Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Znaci instaliram word, a gde nalazim/kupujem knjige?

Ne treba ti Word (koji, kao takav, za Android i ne postoji), treba ti aplikacija koja otvara formate e-knjiga, Word nije e-book format nego program za obradu teksta. Traži epub ili pdf formate, za početak. Dobro bi bilo da nabaviš program calibra (za Windows desktop) koji je odličan za konverziju formata.
E-knjige na našem jeziku skoro da ne postoje u legalnoj varijanti. Poneki link može da se nađe i na Krstarici, ali uglavnom po raznim warez sajtovima (linkove ne mogu ovdje da ti dam).

Dobar dan svima :)

Pre neki dan zavrsih Devojcica sa litice - Ludinda Rajli..Nisam bas vesta u opisivanju, ali knjiga mi je do pola bila jako zanimljiva i podsecala me pomalo na E. Bronte, a od pola pa do kraja su se smenjivali utisci.
Gronja posle pobacaja ostavlja svog (nevencanog) muza i vraca se kod roditelja u malo mesto u Irskoj. Na litici upoznaje devojcicu Auroru koja ce mnogo promeniti njen zivot i na kraju doprineti i da ona spozna samu sebe. Majka je odvraca od te devojcice i njene porodice govoreci joj da su njihove istorije isprepletane i da ce joj to doneti samo nesrecu..Posle izbegavanja da joj isprica, majka pocinje svoju pripovest..
Radnja prati i njenog muza Meta koji je ostao u Njujorku i koji nema pojma zasto ga je Gronja ostavila i jednostavno otisla.
Inace, knjiga je napisana tako da se izmedju poglavja pojavljuju komentari male Aurore koja nam zapravo i prica ovu pricu..
(nadam se da se nisam spetljala :roll:)

Da je bilo manje tih porodicnih zavrzlama i u proslosti i u sadasnjosti msm da bi knjiga bila bolja..Ovako imam utisak da se sve vreme igra na tu kartu..misterija, neizvesnost..

Hvala.. pozabavicu se time vise kad se domognem kompa pa cu lako sve to prebaciti na telefon.
I mene brine uvecavanje fonta, jer to je nalepljeno tako. Slicno kad skines film sa nalepljenim prevodom koji ne mozes da regulises.

Inace engleski mi je vise nego dobar, mogu cak reci i sjajan..ali nesto ne znam kako cu se snaci sa knjigom na engl. A svakako mi nece skoditi da probam.. Mislim da cu imati problem da razumem neki termin sa kojim se nisam sretala, ili da dozivim lepo neki opis.
No nista ne boli da probam. Cak stavise mislim da cu iskopati nesto vec citano, cisto da vidim razliku..

Hvala.. pozabavicu se time vise kad se domognem kompa pa cu lako sve to prebaciti na telefon.
I mene brine uvecavanje fonta, jer to je nalepljeno tako. Slicno kad skines film sa nalepljenim prevodom koji ne mozes da regulises.

Inace engleski mi je vise nego dobar, mogu cak reci i sjajan..ali nesto ne znam kako cu se snaci sa knjigom na engl. A svakako mi nece skoditi da probam.. Mislim da cu imati problem da razumem neki termin sa kojim se nisam sretala, ili da dozivim lepo neki opis.
No nista ne boli da probam. Cak stavise mislim da cu iskopati nesto vec citano, cisto da vidim razliku..

Nije nalepljeno, svaki pdf fajl dozvoljava uvelicanje slova, ako ne u samom fajlu onda postoji obican zoom sa podesavanjem da se uklopi u ivice ekrana.
A za knjige na engleskom, ako ti je engleski vise nego dobar, snaci ces se. Lakse je nego sto mislis.

Devojcica sa litice zvuci bas super...hvala Waterfall...kupicu je koliko sutra...

Da vas pitam nesto, te aplikacije za citanje mogu da stavim na tablet kako shvatam...medjutim, da li krsim neka autorska prava ako skidam knjige u inostranstvu?

Za nesto malo vise od dve nedelje se selim, skupljam stvari za poneti, izvukla sam tablet, oduvala prasinu sa njega i shvatila da bi mi koristio za citanje knjiga ali ne znam da li mi je dopusteno da skidam ili je kao sa filmovima, kod nas moze a vani nikako...

