Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Probala sam da čitam Čarobni breg, ima tome 7, 8 godina. Ne znam da li da mu se vratim. Jes' malo otegnut. ( Malo :lol:)

Ni meni. Danas sam imala vremena koliko hoćeš, a nije mi se čitalo. Gledala sa film Zamak u mom srcu, i sasvim je ok kad se poredi s knjigom. Opuštajuć je, meni je prijao.
A,aaaaaaaaa, malo :roll:

Nastavni programi sve obimniji, a deca sve manje znaju. Jedino se lektire smanjuju. Ja sam bila frapirana kada je moj sin u 1. razredu gimnazije prvu knjigu dobio da pročita u toku zimskog raspusta i to Rani jadi, Danila Kiša.
Ja sam bila usmereno i prve dve godine sam išla u Automehaničarsku školu, tako mi teritorijalno zapalo. Mi smo, boga mi, odmah čitali Ilijadu i to pravu, ne neko skraćeno izdanje, a onda još svega i svačega, ne sećam se...
Sad valjda ni ne čitaju lektire, ili odgledaju filmove ili imaju neke knjige sa kratkim sadržajem i analizom dela.
Ja u mašinsku. Čitala sve po redu :deda:

Opet ja omasila naslov!
:roll:
Nisam ni primetila dok se nisam vratila na tvoj post.
Pa sam onda opravila i smajlija kad sam već tu :lol:

Čitam Nesbea. Sviđa, sviđa :D

Poslednja izmena:
Obrađuju se padeži u 5. osnovne, i ja se sećam toga. Nije da se samo pomenu, nego se stvarno rade.
Pročitala sam ''I dalje Alis'' (Lisa Đenova, Čarobna knjiga), vrlo lepa knjiga, preporučujem. Ugledna profesorka hardvardskog univerziteta, majka troje dece, suočava se s ranom Alchajmerovom bolešću. Tema je teška, ali knjiga nije.

''Baudolino'' (Umberto Eko, Narodna knjiga) - ovo sam počela pre nekih mesec dana, ali sam pauzirala tokom praznika jer za nju ipak treba koncentracije. Nije zahtevna kao Ime ruže, piše da je namenjena široj čitalačkoj publici, ali ne mogu npr. da je čitam pred spavanje kad sam umorna. Carigrad, Vizantija, dvor Fridriha Barbarose, nadmudrivanja i potraga za Svetim gralom. Puna pametnih misli i očaravajućih opisa. Obimna, doduše, ima blizu 600 strana. Ponekad naiđem i na dosadne delove, nemojte misliti da je sve vreme zanimljiva i uzbudljiva, jednostavno, nekom će se svideti, nekome ne.
Nedavno sam naišla na informaciju da će Vulkan objaviti Ekova dela, možda su već i počeli s tim.

Od petka bez neta, a toliko sam htela da vam se pohvalim...
Prvo, upoznala sam Bijićku :heart2:, to već znate, podiga sam konačno svoju diplomu (posle 5,5 godina), nadobijala poklone, upoznala Sonju Atanasijević, smorila se na seminaru... Nisam srela Lamaritu, iako smo bile u stalnom kontaktu, to mi je najžalije, i nisam srela još neke persone, a planirala sam. :sad2:
Sve u svemu, lepo sam se provela u prestonici. :lol:

Ništa nisam čitala, jer sam se u međuvremenu igrala s mojim bepčićima (sećate se, od sestre, one što joj je prošle godine preminuo muž:(), ali sam zato donela Vazdušne ljude, (poklonila mi Bi :heart:) sa dve posvete, njenom i Sonjinom, i od sestre sam uzela Brankicu Stanković, tako da neću da je kupujem. Ima ona i Lauševićevu (neka mu je srećan rođendan:)) Drugu knjigu, ali je tek čita, tako da sam i to obezbedila da uskoro pročitam.

- - - - - - - - - -

Sutra nosim za bus Vazdušne ljude ;), Porodica Maja nije za bus, pa će da bude za kućnu upotrebu...

- - - - - - - - - -

I da, samo vi mene ignorišite...:rida:

Gde steee?

