Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Видиш да је написала да је срећан ко уме да воли. А ја сам нешто супротно, јер такав ми је аватар, а аватар то сам ја. Тј. сматра да какав ми је аватар, такав сам и ја. Кобајаги чита ту књигу, како нађе од толиких Хесеових књига баш ту. А ја јој, наиван, доделио још и репутацију.

Night čita šta čita ...
Napiše i ode, javlja se sa svakom pročitanom knjigom.
Hvala za reputaciju , uredno ću je vratiti jer ne volim da pišu o meni.
Odavno, kolega ne obraćam pažnju na avatare a još manje na karakteristike nickova.
Tako da si jako... jako pogrešno protumačio moj komentar.

Видиш да је написала да је срећан ко уме да воли. А ја сам нешто супротно, јер такав ми је аватар, а аватар то сам ја. Тј. сматра да какав ми је аватар, такав сам и ја. Кобајаги чита ту књигу, како нађе од толиких Хесеових књига баш ту. А ја јој, наиван, доделио још и репутацију.
Knjiga je našla mene ...
Zamoliću te kolega, samo zarad dalje saradnje da ne daješ sebi toliko na važnosti. Dalje ne bih komentarisala

Poslednja izmena:

Ja tek sada pogledah tvoj avatar. Podseca me na neke zle likove iz Dikensovih romana;)
Hese i nema bas gomilu knjiga, 3-4 kolko me memorija pamcenja sluzi.

Ima 10-ak i ima novele.

Čitam monografiju neku o Izraelu, to je tek da čitam, a planirao sam da čitam Čestertona.

Ma ima jos on jos kojesta , ukljucujuci i jako cenjenu poeziju, ali ja ovde pisem o njegova 3-4 romana koja se citaju,
ne bih znala nikoga ko se bavi Heseovom lirikom.

Ja ga inace ne volim, obavezan je bio na mom faksu, morala sam da ga citam "usred zime kad mu vreme nije" , kasnije
sam opet pokusavala da ga zavolim, ali no way.

Pesme Heseove ne znam, nikad čuo, izvinite...

Meni je Hese nekako literatura za decu i omladinu. Znam da mi se dopala Sidarta, ali sam čitao u VI razredu i to mi je baš bila lepa knjiga. Sve kasnije sam pokušavao i nije mi se dopalo.

Pesme Heseove ne znam, nikad čuo, izvinite...

Meni je Hese nekako literatura za decu i omladinu. Znam da mi se dopala Sidarta, ali sam čitao u VI razredu i to mi je baš bila lepa knjiga. Sve kasnije sam pokušavao i nije mi se dopalo.

Pa tako je, medju omladinom je i dan danas kultni pisac, narocito Sidarta, Igra staklenih perli i naravno Stepski vuk.

A sto te Izrael zanima?

Pa tako je, medju omladinom je i dan danas kultni pisac, narocito Sidarta, Igra staklenih perli i naravno Stepski vuk.

A sto te Izrael zanima?

Pa, interesuje me, nemam razlog poseban. Na primer, na Sajmu k. obevezno sam znao da overim štand Irana i tamo pazarim neku knjigu o Iranu. Nešto što nije najdostupnije inače ili... Ne idem više na SK, bio sam prošle godine da nakupujem neke jeftinoće za jednokranu upotrebu. . A znaš kakva je monografija o IZR, pred rat štempana, značajna, pa ilustrovana, prevodilac David Albahari. Inače sam odavno vlasnik Istorije Jevreja A. Gamsa, ali i istorije Španije, pa ovo i ono...volim da čitam tako razne stvari...

Popustio sam sa beletristikom, ne znam ni šta bi me zanimalo, što je najgoore...pa ću da pronjuškam da vidim šta od onog što posedujem nisam čitao, tako sam naišao na Čestertonove 2 knjige koje nisam čitao. I, tako :)

Pa, interesuje me, nemam razlog poseban. Na primer, na Sajmu k. obevezno sam znao da overim štand Irana i tamo pazarim neku knjigu o Iranu. Nešto što nije najdostupnije inače ili... Ne idem više na SK, bio sam prošle godine da nakupujem neke jeftinoće za jednokranu upotrebu. . A znaš kakva je monografija o IZR, pred rat štempana, značajna, pa ilustrovana, prevodilac David Albahari. Inače sam odavno vlasnik Istorije Jevreja A. Gamsa, ali i istorije Španije, pa ovo i ono...volim da čitam tako razne stvari...