Devojcica sa litice zvuci bas super...hvala Waterfall...kupicu je koliko sutra...

Da vas pitam nesto, te aplikacije za citanje mogu da stavim na tablet kako shvatam...medjutim, da li krsim neka autorska prava ako skidam knjige u inostranstvu?

Za nesto malo vise od dve nedelje se selim, skupljam stvari za poneti, izvukla sam tablet, oduvala prasinu sa njega i shvatila da bi mi koristio za citanje knjiga ali ne znam da li mi je dopusteno da skidam ili je kao sa filmovima, kod nas moze a vani nikako...

Ima svakako gratis i knjiga i muzike ( verovatno i filmova), ali nikada ne i ono sto je aktuelno.

Izdavacke su kuce tu jako stroge, jednostavno ne dozvoljavaju da se aktuelne knjige prodaju kao elektronske.
Ima naravno puno izuzetaka, ali je razlika u ceni minimalna.
Ja imam kindle citac ( Amazon) i tamo ima sijaset mogucnosti u smislu i "pozajmljivanja, menjanja" e-knjiga,
a cela klasika ( nemacka, francuska, americka, ruska itd i to na svim jezicima ) je gratis.

Eto, 2:1 za Marinjinu :)
Ja juce procitala 30 strana Oza. Malo sam se udubila, taman kad vise nisam znala ni sta citam, ni sto citam.

Od sutra pocinjem da radim, ali jedan privremeni part time. Mada, srecna sam kao da sam dobila posao u drzavnoj sluzbi recimo... :)

I uz pozdrav iz Soluna, evo i jednog kolaza iz jucerasnje setnje sa Jocom i mm. To su plocice sa brojevima kuca, a u ovom starom delu grada su tako posebno ukrasene :)
Pogledajte prilog 339508

Kanela, hvala što si te lepe sličice podelila sa nama i srećno sutra na poslu.

Ne, nije 2:1, nego 1.5:1.5 :per:
Rekoh nije ništa posebno, ali se lako čita, ok je prava reč. Meni su ovi da kažem pobočni utisci mnogo jači od utisaka koji je ostavila sama knjiga.

I za Bi, znaš kad bih stigla da pročitam knjigu, čak i tako neveliku za jedno veče da je mm tu. Ovako, deca svak na svoju stranu, on tamo negde, ja i Marinjina same.
I ja sam danas uglavnom čitala na terasi. Iskoristila lep sunčan dan! Kuče i ja sami uživali na terasi, pa malo napolje u šetnju, pa opet terasa dok je bilo sunca.
Muža ispratili sinoć, javio se oko ponoći iz Istanbula gde je izgubio avion za dalje. Tolika je bila gužva na aerodromu da nije avion mogao da pristane i ovaj drugi koji je išao 1,5 sat posle planiranog dolaska ovog iz Beograda, je otišao. I ja onako saosećajno kažem Joj, baš grozno. Šta grozno!?, kaže on, Smestili nas u hotel, sutra idemo u obilazak Istambula!!!!
Posle nisam mogla da zaspem do 2.
Ćerka je trebalo da krene na ekskurziju jutros u 5. MI se uspavali!!! Ja nisam alarm na telefonu podesila da zvoni u nedelju, ona ništa ne čuje kad spava! U neko doba (5:15) zvoni fiksni, zove njena drugarica, mi svi u panici.... oblačimo se, jurimo u kola, stižemo pred školu u 5:40... svi stoje, nema policije koja mora da pregleda autobuse i da dozvolu za polazak. Uh! Super. Nikad mi se nije desilo da se uspavam u takvoj situaciji. Posle opet nisam mogla da zaspem, pa sve nešto po malo, do 11:30, kad mi se sin javio da ide. .
Pročitala sam skoro pola Neveste iz Mumbaja. Imam već gomilu osumnjičenih :zper:

Poslednja izmena:
Pahuljice, moja ti je preporuka da protrazis stariju verziju Velikog Getsbija sa Robertom Retfordom. Nisam gledala ovu novu, ali znam da je stara dobra. A i Retford je spram DiKarpija supersonicna super mega faca :rumenko:. Ako ima ljubitelja DiKaprija :zzzz:, neka mi oproste. A mozda mi se ne svidja jer je mlad.

