Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne mora da bude učlanjenje u Gradskoj. Učlani se tamo gde ćeš najviše pozajmljivati knjige. Ne znam uopšte kako u Gradskoj gledaju na ove naše starinske kartončiće, a i u običnim bibliotekama na tu njihovu elektronsku karticu ili šta je već. U svakom slučaju, sa bilo kojim od tih kartona Imaš pravo da pozajmljuješ u bilo kojoj gradskoj biblioteci na teritoriji Beograda (ne možeš u Narodnoj, Univerzitetskoj, školskim...), ali moje iskustvo je da pomalo neblagonaklono gledaju kad dodješ s kartonom iz nekog drugog ogranka. A ja sam se još ograničila samo na Zemun. Ali šta te briga, imaš pravo.

Meni juče istekla članarina, ali u mojoj biblioteci je revizija, pa ne rade, pa sam pozajmila lektiru iz druge i dozvolili su mi da zadržim do 13.
Sad ćemo sin i ja da upišemo tu porodičnu članarinu u glavnoj zemunskoj, dogovorili smo se. On ionako ide tamo da uči, a za mene ima mnogo veći izbor knjiga.
Hvala:)

Kronina ja prosto obozavam!

Sto se tice Pesme leda i vatre, prosto sam morala da probam, jer sam o serijalu cula sve najlepse: da se ne ispusta iz ruku, da je zanimljivo, da nije neka smorna epska fantastika, vec bas da je u ``turn the pages`` stilu...
Ne znam da li ce se tebi dopasti tematika, ima kraljeva, princeva, cak se kasnije pojavljuju i zmajevi, ima ljubavi, mrznje, zaista lepo napisano, ja sam posle procitane prve knjige bukvalno otrcala da kupim i sve druge nastavke, toliko sam bila odusevljena... Ima puno likova i pratimo razlicite sudbine junaka. Da sad ne otkrivam sve, ali zaista je serijal citljiv i svima bih preporucila da procitaju, naravno ko voli epsku fantastiku.
Dooobro, Martin će uskoro biti u mojoj biblioteci:) Što sam ja gora od vas da ovo ne pročitam:mrgreen:

I kad pričam o kupovini, od 10.4. do 15.5. popust u Laguni na 3 kupljene knjige je 15% https://www.laguna.rs/v2719_vest_dodatnih_15_popusta_na_sve_lagunine_knjige_laguna.html

- - - - - - - - - -

Ja sam čitala i Romea i Juliju , i Hamleta. Beše period gimnazije, ali ne sećam se da li je bila lektira ili sam to samoinicijativno čitala:think:

Kad sam ja prošle godine ćerki donela Romea i Juliju iz biblioteke (pošto ona tamo ne svraća) samo je pogledala i rekla "Ja ovo da čitam!? Nema šanse!"
I ja nisam čitala Šekspira, ne znam kako sam se izvukla od toga. Zar nije bio za lektiru 80-ih godina?

Jeste bio Šekspir lektira 80-ih, kad sam ja išla u srednju školu, ali mislim da to nije menjano. Moja, osetno mlađa, sestra takođe ga je čitala.

Bogme, ti si super prošla, jer mislim da smo ista generacija ('65.). Ćerka je RiJ pročitala bez problema i rekla da je glupa knjiga o glupim tinejdžerima. I ja sam se ponovo složila. Zato se ovaj nesrećko ubi...

- - - - - - - - - -

samo nije bio u osmom razredu, nego u srednjoj. Zaista je rano...

[QUOTE

Ja sam čitala i Romea i Juliju , i Hamleta. Beše period gimnazije, ali ne sećam se da li je bila lektira ili sam to samoinicijativno čitala:think:[/QUOTE]

Svaka čast ako si čitala Šekspira ničim izazvana.:worth:

...pozdravljam drage bibliofile... :)
Pokatkad svratim da vidim šta preporučujete...ali sad mi treba konkretan savet...
Trebam kupiti neku knjigu za poklon...devojka voli knjige poput Izabele Aljende, a ja nisam čitala njene knjige, pa ne znam na koji je to fazon... sve njene prevedene je pročitala... ne voli ljubiće i "lako" štivo...imate li nešto za preporuku...ja sam možda mislila Ljosu...npr. Pantelemona...uglavnom, šta biste mi preporučili? Hvala do neba, unapred! :)

...hihihi...da, i meni je Kradljivica pala na pamet...malo sam gledala i Lagunina izdanja...jeste li čitali Helgin dnevnik ili Opet on? Imaju dobre kritike...

