Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa jeste, moderne knjige imaju jednu ozbiljnu falinku....nisu imale vremena da postanu klasika.

I ti veliki autori su nekad bili modernisti, neko je morao da ih probere medju ondasnjim belosvetskim budaletinama koji misle da znaju da pisu.
A da bi se napravila razlika, moraju da se citaju i jedni i drugi.

Nemam sta da dodam, slazem se :)

Elem, hvala svima sto ste me odvukli od Patersona..:worth:

Citala bih ovih dana nesto pozitivno, lagano..sto ima neku vedrinu...imam Dzil Mensel (koja mi je i bila na spisku) ali rok sam prekoracila vec 7 dana
i ne znam da l je pametno da pocinjem da je citam..

Pa jeste, moderne knjige imaju jednu ozbiljnu falinku....nisu imale vremena da postanu klasika.

I ti veliki autori su nekad bili modernisti, neko je morao da ih probere medju ondasnjim belosvetskim budaletinama koji misle da znaju da pisu.
A da bi se napravila razlika, moraju da se citaju i jedni i drugi.

Не кажем да се ни једном новом аутору не треба пружити шанса, али Нивес Целзијус, Маријана Матеус и мало рафинираније и пристојније, стране варијанте ових књижевница, а таквих је огроман број, заиста нису нешто што ће време учинити класицима, мада, какво је време, можда и постану.

Hvala Rayela, pokusacu nekako da se snadjem...

Jel neka dobra dusa citala Zaboravljeni vrt?

Mnogo mi se svideo nacin pisanja Kejt Morton, Davni sati su mi legli po atmosferi kao retko sta u poslednje vreme...zauvek verna sestrama Bronte:lol:

Ја имам једну дилему коју никако не могу да разрешим. Шта је то што тера људе да губе енергију и време на тоалет папир, који се продаје као књига? Значи, постоји толико великх аутора, великих дела, за чије читање нам ни 2 живота нису довољна, а људи се ухвате тамо неке белосветске будалетине, иза које стоји неки јачи маркетиншки играч и читају те површне нуспроизводе кока-кола културе. Ја сам имао неколико покушаја са тим ,,модернистима", и када сам, негде на 20ој страни схватио, да ја ипак, нисам, малограђанин из Јуте, са 2 леве ноге и хамбургером у мислима, који би попушио те приче и коме су намењене те књиге, рекао сам им збогом.

Ово се не обраћам теби директно, него генерално не схватам тај (Мега)тренд.

kapiram ja tebe ali eto, nekad naidje coveku potreba da odmori mozak citajuci nesto nevazno i neobavezno, za sta nije potrebna velika koncentracija i vracanje na neke nejasne recenice/delove knjige.
Uostalom cujes na par mesta neke pozitivne stvari i eto zeznes se i uzmes. A i ipak se treba licno uveriti u sve a ne prosudjivati na osnovu price drugih jer se o ukusima ne raspravlja pa se moze desiti da nekome bolje legne nesto sto se mnogima ne dopada. I tako sam se odlucio za Ptersona. I da, u svoju odbranu da kazem ( :D ) da je nisam celu procitao, batalio vec i pre polovine :) Isto sam prosao i sa Seldonom. Procitao jednu i sumnjam da cu jos neki put uzeti nesto od njega iako kuci imam jos jednu njegovu knjigu

Ја имам једну дилему коју никако не могу да разрешим. Шта је то што тера људе да губе енергију и време на тоалет папир, који се продаје као књига? Значи, постоји толико великх аутора, великих дела, за чије читање нам ни 2 живота нису довољна, а људи се ухвате тамо неке белосветске будалетине, иза које стоји неки јачи маркетиншки играч и читају те површне нуспроизводе кока-кола културе. Ја сам имао неколико покушаја са тим ,,модернистима", и када сам, негде на 20ој страни схватио, да ја ипак, нисам, малограђанин из Јуте, са 2 леве ноге и хамбургером у мислима, који би попушио те приче и коме су намењене те књиге, рекао сам им збогом.

Ово се не обраћам теби директно, него генерално не схватам тај (Мега)тренд.

Ja cu ti preporucim buduceg "klasicara", a znam da te i tematika zanima, da si radoznao.

Centralna Evropa
W. Vollmann
Postace ti jedna od najdrazih knjiga koje si ikada citao, malo je zayebana jer moras da guglash ( beram ja moram),
ali pokriva vreme od recimo 1900-te do 1975 godine. Pretezno Nemacka i Rusija ili ti SSSR.
Ja genijalniju knjigu nisam skoro citala, a citam neprestano.

