Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
I ja volim Milk&Honey kolekciju iz Oriflejma. A Felce Azura mi se ne dopada, prejak je (jedino mi se dopao njihov talk, verovatno zato što blaže miriše). U poslednje vreme najčešće koristim Afroditu i Freeman.

Počela sam da čitam Hrana ljubavi Martina Sutera (to je onaj koji je napisao ''Lila, Lila'', već sam rekla da mi se svidela ta knjiga, pa sam uzela i ovu), ali ne uspevam da sastavim više od 3 strane odjednom, ne drži mi pažnju. Čini mi se da je Lila bolja, ali sačekaću kraj da vidim. Nakon toga planiram Kćerku Toskane, ali nema šanse da stignem i nju da pročitam dok sam na moru jer moram uskoro da tražim kartu nazad za Bg.

Sledeće nedelje verovatno vodimo Emu na sterilizaciju pa se malo pribojavam: Svi kažu da je to rutinska procedura, ali mi ipak nije svejedno.
Meni med u kupkama ilosionima za telo smeta. Jedne godine sam koristila Kliven (Cliven) sa mlekom i mesom, i kao da sam imala reakciju ne neke sastojke, jer čitave noći nisam mogla da dišem. Ne znam da li sam dobro to povezala sa tim ili je neki drugi problem bio u pitanju, neka alergija na nešto drugo, ali od tad izbegavam med u mazalicama, a inače taj miris volim. A recimo, med jedem normalno i nikakve smetnje nemam. Pojma nemam šta je tad bilo. Ne znam da li da eksperimentišem opet s medom..

A Freeman nisam do sad koristila. Ajde preporuči nešto za prvi put:) Da i tu kozmetiku probam:)
Afrodita je meni odlična.

Sada već 1/2, ali džaba...:sad2:
Napredujes :), ali ako ti je stavrno toliko dosadana ostavi je i uzmi neku uz koju ćeš uživati:)

Ne znam da li sam prijavila, ali u busu sam pre neki dan počela da čitam Kuća prašine i snova.
A nešto nisam mogla da spavam noćas, pa sam naravno čitala Igru prestola, i fino mi ide. Čim imam više vremena u kontinuitetu, lepo i čitam.

Mene ponekad sramota da kažem da je meni Čarobni breg bio OK. Nisam imala nikakvih problema da ga pročitam. Misliće ljudi da se foliram i da hoću da ispadnem poznavalac književnosti, pa hvalim dosadne knjige. Šta ja znam, mislim da kad nešto naleti u pravom momentu onda ga shvatimo i prihvatimo kako treba. Svi smo doživeli da nam neka knjiga nekad legne, a nekad ne.
A što se tiče T. Mana, Budenbrokovi su mi jedna od omiljenih knjiga. Volim te porodične kao Saga o Forsajtima, Kuća duhova, Efemeris (Dejan Medaković)...

mnogo volim da čitam tomasa mana :D kad uzmem neku njegovu knjigu u ruke, kao da uzimam najlepšu šoljicu od najfinijeg porcelana, kao stvarnu dragocenost...
dok sam čitala ''budenbrokove'', došao nam je jedan drugar (tad je završavao studije književnosti). roman stoji na stolu, a on pita: ''ko čita ovo a da ne mora?'' :zcepanje:
nego, da prijavim da čitam ''ostrvo leptira'' od korine boman...zanimljiva je knjiga, pola sam pročitala...volim knjige gde se otkrivju porodične tajne :P naravno, stil je onako - idimidođimi, ali nisam ni očekivala nešto drugačije. trenutno mi treba filmična knjiga, a ova je baš to :)

