Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
I Kevin ce verovatno za mene biti knjiga decenije, jer nista tako strasno nisam procitala.
Gledala sam i film.
Sofi Kinselu nikada nisam, a i necu uzimati u ruke, ne volim o cemu ona pise, ali postujem svakog ko uspe da napise i izda knjigu.

Na predlog Rayele sam juce svratila do biblosa i uzela Stajnbeka Izgubljeni autobus. Taj roman ce mi biti sledeci cim procitam Markesa i Ljubav u doba kolere, negde sam na polovini.
Uliksa se ne usudjujem da `vatam ;) po ovoj sparini, jer bih se sigurno rascesala od muke - komarci - ako ga ne bih ukapirala.

Idem danas kod zubara! Moram prvo da snimim, pa posle sta odluci zubarka.
Pisala sam u Rupi kako sam se juce provela tamo.
:kiss: za Nemesis!

I da se pohvalim, idem danas i kod frizera, ali sigurno necu biti zadovoljna.
Ali glavno da nesto promenim na sebi. Znate sigurno taj osecaj kad su vam potrebne neke promene, pa makar i mizerne bile.
A u petak me ceka ginekolog.
Pitala bih vas nesto u vezi sa tim, ali me sramota. :rumenko:

Nema dobrog seksa, bar se ja ne sećam. U Kupoholičarki nema uopšte, ona samo kupuje. A namigivanje jer eto ispadoh poznavalac Kinselinog dela, pored vas koje to niste i nećete čitati.
Jeste da me takva literatura ne ispunjava, ali nekad mi je potrebno i tako nešto.

Otkrila sam na književnosti temu Američka književnost, pa sam je iščitala celu (svih 101 post, uključujući i 2 (ili više?) Krasuljkova) i poželela da odmah pročitam bar pet knjiga koje se tamo pominju.
A imam komplet Američki roman, gde su: 1.Doživljaji Artura Gordona Pima - Edgar Alan Po ; 2.Mobi Dik - Herman Melvil ; 3.Menhetn Transfer - Džon Dos Pasos ; 4.Asunce izlazi - Ernest Hemingvej ; 5.Svetilište - Vilijam Fokner ; 6.Blaga je noć - Frensis Skot Ficdžerald ; 7.Pogledaj dom svoj, anđele - Tomas Vulf ; 8.Rakova obratnica - Henri Miler ; 9.Goli i mrtvi - Norman Majler ; 10.Hercog - Sol Belou. Izdavač : Liber - Zagreb ; 1978.god.
Pogledajte prilog 334658
A ne da su sitna slova. Dakle, u ono vreme se baš štedela hartija.

Onda neću da isprobavam Kinselu nikako... :nono2:

Koji bre krasuljak pisao na Am. književnosti? :malav: Verovatno u prošlom životu... :rotf:
Čitala sam iz tvog kompleta Sunce se ponovo rađa, ustvari, pročitala sam celog Hemingveja pre udaje, jer ga je tata kupio sestri, pa da iskoristim (ko da ću da odem nakrajsveta :zcepanje:). Mnogo sam volela Hemingveja...:aha:
Čitala sam i Vulfa po preporuci Meše Selimovića, negde sam pročitala da mu je bio omiljeni, a imam i nekoliko Rakovih obratnica, kao i komplet Milera, ali nisam čitala... :( Ne znam kako je to ispalo... Sad sam verovatno to prerasla...:think:

Onda neću da isprobavam Kinselu nikako... :nono2:

Koji bre krasuljak pisao na Am. književnosti? :malav: Verovatno u prošlom životu... :rotf:
Čitala sam iz tvog kompleta Sunce se ponovo rađa, ustvari, pročitala sam celog Hemingveja pre udaje, jer ga je tata kupio sestri, pa da iskoristim (ko da ću da odem nakrajsveta :zcepanje:). Mnogo sam volela Hemingveja...:aha:
Čitala sam i Vulfa po preporuci Meše Selimovića, negde sam pročitala da mu je bio omiljeni, a imam i nekoliko Rakovih obratnica, kao i komplet Milera, ali nisam čitala... :( Ne znam kako je to ispalo... Sad sam verovatno to prerasla...:think:

Ih... Milera prerasla, a ovamo se raspituješ za seks po knjigama. ;)

I da se pohvalim, idem danas i kod frizera, ali sigurno necu biti zadovoljna.
Ali glavno da nesto promenim na sebi. Znate sigurno taj osecaj kad su vam potrebne neke promene, pa makar i mizerne bile.
A u petak me ceka ginekolog.
Pitala bih vas nesto u vezi sa tim, ali me sramota. :rumenko:

Znam sta - za tu frizuru jel?:whistling:

@kamenita :cmok2: - stigle su, poslala sam ti mejlom odgovor.
Upravo odstampala i povezala spiralom, ne mogu sa ekrana da citam ne vredi, i veceras kad dodjem kuci pocinjem Sneska. Hvala ti puno!:heart:
Pisali ste ovde da bi Nesbo trebao redom, al ko ce da sve te knjige nabavlja, a Snesko mi se bas svideo (odlomak)..ja cu Sneska pa Sisimisa ne verujem da ce da bude nekih nejasnoca.
Ja citam Kinselu, izmedju ostalog, pa nek sam najgora. Od nje ne ocekujem da me edukuje ili prosvetli, vec iskljucivo da me kao neki lagani zenski filmic- zabavi tih par sati...Prva bracna noc je najlosija, Devojka iz dvadesetih najbolja jako duhovita i zabavna...al ko sta voli, to nek cita...

Dobro je citati Nesboa po redu, jer ima logike kako se razvija lika H.H. -a i pratis desavanja oko njega i sa njim.
Da shvatam, slicno kao Alex Kros kod Patersona...al meni Paterson bas ne lezi, sad da li je zbog toga sto ni to nisam citala redom, vec uzela neku iz sredine,,ne znam ..al ne bih ponovo pokusavala.
Ranije sma volela Kobena, sto se tice tih trilera, al poslednju od njega sam jedva procitala. Mnogo stancuju, na zalost.
A Snesko me je zainteresovao i ne mogu da nabavljam prethodne knjige, pa sta bude bude :-)...Hvala u svakom slucaju.

Koju bese knjigu ti preporucujes od Vulfa?

Nego sto ga zovete Vulf, zar onije Volf?

Krasuljak bi tek sada trebalo da cita ove obratnice, kad je bila mlada nije ih ni razumela;)

Najbolja je vjerovatno Pogledaj dom svoj, anđele, mada ja volim i You Can't Go Home Again (ne znam da li je prevedena na srpski, ali na njemački sigurno jeste).
To sa izgovorom prezimena je ista stvar kao i kod Džona Stajnbeka (sic!). Obojica su bili njemačkog porijekla, ali bili su Amerikanci i izgovor njihovih prezimena prilagodio se engleskom jeziku. Kod nas postoje izdanja Plodova gnjeva i Istočno od raja gdje je kao pisac naveden Štajnbek, ali ni jedan Amerikanac neće njegovo prezime tako izgovoriti, niti ga je on sam tako izgovarao.

Inače, Tomas Vulf je bio vrlo popularan u Njemačkoj prije Drugog svjetskog rata. Prisustvovao je Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. g. i silno se radovao kad je Džesi Ovens osvajao one medalje, pa je naljutio zna se već koga. O iskustvima u Njemačkoj tridesetih piše u You Can't Go Home Again, koja je, kao i sve ostale njegove knjige, autobiografska. Govorio je da ozbiljna proza može biti jedino autobiografska.
Zanimljiv je pisac Vulf bio. Još dosta bi se o njemu moglo reći. Odavno želim pročitati Of Time and the River.

Znam sta - za tu frizuru jel?:whistling:

@kamenita :cmok2: - stigle su, poslala sam ti mejlom odgovor.
Upravo odstampala i povezala spiralom, ne mogu sa ekrana da citam ne vredi, i veceras kad dodjem kuci pocinjem Sneska. Hvala ti puno!:heart:
Pisali ste ovde da bi Nesbo trebao redom, al ko ce da sve te knjige nabavlja, a Snesko mi se bas svideo (odlomak)..ja cu Sneska pa Sisimisa ne verujem da ce da bude nekih nejasnoca.
Ja citam Kinselu, izmedju ostalog, pa nek sam najgora. Od nje ne ocekujem da me edukuje ili prosvetli, vec iskljucivo da me kao neki lagani zenski filmic- zabavi tih par sati...Prva bracna noc je najlosija, Devojka iz dvadesetih najbolja jako duhovita i zabavna...al ko sta voli, to nek cita...

Aha... :rumenko: za frizuru pitam... :rumenko: Srecom je zensko, pa mi nece biti tako neprijatno.
Mada kada sam bila u drugom stanju, ginekolog mi je bio neki stariji ginekolog - gospodin.

Da shvatam, slicno kao Alex Kros kod Patersona...al meni Paterson bas ne lezi, sad da li je zbog toga sto ni to nisam citala redom, vec uzela neku iz sredine,,ne znam ..al ne bih ponovo pokusavala.
Ranije sma volela Kobena, sto se tice tih trilera, al poslednju od njega sam jedva procitala. Mnogo stancuju, na zalost.
A Snesko me je zainteresovao i ne mogu da nabavljam prethodne knjige, pa sta bude bude :-)...Hvala u svakom slucaju.