Не кажем да се ни једном новом аутору не треба пружити шанса, али Нивес Целзијус, Маријана Матеус и мало рафинираније и пристојније, стране варијанте ових књижевница, а таквих је огроман број, заиста нису нешто што ће време учинити класицима, мада, какво је време, можда и постану.

Pretpostavljam da postoji ciljna grupa za tu vrstu , khm, nazovimo literature...
Tačnije, znam da postoji, jer ih srećem na kiosku i čujem da traže baš to, jer ih čujem na manikiru, kod frizera da pričaju o pročitanom...
Jednom sam se upustila u diskusiju pitanjem zašto čitaju tako nešto i dobih odgovore da inače baš i ne vole da čitaju, da im je to nešto što ih ne zamara, zanima ih estrada, rekla-kazala, dala joj komšinica, listale zajedno uz kafu......
Na istim mestima sam nebrojeno puta čula hvalospeve , citiranje i prisustvovala razmeni knjige 50 nijasni siva/sive - kako je već naziv, ne znam, za koju sam u startu znala da je za moj ukus šund...
Tako da ne vredi, to će se prodvati, čitati, o tome će se ćaskati...

Imam mišljenje o tome, znam da nije za mene, iako ne čitam samo priznate autore, klasike i kultna dela...
Na Patersona sam nasela jednom i to je to...
Tako sam probala i omraženu mi Patrišu, pa znam da nikad neću...
Navedene Nives,Marijane i ostale kiosk spisateljice ne bih ni probala...dovoljno je ono što sam silom prilika, od njih čula u medijima...

...pa mnogi imaju fin ukus ali opet citaju na sta im ruka padne...moja drugarica voli da bude u toku, cite bestselere i novitete sa svih mogucih lista izdavackih kuca...zvuci rogobatno ali radi po ceo dan, nema fejs, ne forumasi:lol:, nema drugu zabavu, prati sta se izdaje i nekriticki kupuje, cita, kaze glupost i prosledjuje majci i njenim prijateljicama...da kazem, neka vrsta hobija ali zna sta valja, kada je pitam za preporuku uvek mi lepo preporuci...zapravo, Davne sate sam po njenoj preporuci i procitala...takva je i sto se filmova tice, sve dolazi u obzir, retko je cime odusevljena ali se lepo opustila...

Pa sta se cudite kad su svi potrcali da kupe naseg Noleta i vide kako je u svom knjizevnom prvencu opisao kako brise guzu pozlacenim papirom i koliko puta kaki i kako topi zitarice bez glutena u mleko!!
I onda kad pitas te ljude; sta je s mozgom, sto citas to? Dobijes odgovor: pa jbt pa to je nas nole!! :roll: Jbg nema smajlija koji povraca :D

Ne mora knjiga da bude kanonizovani klasik da bi bila vrijedna čitanja.
Između bestseler konfekcije i Dostojevskog postoji ogromno more neslućenih mogućnosti.
Mnoge dobre knjige koje se ovih decenija objavljuju za sto godina možda niko neće čitati, ali nama su danas potrebne, vjerovatno zato što bolje korespondiraju sa stvarnošću u kojoj živimo.
U ogromnoj količini sve ga što se objavljuje čitalac treba da zna da se snađe, da prati pouzdane preporuke i ne gubi vrijeme na nešto što ne odgovara njegovom ukusu i ambicijama.

...pa mnogi imaju fin ukus ali opet citaju na sta im ruka padne...moja drugarica voli da bude u toku, cite bestselere i novitete sa svih mogucih lista izdavackih kuca...zvuci rogobatno ali radi po ceo dan, nema fejs, ne forumasi:lol:, nema drugu zabavu, prati sta se izdaje i nekriticki kupuje, cita, kaze glupost i prosledjuje majci i njenim prijateljicama...da kazem, neka vrsta hobija ali zna sta valja, kada je pitam za preporuku uvek mi lepo preporuci...zapravo, Davne sate sam po njenoj preporuci i procitala...takva je i sto se filmova tice, sve dolazi u obzir, retko je cime odusevljena ali se lepo opustila...

Meni je to ok stav..Mozda bi doduse bilo bolje da se uclani u biblioteku :lol:
Ona zna da iz mora gluposti izvuce i preporuci ono sto je dobro.

Pa sta se cudite kad su svi potrcali da kupe naseg Noleta i vide kako je u svom knjizevnom prvencu opisao kako brise guzu pozlacenim papirom i koliko puta kaki i kako topi zitarice bez glutena u mleko!!
I onda kad pitas te ljude; sta je s mozgom, sto citas to? Dobijes odgovor: pa jbt pa to je nas nole!! :roll: Jbg nema smajlija koji povraca :D

Sve što je knjiga nije književnost. Ne treba brkati pojmove.

