Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pocela sam da citam Lovca na zmajeve. Jako mi se svidja stil pisanja i bas uzivam citajuci. Ne secam se kada mi je neka knjiga odmah tako dobro legla. Nadam se da ih nece sve pobiti na kraju ili tako nesto. :sad2:

Knjiga je teška, ali je snažna i upečatljiva. Treba je pročitati!

Pozdrav drage čitalice.
Vratila sam se u vaše društvo, nakon odmora, zajedno sa dve nepročitane knjige.
Nisam stigla ni do polovine prve knjige.
Počela sam U senci nara, Tarik Ali
Jel to što nisi na odmoru pročitala sve knjige, znači da si se lepo provodila, pa nisi stigla!

Pocela sam da citam Lovca na zmajeve. Jako mi se svidja stil pisanja i bas uzivam citajuci. Ne secam se kada mi je neka knjiga odmah tako dobro legla. Nadam se da ih nece sve pobiti na kraju ili tako nesto. :sad2:

Slažem se sa Mrs.Bi - knjiga je jako teška, i veoma, veoma dirljiva, ne može da ne dirne u srce i razum, a treba je pročitati!

Sećam se Čitalačke značke. Imam ih sve.U nižim razredima smo ilustrovali pročitano,a kasnije davali prikaz.Sećam se da sam to jako volela.Zavukla bih se u veliku sobu do ulice u kojoj je debela hladovina ( toliko da ti trebaju čarapice) i čitala, čitala, čitala...na kraju s nestrpljenjem čekala svoju značkicu.Imam ih i sad negde kod mojih u kući...

Ne znam za ovo. Dajte vise informacija. Znacke, pohvalnice? Kako je to izgledalo?
Bas zanimljivo zvuci. :aha:

Jel to što nisi na odmoru pročitala sve knjige, znači da si se lepo provodila, pa nisi stigla!

da... :D

- - - - - - - - - -

Nastavi da čitaš slobodno, nije crn kraj

Pa i dalje NNČ. Čitam samo Esteritu na FB i uživam ali oću i ovako da čitam nešto a ispit za 6 dana:sad2:

nekate vas dvije
to ja pišem o svojim stanjima...

nemam ono čudo u telefonu da mogu da pišem da se osjećam ovako ili onako
ili možda i imam, al' ne znam đe mi je
ili možda treba da se instalira, e to već pojam nemam

još uvijek ne znam slike da nakačim
nego imam ono čudo od tel, galaksinekako pa on to sam odradi, ja samo odaberem sliku..

msm, ovo ima veze sa knjigama i čitanjem samo tako :mrgreen:

pri kraju sam sa ovom debelom knjigom, završila sam Margaretin život, Jasminin život, Violetin život...sad čitam o životu Roze, i poslednjem Luju
kraj se nazire

morala sam da se spremam za školu
i da ukoričavam knjige, msm to moram, nisam još
sad su one glupe plastične korice i ako ne uklopiš i uknapiš, gotovo, kad se odlijepljuje, nagrdi se udžbenik

toliko sam bila smirena i ok prošle godine kad sam ukoričavala , da sam kupila 3 nova udžbenika i 2 sveske
zato se cijeli avgust psihički pripremam za ukoriičavanje

lijepo li je bilo kad se ukoričavalo sa pakpapirom

i bila sam juče kod onee moje štaću štaću
i kad je počela štaćuštaću štaću...ja sam se toliko smijala da sam poslije po' sata štucala
a već dok sam joj objašnjavala zašto se smijem, kako me gledala..mislim da me u svojoj glavi već smjestila u Dobrotu, i polako se pripremala za posjete u istoj..Dobroti...u dobroti je naš LLazarević :D

SFRJ za ponavljače – Dejan Novačić, Stylos 150 str. 10/10

Jedna setna i duhovita knjiga o vremenu kada smo mi (Rada, Ester, Bi, ja... ) bili deca. Evo dva citata.

„Stoja je bila posebna, novčanica specijalno namenjena deci. To je bila velika lova jer je obezbeđivala ne samo osnovne životne namirnice- „životinjsko carstvo“ i „kiki bombone“ već i „Politikin zabavnik“ pa čak i pakovanje crvenih kapisli za kolt“. Pored „stoje“ sredstvo plaćanja je bila i „sića“. Siću su davale babe, (tj komšinice starije od 20 godina) kad ih deca „poslušaju“, tj odu u prodavnicu po pola hleba i litar mleka.“

“A bilo je i kućnih aparata za decu. Recimo korito. Korita služe za kupanje, na taj način što se prvo ubaci dve šerpe kipuće vode sa šporeta, zatim šerpa hladne vode iz slavine i na kraju dete, koje se provuče kroz vodu, nasapunja „bebi-sapunom“, opet provuče i ostavi sa strane da se iplače i osuši.“

Joooooj, crvene kapisle za kolt :zaljubljena: Pa ja se toga nisam setila ko zna koliko godina. A imala sam i kolt i kapisle i neko kaubojsko odelo :lol:

Jaaaaao,pa sve to pamtim! Diiiivno!

i bila sam juče kod onee moje štaću štaću
i kad je počela štaćuštaću štaću...ja sam se toliko smijala da sam poslije po' sata štucala
a već dok sam joj objašnjavala zašto se smijem, kako me gledala..mislim da me u svojoj glavi već smjestila u Dobrotu, i polako se pripremala za posjete u istoj..Dobroti...u dobroti je naš LLazarević :D

A ja tamo bila na letovanju sa školom,kad sam imala 10 godina.Secam se da smo i bili smesteni u nekoj skoli.Pamtim i neko šetalište,Al plažu ne...