Pa gde ste se sve izgubile odjednom?:)
Evo je moja
2yz9z5k.jpg

Ja čitam temu o maltezerima :roll:

U busu sam sad gledala film sa Ričardom Girom Pseće srce i plakala...:rida:

- - - - - - - - - -

E, pa ovo je bolje.... Nije mutna, ali se ne vidi Moša (Pijade) iza

Ko ga šiša, on nije sa Krste...:lol:

- - - - - - - - - -

Želim samo da izrazim svoje oduševljenje g-đom Bi. To je jedna jako staložena i fina žena, sušta suprotnost meni, valjda se zbog toga i slažemo...:lol:

U busu sam sad gledala film sa Ričardom Girom Pseće srce i plakala...:rida:

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Želim samo da izrazim svoje oduševljenje g-đom Bi. To je jedna jako staložena i fina žena, sušta suprotnost meni, valjda se zbog toga i slažemo...:lol:
Jel to po knjizi Bulgakova?
Različite jeste ali ste obe :super: svaka na svoj način :D

:zcepanje::hahaha: istina...
I Sonja je jako prijatna žena na prvi pogled, ne bi se Bijićka oduševljavala njom da nije takva. :)
Ma da, sve smo mi normalne žene

Jel to po knjizi Bulgakova?
Srećo moja...:cmok:

Nisam čitala Bulgakova, možda jeste... Ovo je štene haskija, izgubljeno na ž. stanici, nalazi ga Gir i ovaj ga čeka svaki dan na istom mestu da se vrati s posla... da ne otkrivam dalje.
:zcepanje::hahaha: istina...

Ma da, sve smo mi normalne žene

Normalno...:lol:

- - - - - - - - - -

Moram na tuširanje pa u krevet. Sutra mi je prvi dan posle tri nedelje. Ko će da ustane u pola 6... :rida:

kako?

padezi se uce u petom razredu. ja sam ucila u petom padeze. vrste reci i funkcija reci u recenici se uci u petom, secam se odlicno toga.

I ja učila u petom. Ne govorim o tome da se nisu učili padeži nego o tome koliko se uči o padežima. Pošto je proučavanje padeža mnogo šire od onoga kako se (bar nekad) učilo u školi. U petom radiš najosnovnije, do osmog naučiš da razlikuješ nijanse, u srednjoj (posebno ako si društveni smer) ideš u detalje a na faksu u sitna crevca. Iznenadilo me što se u petom razredu na početku godine uče padeži ali se u startu određuje koji padež je karakterističan za određenu službu reči u rečenici. A rečenični članovi se rade mnogo kasnije. Odatle moj komentar.

Mnogo me gnjavi sve to. Ćerka izašla, a ja svaki čas zavirujem u sobu da vidim šta radi. Kao kad sam imala bebu

Upravo je to prosto tako kad je u pitanju tako mala kuca.
Uzimam Pre nego sto izgorim. Valjda ce biti dobra.
Nabavila sam Oza i Pricu o ljubavi i tami. Ali to cu kasnije da gustiram, napisale ste da je sjajna knjiga.
A i ja moram malo da odmorim od trilera... :)

Uzeh na Limundu Muž iz zebrine ulice i Čudo u brzim motorima - Autor prve damske detektivske agencije.
I sad ne mogu da se setim šta se desilo sa tim serijalima...prvo su ovde baš hvaljeni,a posle kudjeni...I je l neko zna da mi napiše koji je redosled knjiga po serijalima?
Uzeh i Ostrvo večnih ljubavi - skeptična sam, ali bih htela da proverim kakva je.

Posto sam na godisnjem odmoru, a citanje knjiga koje traze mentalno angazovanje mi ne ide, dohvatila sam se ove knjige http://www.laguna.rs/n730_knjiga_ljubav_znatizelja_prozak_i_sumnje_laguna.html kupljene na nekoj od akcija za 120 din. Citam komentare ispod i pitam se jesu li ove zene sto pisu komentare normalne. Kakav crni Sex i grad, ovo je bolno tragicna knjiga sa tri teske sudbine i uopste nije tako hajhoo kako bi se po naslovu reklo. Ok ima lascivnog sadrzaja, na nekim mestima cak previse, ima ruzni reci i pominjanja sexa ali to sto citate daleko je od haj ho zivota jedne Keri Bredso i njenih tra la la kolumnica.

Najtacnije je mozda knjigu opisala izvesna Maja "Predivna knjiga, koja na izuzetan način dočarava kako kompleksnost međuljudskih odnosa, tako i kompleksnost ljudske duše... Definitvno knjiga koja navodi na razmišljanje i preispitivanje! Ukoliko očekujete pitko štivo u stilu "Sex i grada" - prevarićete se.."

