Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hvala Rayela :) Davno sam citala O.Tvista, ova mi bas deluje zanimljivo. Kako bi je ti opisala? (msm na Staru prodavnicu retkosti)
Za moj ukus to je najbolja njegova knjiga, nekako najkompletnija. Tema su deda i cetrnestogodisnja unuka Neli ,njihova starinarnica, deda koji pokusava
da unuci obezbedi buducnost pa se upusta u igre na srecu sa jako ospkurnim likovima. Pojavljuju se razliciti slojevi ljudi, od beskrajno dobrih
do nezamislivo zlih. Elem , deda sve gubi i Neli i on moraju bez igde ichega da beze, na putovanju srecu takodje ovakve i onakve likove.
Cela je knjiga i tuzna, ali i komicna , Dkensov je humor kao i obicno groteskan i originalan.

Ja sam pre desetak godina na nekom proputovanju kroz Englesku igrom slucaja bila u jednoj maloj seoskoj crkvi ( negde u PM) i kao po
obicaju citala imena umrlih na grobovima pored crkve. Kad na jednom stoji spomenik i na njemu pise da je tu sahranjena mala Neli, junakinja
Dikensovog romana. To bi znacilo da je ta Neli stvarno i postojala, a mozda i taj ducan, deda, prevaranti i da mu je to dalo ideju za roman.

Mala Neli nazalost umire na tom njihovom putesestviju.

Nisam citala, kazu da valja, sam Dickens ga je samtrao svojim najboljim delom. Roman je objavljivan
u nastavcima, ali nije imao nikakav tiraz, Dikens se onda iznervirao promenio sadrzaj tako da glavni
junak odlazi u Ameriku. U romanu se Dikens podsmeva americkom nacinu zivota i jurnjavi za profitom.
Citacu ga ( nekad). Ja obozavam Dikensa.
Hvala. :)

Ja sam pročitala Grad lopova, Dejvid Beniof. Lav i Kolja dobijaju ponudu da izađu iz zatvora i dobiju kartice za hranu, ali za uzvrat moraju da nađu i donesu tuce jaja za svadbenu tortu ćerke pukovnika koji im i daje ponudu. Oni će se uputiti u mesto za koje su doznali da ima jaja, a na tom putu ima prepreka koje moraju da pređu. Nisam preterano oduševljena. Sam početak mi je bio nekako spor, pa je radnja krenula da se razvija. Priča o potrazi za jajima pominje se na početku, pa je nema u dobrom delu knjige, pa se opet pominje na kraju. U ovom središnjem delu više pažnje je posvećeno nekim dečačkim/mladalačkim stvarima koje se dešavaju bio rat ili ne, ali i onime što je svojstveno ratu, a junaci su kroz to morali da prođu do svog odredišta i cilja. Pošto su likovi mladići (sa razlikom u godinama od nekoliko godina) ima mangupskog govora, dokazivanja starijeg ka mlađem, pa to povlači i prostački govor na određene teme, i to mi je smetalo. Videla sam da je autor neki holivudski scenarista, i i liči da nije mogao malo da izađe iz tog okvira. Bar ja imam taj utisak. Sve u svemu, može da se pročita i po mom mišljenju je definitivno za ''iz biblioteke''.

Danas sam procitala za par sati ``Jednostavan zivot`` i nije mi se dopala. Mala knjizica, pisana u zenskom rodu.
O cerki koja preuzima da se brine o hendikepiranom bratu dok su joj roditelji u Americi. Otac je pisac, a majka tj. njegova zena ga prati.
I tu ona opisuje ono sto se desava dok su joj roditelji daleko, ali to nije ``my cup of tea``.
Krecem na ``Spokoj`` veceras.

Gledam sad raspored izlagača na Sajmu i primećujem da je, čini mi se prvi put zemlja gost-domaćin (u ovom slučaju Kina) smeštena u Halu 2a. Koliko znam počasni gost izlagač uvek je bio u Hali 1, i to mi je bilo sasvim logično, s obzirom na to da je ta hala glavna i čini mi se najposećenija. Ovo sada mi je malo čudno... A čini mi se da je raspored manje-više isti kao prethodnih godina, ako se dobro sećam.

Nego, vidim da je izašla knjiga Pomen, Ana Houp. Vuče me da je kupim, ali sad ne smem (zbog eventualnog odlaska na Sajam), pa ako neko slučajno dođe uskoro do ove knjige, nek podeli utiske što pre:)

A je l' Carica Šan Sa za kupovinu ili je dovoljno i da se pozajmi na čitanje?

Za moj ukus to je najbolja njegova knjiga, nekako najkompletnija. Tema su deda i cetrnestogodisnja unuka Neli ,njihova starinarnica, deda koji pokusava
da unuci obezbedi buducnost pa se upusta u igre na srecu sa jako ospkurnim likovima. Pojavljuju se razliciti slojevi ljudi, od beskrajno dobrih
do nezamislivo zlih. Elem , deda sve gubi i Neli i on moraju bez igde ichega da beze, na putovanju srecu takodje ovakve i onakve likove.
Cela je knjiga i tuzna, ali i komicna , Dkensov je humor kao i obicno groteskan i originalan.

