Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poslala sam pitanje :)
A ja tebi poruku na wa.

Naravno da je nastavak :lol:
Nego vidiš ti to, i ja bih morala znači obe da čitam. Jes da debelo kasnim, ali... :think:

Iako zvuci zanimljivo ta vasa teorija ja sam citala obe i odgovorno tvrdim da nije nastavak.
Pri tom je 50 načina teško chiklit sr. dok je Kako da ubijete muža zabavna knjiga za letnje opuštanje na terasi.

Našla Canone inverso :super: setila se da u Klubu citalaca geopoetike često ima i onih knjiga za koje na sajtu piše da su raspordate.
Pa tako našla ne jednu nego dve, za meni i koleginicu koja me navukla na ovog autora.

Dano ti si beše čitala April na Vlašcu?
Mrzi me da pretražujem nemam vremena, reci mi (imas fore do petka) vredi li? Meni deluje interesantno.

Trenutno čitam Ljubicu Arsić "Maco dal me voliš" i pitam se ko mi je ono rekao da je ona zanimljiva.
Imam isti osećaj kao i sa Greganovićkom - usiljeni humor na račun muško ženskih odnosa.
Šta se desilo sa odistinskim humorom?
Gde je nestao?

Meni je Marija Jovanović sa svakom sledećom knjigom sve gora. Možda grešim jer sam pročitala samo Spletkarenje sa sopstvenom dušom i Kao da se ništa nije dogodilo.

Čitam Nikolas Sparksa, Odluka, baš je limunadica. Ali nisam znala da je on pisao i Noći u Rodanteu i Poruka u boci. (gledala sam filmove, pravi oni ljubavni...)

Slazem se u potpunosti za Mariju.
Stigla sam do Idi, vreme je i odustala, a onda mi drugarica koja ima bas bas bas probirljiv ukus za knjige rece da je Dovoljan razlog bas dobar, pa se sad nesto dvoumim citati ili ne citati. Svakako necu kupiti, a znate moj stav o bibliotekama...pa sad sam u nebranom grozdju.

A sto se Sparksa tice, ja ne mogu da se nacudim da je isti covek napisao Beleznicu i Poruku u boci a onda 10 tako laganih i bljoćkavih knjiga koje me je sramota i sto sam citala koliko niste ne vrede.
Gledala sam film po ovoj "poslednjoj" sto je prodaju u laguni i cenim da je to dovoljno.
Mozda posle Beleznice Sparksa treba vise gledati nego citati, cenim da su ekranizacije dela daleko bolje od samih dela.

Osim Beleznice :heart: ona je nesto posebno!

- - - - - - - - - -

Kad naiđete ...javite...odavno me knjiga nije nasmejala

Istrajno je trazi, kad nadjem obavestiću te VELIKIM SLOVIMA :D

Trenutno čitam Ljubicu Arsić "Maco dal me voliš" i pitam se ko mi je ono rekao da je ona zanimljiva.
Imam isti osećaj kao i sa Greganovićkom - usiljeni humor na račun muško ženskih odnosa.
Gde je nestao?

I ja sam to čitala, tako jedno opšte mesto o muško-ženskim odnosima. Neki pisci su ipak samo za novine. Ima ona neku kolumnu u Politici, pa nekad pročitam, češće ne. Ali zašto sam se za.ebala pa kupila Mango uz neke novine, nemam pojma. :rumenko: Rada mi rekla da je knjiga "nevidjeno glupa". Sad se ne usudjujem da uzmem da je čitam.:mrgreen:

Kad naiđete ...javite...odavno me knjiga nije nasmejala

A sto se Sparksa tice, ja ne mogu da se nacudim da je isti covek napisao Beleznicu i Poruku u boci a onda 10 tako laganih i bljoćkavih knjiga koje me je sramota i sto sam citala koliko niste ne vrede.
Gledala sam film po ovoj "poslednjoj" sto je prodaju u laguni i cenim da je to dovoljno.
Mozda posle Beleznice Sparksa treba vise gledati nego citati, cenim da su ekranizacije dela daleko bolje od samih dela.

Osim Beleznice :heart: ona je nesto posebno!

- - - - - - - - - -

Istrajno je trazi, kad nadjem obavestiću te VELIKIM SLOVIMA :D
Znači, Beležnicu vredi pročitati! Meni su filmovi ok. Sedneš sat i po, opustiš se. Još ako voliš Ričarda Gira. Meni je podnošljiv, mada i ja sad više volim da vidim Džerarda Batlera i još neke mladje čija imena još nisam spojila s likovima...