Sinoc sam procitala Juliju - En Fortije. 543 strane.
Roman je lak za citanje. Sta ga znam, malo sam se odmorila od trilera, mada i ova ima malo elemenata toga, ali me je zabavila, a to sam i htela.
Roman ima dve paralelne radnje. U sadasnjosti i proslosti. Pratimo desavanja moderne americke devojke koja je nasledila ključ od sefa koji se nalazi u Sijeni i rečeno joj je da će tamo pronaći staru porodičnu tajnu. Na uzbudljivom i neizvesnom putovanju otkriće istinu o svojoj pretkinji Juliji čija je legendarna ljubav prema mladiću Romeu poslužila Šekspiru kao nadahnuće za svetski poznatu dramu. Ali to nisu Kapuletovi i Montegjuovi, ako se ne varam, vec sasvim druge porodice koje su u sukobu. I radnja se ne odvija u Veroni, vec u Sijeni.
Ko su bili ``stvarni`` Romeo i Julija i šta im se zaista dogodilo, En Fortije je napisala onako kako je to moglo da bude da je po njenom.
Sve u svemu lepa razbibriga. Mozda da je preporucim za citanje na plazi?
A sutra idem u biblioteku. Tako treperim kao da idem na ljubavni sastanak. Cudo jedno sam ja.

Sada već 1/2, ali džaba...:sad2:
Pa dobro to tebi ide.... zavidim ti
Ne znam da li sam prijavila, ali u busu sam pre neki dan počela da čitam Kuća prašine i snova.
A nešto nisam mogla da spavam noćas, pa sam naravno čitala Igru prestola, i fino mi ide. Čim imam više vremena u kontinuitetu, lepo i čitam.
Nešto mi poznat taj naslov. O čemu se radi? Jel ima film možda ?

Samo da se pohvalim da su mi se sva deca upisala u srednju školu. :super: Većina njih je upisala prvoželjenu školu, nekoliko njih drugu ili treću, ali to su ovi slabiji učenici koji su malkice bili alavi...
Sestričina je naravno upala u željenu gimnaziju, tkz. Grobarsku, za koju je ove godine prag bio relativno viši. Ljubi je tetka. :kiss:
Očekujemo raport ostalih drugarica... :lol:

Još da moja ćera prođe prijemni, pa na miru da mrem... :aha:

Kuća prašine i snova - Britanac diplomata i njegova žena su u Atini zbog njegovog posla, ali dolaze na Krit, a on tu ima kuću koja je pripadala njegovoj familiji. Ona je oduševljena kućom (iako jojo treba jedno dobro spremanje), mestom i volela bi tamo da ostane, ali Hju, njem muž više voli život u gradu. Ivedni, Hjuova žena (a meštani je zovu Hejvenli) se sprijateljuje sa Anti. Za sad deluje da će biti klasičan ljubić, ali možda grešim, tek sam stotinak strana prešla... Ja ove godine sigurno ne idem na more, tako da mi je lepo što je atmosfera morska, i za sad ima opisa (ne previše, ali ih ima). Ja volim opise jer tada nekako mogu da osetim da sam tamo. Možda zvuči banalno, ali šta da radim kad sam takva :lol: Ali već ima nešto što mi smeta, tiče se prevoda pojedinih reči. Feribot i zrakoplov. Ispravite me vi filolozi, ali mi valjda kažemo trajekt i avion. Možda nisam u pravu, ne znam da li ima toga u srpskom jeziku, i izvinjavam se ako grešim.

A film ne znam da li ima.

- - - - - - - - - -

Krasuljak, bravo za sestričinu :)

Bi, podseca te na film Kuca od peska i magle, zar ne?

Ja sam pomislila da je knjiga po tom filmu...pa sam se bas ushitila...mada ljubice ne odbijam:heart2:

Btw, ja sam djak Grobarske...meni je to najbolja skola, subjektivno naravno:zper:...ali htedoh da kazem, drze standard, kada smo upisivali faks nas petoro je na pet razlicitih fakulteta bilo u prvih desetoro na listi...ne znam koji smer ali da se vratim opet bih Grobarsku:super:

Poslednja izmena:
E to mi je zao sto cujem:(

Meni je ona bila bolja od Bore...bas sam pomislila na skolu kada sam menjala skoro bateriju kod mog starog casovnicara (konzervativac, generacijama koristimo radnju u Pobedinoj).
Elem, videla sam maturante u izlogu francuskog bilingvalnog odeljenja pa sam pomislila ponosno - bravo za moju bivsu skolu...kad ono:(

Sećate se, pričala sam vam da moja ćerka ništa ne čita, jer joj se na početku godine "uvaljuju" interpretacije ... E, sad joj se sve obilo o glavu, iako je imala uvek 5 iz srpskog. Šta reći a ne zaplakati... A lepo sam joj pričala da čita zbog sebe, ne mora to niko da zna, ako misli da će joj se podsmevati...