Popustio sam sa beletristikom, ne znam ni šta bi me zanimalo, što je najgoore...pa ću da pronjuškam da vidim šta od onog što posedujem nisam čitao, tako sam naišao na Čestertonove 2 knjige koje nisam čitao. I, tako :)

Ako te Izrael zanima ( a i mene jako zanima istorija Jevreja, narocito evropskih, ukljucujuci i Spaniju) preporucila bih ti jednu knjigu koju je nekolicina nas ovde
i citala. Autor je Amos Oz

1.08.2013.
Priča o ljubavi i tami velikog izraelskog književnika Amosa Oza uskoro u izdanju Lagune

Autobiografski roman Priča o ljubavi i tami epske širine opisuje život dečaka u Jerusalimu. U gradu koji trpi velike promene odrasta Amos čiji su roditelji intelektualci razapeti između želja, snova i obaveza. Samoubistvo dečakove majke smešteno je u samo središte romana, i upravo će taj tragični događaj zauvek obeležiti i odrediti njegov životni put. Večna žalost, osećaj krivice, ljubav i mržnja prema majci koja ga je sa dvanaest godina ostavila samog da razmišlja o razlozima takvog čina, okviri su romana koji će sasvim sigurno ostati zabeležen kao jedan od najpotresnijih i najlepše napisanih književnih dela.
Priča o ljubavi i tami je knjiga veća od života u kojoj Amos Oz ulazi u sve pore istorije svoje porodice, a čitalac ima osećaj da lista foto-album. Duhovit i nežan, Oz se bezrezervno predao ovoj priči ne bežeći od sentimentalnosti.

Kritika je ovom romanu dala najbolje ocene i već ga je proglasila jednim od najvećih dela svetske književnosti. Priča o ljubavi i tami poseduje literarno majstorstvo i estetsku prefinjenost ovog izraelskog autora, koje je u književnom smislu sjajno prenela Žermen Filipović u svom prevodu na srpski jezik.
Amos Oz rođen je u Jerusalimu 1939. godine. Studirao je filozofiju i književnost na Hebrejskom univerzitetu. Jedan je od najboljih izraelskih živih pisaca, a uz to je i ugledni politički komentator i pobornik mira na Bliskom istoku.

Autor je mnogih književnih dela među kojima su romani Crna kutija, Poznavati ženu, Fima, Ne odlazi noćas i najnoviji Isto more, kao i dokumentarna prozna dela Na tlu Izraela, Padine Libana, Izrael, Palestina i mir i Početak priče. Njegove knjige prevedene su na dvadeset osam jezika. Dobitnik je mnogih međunarodnih književnih priznanja. Oženjen je i otac dve kćerke i sina. Živi u Aradu, u Izraelu.

U toj je knjizi cela istorija drzave Izrael, ali i licna prica autora koji se i rodio pre stvaranja drzave Izrael.

Hese i nema bas gomilu knjiga, 3-4 kolko me memorija pamcenja sluzi.

Ma ima jos on jos kojesta , ukljucujuci i jako cenjenu poeziju, ali ja ovde pisem o njegova 3-4 romana koja se citaju,
ne bih znala nikoga ko se bavi Heseovom lirikom.

Ja ga inace ne volim, obavezan je bio na mom faksu, morala sam da ga citam "usred zime kad mu vreme nije" , kasnije
sam opet pokusavala da ga zavolim, ali no way.
Зар Хесе има само неколико књига, гледаш ли ти излоге тамо? Ја имам двадесетак његових књига: појединачна издања и неколико из комплета. Нису то обимне књиге, али о томе и није било речи. Штета што много шта од њега није преведено: приповетке, новеле, есеји, песме, запажања, преписка.
Чудим се што ти Хесе не одговара.

Heseova Srecan je ko ume da voli je odlicna.

Btw, videh da je Night uzela i Tajna kaligrafa, meni se ona svidela mada je mozda malo vise 'opterecena' samom kaligrafijom.

Elem, citam Leon i Luiz, pisala sam vec..nisam mnogo odmakla..

Bas sam se namerila na Lolitu iz Teherana, pojma nemam zasto.

Gledam sta bih mogla da kupim na Noc knjige..:think:

uzeh da citam iscezlu. Cekam ovaj novi film gone girl za koji kazu da je odlican, pa rekoh da procitam prvo knjigu pre gledanja!
jos uvek sam na pocetku, nekih 70ak strana sam prosao i za sada mi je skroz neoriginalno. Mislim, stil pisanja je ok, nisu kratke proste recenice bez nekog veceg smisla. Lepo zena pise, ima dubinu, temeljna je...ali mi je knjiga revise slicna sa knjigom Nevin, Harlana Kobena koju sam letos na plazi procitao. :)

Jel citao neko?