Ne mora knjiga da bude kanonizovani klasik da bi bila vrijedna čitanja.
Između bestseler konfekcije i Dostojevskog postoji ogromno more neslućenih mogućnosti.
Mnoge dobre knjige koje se ovih decenija objavljuju za sto godina možda niko neće čitati, ali nama su danas potrebne, vjerovatno zato što bolje korespondiraju sa stvarnošću u kojoj živimo.
U ogromnoj količini sve ga što se objavljuje čitalac treba da zna da se snađe, da prati pouzdane preporuke i ne gubi vrijeme na nešto što ne odgovara njegovom ukusu i ambicijama.

Да, као и када су у питању којекакве непотребне и лажне информације из свих могућих животних области. У том спиновању, замајавњу, лагању, муљу, хипертрофији, човек лако може да застрани и да му медији наметну разне ствари као нормалне и пожељне. Ја, на пример, пошто осећам мучнину кад видим све то, онда у књижевности видим своју оазу, зид који ће ме оградити од шљама и неукуса. Дакле, управо бег од те и такве стварности. Бег од монаха који продају Ферари , лажних докората, Мрке и швалерки и осталих увреда за здрав разум. И, када гледам са те моје, уске, позиције, онда ми никако не иде у главу читање популарних и потпуно безвредних ствари.

Е, сад иако, на први поглед ја бежим, у ствари, то је само привид, јер од књижевности и великих писаца очекујем спознајu неких универзалних ствари и појава, које ће ми помоћи да проникнем у суштину данашњег времена. Велики писци и мислиоци имају ту моћ да у неколико реченица приближе истину, схваћену као један филозофски појам. Та истина, спознаје се кроз ликове попут, Чичикова, Јозефа К. Харија Халера, Грегора Самсе, Раскољникова, Настасје Филиповне итд. Е, то је моје очекивање од књижевности, а то да ли ће монах да погоди ову или ону цену на ауто плацу или ће све то поклонити у добротворне сврхе, то је већ више тема за Маријану Матеус и Сању Маринковић.:D

Poslednja izmena:
Да, као и када су у питању којекакве непотребне и лажне информације из свих могућих животних области. У том спиновању, замајавњу, лагању, муљу, хипертрофији, човек лако може да застрани и да му медији наметну разне ствари као нормалне и пожељне. Ја, на пример, пошто осећам мучнину кад видим све то, онда у књижевности видим своју оазу, зид који ће ме оградити од шљама и неукуса. Дакле, управо бег од те и такве стварности. Бег од монаха који продају Ферари , лажних докората, Мрке и швалерки и осталих увреда за здрав разум. И, када гледам са те моје, уске, позиције, онда ми никако не иде у главу читање популарних и потпуно безвредних ствари.

Е, сад иако, на први поглед ја бежим, у ствари, то је само привид, јер од књижевности и великих писаца очекујем спознајu неких универзалних ствари и појава, које ће ми помоћи да проникнем у суштину данашњег времена. Велики писци и мислиоци имају ту моћ да у неколико реченица приближе истину, схваћену као један филозофски појам. Та истина, спознаје се кроз ликове попут Потемкина, Чичикова, Јозефа К. Харија Халера, Грегора Самсе, Раскољникова, Настасје Филиповне итд. Е, то је моје очекивање од књижевности, а то да ли ће монах да погоди ову или ону цену на ауто плацу или ће све то поклонити у добротворне сврхе, то је већ више тема за Маријану Матеус и Сању Маринковић.:D

Tvoj stav i pogledi na zivot i svet oko sebe, za mene su savrseno OK.
Ali ces dozvoliti mogucnost da ipak ne mozemo 50 godina da citamo knjige koje je pisao Dostojevski ili Kafka.
Dozvoljavamo mogucnost da se lepa i pametna, obdarena deca radjaju i posle njih.
Ja ne znam ko je ova Sanja Marinkovic, Mateus ( Marijanu) znam, ali samo tako sto je bila udata za jednu budaletinu, a opet
ovaj svet danas ima 7 milijardi ljudi pa ima tu i pametnog sveta koji pise, crta, slika, snima, a i bavi se naukom.