A što se humora tiče, ne znam gde se deo uopšte iz naših života!? Možda nam ništa više nije smešno, jer ne uspevamo da se opustimo da bi bilo. Bar ja!

Lamar, meni se ta ''5o načina...'' niš' nije svidela. Ako hoćeš, pokloniću ti.

Nisam više na moru, Bi, vratila sam se u Bg. Nisam toliko bila na plaži - jesam išla skoro svaki dan, ali samo ujutro na 1 sat, pre nego što upekne (a upekne već od 9h), i onda popodne posle 5. U pauzi sam gledala filmove umesto da čitam :confused: No, dobro, svakom naiđe potreba da napravi pauzu od čitanja. Valjda.

Što se tiče Bazduljovog Aprila na Vlašiću, ne znam šta da ti kažem Mirče, mnogo mi je velika odgovornost kad si ti u pitanju :lol: Ja sam je tada toplo preporučila Lamar a i Esteriti bi se sigurno dopala, i pri tim preporukama stojim, one padaju na bosanski šarm :D Pisala sam u prvoj Biblioteci, zato valjda nisi našla pretragom. Evo sad ću onako malo o knjizi, a ti vidi da li ti se uklapa: to je jedna prava savremena mladalačka urbana ljubavna priča koja se događa u današnjem Sarajevu. Nije opterećena ratom i sl, jedna od fakultetskih i post-fakultetskih ljubavi kakve su su bile gde mogle dogoditi i događaju se i dalje. Lepo je i tečno napisana. To za mene nije knjiga je nezaobilazna ali smatram da je svakako bolja od gomile drugih koje imaju veću reklamu. Meni lično je posebno bio interesantan deo gde govori o stručnim konferencijama jer mi je to blisko pa mi je bilo smešno i tačno, ali to je sitnica u priči. Mislim da nećeš pogrešiti ako je pročitaš, ali bila bih sigurnija da si učlanjena u biblioteku. No, ako nisu velike pare mislim da vredi rizikovati. Kupovala si ti i mnogo površnije knjige kad te uhvati kriza :)

Kad je Sparks u pitanju, mislim da bih mogla da se priklonim strani kojoj više pašu njegovi filmovi. Doduše od knjiga sam čitala sam Beležnicu, i to film mi je bio mnogo mnogo bolji, emotivniji, životniji. Posle sam znala da ne treba d apokušavam sa njegovim knjigama, ova je delovala kao najsigurnija a ipak nije bila za mene. Dok sam film preplakala a gledala sam ga i posle premijere još nekoliko puta.

I da se još nadovežem na humor, mislim da je tu mnogo teško dati opštu preporuku. Mnogo šta zavisi od našeg stanja dok čitamo, a kamoli od opštih socio-kulturnih okolnosti. Zato nailazim na netu na tople preporuke čitalaca nekih britanskih pisaca kao "mnogo smešno, još me trbuh boli" a meni ne da nije bilo smešno, nego sam zavidela tim devojkama kojima je život toliko lagodan i lep pa da se opuštaju i smeju uz takve dogodovštine junaka i junakinja knjiga. A pre svega mislim da je tu presudno naš trenutni život i okolnosti. Eto ja na primer sam sad retko zadovoljna i srećna i mogu sebi da priuštim da čitam i tešku tematiku i teške drame i komplikovane stilove i non-fiction o ratu i svašta nešto. A kad nije bilo tako (i opet će biti loših perioda) onda ne mogu sve to, ali ond ami je još teže da nađem nešto što će me baš nasmejati i opustiti jer je dalek put do smeha. U najbolju ruku težim tome da tada nađem neku knjigu u koju ću da "utonem", da je ne ispustim dok ne završim. I posle ovolike "banke" još da kažem da se ipak najsigurnije smejem uz Čopića i Nušićevu "Autobiografiju" milioniti put. Od savremenih poslednja koja me je slatko nasmejala mnogo puta je "Kako preživeti život" i "Kako preživeti svoju porodicu" o kojima sam pisala ovde, ali ne tekst nego ilustracije i karikature koje su maestralne. Ali opet, to nije beletristika pa ne može da važi kao opšta preporuka.

Završila sam Sva imena. Meni se knjiga bas sviđa. Gospodin Žoze zivi prilično jednolično, radi, i živi pored radnog mesta. Međutim, interesovanje za jednu ženu koju se trudi da nađe uneće malo dinamike u njegov život. Baš mi je legla knjiga. Svaka preporuka.