Stim da o predivnosti ja tu ne bih govorila.
Onoliko koliko mi je bila teska i duboka knjiga Fotografija, toliko je isto i ova knjiga teska i duboka.
Stil pisanja je isti, jedna slika iz uglova nekoliko razlicitih aktera u dogadjaju, i jako je bolan sadrzaj koji se iznosi....
Tako da iako je nisam procitala jos do kraja za sad mogu da kazem....ne citajte komentare ispod Laguninih knjiga - nebulozni su, i ako vam ikad dopadne saka ova knjiga debilnog naslova - procitajte je!

Poslednja izmena:
Posto sam na godisnjem odmoru, a citanje knjiga koje traze mentalno angazovanje mi ne ide, dohvatila sam se ove knjige http://www.laguna.rs/n730_knjiga_ljubav_znatizelja_prozak_i_sumnje_laguna.html kupljene na nekoj od akcija za 120 din. Citam komentare ispod i pitam se jesu li ove zene sto pisu komentare normalne. Kakav crni Sex i grad, ovo je bolno tragicna knjiga sa tri teske sudbine i uopste nije tako hajhoo kako bi se po naslovu reklo. Ok ima lascivnog sadrzaja, na nekim mestima cak previse, ima ruzni reci i pominjanja sexa ali to sto citate daleko je od haj ho zivota jedne Keri Bredso i njenih tra la la kolumnica.

Najtacnije je mozda knjigu opisala izvesna Maja "Predivna knjiga, koja na izuzetan način dočarava kako kompleksnost međuljudskih odnosa, tako i kompleksnost ljudske duše... Definitvno knjiga koja navodi na razmišljanje i preispitivanje! Ukoliko očekujete pitko štivo u stilu "Sex i grada" - prevarićete se.."

Stim da o predivnosti ja tu ne bih govorila.
Onoliko koliko mi je bila teska i duboka knjiga Fotografija, toliko je isto i ova knjiga teska i duboka.
Stil pisanja je isti, jedna slika iz uglova nekoliko razlicitih aktera u dogadjaju, i jako je bolan sadrzaj koji se iznosi....
Tako da iako je nisam procitala jos do kraja za sad mogu da kazem....ne citajte komentare ispod Laguninih knjiga - nebulozni su, i ako vam ikad dopadne saka ova knjiga debilnog naslova - procitajte je!

Knjiga o kojoj pises je vise nego dobra.
I ja bih je predlozila svima da je procitaju. Tacno tako, roman za razmisljanje.

Pračet ženske likove čini mi se konstruiše mnogo uspešnije nego muške, imaju više dimenzija, elokventiniji su i nekako su moćniji, u svakom smislu.
Zato ja svima preporučujem da ako nisu Pračet-fanatici ili im sve to deluje previše da bi uopšte započeli, ne čitaju knjige o čarobnjacioma i straži nego o vešticama.
Mada ok, to se prepliće
To je taj glavni problem, Pračetove knjige sa vremenom postaju sve bolje, ali ipak nije loše da se čovek uživi u Disksvet da bi mogao da ih doživi na pravi način
Tako da sve i da vam se prve knjige ne dopadnu apsolutno se isplati zato što na kraju kulminira serijalom od 4 knjige o tinejdž veštici =P Tiffany Aching, a to je možda najbolje od Pračeta ikada (nisu sve prevedene)
ok, možda ove o Tifani mogu da s čitaju i samostalno ali greota je, mora čovek da vidi kakva je baraba Nana Og ili kakva je motka Baka Vedervaks da bi shvatio Tifani =D

Evo spiskić

jednakost rituala 1987
sestre po metli 1988
veštice na putu 1991
gospoda i dame 1992
Maskarada 1995
Carpe Jugulum 1998
The Wee Free Men 2003 (Tiffany Aching) (ovo bih se zaklela da je prevedeno ali ne znam kako)
A Hat Full of Sky 2004 (Tiffany Aching)
Wintersmith 2006 (Tiffany Aching)
I Shall Wear Midnight 2010 (Tiffany Aching)

(I naravno, Mali bogovi su odlični. Koliko god to nekome glupavo zvučalo uz Pračeta se mnogo uči kako da se razmišlja i to na mnogo bitne teme. Malo je "ozbiljnih" pisaca koji to uopšte pokušaju, a kamoli uspeju. Zato ja besnim kad ljudi kolutaju očima na njega samo zato što se usudio da bude duhovit i, naravno, zato što ima šarene korice)

- - - - - - - - - -

nači i velik slova sam koristila, takav sam fan

:lol:

Za koji uzrast su ove knjige, jel mi jedanestogodinjaci mozemo da ih citamo ili je rano.
Ajde Parka daj user manual, pa da se opskrbimo :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back