- - - - - - - - - -

Heseova Srecan je ko ume da voli je odlicna.

Btw, videh da je Night uzela i Tajna kaligrafa, meni se ona svidela mada je mozda malo vise 'opterecena' samom kaligrafijom.

Elem, citam Leon i Luiz, pisala sam vec..nisam mnogo odmakla..

Bas sam se namerila na Lolitu iz Teherana, pojma nemam zasto.

Gledam sta bih mogla da kupim na Noc knjige..:think:

baci preporuku kad nadjes ;)
ja otprilike znam sta bih ali sve te koje zelim su po 1100-1200. bezobrazno su im visoke cene knjiga :(

Зар Хесе има само неколико књига, гледаш ли ти излоге тамо? Ја имам двадесетак његових књига: појединачна издања и неколико из комплета. Нису то обимне књиге, али о томе и није било речи. Штета што много шта од њега није преведено: приповетке, новеле, есеји, песме, запажања, преписка.
Чудим се што ти Хесе не одговара.
Sad kad bih ti rekla da se ne cudim sto tebi odgovara ti bi se naljutio;)

Ne, ne leze mi njegove knjige pa to ti je.

baci preporuku kad nadjes ;)
ja otprilike znam sta bih ali sve te koje zelim su po 1100-1200. bezobrazno su im visoke cene knjiga :(

Hocu :) mada sumnjam da bi se tebi nesto dopalo..bas gledam ''Ponocna ruza'' 1300 din. :roll: malo je mnogo..
a knjige od 300 str. su im 700, 800 din..

- - - - - - - - - -

Dobro, to i nije knjiga u pravom smislu, to je zbirka svega što je na datu temu Hese napisao u svojim delima. Lično sam slaba na Narcisa i Zlatoustog. (Je l' se tako kaže? :sad2:)

To jeste, ali ipak je knjiga :lol: Zato se i ne cita kao klasicna knjiga vec mozes da je citas uporedo sa nekom drugom.

Pa dobro, bilo bi bezveze da nam se svima isto svidja. Ja sam fascinirana onim kompletom Hesea izdanje BIGZA, koji imam i ja, ali mi je još uvek u kutiji.

herman-hese-komplet-1-9s-1.jpg

Ima 10-ak i ima novele.

Čitam monografiju neku o Izraelu, to je tek da čitam, a planirao sam da čitam Čestertona.

Od njega sam letos pročitala Klib uvrnutih zanata, brzo se čita - nešto preko 120 i kusur stranica čini mi se, meni se dopala. Poučna je, svaki, makar i najskromniji pokušaj i tudji i nas samih ustvari doprinosi i obogaćuje i duh i maštu, samim tim sopsteno i tudje stvaralaštvo. Otuda i naziv knjige jer i "uvrnuti" zanati su umetnost:)

Od njega sam letos pročitala Klib uvrnutih zanata, brzo se čita - nešto preko 120 i kusur stranica čini mi se, meni se dopala. Poučna je, svaki, makar i najskromniji pokušaj i tudji i nas samih ustvari doprinosi i obogaćuje i duh i maštu, samim tim sopsteno i tudje stvaralaštvo. Otuda i naziv knjige jer i "uvrnuti" zanati su umetnost:)

Лепо. Да кренемо од Клуба уврнутих заната. За њу сам чуо раније.

Имам нове, ганц: Клуб уврнутих заната, Кугла и крст и Све из мог џепа.

Da dodam, ako se po jutru dan poznaje (mislim na sebe), sjajno "zapliće", nasmeje, najezi, sve to na neki naivan i simpatičan način, naravno i umetnički, jer to i jeste umetnička briljantnost:) Svakako ću uzeti još nešto od njega...

Лепо. Да кренемо од Клуба уврнутих заната. За њу сам чуо раније.

Имам нове, ганц: Клуб уврнутих заната, Кугла и крст и Све из мог џепа.

Upravo si "kraducnuo" moj izbor, ili sam ja tvoj:think:
Šalim se, naravno, i tvoj i moj i svačiji, tek-sjajan je:super:

dobro vece svima

i pssssttt..u biblioteci je potrebna tisina dok se cita...:lol:

citam dve knjige trenutno

1.Scott Kelby-Digitalna fotografija
2.Kazyo Isigyro-Ne daj mi nikad da odem

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back