Ja sam pre desetak godina na nekom proputovanju kroz Englesku igrom slucaja bila u jednoj maloj seoskoj crkvi ( negde u PM) i kao po
obicaju citala imena umrlih na grobovima pored crkve. Kad na jednom stoji spomenik i na njemu pise da je tu sahranjena mala Neli, junakinja
Dikensovog romana. To bi znacilo da je ta Neli stvarno i postojala, a mozda i taj ducan, deda, prevaranti i da mu je to dalo ideju za roman.

Mala Neli nazalost umire na tom njihovom putesestviju.

Bas zanimljiva prica (ovo iz Engleske).

Meni su moram da priznam njegovi romani malo tmurni ali takvo je bilo i to vreme..

- - - - - - - - - -

Strasno, pa ja nisam citala tu knjigu...zapravo sjajno, bas sam srecna sto nisam jer hocu, hocu, hocu:lol:

Ako procitas pre mene Freya (sto je vrlo moguce :lol:) napisi utiske :)

Poslednja izmena:
Hvala. :)

Ja sam pročitala Grad lopova, Dejvid Beniof. Lav i Kolja dobijaju ponudu da izađu iz zatvora i dobiju kartice za hranu, ali za uzvrat moraju da nađu i donesu tuce jaja za svadbenu tortu ćerke pukovnika koji im i daje ponudu. Oni će se uputiti u mesto za koje su doznali da ima jaja, a na tom putu ima prepreka koje moraju da pređu. Nisam preterano oduševljena. Sam početak mi je bio nekako spor, pa je radnja krenula da se razvija. Priča o potrazi za jajima pominje se na početku, pa je nema u dobrom delu knjige, pa se opet pominje na kraju. U ovom središnjem delu više pažnje je posvećeno nekim dečačkim/mladalačkim stvarima koje se dešavaju bio rat ili ne, ali i onime što je svojstveno ratu, a junaci su kroz to morali da prođu do svog odredišta i cilja. Pošto su likovi mladići (sa razlikom u godinama od nekoliko godina) ima mangupskog govora, dokazivanja starijeg ka mlađem, pa to povlači i prostački govor na određene teme, i to mi je smetalo. Videla sam da je autor neki holivudski scenarista, i i liči da nije mogao malo da izađe iz tog okvira. Bar ja imam taj utisak. Sve u svemu, može da se pročita i po mom mišljenju je definitivno za ''iz biblioteke''.

Drago mi je sto delimo utisak o toj knjizi..

- - - - - - - - - -

Bas zanimljiva prica (ovo iz Engleske).

Meni su moram da priznam njegovi romani malo tmurni ali takvo je bilo i to vreme..

- - - - - - - - - -

Ako procitas pre mene Freya (sto je vrlo moguce :lol:) napisi utiske :)

Mislim da bi mi se ta Starinarnica dopala...

- - - - - - - - - -

Gledam sad raspored izlagača na Sajmu i primećujem da je, čini mi se prvi put zemlja gost-domaćin (u ovom slučaju Kina) smeštena u Halu 2a. Koliko znam počasni gost izlagač uvek je bio u Hali 1, i to mi je bilo sasvim logično, s obzirom na to da je ta hala glavna i čini mi se najposećenija. Ovo sada mi je malo čudno... A čini mi se da je raspored manje-više isti kao prethodnih godina, ako se dobro sećam.

Nego, vidim da je izašla knjiga Pomen, Ana Houp. Vuče me da je kupim, ali sad ne smem (zbog eventualnog odlaska na Sajam), pa ako neko slučajno dođe uskoro do ove knjige, nek podeli utiske što pre:)

A je l' Carica Šan Sa za kupovinu ili je dovoljno i da se pozajmi na čitanje?

Ja sam je daaavno,ima 5-6 godina, kupila na Limundu za nekih 150-200 rsd ,i jos nije dosla na red..

Vazi miko.
Ja sad citam ``Jednostavan zivot`` Kenzabura Oea. Pocetak mi se dopada. Odmah se vidi da zna da pise.
Jos sedam dana imam fore da procitam gore pomenutu knjigu i Spokoj Ahmeta H. Tanpinara koja je obimna.
Valjda cu uspeti.
Valjda cu nekako da ustedim za clanarinu.

Joj meni se ta knjižica dopala. A posle sam čitala neke njegove pričice koje su me smorile ( ne mogu da se setim kako se zvala zbirka):rumenko:

Pročitala i treću Beketovu knjigu. "Šapat mrtvih", odlična kao i prethodne dve knjige. Sad "jurim" četvrtu njegovu knjigu, ne znam ima li je uopšte kod nas.

Ne znam šta ću sledeće dobiti iz biblioteke, iskreno ne znam ni šta bih mogla da čitam, a da ima u biblioteci.

Ja sam Caricu kupila posle čitanaja iz biblioteke. Meni je njena najbolja, ali o ukusima drugi put...;(
Carica otišla na spisak. :) :hvala:

Drago mi je sto delimo utisak o toj knjizi.

Delimo Kerefeko.:) Baš gledam u poslednje vreme, većina knjiga koje sam pročitala su dobre ali nisu neophodne da ih imam u svojoj kući. A obez obzira na to, i dalje samo gledam po sajtovima šta bih sledeće kupila :(

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back