Lamar, ti bese citala Marinjinu i svidela ti se? Pokupila sam negde PDF, Ime zrtve niko. Cini mi se da si je ti pohvalila, da znam da li da se upustam.

Utisci nam se podudaraju i u vezi Getsbija i u vezi Hibiskusa :D
A što se tiče RR vs Di Kaprio, triput ura za RR.
(To samo znači da smo mi što glasamo za RR malo... khm, khm...:cistinaocare: )
Još nisam pogledala film, mislila sam da ću, ali sam uzela da čitam i prilično mi je bilo interesantno to što sam čitala (Licidarske cipele, Džoana Haris), pa me je mrzelo da gledam film.

A Robert Redford mi je ok kao glumac ali je mnogo mator da bih rekla da mi je dobar u onom drugom smislu (može deda da mi bude, '36 godište je, mislim ipak..:zcepanje:), a Leonardo mi je onako (gledajući oba kriterijuma), nisam oduševljena :lol: Ali pogledaću film (verovatno obe verzije), zanima me.

Poslednja izmena:
Još nisam pogledala film, mislila sam da ću, ali sam uzela da čitam i prilično mi je bilo interesantno to što sam čitala (Licidarske cipele, Džoana Haris), pa me je mrzelo da gledam film.

A Robert Redford mi je ok kao glumac ali je mnogo mator da bih rekla da mi je dobar u onom drugom smislu (može deda da mi bude, '36 godište je, mislim ipak..:zcepanje:), a Leonardo mi je onako (gledajući oba kriterijuma), nisam oduševljena :lol: Ali pogledaću film (verovatno obe verzije), zanima me.

Veliki Getsbi sa RR je sniman 1974., št znači da je ovaj tada imao 38 godina,verzija sa Di Kapriom (1074.) je snimljena 2012, što će reći da je i ovaj imao 38 god. Tako da mu dođe svejedno, što se tiče godina.

Džoanu Haris sam čitala Čokoladu, Kupinovo vino, Čuvari obale i Svete varalice. Sve su mi onako, Boga pitaj što sam pročitala čak četiri njene knjige. Možda su mi Čuvari obale malkice bolji od ostalih naslova.

Nisam mislila na to koliko su godina imali kada su snimali filmove, nego koliko trenutno imaju.;) Interesantan podatak da su sa istim brojem godina snimali filmove, nisam to znala. :)

Licidarske cipele su nastavak Čokolade, ali nešto mi se vremenski period druge u odnosu na prvu knjigu ne uklapa. To ću proveriti, možda sam nešto ja pobrljavila.. I za sada mi nije dosadna.

Kupinovo vino sam htela ranije da kupim, ali tad kad sam se namerila više je nije bilo u prodaji. Kakva je knjiga?

Nema na cemu :) Javi utiske kad je procitas.

Inace, kad vec pominjete Dz. Haris citala sam samo Cuvare obale i to mozda pre 2 god, ako ne i vise..Secam se kroz maglu, ali msm da nije bila losa..Solidna je.
Sladak mi je naziv Licidarske cipele..nesto mi je romantican i nezan :heart:

Nego, gledah danas preporuke za mene na goodreads-u. Ima finih knjiga ali na zalost malo prevedenih..Doduse, preporucili su mi i neke na arapskom..to je sve sto sam skontala..naslov, sadrzaj..sve je na arapskom :lol: to cu ostaviti za kasnije :lol:

Elem, medju tim preporukama se nasla i Suzanin dnevnik za Nikolasa - Dzjems Paterson (bacila sam pogled malo i na komentare..)
jel citao neko?

Nema na cemu :) Javi utiske kad je procitas.

Inace, kad vec pominjete Dz. Haris citala sam samo Cuvare obale i to mozda pre 2 god, ako ne i vise..Secam se kroz maglu, ali msm da nije bila losa..Solidna je.
Sladak mi je naziv Licidarske cipele..nesto mi je romantican i nezan :heart:

Nego, gledah danas preporuke za mene na goodreads-u. Ima finih knjiga ali na zalost malo prevedenih..Doduse, preporucili su mi i neke na arapskom..to je sve sto sam skontala..naslov, sadrzaj..sve je na arapskom :lol: to cu ostaviti za kasnije :lol:

Elem, medju tim preporukama se nasla i Suzanin dnevnik za Nikolasa - Dzjems Paterson (bacila sam pogled malo i na komentare..)
jel citao neko?

