Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ti si bre bio, secam se svake tvoje reci, al nazalost ne umem da je nadjem:D
Preporucio si na Knjizevnosti Ficdzeralda i njegov roman Blaga je noc rekavsi da si je mnogo
nesto razvukao. Ja sam je procitala valjda i za dva dana, toliko mi se dopala.

Pravo da ti kazem mene njegov stil i radnja nikako ne podsecaju na Hemnigveja.
Mozda pre ( bas ovaj roman) na Remarka:)

Jbg, znaš kako je: kraj školske godine, pa one beskonačne sjednice i sređivanje administracije, pa sam onda radio kao prevodilac za neku agenciju, pa se bavio biciklizmom, a kad se od svega toga umorim, volim da odem na neki izlet ili u kafanu, tako da tu i nema puno prostora za čitanje :cool:

Jbg, znaš kako je: kraj školske godine, pa one beskonačne sjednice i sređivanje administracije, pa sam onda radio kao prevodilac za neku agenciju, pa se bavio biciklizmom, a kad se od svega toga umorim, volim da odem na neki izlet ili u kafanu, tako da tu i nema puno prostora za čitanje :cool:
Ma nemoj da se pravdas:heart:

Ja kada sam u stresu nista i ne zapocinjem da citam, najvise mrzim kada razvlacim knjigu nedeljama, zaboravim na sredini
knjige i ko je ko.

Ja imao 21. Blic kaže da sam elita. :super:
Naravno, da sam sa 18 godina to rješavao, ne bi bilo tako.
Ali, neka. Ja sam par puta u životu rješavao neke testove opšte informisanosti i uglavnom su bili trivijalno laki. Kad im daš nešto ovako teško, stvarno možeš da utvrdiš koliko ko zna.

Ja nisam nikada morala da resavam testove, tako sam se nekako provlacila kroz ceo zivot.

A od kud znas da si tacno odgovorio na 21 pitanje?
Ima negde resenje za ta pitanja?

Ovo sam ja rekla za Izgubiti Juliju - Džonatan Hal 20-30 strana pred kraj.

Izgubiti Juliju – Džonatan Hal, Laguna 340 str. 11/10
https://www.laguna.rs/n32_knjiga_izgubiti_juliju_laguna.html

’Načiiiiii, odavno nisam pročitala knjigu u kojoj sam ovoliko uživala. U svemu. U samoj radnji, stilu, rečenicama, majstorski izvedenom preplitanju čak tri vremena...

Tako vas vodi iz jednog vremena u drugo da ga vi samo slepo pratite.
Stil i rečenice su odlične, i iako nikakvog pojma o prevođenju nemam sasvim sam sigurna da je prevod strašno mnogo doprineo svoj lepoti ove knjige i da zahvaljujući prevodu u velikoj meri ova knjiga ovako „zvuči“.
Evo sada sam pogledala, prevodilac je neka Milica Simić.

Knjiga prati glavnog junaka (koji je i narator) kroz vreme 80-ih, kroz vreme I sv. rata, i kroz vreme nekih 10-ak godina po završetku tog rata. Ne mogu da se odlučim koja od ove tri priče je bolja.
Posleratno vreme je vreme njegove ljubavi i to bez i malo patetike.
Opisujući ratno vreme strašno me podsetio na Remarka.
Sadašnje vreme i duboku starost opisuje sa mnogo humora (često sam se na glas smejala što je zaista vrrrrlo retko). Jedino što je taj humor na kraju ipak onako opor...

Ja obično ne volim današnjeg američkog pisca i njegove isprazne knjige ali ovo mi je baš pravi izuzetak.

Želim da IMAM ovu knjigu. To se retko dešava ali ovu eto želim i svakako ću je kupiti. Samo da vidim ima li je u prodaji i da li da čekam neku akciju ili šta već. Volela bih neke delove da čitam ponovo...

PS Prvi svetski rat polako tone u neku izmaglicu, što zbog protoka vremena što zbog novih ratova i novih ratova i novih ratova...
Ali ovako kada se čovek podseti, pa stvarno su žrtve bile ogromne. I tako podstaknuta ovom knjigom pogledam malo po internetu i evo:
http://sr.wikipedia.org/sr/Жртве_у_Првом_светском_рату
gfjghjfgjhf
Nomeđutim! Upravo tih 20-30 strana jako kvari utisak.
Čista patetika. Sve ono zbog čega ne volim moderan američki visoko tiražni roman.
Mada se ne kajem ni slučajno što sam čitala jer šta je 30-ak strana naspram 310.