E to mi je zao sto cujem:(

Meni je ona bila bolja od Bore...bas sam pomislila na skolu kada sam menjala skoro bateriju kod mog starog casovnicara (konzervativac, generacijama koristimo radnju u Pobedinoj).
Elem, videla sam maturante u izlogu francuskog bilingvalnog odeljenja pa sam pomislila ponosno - bravo za moju bivsu skolu...kad ono:(

E, baš to odeljenje je totalno palo ove godine. Uđi na sajt Ministarstva prosvete ako te ne mrzi... Primili su sve koji su se prijavili, i nisu ispunili kvotu...:( Tuga...

Sada cu da vam ispricam jedan detalj iz gimnazije.
Tada, pre desetak godina je moralo da se cita.

Mi smo bili "matematicari", dosla je cetvrta godina sa po pet casova matematike i fizike nedeljno ali dosli su i Koreni pa za njima i Vreme smrti.

Jednog petka kaze nama profesorica, u ponedeljak pocinjemo sa analizom Cosica. Mi iskolacili oci, kako Cosica, valjda Korena. A ne, ne, ja sam vama lepo kazala da procitate tokom leta sve knjige Dobrice Cosica jer ja to ne odvajam. Ceo vikend citali, ko jeste ko nije, ja jesam al' uzalud, dva dala je malo. Dodje ponedeljak, dogovorimo se da kazemo kolektivno kako nismo procitali.
Cetvrta godina, drugo polugodiste tek pocelo, uspeh, matura, prijemni...proziva nas profesorica po imenu, jesi procitala Freya - nisam, hihihi kec, jesi procitala Vanja - nisam, hihihi kec...i tako 42 puta.

Dogovorimo se mi posle casova da pisemo Dobrici Cosicu i potuzimo se. Okrenemo SANU a oni nama, hihihi, ne mozemo vam dati adresu pisca ali mozete slobodno da napisete pismo, predacemo mu.
Napisemo mi pismo, liznemo prst, markicu i pravac na postu. Dali smo broj mobilnog jedne drugarice. Prodje jedno dve nedelje, vec se prica zaboravila, dolazi drugarica i prenerazeno kaze - zvao me Dobrica Cosic. Kako zvao, sta je rek'o, sta si mu rekla...kaze polakoooo, kazao je da smo mu ulepsali dan, da je voljan da nas poseti kada bude dosao u Nis a dolazi cesto jer mu je lekar Nislija.
Au, sta cemo sada, ima da nam zakljuci keceve kolektivno. Odemo mi pred profesoricu pokunjeno, mi uradili to i to a ona poskoci, stvarno, Dobrica ce doci kod nas, hoce, jaoj deco, pa vi ste zlatni...fijuuuu...pade nama kamen sa srca.

Sledeceg meseca je dosao Dobrica kako je obecao, predavao je mom odeljenju umesto profesorice koja je bila vise ushicena od djaka, objasnjavao nam je Vreme smrti, pricao kako je pisao i ja ga od tada jako volim, bez obzira na politiku i te velike price.

Jelena Avramović je bila zakon. Takve se profesorke više ne rađaju... :respekt:

- - - - - - - - - -

Ne, ne...ovo je lepa, mladja, vazdusasta, moj idol iz mladjih dana, najomiljeniji profesor ikada koji se udao za mog matematicara, debelog, groznog, fuj razrednog staresinu...nema da omasis sada:lol:

Znam kolegu... baš si ga opisala...:rotf: I njegovu mladu ženicu, drugu po redu...