Koben se ``izvrazio``. Hiperprodukcija je ucinila svoje.
Ni ja ga vise ne volim, kao ni Patersona. Navukla sam se na svandinavske pisce trilera.
Jedna od takvih je i Pusti pravog da udje, knjiga koja je obelezila moju 2010. godinu.
Sneska mozes da citas, ali ces verujem da pohvatas ko je kome sta. Ja sam ga citala onako kako je izlazio kod nas - mislim o serijalu gde je glavni lik Hari Hule.
Posle Sneska, ako nisi citala a volis dobar triler, preporucujem Pticjak i Postupak od Mo Hejder, naravno i Kevina, ako vec nisi. Za njega je potreban dobar stomak, jer je pure evil.
Dobra je i Karin Fosum ``Nevesta iz Mumbaja`` i sve ostale njene koje su izasle u Srbiji.

Aha... :rumenko: za frizuru pitam... :rumenko: Srecom je zensko, pa mi nece biti tako neprijatno.
Mada kada sam bila u drugom stanju, ginekolog mi je bio neki stariji ginekolog - gospodin.

I moja prva dva ginekologa su bila stara gospoda, i cenim da je tako bolje nego žene... Nego, hvala Bogu, retko ih posećujem...

- - - - - - - - - -

Eh, da me vidi moja mila Ester sad, kako bi bila ponosna na mene...:lol:

- - - - - - - - - -

Kupila sam farbu, sad ću malo da se raskrečim po kuhinji... :confused:

Najbolja je vjerovatno Pogledaj dom svoj, anđele, mada ja volim i You Can't Go Home Again (ne znam da li je prevedena na srpski, ali na njemački sigurno jeste).
To sa izgovorom prezimena je ista stvar kao i kod Džona Stajnbeka (sic!). Obojica su bili njemačkog porijekla, ali bili su Amerikanci i izgovor njihovih prezimena prilagodio se engleskom jeziku. Kod nas postoje izdanja Plodova gnjeva i Istočno od raja gdje je kao pisac naveden Štajnbek, ali ni jedan Amerikanac neće njegovo prezime tako izgovoriti, niti ga je on sam tako izgovarao.

Inače, Tomas Vulf je bio vrlo popularan u Njemačkoj prije Drugog svjetskog rata. Prisustvovao je Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. g. i silno se radovao kad je Džesi Ovens osvajao one medalje, pa je naljutio zna se već koga. O iskustvima u Njemačkoj tridesetih piše u You Can't Go Home Again, koja je, kao i sve ostale njegove knjige, autobiografska. Govorio je da ozbiljna proza može biti jedino autobiografska.
Zanimljiv je pisac Vulf bio. Još dosta bi se o njemu moglo reći. Odavno želim pročitati Of Time and the River.

Da, izgleda da je zeznuto s tim imenima, a i izgleda da je uobicajeno da se pridrzavamo americkog nacina izgovora.
Pitala sam te za neku drugu njegovu knjigu, Pogledaj dom svoj, andjele uskoro cu citati i po treci put, a to bi znacilo da mi jedna od najomiljenijih knjiga.

U Nemackoj je ponovo otkriven tek 2009 kada je iznova preveden., a prevodilac koja je i knjizevni kriticar pise predgovor od 50 strana.
Svi se slazu da je prevod mnogo bolji od onog od pre 85 godina.

Ja naravno ima staro izdanje, gledacu da trece citanje bude iz ovog novog prevoda.

Of time and the river mnogo bre skupa. 30 evra. Ipak mi je dovoljan ovaj andjeo njegov:)

On je jedan od najznacajnih knjizevnika ( americkih ) dvadsetog veka, stalno ga pominju i Frencen, Roth ( Philip), Pol Oster, ali njegovo remek delo vise niko
ne cita.

On je jedan od najznacajnih knjizevnika ( americkih ) dvadsetog veka, stalno ga pominju i Frencen, Roth ( Philip), Pol Oster, ali njegovo remek delo vise niko
ne cita.

Da, definitivno. Velika šteta što je mlad umro, sa 38 godina. Ko zna šta bi još napisao. Fokner je u prvi plan izbio tek kad je Vulf umro.
Zanimljivo da je i Vulfa i Skota Ficdžeralda i Hemingveja otkrio isti čovjek - Maksvel Perkins, urednik u izdavačkoj kući Scribner's. Kakav je to urednički baja bio!

Tražila u biblioteci hvaljene knjige - Juliju i Korekcije. Naravno da nema. I posle, što čitam gluposti...

Kad pogledam ovogodišnji spisak, mrak mi padne na oči, same budalaštine, sa tek pokojim izuzetkom. Stvarno nemam pojma!

Rayela, na mom primerku piše Tomas Vulf, izdao "Veselin Masleša" Sarajevo...