Dobila sam juče knjigu Pre nego što zaspim, Alnari izdavač. Triler neki koliko sam videla.
A gledam onu Laguninu akciju, Nasleđe i Anu Edeš/Ševu. Deluju mi zanimljivo, ali ako je neko čitao a knjige su dosadne nek me odvrati da odaberem nešto drugo:)

E, ima akcija na sajtu Čarobne knjige, 50 naslova po 299 dinara. Ja sa onog spiska imam Noćni cirkus, ostalo nemam pojma da li valja. I kad sam kod Čarobne knjige, ima li neko da je čitao Fermin-Sem Sevidž? Izgleda simpaticno..
Ja sam u fazi kupovine knjiga za moju malu kucnu biblioteku pa stalno gledam šta bih kupila, pa ću mozda malo da davim s pitanjima oko određenih knjiga, sorry unapred i :hvala:

Hvala na preporuci za Sva imena, baš lepo. Skoro sam čitala Anu Edeš/Ševu, imaš moje utiske par stranica unazad.
Što se tiče Fermina, jeste Elefteria je u pravu, čitala sam je i ja i bila mi je veoma simpatična i neobična. I prava za ljubitelja knjiga. Sa te akcije Čarobne knjige, preporučila bih ti Snežna latica i lepeza tajni Liza Si ako voliš tematiku vezanu za Kinu, Četiri ljubavna pisma Najls Vilijams (prava ljubavna romantična knjiga koja nije patetično sentimentalna) i Naslikani poljubac Elizabet Hiki, ako te zanima Klimt i Beč u doba secesije. Ove sam sve knjige čini mi se preporučivala nekad davno i u Biblioteci 1 pa ostale članice valjda znaju.

Čini mi se da je Beležnica bila sinoć na TV Prva...
Još sam htela da gledam , ali nisam.Spremam se za letovanje,a stvari su još od renoviranja po kutijama, pa pokušavam da ih složim u plakar...
I knjige ću birati nasumice iz kutija...:(

Čitam Tesu, sporo, ali mi je zabavna. Podseća me na mladost, kad sam gledala film, mada ne pamtim sve detalje. :) Na plaži imamo stalno nekog, u gostima mi je i rođaka iz Beograda, spremanje za pet osoba nije ni malo zabavno. Čitam vas uz pomoć telefona, ali mi je internet jako spor da bih nešto i napisala. Ljubim vas sve.:cmok:

Završila sam Sva imena. Meni se knjiga bas sviđa. Gospodin Žoze zivi prilično jednolično, radi, i živi pored radnog mesta. Međutim, interesovanje za jednu ženu koju se trudi da nađe uneće malo dinamike u njegov život. Baš mi je legla knjiga. Svaka preporuka.

Dobila sam juče knjigu Pre nego što zaspim, Alnari izdavač. Triler neki koliko sam videla.
A gledam onu Laguninu akciju, Nasleđe i Anu Edeš/Ševu. Deluju mi zanimljivo, ali ako je neko čitao a knjige su dosadne nek me odvrati da odaberem nešto drugo:)

Moja preporuka za Anu Edeš. Ševu nisam čitala ali Ana Edeš je vrlo lepa knjiga:)

I da se uključim u vezi Jovanovićke. Sećam se kad sam davno još pročitala jednu njenu knjigu ( smejaćete se, zaboravila sam naziv) - ona koja govori o njenim studentskim danima ( dobila sam Jovanovićku na preporuku bibliotekarke pošto sam i sama bila tada student filozofije pa kao , da koleginica čita koleginicu):lol:
Ta mi se knjiga svidela u smislu da mi je bila korektna . Posle sam uzela još neke njene knjige i htela sam da umrem od živciranja. Posebno me naživcirala ona o dve drugarice, jedna dobra jedna kučka, patetika do neba i nazad, velika Rusija i ruska tuga, mrš. Znam da mi je došlo da zafrljačim knjigu u smeće ali sam nastavila to zlostavljanje sopstva samo zato što sam generalno nesposobna da ne pročitam knjigu kad je već jednom uzmem...

A ja tebi poruku na wa.

Iako zvuci zanimljivo ta vasa teorija ja sam citala obe i odgovorno tvrdim da nije nastavak.
Pri tom je 50 načina teško chiklit sr. dok je Kako da ubijete muža zabavna knjiga za letnje opuštanje na terasi.
Našla Canone inverso :super: setila se da u Klubu citalaca geopoetike često ima i onih knjiga za koje na sajtu piše da su raspordate.
Pa tako našla ne jednu nego dve, za meni i koleginicu koja me navukla na ovog autora.