Čitala ja. Jedna od najglupljih knjiga koje sam pročitala. Patetična i to maksimalno. Moj ti je savet da to preskočiš i čitaš nešto pametnije. Kad god je vidim na polici, setim se da mi je bila bljutava. Dobila sam je na poklon, i zbog toga mi je žao da je bacim, inače bi odavno završila u kanti.

A Licidarske cipele, za sad je baš fina, ali nema previše romantike, možda će kasnije :lol: Uopšte sad nisam planirala da čitam nju (jer imam još 3 koje sam pozajmila pa bi trebalo njih prvo da pročitam), ali dohvatila sam je juče sa police tako da je to to. (Džaba i planiram nekoliko narednih knjiga, kad se ne držim toga. Pitanje trenutka valjda.)

Hvala pahuljice :) Onda verovatno necu...Bilo mi je zanimljivo da pogledam preporuke na goodreads posto do sada nisam obracala paznju..

Meni je iz biblioteke ostalo Jedne zimske noci - S. Montefjore i Pruzi mi priliku Dzil Mensel. Rok (ovaj novi :roll) sam prekoracila nedelju dana..Nisam pametna da l da uzmem Dz. Mensel da procitam ili da ipak ovih dana skoknem do biblioteke..:think:
Inace, retko prekoracujem rokove, nemam opomene i kazne i tako to..:lol: :)

Nema na čemu. Ja nešto ne uzimam kao preterano relevantno komentare sa Goodreads-a. Kuću prašine i snova sam na osnovu komentara na tom sajtu kupila i baš mi je bila glupa. Skoro sam pisala da može slobodno da se preskoči za čitanje.

jel citao neko?

Mnogi su mi trubili Paterson, Paterson...i ja onako citajuci opise knjiga zakljucim da bi mi najvise legla mozda Jedrenje. Utisak mi je kao Pahuljicin o drugoj Patersonov knjizi. Ocigledno je covek na nivou klasicnog komercijalnog isforsiranog fenomena za mlacenje para!
znaci medju najgorim knjigama koje sam citao, ikada! U par navrata me je bilo sramota, bez zezanja. Mislim, recenice su kratke i besmislene kao da si dao detetu da pise sastav o proslom raspustu: I on je dosao. Pozdravili smo se i seli. Onda su dosli i ostali i seli. Pricali smo i smejali se. Nakon toga smo otisli da spavamo.... Svaka glava traje stranu i po, dve u najboljem slucaju :D Kada bi koncept bio kao kod Saramaga npr. ili kod Eka knjiga bi imala jedva 100 strana :)

Inace, skoro da izdjoh na kraj sa imenom ruze. Imam jos 30ak strana ali vec se razaznaje epilog

Jedrenje je knjiga na koju sam nekoliko puta upozoravala forumasice u smislu totalnog promasaja,a zbog ponude na akcijama.
Takve sam utiske prenela i nakon citanja...bas to sto kažeš...bilo me je sramota...
Glupost nad glupostima....

Jedrenje je knjiga na koju sam nekoliko puta upozoravala forumasice u smislu totalnog promasaja,a zbog ponude na akcijama.
Takve sam utiske prenela i nakon citanja...bas to sto kažeš...bilo me je sramota...
Glupost nad glupostima....

I ja se potpuno slazem.

Zavrsila sam Nova sansa za ljubav - Karen Svon i ostajem pri zakljucku da je zanimljiva i romanticna. Bar je meni legla savrseno :D
Procitala sam je u dahu.
Nemam pojma sta cu sledece da pocnem, bice ili Bela kraljica ili Plameni inkvizitori.

Čitala ja. Jedna od najglupljih knjiga koje sam pročitala. Patetična i to maksimalno. Moj ti je savet da to preskočiš i čitaš nešto pametnije. Kad god je vidim na polici, setim se da mi je bila bljutava. Dobila sam je na poklon, i zbog toga mi je žao da je bacim, inače bi odavno završila u kanti.