Da ne reče ti da ne forumaši, pomislila bih da sam ja ta tvoja drugarica... :zcepanje: Ja tako kupujem svašta, pa često budem nezadovoljna. a onda čitam tuđe ili iz biblioteke. To je jednostavno poriv, kao kad sakupljaš sličice, a znaš da ti ni za šta ne trebaju. Samo ti trenutno pričine zadovoljstvo.
Pretpostavljam da postoji ciljna grupa za tu vrstu , khm, nazovimo literature...
Tačnije, znam da postoji, jer ih srećem na kiosku i čujem da traže baš to, jer ih čujem na manikiru, kod frizera da pričaju o pročitanom...
Jednom sam se upustila u diskusiju pitanjem zašto čitaju tako nešto i dobih odgovore da inače baš i ne vole da čitaju, da im je to nešto što ih ne zamara, zanima ih estrada, rekla-kazala, dala joj komšinica, listale zajedno uz kafu......
Na istim mestima sam nebrojeno puta čula hvalospeve , citiranje i prisustvovala razmeni knjige 50 nijasni siva/sive - kako je već naziv, ne znam, za koju sam u startu znala da je za moj ukus šund...
Tako da ne vredi, to će se prodvati, čitati, o tome će se ćaskati...

Imam mišljenje o tome, znam da nije za mene, iako ne čitam samo priznate autore, klasike i kultna dela...
Na Patersona sam nasela jednom i to je to...
Tako sam probala i omraženu mi Patrišu, pa znam da nikad neću...
Navedene Nives,Marijane i ostale kiosk spisateljice ne bih ni probala...dovoljno je ono što sam silom prilika, od njih čula u medijima...
Ja donekle razumem te korisnice usluga manikira, frizera, kozmetičara, koje preporučuju knjige novokomponovanih "spisateljica". One jednostavno teže takvom životu, nadajući se da će sresti sponzora kao njihove idolkinje, jer kako inače objasniti trošenje novca na takav luksuz... Znam žene koje su iz radoznalosti radile nokte i obećale sebi da to ni za džabe više ne bi utradile. Ko još danas ide kod kozmetičara kad su prirodni recepti naših baka sto puta delotvorniji. Ja sam lice jednom skoro uništila najskupljom kremom koju sam ikad kupila, protiv starenja kaobajagi, a ono mi se napraviše uzvišenja na licu i gde treba i gde ne, sa flekama kojih sam se jedva rešila. Frizuru pravim samo kad se šišam, ali zato redovno perem kosu. Od mene dosta. Za razliku u ceni priuštim sebi neku knjigu, koju pak, nikad ne komentarišem kod frizera, jer tamo to nikoga i ne interesuje.

Ja donekle razumem te korisnice usluga manikira, frizera, kozmetičara, koje preporučuju knjige novokomponovanih "spisateljica". One jednostavno teže takvom životu, nadajući se da će sresti sponzora kao njihove idolkinje, jer kako inače objasniti trošenje novca na takav luksuz... Znam žene koje su iz radoznalosti radile nokte i obećale sebi da to ni za džabe više ne bi utradile. Ko još danas ide kod kozmetičara kad su prirodni recepti naših baka sto puta delotvorniji. Ja sam lice jednom skoro uništila najskupljom kremom koju sam ikad kupila, protiv starenja kaobajagi, a ono mi se napraviše uzvišenja na licu i gde treba i gde ne, sa flekama kojih sam se jedva rešila. Frizuru pravim samo kad se šišam, ali zato redovno perem kosu. Od mene dosta. Za razliku u ceni priuštim sebi neku knjigu, koju pak, nikad ne komentarišem kod frizera, jer tamo to nikoga i ne interesuje.
Ja savrseno razumem osobe koje idu kod pedikira, manikira, frizera, kozmeticara.
Ja licno za to nemam " nerv" ( pare bih imala) jer mi je strava i uzas da vodim neke besmislene konverzacije sa nekim devojcicama, ali mi to sve nista i ne znaci.
Kod frizera moram da idem barem jednom u dva meseca, ali idem kod nekog Turcina koji nemacki ne zna pa ne moram s njim da razgovaram:hahaha:
Inace, i meni je savrseno besmisleno da bacam pare i gubim vreme kod nekakvih kozmeticara ili manikira.
Napisah dvajes recenica , a tek sada videh da te likinje preporucuju knjige.
Ja takve ne poznajem.:hahaha:

- - - - - - - - - -

Kako je samo gramaticko pogresno reci Idem kod lekara, frizera, pedikira, al aj neka neko kaze
ide frizeru, ima ga proglase da je zreo za Lazu.

Ja donekle razumem te korisnice usluga manikira, frizera, kozmetičara, koje preporučuju knjige novokomponovanih "spisateljica". One jednostavno teže takvom životu, nadajući se da će sresti sponzora kao njihove idolkinje, jer kako inače objasniti trošenje novca na takav luksuz...