Dano ti si beše čitala April na Vlašcu?
Mrzi me da pretražujem nemam vremena, reci mi (imas fore do petka) vredi li? Meni deluje interesantno.

Gde je nestao?

Lamar, meni se ta ''5o načina...'' niš' nije svidela. Ako hoćeš, pokloniću ti.

Nisam više na moru, Bi, vratila sam se u Bg. Nisam toliko bila na plaži - jesam išla skoro svaki dan, ali samo ujutro na 1 sat, pre nego što upekne (a upekne već od 9h), i onda popodne posle 5. U pauzi sam gledala filmove umesto da čitam :confused: No, dobro, svakom naiđe potreba da napravi pauzu od čitanja. Valjda.
Hvala ti puno što imaš nameru da mi je pokloniš :cmok:
Ali ja sam se to samo zezala. Pošto me obe me poznajete, shvatate da je meni davno prošlo vreme za čitanje te knjige :lol:

A ova druga je prava knjiga za mene (po godinama) ali mi fali potencijalna žrtva :cool:
Mada ću nju ipak pročitati. Za svaki slučaj :think:

- - - - - - - - - -

Beležnicu nisam čitala, dovoljan mi je film tog tipa.

April na Vlašiću nisu imali u bibl. a sada vidim nabavili. Otišla u prioritet listu.
Od njega sam čitala Sjetva soli, nije loše, ali meni je to bilo mlako. Bosanci umeju to mnogo bolje.

Anu Edeš nemaju u mojoj bibl. :(

Lični čudesnik - Ž. E. Agvaluza, Dereta 160 str. 9/10

Totalno se razlikuje od svega do sada pročitanog. http://www.dereta.rs/5f295589-a314-4acf-b7f8-ff21f9386c09/Licni-cudesnik.aspx
Prepliću se priča o rečima i priča o ljudima. Obe mi se dopadaju.

Ja inače volim reči, mada nemam nikakvo predznanje iz lingvistike. Ali volim nove reči, volim da ih izmišljam, da čujem od drugog neku novu kovanicu.
Ovde na temi čini mi se da Wild ima običaj da smisli neku ludost od reči :D
Naučila sam sada da se te reči zovu neologizmi. Jedina je šteta što ću kroz par nedelja da zaboravim, a šta to beše znači :lol:
Citat:
„Ako neka reč nije neophodna, onda ne ulazi u jezik. Jezik je odbacuje, isto kao što naš organizam odbacuje strano telo. Ulaze samo reči koje su jeziku potrebne.“

Deo koji govori o ljudima mi se takođe dopada. Potpuno me šarmirao 86-ogodišnji profesor. Potpuno :zaljubljena:
Citat:
“Jara je bila moja učenica. Na kursu za istraživače u institute u kojem radi. Shvatio sam, kada sam je prvi put video da ulazi u učionicu, da preda mnom stoje malo teži dani. Mogla je da se pojavi u najobičnijoj odeći, u pantalonama od običnog platna, vunenom džemperiću, diskretnom, običnim baletankama, i ipak bi sva pažnja grupe bila upućena njoj. Ne bi vredelo ni da reč nije progovorila. Njena tišina je blistala.
… … …
Dok s njom razgovaram, posmatram njene tanke zglobove, nežne ruke kao u vile, savršenu konstrukciju ramena. Starost nas ne čini imunim na lepotiu, daleko od toga, samo nam nameće određeni mir” :heart:

Divno je što neko nikada ne ostari. A tužno je što je to ipak nemoguće. Mislim u ovom slučaju na profesora naravno.
Citat:
“Da, draga moja, starost je sra.nje. Nema ni jedne prednosti u tome što gubiš zube ili kosu, ili kontrolu nad bešikom. Niko ne zaslužuje da ostari, a ponajmanje lepa žena. Smrt me ne plaši, ne smeta mi, smatram da je neophodna. Kada si večan, šta je sto godina? Isto što i jedna sekunda. Hiljadu godina? Isto što i jedna sekunda. Milion godina? Isto što i jedna sekunda. Bog trepne i to je večnost. Smrt dolazi i spasava nas. Sve u svemu, ne bi trebali da budemo primorani da trpimo poniženje propadanja. To ne”.

Poslednja izmena:
Msm, da vam kažem, knjigu sam pročitala tek nešto više od pola ali sam morala da vam napišem sve ovo.
Trenutno imam vremena, a i utisci su mi sveži i jaki.