Mislim da su iskustva svih na forumu da kritikama ne treba mnogo ne veruješ. Mislim, ako kritikama smatraš ono što sami izdavači naštampaju na poleđini knjige. Za mene to nema veze sa kritikom, to je marketing.

A nisam ni ja čitala.

Kupila danas Memoari jedne gejše, nešto od Ladlama (već sam poklonila, pa mu ne znam ime) i Zamka za snove, S. King.

...hihihi...da, i meni je Kradljivica pala na pamet...malo sam gledala i Lagunina izdanja...jeste li čitali Helgin dnevnik ili Opet on? Imaju dobre kritike...
Čitala sam Opet on i meni se nije svidela kad sam čitala. Okarakterisana je kao komedija, i ima komičnih momenata (na početku najviše a posle se provuče poneka rečenica), ali ima delova koji meni uopšte nisu bili smešni. Naprotiv. Čak su mi neke stavri smetale i kad sam to posmatrala kao crni humor. Da su neke stvari drugačije upakovane, bila bi jako dobra knjiga, a ovako dok sam čitala na momete sam bila u šoku da se nešto karakteriše kao smešno, a meni nije bilo. Svakako da priča ima poruku, ali ta poruka je zapravo za mene bila prejaka zato što možda može da bude tačna... Tačno je da priča vuče da čitaš dalje, ali u meni se provlačilo razočaranje (možda zato što sam očekivala parodiju, a nisam to dobila). Pozajmila sam tetki knjigu da čita ona ima dug čitalački staž, tako da me je zanimalo kako će ona shvatiti priču. Njen utisak je donekle bio isti kao moj, ali sama mi je rekla da sam je uputila kakve su neke stvari, pa to nije izazvalo veliko iznenađenje, znala je šta se meni nije svidelo pa je to imala u vidu. Neke stvari su joj bile duhovite (kao što rekoh ima duhovitih momenata), i došle smo do istog zaključka. Samo mi je rekla da smatra da je jačina priče upravo ta poruka (u tome se slažem). Priznajem da sam razmišljala o ovoj knjizi i nakon čitanja. Vraćala sam se pitanju da li bi neke stvari stvarno takve bile? Možda je taj odgovor šokantan jer bi možda to bilo tako? Moj utisak neposredno po čitanju je bilo razočaranje jer mi pojedine stvari nisu ni malo bile smešne, i što mi se možda i takav način crnog humora nije svideo(ponavljam se). Ne znam... Rekla sam već ranije da mislim da ovo nije knjiga koja je za kupovinu, pa čak ni za čitanje. Ali, ipak bih možda volela da čujem još neko mišljenje. Malo sam kontradiktorna, znam... Uvek ostavljam mogućnost da grešim,...I dalje smatram da je greška što je ovo okarakterisano kao komedija.. Nadam se da sam pomogla:)

Poslednja izmena:
...pozdravljam drage bibliofile... :)
Pokatkad svratim da vidim šta preporučujete...ali sad mi treba konkretan savet...
Trebam kupiti neku knjigu za poklon...devojka voli knjige poput Izabele Aljende, a ja nisam čitala njene knjige, pa ne znam na koji je to fazon... sve njene prevedene je pročitala... ne voli ljubiće i "lako" štivo...imate li nešto za preporuku...ja sam možda mislila Ljosu...npr. Pantelemona...uglavnom, šta biste mi preporučili? Hvala do neba, unapred! :)

Hej, Kradljivice, dobar ti nik, pravi za ovu našu temu. Ja sam takodje veliki obožavalac Aljendeove kao tvoja drugarica, a čitala sam dosta i Ljosu, i mogu ti reći da oni nemaju veze jedno s drugim, mada se meni i LJosa svideo, ali nema tu razigranost, niti je tako zanimljiv i nekako poletan kao Isabel. Saramaga nisam čitala, a na osnovu onog što su naše drugarice pisale, zaključila sam da je težak.
Ako nije mnogo čitala Markesa, on je po meni najsličniji Aljendeovoj. Na primer, Ljubav u doba kolere.
I nekoliko knjiga koje su se većini nas na ovoj temi svidele ali nisam sigurna da li ima svih po knjižarama: Udruženje ljubitelja knjige i pite ljuskuše (ULJKIPLJ), napisale Meri En Šafer i Eni Barouz, Otmenost ježa, Mjuriel Barberi, Moramo da razgovaramo o Kevinu, Lajonel Šrajver, Vremeplovčeva žena, Odri Nifeneger, Midlseks, Džefri Eugenidis, Svetlost severa, Dženifer Doneli, Bujno leto, Barbara Kingslover (moja naj knjiga pročitana prošle godine).....
pa ti malo pročačkaj po temi ili negde drugde o čemu se radi i šta bi se toj devojci svidelo.