Freyo, divan dogadjaj. Obožavam ovu temu zato što tako neke izuzetne stvari podelite sa nama. Meni je to dragoceno. Uvek mi se vrati nada da ova zemlja ipak ima budućnost jer ima tako pametnih, vrednih i preduzimljivih mladih ljudi. Bravo za tvoje odeljenje i za Dobricu. Nisam preterani ljubitelj njegovih knjiga, ali mi je kao čovek uvek delovao OK. Sad sam ubedjena da je bio još bolji nego što sam mislila.
Bravo i za Krasuljkove djake i sestričinu i držimo fige ćerki. Jel i tamo sutra prijemni? Ovde je sutra, koleginicin sin polaže prijemni na pravu, kolegina ćerka na filološkom. Svima želimo uspeh!
Moj sin kreće na praksu!
Inače je jako zadovoljan kako je prošao rodjendan na Adi. Moglo je, kaže, da bude još mesa, ali 7 kg za 15 ljudi, ku'će više.!? Ni mrvica ničeg nije ostala. (ni španske pite, nie oblandi, ni salate) Ali, mislim da je bilo i mnogo više, sve bi se pojelo. Tako je to, mladi ljudi, priroda, ceo dan...
Ja sad moram opet da pravim oblande jer muž nije ni probao, a i sinu je bilo malo.

Jeste, znam da je bila neka kuća i neki pesak, prašina ili tako nešto, da glumi Ben Gingsli i da je teška, mučna i tužna.

A ova što Snežna čita, Kuća prašine i snova deluje interesantno. I meni bi prijala neka tako morska atmosfrera.

Evo raporta.

Tadadadam, željena škola. Jeejeeeejejeje... :super: Doduše, druga želja po redu, ali jeste ta škola. Prva želja mu je izmakla za 0,12 poena. Da popi.diš. Nema veze, to je dobra škola i na dobrom glasu, ne mora taj profil. Dakle, vraćamo se u normalu.

Ono što je meni utisak veliki gotovo koliko i zadovoljstvo je ovo. Rekli su danas će rezultati, mi matori smo proveravali do 2h da nije izašlo, naravno ništa. U pet jutros on kuca na vrata naše spavaće sobe, mama, tata, upao sam. Ja skočim bunovna, trebalo mi je vremena da skontam. I njega sam uznemirila, u svojoj opsednutosti :rumenko:, dete nije spavalo kako treba, budio se cele noći i proveravao. Što je značajno zbog toga, što sam ja mislila da je njemu svejedno...

:super: odlcno, Kamenita. bravo za sina. Ma dobra su nam deca, samo smo mi mnogo strogi prema njima ili im ne verujemo.

I moja cerka je upisala drugu zelju, prva joj izmakla za 0,3 poena. (Pre tri godine). A tvom za još manje.

Ja sam pomislila da je knjiga po tom filmu...pa sam se bas ushitila...mada ljubice ne odbijam:heart2:

Btw, ja sam djak Grobarske...meni je to najbolja skola, subjektivno naravno:zper:...ali htedoh da kazem, drze standard, kada smo upisivali faks nas petoro je na pet razlicitih fakulteta bilo u prvih desetoro na listi...ne znam koji smer ali da se vratim opet bih Grobarsku:super:

Čula sam da profesori sa Beogradskog univerziteta traže da se uvede rangiranje fakulteta.

Moj predlog je da se uvede i rangiranje srednjih škola. Kao što u Nemačkoj ne možeš upisati određene fakultete bez završene gimnazije tako da bude i ovde. A ne da se za prijemni na recimo Filološkom prijavi i onaj sa srednjom kožarskom i onaj iz filološke gimnazije. Prijemni može svako da nabifla, u srednjoj trgovačkoj ili drvarskoj je lakše biti odličan no u gimnaziji. Na stranu što većina samo zauzme mesto na rang listi i nakon prve godine 99% njih odustane. Bar je tako bilo tokom mojih studija. Na kraju su ostali samo gimnazijalci.

:super: odlcno, Kamenita. bravo za sina. Ma dobra su nam deca, samo smo mi mnogo strogi prema njima ili im ne verujemo.

I moja cerka je upisala drugu zelju, prva joj izmakla za 0,3 poena. (Pre tri godine). A tvom za još manje.

Hvala Bi. Ja znam da možda previše brinem i znam da sam stroga, ali ne mogu da se oduprem tome. Važno je da je u školi koju želi. Neki dan su mi moji divni saradnici lepo rekli. opusi se ženo, ubiće će taj tvoj temperament. Jes' , kao da ima dugme za to...