Idolkinje...meni to jošuvek rogobatno zuči, ne mogu da se naviknem, mada se iskreno i ne trudim.

Nego, kako se kaže za ženu geologa? Geologinja? Zvuči kao gloginja.

A šta je Bi? Ne znam drugima struke, ali baš bih volela da znam kako se osećaju, kao prevodioci ili prevodilice, geolozi ili geologinje, geološkinje ili šta već. Ja se osećam kao geolog, a žensko sam majke mi. Čak sam dva meseca nosala nokte sa gelom (jedna od onih iz Radine priče, nikad više).

Poslednja izmena:
Idolkinje...meni to jošuvek rogobatno zuči, ne mogu da se naviknem, mada se iskreno i ne trudim.

Nego, kako se kaže za ženu geologa? Geologinja? Zvuči kao gloginja.

A šta je Bi? Ne znam drugima struke, ali baš bih volela da znam kako se osećaju, kao prevodioci ili prevodilice, geolozi ili geologinje, geološkinje ili šta već. Ja se osećam kao geolog, a žensko sam majke mi. Čak sam dva meseca nosala nokte sa gelom (jedna od onih iz Radine priče, nikad više).
Ja to planiram za mesec dana. Otju jednom pa nek crknem:D
Ti si geoloshkinja.

Ja za sebe kazem da sam prevodilac jerBo sam stara skola, ali ako kazem da je Merkel kancelarka ( i samim Nemcima je trebalo ihihi vremena da
shvate da zena moze da bude kancelar mada je u nemackom jednostavno to dodavanje nastavka "in" pa odmah dobijes i zensko zanimanje)
zasto da za tebe ne kazem da si geoloshkinja ili geologicarka? Nismo navikli na to, u tome je i ceo problem.

Ti si geoloshkinja.

Ja za sebe kazem da sam prevodilac jerBo sam stara skola, ali ako kazem da je Merkel kancelarka ( i samim Nemcima je trebalo ihihi vremena da
shvate da zena moze da bude kancelar mada je u nemackom jednostavno to dodavanje nastavka "in" pa odmah dobijes i zensko zanimanje)
zasto da za tebe ne kazem da si geoloshkinja ili geologicarka? Nismo navikli na to, u tome je i ceo problem.

E, Rajka, a koga boli patka kako Nemci?

A i zašto bi navikavali na stvari koje vređaju razum i koje deluju kao obična sprdnja?

Ti si geoloshkinja.

Nismo navikli, stoji. Ali, mene nervira što je to opet potpuno izmotavanje. Ništa se ja neću bolje osećati kao geološkinja nego kao geolog, potpuno nebitno. To je, po mom mišljenju belosvetska ujdurma, da pomislimo da tako postajemo svet. Ma, nije nego...Svet ne postajemo dekretom i promenom naziva naših zanimanja ili šta već. Malko to drugačije ide. Ili ona glupost sa nekim procentom žena u skupštini. Pol sa time neka nikakve veze. Pol ima veze samo kod onih stvari :zper:, nigde više. Opet i opet i opet forma ispred suštine (bože, kako sam samo pametna...:prstic:

I što sam se ja 'vako razgoropadila :?:... Rado, tvoje idolkinje su krive.

Meni se ne dopada insistiranje da su žene psihološkinje a ne psiholozi, advokatice (ili kako već), a ne advokati...
Mada, razmišljajući sada, za neka zanimanja kažemo lekarka, inženjerka, pravnica, kasirka, pa shodno temi bibliotekarka... Ali ako je neko recimo sportski trener, šta je žena? Trenerka?
(I mene nervira paralela građani i građanke, takođe po mom mišljenju nepotrebno). Sa ovim zanimaljima imam isti problem kao i sa akcentovanjem reči (kroz čitavo školovanje smo učili jedno i onda se neko seti da to nikako ne valja).
I šta je zapravo pravilno?

E, Rajka, a koga boli patka kako Nemci?

A i zašto bi navikavali na stvari koje vređaju razum i koje deluju kao obična sprdnja?
Pa vidi, mozes da kazes da te boli patka i za hrvatski ( tek te za njih , znam, opasno zaboli), ali
oni stalno koriste i koristili su decenijama ( za razliku od nas) izraze profesorica, doktorica, advokatica.
E sad i mi koristimo danas profesorka i doktorka, ali ne znam kako kazemo za advokaticu.
Ne znam, ali ako postoji naucnica, knjizevnica, kriticarka, voditeljka, sportistkinja, sveshtenica ( ne i u SPC),
ministarka, premijerka, predsednica , zasto ne bi to bilo prihvatljivo i za geoloshkinju?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back