Ne znam za ovo. Dajte vise informacija. Znacke, pohvalnice? Kako je to izgledalo?

Pa bas kao sto sam i napisala.Za vreme raspusta pročitane knjige treba ilustrovati,to do 5. Razreda,a posle se pise prikaz.Imas svescicu za to, kad krene skola,sva deca predaju- bilo je masovno...bavili su se učitelji i nastavnici da nas animiraju da uradimo...Nekako nije islo da budeš dobar djak,a da ne uradiš...
I onda,nakon mesec dana,stigne znacka na kartoncicu na kojem je neki pisac ... Eto...
Drugo je to vreme bilo....a drugi i ljudi...cak i deca....
Sad je sve to glupo i smor....nazalost....

- - - - - - - - - -

Nego,Čarobna knjiga promenila neke naslove na akciji i sad sam izvisila za Zene utorka...

Ima Ester da mi svisne kad vidi kako sam zaredjela...

Čitalačka značka je bila organizovana u osnovnoj školi ( ja u decembru punim 30 pa računaj kad je to bilo:D ). Bile su zadate knjige koje su morale da se pročitaju a onda imaš zadatak da pišeš prikaz te knjige. Kerefeka se seća da jeu nižim razredima trebalo da se crta prikaz ( ja se toga i dalje ne sećam:confused:, ali verjem da je tak bilo :) ). Na kraju školske godine dobiješ pohvalnicu i značku. Sećam se da je sigurno jedna od knjiga bila Modri prozori, i znam da mi se tada mnogo dopala ali sad nemam pojma o čemu se radi:think:. A mislim da je jedna od knjiga bila i Kroz pustinju i prašumu ( baš sam skoro o njoj razmišljala da je ponovo pročitam :) ). Baš je to sve bilo super:)

Šteta što ovako nesto nije bilo u gimnaziji. Mada, ja sam u Zemunskoj gimnaziji imala super profesora koji nam je čitao priče neke na časovima, pa samo na početku godine pričali o knjigama koje smo pročitali tokom leta, pa je onda u trećem gimnazije nama koji smo čitali ( ne samo lektiru:D) zadavao da pročitamo neku knjigu i da je prezentujemo pred odeljenjem. Meni je zapao Evgenije Onjegin, drugarici Junak našeg doba, onda je neko Steriju imao kao zadatak.. Meni je to baš bilo lepo. A onda je taj profesor otišao na drugo radno mesto ( meni bilo krivo jer je bio odličan profesor), i u četvrtom razredu došla neka profesorka koja ispriča na času to što je nabiflala iz nekog svog teftera i još onda davi oko toga. Nije uspela da knjige približi ljudima, da motiviše ljude da čitaju, da zavole ako do tad nisu voleli..
Malo sam spamovala. mada posredno ima veze sa knjigama:D

Danas ni stranu nisam pročitala ove moje ( Pre nego što zaspim), a neću stići ni sutra..:( A vuče da se čita dalje, ovih 120 i nešto strana koliko sam prešla uopšte nisu loše:D

Poslednja izmena:
Pa bas kao sto sam i napisala.Za vreme raspusta pročitane knjige treba ilustrovati,to do 5. Razreda,a posle se pise prikaz.Imas svescicu za to, kad krene skola,sva deca predaju- bilo je masovno...bavili su se učitelji i nastavnici da nas animiraju da uradimo...Nekako nije islo da budeš dobar djak,a da ne uradiš...
I onda,nakon mesec dana,stigne znacka na kartoncicu na kojem je neki pisac ... Eto...
Drugo je to vreme bilo....a drugi i ljudi...cak i deca....
Sad je sve to glupo i smor....nazalost....

- - - - - - - - - -

Nego,Čarobna knjiga promenila neke naslove na akciji i sad sam izvisila za Zene utorka...

Ima Ester da mi svisne kad vidi kako sam zaredjela...

Baš pišem na istu temu:) Mi smo imali zadate knjige koje smo morali da čitamo, čini mi se.:think: Mozda je to zavisilo od škole do škole, a možda sam i lupila:think:

Podsetila si me da je bilo zadatih knjiga,ali je spisak trebalo dopuniti i onim po svom izboru.Ako se ne varam ukupno ih je trebalo procitati 10....a ne varam se...U pravu si,dodeljivane su na kraju godine.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back