Ali sam smatrala svojom obavezom da dodam ovaj utisak :)

gfjghjfgjhf
Čista patetika. Sve ono zbog čega ne volim moderan američki visoko tiražni roman.
Mada se ne kajem ni slučajno što sam čitala jer šta je 30-ak strana naspram 310.

Dobro Laki, ne moraš da se pravdaš, nisi ti Rada pa da kupuješ svašta...:zcepanje: Kad ja imam, kao da ti imaš... :ortakinje:

- - - - - - - - - -

Ima negde resenje za ta pitanja?

Ima rešenja, al' na guglu...;)
Samo ti kaže broj tačnih odgovora.

Dobro Laki, ne moraš da se pravdaš, nisi ti Rada pa da kupuješ svašta...:zcepanje: Kad ja imam, kao da ti imaš... :ortakinje:

- - - - - - - - - -

Ima rešenja, al' na guglu...;)
Samo ti kaže broj tačnih odgovora.
Ti znaš da ja knjige ne kupujem. Ili bolje reći retko kupujem.
Ova je kao i većina iz biblioteke, ali nije u tome stvar.

Htela sam samo da kažem da mi je oduševljenje bilo preuranjeno. I da kraj dosta kvari kompletan utisak o knjizi :)

Имам 18 тачних одговора - наводно елита! Ни мени се није свиђао избор питања. И зашто мора да се одговори на сва питања, можда имам више погођених одговора на слепо, а овамо - елита.! :p

Poslednja izmena:
Pile, sad sam ga rešila i osvojila 13 bodova...:rumenka: Jadna deca...:sad2:

Evo ga.

Jao, sestro, i ja 13. Moram da priznam da sam vecinu pogadjala. :rumenko: O nečemu baš nisam imala pojma. Ali sam zato bila sigurna ko je napisao Norvešku šumu. :) i za čiji lik je poslužio Nikola Rajevski :zper: A volela bih da vidim tačne odgovore

- - - - - - - - - -

A vidi ovi sa Književnosti što su dobri, 18, 20, 21, izobraženi, a ne ko mi ovde što ćaskamo ko gde ide kod frizera i razmenjujemo recepte, umesto da čitamo knjige mudrijaške

Ljubim vas, žene, obeliste mi obraz. :heart: Već sam mislila da sam najgora. :lol: Ma, zato se mi i slažemo ovako, jer smo sve slične.
Evo, stiglo nam pojačanje u vidu elite, možda dogodine i mi bolje uradimo, ko zna.:lol:

Debilna je polovina pitanje iz testa i neka nemaju veze sa opst.kulturom...btw, ja imam 17 bodova pri tom sam na matem. pitanja bukvalno lupila,
nisam ni procitala do kraja...

btw, kad otvorih pocetnu str. krstarice naisla sam na ovaj sladak ali i malo tuzan tekstic
http://www.krstarica.com/zivot/razno/12-molbi-jednog-psa/
znam da ga i ranije bilo po netu...
:sad2:

a stavili sliku nekog brata mog Igija. Ista sorta. I nisam htela da pročitam jer sam znala da je tužno, ali ipak jesam i sad me još više grize savest jer sam Igija sinoć gurala nogom sa mog kreveta (da ne kažem šutirala), a on mislio da se igramo pa se vraćao, skakao na moju nogu i grickao je.

btw, kad otvorih pocetnu str. krstarice naisla sam na ovaj sladak ali i malo tuzan tekstic
http://www.krstarica.com/zivot/razno/12-molbi-jednog-psa/
znam da ga i ranije bilo po netu...
:sad2:
Nisi baš morala da me rasplačeš...:rida: Žmu mi ima temperaturu 39,5[SUP]0[/SUP]C a ja plačem zbog kučeta...:dash:

- - - - - - - - - -

Kao u onom starom vicu: U raju je bolja klima, ali u paklu je pravo društvo.