- - - - - - - - - -

Tražila u biblioteci hvaljene knjige - Juliju i Korekcije. Naravno da nema. I posle, što čitam gluposti...

Kad pogledam ovogodišnji spisak, mrak mi padne na oči, same budalaštine, sa tek pokojim izuzetkom. Stvarno nemam pojma!

A ti kupi nešto na Limundu... Ne plaćaš poštarinu, iz Bgd-a si, posle možeš da prodaš za iste pare...;)

PS Dokle bre da vas učim...:rotf:
:cmok:

Uh, na brzaka iscitah sta ste sve ispisale :) Valjda sam glavno po'vatala :lol:

Najpre, sto se vencanice tice - divna je :heart: Sve je kao oblacic penasta..posuta srebrnim prahom..a to mi je divnooooo..
i usput, mozda imate malo predrasuda :lol:, ali Ceca cesto ima dobre haljine.

Gledam sad ovaj Hemingevej spisak i ne mogu bas nesto da se pohvalim..Citala sam Anu Karenjinu,Orkanske visove i Stendalovo Crveno i crno..
a i to je bilo toliko davnoo da bih slobodno mogla opet.

Sto se Kinsele tice, slazem se sa pahuljicom..da meni ciklit sluzi da odmorim mozak mada mi se od Kinsele dopadaju samo Umes li da cuvas tajnu i Bogomdana domacica..citala sam prvu kupoholicarku..i Imam tvoj broj..nista posebno..
Ima i onih koje pisu mozda bolje laganice od nje ali su manje poznate ili se manje reklamiraju..Meni se dopada Miranda Dikinson i S.E. Filips,
mada su svi cikliti manje vise na isti fazon..ali nisu losi za odmaranje mozga..Sto kaze pahulja imam utisak kao da gledam neku romanticnu komediju..

Da, definitivno. Velika šteta što je mlad umro, sa 38 godina. Ko zna šta bi još napisao. Fokner je u prvi plan izbio tek kad je Vulf umro.
Zanimljivo da je i Vulfa i Skota Ficdžeralda i Hemingveja otkrio isti čovjek - Maksvel Perkins, urednik u izdavačkoj kući Scribner's. Kakav je to urednički baja bio!

Andre Zid o americkim knjizevnicima:D
«Otudjenost američkih pisaca me užasava. Mislio sam da ću pomeriti pameću od bola i grozote kada sam čitao 'Svetilište' i 'Svetlost u avgustu' od Foknera... A Fokner je jedna od najvažnijih zvezda nove američke konstelacije». Medjutim, napominje da nije samo Fokner težak za čitanje, ima teških pisaca i drugde. Kaže da prosečnom Francuzu teško padaju dugačke i komplikovane rečenice Prusta, kao što je i mnogima onima, koji govore standardni engleski jezik, teško da čitaju Džojsa - što toj dvojici nije smetalo da budu i ostanu izuzetno veliki pisci"

Ја сам се раније питала да ли је Штајнбек или Стајнбек јер сам негде наилазила на једно, негде на друго. Читала сам само Источно од раја, намеравам још понешто.

Ни Кевина још увек нисам читала, хвала што не спојлеришете. Само Свет после рођендана.

Намеравам да ових дана одем да се мало почастим у књижари, само никако да одлучим које 2-3 књиге да узмем, спискови су тако дугачки.

Koben se ``izvrazio``. Hiperprodukcija je ucinila svoje.
Ni ja ga vise ne volim, kao ni Patersona. Navukla sam se na svandinavske pisce trilera.
Jedna od takvih je i Pusti pravog da udje, knjiga koja je obelezila moju 2010. godinu.
Sneska mozes da citas, ali ces verujem da pohvatas ko je kome sta. Ja sam ga citala onako kako je izlazio kod nas - mislim o serijalu gde je glavni lik Hari Hule.
Posle Sneska, ako nisi citala a volis dobar triler, preporucujem Pticjak i Postupak od Mo Hejder, naravno i Kevina, ako vec nisi. Za njega je potreban dobar stomak, jer je pure evil.
Dobra je i Karin Fosum ``Nevesta iz Mumbaja`` i sve ostale njene koje su izasle u Srbiji.

Pticjaka sam kupila pre nekoliko godina i nikako da dodje na red. Mislim da ga je jos neko ovde hvalio. Hvala na preporuci onda cu i njega poneti na odmor.trileri su mi najomiljeniji za citanje na godisnjem....Kevina sam citala, a ove ostale koje si navela bas cu da potrazim odlomke...meni ti odlomci bas znace i odrede da li cu neku knjigu pozeleti da procitam ili ne. Mada, valja im je to i cilj :-).
A za frizuru ne brigaj, to lekarima nista ne znaci, al znas kako kazu - manje je vise, cisto da ne mora da je trazi :per::rumenko:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back