A Licidarske cipele, za sad je baš fina, ali nema previše romantike, možda će kasnije :lol: Uopšte sad nisam planirala da čitam nju (jer imam još 3 koje sam pozajmila pa bi trebalo njih prvo da pročitam), ali dohvatila sam je juče sa police tako da je to to. (Džaba i planiram nekoliko narednih knjiga, kad se ne držim toga. Pitanje trenutka valjda.)

Posle te njegove knjige ja ga redovno zaobilazim.
Ni Beleznica mi se ne svidja. A mnoge se kunu u nju. Ja ne. :zper:

- - - - - - - - - -

I ja se potpuno slazem.

Zavrsila sam Nova sansa za ljubav - Karen Svon i ostajem pri zakljucku da je zanimljiva i romanticna. Bar je meni legla savrseno :D
Procitala sam je u dahu.
Nemam pojma sta cu sledece da pocnem, bice ili Bela kraljica ili Plameni inkvizitori.

Marija Juric Zagorka je kriva sto sam postala i sto je najgore ostala velika romanticarka sto se ljubavi tice.

Mnogi su mi trubili Paterson, Paterson...i ja onako citajuci opise knjiga zakljucim da bi mi najvise legla mozda Jedrenje. Utisak mi je kao Pahuljicin o drugoj Patersonov knjizi. Ocigledno je covek na nivou klasicnog komercijalnog isforsiranog fenomena za mlacenje para!
znaci medju najgorim knjigama koje sam citao, ikada! U par navrata me je bilo sramota, bez zezanja. Mislim, recenice su kratke i besmislene kao da si dao detetu da pise sastav o proslom raspustu: I on je dosao. Pozdravili smo se i seli. Onda su dosli i ostali i seli. Pricali smo i smejali se. Nakon toga smo otisli da spavamo.... Svaka glava traje stranu i po, dve u najboljem slucaju :D Kada bi koncept bio kao kod Saramaga npr. ili kod Eka knjiga bi imala jedva 100 strana :)

Inace, skoro da izdjoh na kraj sa imenom ruze. Imam jos 30ak strana ali vec se razaznaje epilog

Ја имам једну дилему коју никако не могу да разрешим. Шта је то што тера људе да губе енергију и време на тоалет папир, који се продаје као књига? Значи, постоји толико великх аутора, великих дела, за чије читање нам ни 2 живота нису довољна, а људи се ухвате тамо неке белосветске будалетине, иза које стоји неки јачи маркетиншки играч и читају те површне нуспроизводе кока-кола културе. Ја сам имао неколико покушаја са тим ,,модернистима", и када сам, негде на 20ој страни схватио, да ја ипак, нисам, малограђанин из Јуте, са 2 леве ноге и хамбургером у мислима, који би попушио те приче и коме су намењене те књиге, рекао сам им збогом.

Ово се не обраћам теби директно, него генерално не схватам тај (Мега)тренд.

Ја имам једну дилему коју никако не могу да разрешим. Шта је то што тера људе да губе енергију и време на тоалет папир, који се продаје као књига? Значи, постоји толико великх аутора, великих дела, за чије читање нам ни 2 живота нису довољна, а људи се ухвате тамо неке белосветске будалетине, иза које стоји неки јачи маркетиншки играч и читају те површне нуспроизводе кока-кола културе. Ја сам имао неколико покушаја са тим ,,модернистима", и када сам, негде на 20ој страни схватио, да ја ипак, нисам, малограђанин из Јуте, са 2 леве ноге и хамбургером у мислима, који би попушио те приче и коме су намењене те књиге, рекао сам им збогом.

Ово се не обраћам теби директно, него генерално не схватам тај (Мега)тренд.

Pa jeste, moderne knjige imaju jednu ozbiljnu falinku....nisu imale vremena da postanu klasika.

I ti veliki autori su nekad bili modernisti, neko je morao da ih probere medju ondasnjim belosvetskim budaletinama koji misle da znaju da pisu.
A da bi se napravila razlika, moraju da se citaju i jedni i drugi.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back