Si video...:lol: :ok:

- - - - - - - - - -

Ja pogresno napisala :dash: :rumenka: Imam 13 bodova a ne 17..Izvinjavam se..:rumenko:

:rotf: Daj, ne laži sad, volimo mi i pametne ženske...:)

Хвала свима који су ми пожелели добродошлицу :)

Књигу Бог малих ствари имам већ неколико година, и сад се питам,како сам могла нешто тако добро да пропустим.Иначе,добила је Букерову награду 1997.год.Мени је та награда добра препорука,свидело ми се све што сам до сада читала,укључујући и оно што је било у ужем или ширем избору.Недавно сам читала Тhe Long Song од Андрее Леви (није преведена код нас,али може да се купи на енглеском,код нас је преведена њена Мало острво,такође одлична,али одлична књига) која је била у ужем избору 2010. и одушевила се.

Мени се Милосрђе много свидела.Толико да сам купила и Дом.Тематски ме тако нешто никад не би привукло,али сад кад знам како пише,могла бих да прочитам било шта од ње.Ове које сам споменула су мало другачије,некако озбињније,реченице нису тако поетичне,чему сам се надала,али имају друге квалитете.Све је то ствар сензибилитета,укуса и расположења.Не мора свима све да се свиди.У томе и јесте лепота размене мишљења.

Од Оза сам купила и Мој Михаел,али још није дошла на ред (“so many books,so little time”).

Сличност Тони Морисон са Маркесом ја примећујем само по томе да користе то мешање реалног са магичним (не у свим књигама,наравно).Коме се свидела Сто година самоће,можда се свиди и Вољена.

Не мора Вољена прва да се чита,али је једна од њених репрезентативнијих књига.Дом,рецимо,није бисер књижевности,али ми се свидео.Ја једноставно волим како она пише.

И Сунце у њеној коси има моју препоруку.Много ми се свидела.И много волим кад случајно пронађем неког доброг писца.Ја нисам раније знала да се њене књиге високо котирају.
Наслов књиге у оригиналу је The Lowland.Може да се скине у PDF-у.

gfjghjfgjhf

eee, kakvo razočarenje. A tako si nahvalila knjigu, kako odavno nisi neku koju nije napisao Miljenko Jergović.
Juče u biblioteci je Izgubiti Juliju bilo jedino što mi je palo na pamet da tražim.
Potpuno se slažem sa tim mišljenjem o američkom romanu. Mora da bude kliše, onako kako "mali Perica" zamišlja da će se svideti čitaocima.

Хвала свима који су ми пожелели добродошлицу :)

Књигу Бог малих ствари имам већ неколико година, и сад се питам,како сам могла нешто тако добро да пропустим.Иначе,добила је Букерову награду 1997.год.Мени је та награда добра препорука,свидело ми се све што сам до сада читала,укључујући и оно што је било у ужем или ширем избору.Недавно сам читала Тhe Long Song од Андрее Леви (није преведена код нас,али може да се купи на енглеском,код нас је преведена њена Мало острво,такође одлична,али одлична књига) која је била у ужем избору 2010. и одушевила се.

Мени се Милосрђе много свидела.Толико да сам купила и Дом.Тематски ме тако нешто никад не би привукло,али сад кад знам како пише,могла бих да прочитам било шта од ње.Ове које сам споменула су мало другачије,некако озбињније,реченице нису тако поетичне,чему сам се надала,али имају друге квалитете.Све је то ствар сензибилитета,укуса и расположења.Не мора свима све да се свиди.У томе и јесте лепота размене мишљења.

Од Оза сам купила и Мој Михаел,али још није дошла на ред (“so many books,so little time”).

Сличност Тони Морисон са Маркесом ја примећујем само по томе да користе то мешање реалног са магичним (не у свим књигама,наравно).Коме се свидела Сто година самоће,можда се свиди и Вољена.

Не мора Вољена прва да се чита,али је једна од њених репрезентативнијих књига.Дом,рецимо,није бисер књижевности,али ми се свидео.Ја једноставно волим како она пише.

И Сунце у њеној коси има моју препоруку.Много ми се свидела.И много волим кад случајно пронађем неког доброг писца.Ја нисам раније знала да се њене књиге високо котирају.
Наслов књиге у оригиналу је The Lowland.Може да се скине у PDF-у.
Dobro, lepo, a sad ako hoćeš da budeš i u Klubu 13, odmah da si se istestirala...:lol:
Šalim se, naravno.:lol: Valjda se ne ljutiš...:sad2:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back