Sve se slažem sa Bi, naročito za Moramo da razgovaramo o Kevinu (ovo je knjiga koja nas je sve oborila s' nogu)- Lajonel Šrajver,
Vremeplovčeva žena- Odri Nifeneger,
Midlseks- Džefri Eugenidis,
Svetlost severa- Dženifer Doneli,
Bujno leto,- Barbara Kingslover.

Ljubav u doba kolere nisam čitala i slab sam poznavalac Markesa.

Dodala bih još neku knjigu za, kako mi se čini, probirljivog čitaoca. Da napomenem da nemaju nikakvu sličnost sa Aljendeovom ali su u svakom smislu dobre knjge. Recimo:
Slepi ubica – Margaret Atvud
Kako je nestajala Esmi Lenoks – Megi O’ Farel,
Ne idimo nocas psima – Aleksandra Fuler,
Muzika I tišina – Rouz Tremejn
Covek u mraku - Pol Oster
Igracica goa – San Sa
Biblija otrovne masline – Barbara Kingsolver
Dan zaljubljenih - Olaf Olafson, (odlične pripovetke)

Onda možda neki Dzulijans Barns (Troje, Ljubav itd,...), Bil Brajson (Ni ovde ni tamo...)

- - - - - - - - - -

Dobrodošla na temu Kradljivice :D
Mnogo dobar nik :D

PS I svakako Kradljivica knjiga :D

...hvala vam puno!!! Bas ste mi pomogle, i uzela sam neke naslove u obzir...:) Danas idem u kupovinu i mislim da cu se tesko odluciti za jednu knjigu...raduje me to sto cu uskoro da nabavljam knjige za skolu (radim u biblioteci), pa cu da nabavim sve naslove koje ste preporucili...jupiiii... :D:klap::vatromet::zbalavi:

Ne, nisam. Probaću i tamo, al' nije baš zapelo. Nego se samo čudim tim prodavcima. Zašto ne bismo kupili lepo novu knjigu za manje novce.

(Pomislila sam da obradujem ono dete koje čita. Ono koje ne čita, trenutno čita Romea i Juliju. Samo što ne plače, razvukao je na nedelju dana... Šta da mu kažem, razumem ga, i meni je RiJ bila grozna knjiga.)

Romeo i Julija (neka mi oprosti čika Šekspir) mu je najdosadnija drama. Žao mi je što deca ne čitaju Magbet ili Kralja Lira. Ludilo koje isijava iz Magbet, spletke, ubistva, sve to podseća na među tinejdžerima popularnu Igru prestola. A Luda iz Kralja Lira istovremeno i ludak i cinik i filozof deci bi se mnogo vise dopao od plačne Julije i njanjavog Romea.

Ali se, na žalost, spisak lektire samo c/p iz generacije u generaciju.

...mislim da treba da se cita Romeo i Julija u skoli zato sto je to delo simbol ljubavi tokom vekova ali bih uvela nesto drugo - Romeo i Julija obavezno i jos jedno Seksiporovo delo po izboru svakog ucenika.
...analizirmo na casu Sekspira a svako ima zadatak da napise esej o izabranoj drami jer je meni Sekspir mnogo interesantniji za analizu nego za citanje i malo slobode da daju profesori klincima, tako ce bolje upamtiti pisca nego bubanjem za ocenu.

...mislim da treba da se cita Romeo i Julija u skoli zato sto je to delo simbol ljubavi tokom vekova ali bih uvela nesto drugo - Romeo i Julija obavezno i jos jedno Seksiporovo delo po izboru svakog ucenika.
...analizirmo na casu Sekspira a svako ima zadatak da napise esej o izabranoj drami jer je meni Sekspir mnogo interesantniji za analizu nego za citanje i malo slobode da daju profesori klincima, tako ce bolje upamtiti pisca nego bubanjem za ocenu.

Meni su Romeo i Julija simbol patetisanja na kub, toliko rabljeni da vise prelaze u kategoriju "doosaaadnooo". Drama je sjajno ukomponovana, radnja je pitka ali mislim da je današnjim tinejdžerima neinteresantno trubadurisanje pod prozorom i "O Romeo, zašto si Romeo?" uzdisanje. Možda nije loša zamena "San letnje noći"?.think:

I slažem se da im treba dati šansu da pročitaju makar još jednu Šekspirovu dramu.

Može Šekspir, i može i drugo delo, ali ne sa 14 godina. Pa moj klinac ima 14g i tri meseca, interesuje ga samo fudbal i sad mora da analizira RiJ. Rano je, ne kapira, ne zanima ga... Ni njega, niti ikog iz razreda.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back