- - - - - - - - - -

Isti divni saradnici su me u petak ispratili s posla rečenicom: ajde, pa u ponedeljak da jedemo tortu. Sad sam išla i kupila.

Freyo, divan dogadjaj. Obožavam ovu temu zato što tako neke izuzetne stvari podelite sa nama. Meni je to dragoceno. Uvek mi se vrati nada da ova zemlja ipak ima budućnost jer ima tako pametnih, vrednih i preduzimljivih mladih ljudi. Bravo za tvoje odeljenje i za Dobricu. Nisam preterani ljubitelj njegovih knjiga, ali mi je kao čovek uvek delovao OK. Sad sam ubedjena da je bio još bolji nego što sam mislila.
Bravo i za Krasuljkove djake i sestričinu i držimo fige ćerki. Jel i tamo sutra prijemni? Ovde je sutra, koleginicin sin polaže prijemni na pravu, kolegina ćerka na filološkom. Svima želimo uspeh!
Moj sin kreće na praksu!
Inače je jako zadovoljan kako je prošao rodjendan na Adi. Moglo je, kaže, da bude još mesa, ali 7 kg za 15 ljudi, ku'će više.!? Ni mrvica ničeg nije ostala. (ni španske pite, nie oblandi, ni salate) Ali, mislim da je bilo i mnogo više, sve bi se pojelo. Tako je to, mladi ljudi, priroda, ceo dan...
Ja sad moram opet da pravim oblande jer muž nije ni probao, a i sinu je bilo malo.

Hvala, Bi. I sinu tvome čestitam od srca, pa da posle prakse ostane tamo za stalno. :heart:

I u Nišu je sutra prijemni na pravnom, prekosutra na filološkom (kod nas je to ustvari filozofski). Valjda će da upadne bar negde. U suprotnom, neka pocepa svoja svedočanstva i diplomu sa 5,00.
A da deca jedu, to mi je poznato... Ne mogu da prehranim ove moje, pogotovu kad uče, vola bi pojeli... Neka, zdravi pa jedu, kad se omatori i oboli, neće duša. Znam po ćaletu.
Što se oblandi tiče... Tako je mm, kad je bio mali, pitao majku kad će da ispeku prase, pa da ga sami pojedu. :rotf: Vazdan je bilo za goste. :)

- - - - - - - - - -

Čula sam da profesori sa Beogradskog univerziteta traže da se uvede rangiranje fakulteta.

Moj predlog je da se uvede i rangiranje srednjih škola. Kao što u Nemačkoj ne možeš upisati određene fakultete bez završene gimnazije tako da bude i ovde. A ne da se za prijemni na recimo Filološkom prijavi i onaj sa srednjom kožarskom i onaj iz filološke gimnazije. Prijemni može svako da nabifla, u srednjoj trgovačkoj ili drvarskoj je lakše biti odličan no u gimnaziji. Na stranu što većina samo zauzme mesto na rang listi i nakon prve godine 99% njih odustane. Bar je tako bilo tokom mojih studija. Na kraju su ostali samo gimnazijalci.

Sve se slažem. Uvek je bilo tako...

Evo raporta.

Tadadadam, željena škola. Jeejeeeejejeje... :super: Doduše, druga želja po redu, ali jeste ta škola. Prva želja mu je izmakla za 0,12 poena. Da popi.diš. Nema veze, to je dobra škola i na dobrom glasu, ne mora taj profil. Dakle, vraćamo se u normalu.

Ono što je meni utisak veliki gotovo koliko i zadovoljstvo je ovo. Rekli su danas će rezultati, mi matori smo proveravali do 2h da nije izašlo, naravno ništa. U pet jutros on kuca na vrata naše spavaće sobe, mama, tata, upao sam. Ja skočim bunovna, trebalo mi je vremena da skontam. I njega sam uznemirila, u svojoj opsednutosti :rumenko:, dete nije spavalo kako treba, budio se cele noći i proveravao. Što je značajno zbog toga, što sam ja mislila da je njemu svejedno...

Kamenita, kako sam previdela tvoju poruku...:dash:
Bravo, pao ti je kamen sa srca...:lol:
Čestitam detetu i želim mu puno sreće.:heart:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back