne treba vaspitacicama nista da poklanjam, da im je posao da mi cuvaju dete :(
hvala do neba dobrim dusama unapred

Pogledaj Zamak u mom srcu (nisam citala al' sam je kupila bas zato sto me privukla prica) Pahulja je citala i kaze da je ok i simpa,
a drugu mozes Svetlo izmedju okeana, citala i meni se svidela.

Vidi na sajtu ove dve...mada ima jos dosta novih zanimljivih ali nisam citala..

Kamenita, sta citas od Perl Bak?

Paviljon žena. Čitala sam mnooogo davno, u glavi mi je samo maglovito sećanje o dovođenju milosnica, odnosno drugih žena u kuću. Uglavnom knjiga počinje tako što supruga na dan kada puni 40 godina saopštava suprugu i sinovima (4 komata) da želi da joj suprug uzme milosnicu, tj. drugu ženu, Njeno je prošlo, 40 okruglo, ispunila je zadatak, a on je mlad, samo 45, može da ima još dece, a to treba da mu podari ta nova. Ona će je izabrati i sve lepo pripremiti. Ona se čak povlači i iz kuće u neki paviljon u dvorištu. Au! Kada sam čitala to daaavno (sigurna sam da sam imala 15-16 god.) verovatno sam mislila, uuu, pa to je to, 40 i fajront. Sad čitam i ne verujem. Ali, što jeste-jeste, drugačiji su bre skroz... mislim Kinezi, ne muškarci.

- - - - - - - - - -

Malavelika, meni se to Svetlo... nije svidelo. Al, ja kao što rekoh nemam pojma... Moj predlog ti je ovdašnja biblija, ULJKIPLJ, to se baš svima svidelo. Baš svima. Lepa priča, nije otužno, nije gnjecavo.

A možeš i neku žensku klasiku, sada su npr. Džejn Ostin svi živi štapmali, videla na sajmu onomad.

Poslednja izmena:
MV, bitno je da l' su vaspitačice mlađe ili srednjih godina. Ja spadam u sredovečne, ali bi me neverovatno obradovala ova knjiga. Čiklit me nikako ne bi obradovao. U poslednje vreme sam pročitala dve solidne Lagunine knjige, Let Vladimira Arsenijevića i Kainov ožiljak one dvojice. Saramagu bih se uvek obradovala. I ne bih im kupila iste. Ako su zaista zaljubljenici u čitanje, poželeće da ih razmene međusobno...;)

He-he, moram i ja da se umešam u knjige za vaspitačice. Ja im nikako ne bih kupila knjigu u Milanu Mladenoviću. A ne bih im kupila ni istu, nego različitu, pa ako uopšte čitaju (a to ne znamo!) da mogu da razmene kad pročitaju. Mislim da je del pierov predlog dobar. A i ona akcija u Laguni 3 za 499 i 3 999 još traje. Ima tamo da se probere, baš tako nešto što bi malavelika htela.
I da ne ispadne da samo teoretišem, evo ja sam skoro čitala Dama i jednorog Trejsi Ševalije. Ona mi je ok. Nije preteško, zanimljivo je, pomalo, ponešto istorijski. Devojka s bisernom mindjušom.. jedino je problem što je vrlo moguće da su to čitale. A u tom stilu, o jednoj slici i šta se s njom dešavalo unazad je knjiga Devojka u zumbul plavom, Suzan Vriland.

Waterfall pomenu Svetlo izmedju okeana, pa se ja setih Svetlost severa, Dženifer Doneli, to se isto dopalo većini. A pominjana je i Čajna ruža od istog pisca (ja je nisam čitala). Tako su velike mogućnosti...

Slažem se i sa predlogom da knjige budu različite, a i sa naslovima koji su već navedeni. Mogu još da predložim Izmisli ljubav za mene (neobična je), a možda Malavelika možeš da kupiš sličene a različite - Rusku zimu i Nevidjivi svedok. Prvu sam čitala (meni iskreno nije bila vanserijska, ali slušala sam komentare raznih ljudi i njima je bila dobra), a drugu nisam. Radnja obe je vezana za Rusiju, ali su priče različite. A ako hoćeš čiklit uzmi Sofi Kinselu (Umeš li da čuvaš tajnu, Devojka iz dvadesetih recimo). Mada, čiklita više imaš u Vulkanu (veći izbor).

Ja sam pročitala Ženu kuhinjskog boga, Ejmi Ten. Baka Du je umrla, i nakon njene sahrane Đang Vejni (Vini je njeno američko ime) svojoj ćerki počinje da priča o svom životu pre dolaska u Ameriku. Život je bio surov prema njoj, potcenjivali su je, ljudi oko nje gledali su svoje interese, pa su je tako i udali za čoveka koji je bio pravi psihopata. Uništavao ju je svakog trena njihovog braka. Baka Du, Džimi i Hulen (Helen) pomoći će joj da se izbavi iz pakla u kojem živi godinama. Prvih stotinak strana su mi bile malo spore, ali onda je priča krenula da teče. Na par mesta možeš da se nasmeješ, ali ne u delu kada Vini priča svoju priču. (Baka Du je njima ostavila neki čaj koji je skup (100 grama košta 300$), a pila ga je da bi bila i bogata iznutra:lol:, Vinin zet je lekar, pa je mislila da drugarice šalje kod njega, ali problem je u tome što je on patolog :lol:) Meni se knjiga dopala. Slobodno je stavite na svoje spiskove za čitanje, mislim da bi vam se svidela.

Ja ovom knjigom završavam ovogodišnji krug čitanja. Počela sam Kišona, Jabuka je svemu kriva, ali prvih 50 strana mi ne drži pažnju, pa ću nju onda malčice kasnije uzeti, možda bude bolje. Videću da li ću nešto litati ova dva dana, ne znam još.

Ako iole čitaju, verovatno su to staro već pročitale. Zato sam i predložila novija izdanja.
Ja bih sigurno našla manu, ma šta mi poklonili. Takav mi karakter... :malav:
Tju umrem od smeha od tvoj karakterz:lol: A ipak si se i udala, izgleda da te taj tvoj covek jos uvek i voli, i pored nezgodnog
ti karakteraz:lol:

Meni sinoc "nadoslo" da citam Tureta koje je Nautilus preporucio, za koje dadoh velike novce, ali je knjiga genijalna, Vredi svaku paricu.
Orhan Pamuk njega zapravo i kopira jer su Pamukove knjige, vreme, drustvo, obicaji, kultura, skoro pa prepisani iz ove knjige.

Nisam ni sumnjala u Nautilusov prefinjen ukus. Nego, je l' taj Ture (pretpostavljam da misliš na Tanpinara :)) lakši od Pamuka? Ako jeste, da se potrudim malo...;)

Ako ga poredis sa Pamukovim cuvenim delom koje niko od nas nije zeleo ni da procita do kraja jer je prosto pa nemoguce, onda je ovo recimo
kao da citas ( nemo me sad ubijes, ja nemam fejzbukz:D) Mesu Selimovica. Recimo kao da citas Tvrdjavu.

Rayela, to pomenuto Pamukovo čuveno delo misliš na Zovem se crveno? Ja onomad počela i zaključila da sam gluplja nego što sam mislila. Uf, lakše mi je sada kad vidim da se ni drugima nije dopao. Koliko je promovisan, mislila sam da je bolji... mnogo bolji.

Bi, ti savetova MV, a ja malopre kupih tu Svetlost severa, na onoj akciji Lagune. Nadam se da će mi se dopasti.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back