Citati su u spojlerima tako da i Rada možda isčita ceo post :lol:

Hvala na preporuci za Sva imena, baš lepo. Skoro sam čitala Anu Edeš/Ševu, imaš moje utiske par stranica unazad.
Što se tiče Fermina, jeste Elefteria je u pravu, čitala sam je i ja i bila mi je veoma simpatična i neobična. I prava za ljubitelja knjiga. Sa te akcije Čarobne knjige, preporučila bih ti Snežna latica i lepeza tajni Liza Si ako voliš tematiku vezanu za Kinu, Četiri ljubavna pisma Najls Vilijams (prava ljubavna romantična knjiga koja nije patetično sentimentalna) i Naslikani poljubac Elizabet Hiki, ako te zanima Klimt i Beč u doba secesije. Ove sam sve knjige čini mi se preporučivala nekad davno i u Biblioteci 1 pa ostale članice valjda znaju.

Moja preporuka za Anu Edeš. Ševu nisam čitala ali Ana Edeš je vrlo lepa knjiga:)

E baš divno, Anu ću da kupim ondak ovih dana.:)
Fermina kao što sam rekla sam stavila na spisak kupovine, neke buduće:)
A videću što se tiče ovih knjiga sa akcije Čarobne knjige, da l' ću sad uzimati nešto ili ću ostaviti za kasnije...

I dalje mi se ne čita ništa.. A još sad imam neke obaveze, ne znam ni da l' ću uoptšte da uspem nešto da pročitam...:confused:

- - - - - - - - - -

Da preskočimo bogme kad nam već svi lepo kažu :D

Potpisujem:D

E, ima akcija na sajtu Čarobne knjige, 50 naslova po 299 dinara. Ja sa onog spiska imam Noćni cirkus, ostalo nemam pojma da li valja. I kad sam kod Čarobne knjige, ima li neko da je čitao Fermin-Sem Sevidž? Izgleda simpaticno..
Ja sam u fazi kupovine knjiga za moju malu kucnu biblioteku pa stalno gledam šta bih kupila, pa ću mozda malo da davim s pitanjima oko određenih knjiga, sorry unapred i :hvala:

Citala ja Nasledje odlicna je :)

Lični čudesnik - Ž. E. Agvaluza, Dereta 160 str. 9/10

Totalno se razlikuje od svega do sada pročitanog. http://www.dereta.rs/5f295589-a314-4acf-b7f8-ff21f9386c09/Licni-cudesnik.aspx
Prepliću se priča o rečima i priča o ljudima. Obe mi se dopadaju.

Ja inače volim reči, mada nemam nikakvo predznanje iz lingvistike. Ali volim nove reči, volim da ih izmišljam, da čujem od drugog neku novu kovanicu.
Ovde na temi čini mi se da Wild ima običaj da smisli neku ludost od reči :D
Naučila sam sada da se te reči zovu neologizmi. Jedina je šteta što ću kroz par nedelja da zaboravim, a šta to beše znači :lol:
Citat:
„Ako neka reč nije neophodna, onda ne ulazi u jezik. Jezik je odbacuje, isto kao što naš organizam odbacuje strano telo. Ulaze samo reči koje su jeziku potrebne.“

Deo koji govori o ljudima mi se takođe dopada. Potpuno me šarmirao 86-ogodišnji profesor. Potpuno :zaljubljena:
Citat:
“Jara je bila moja učenica. Na kursu za istraživače u institute u kojem radi. Shvatio sam, kada sam je prvi put video da ulazi u učionicu, da preda mnom stoje malo teži dani. Mogla je da se pojavi u najobičnijoj odeći, u pantalonama od običnog platna, vunenom džemperiću, diskretnom, običnim baletankama, i ipak bi sva pažnja grupe bila upućena njoj. Ne bi vredelo ni da reč nije progovorila. Njena tišina je blistala.
… … …
Dok s njom razgovaram, posmatram njene tanke zglobove, nežne ruke kao u vile, savršenu konstrukciju ramena. Starost nas ne čini imunim na lepotiu, daleko od toga, samo nam nameće određeni mir” :heart:

Divno je što neko nikada ne ostari. A tužno je što je to ipak nemoguće. Mislim u ovom slučaju na profesora naravno.
Citat:
“Da, draga moja, starost je sra.nje. Nema ni jedne prednosti u tome što gubiš zube ili kosu, ili kontrolu nad bešikom. Niko ne zaslužuje da ostari, a ponajmanje lepa žena. Smrt me ne plaši, ne smeta mi, smatram da je neophodna. Kada si večan, šta je sto godina? Isto što i jedna sekunda. Hiljadu godina? Isto što i jedna sekunda. Milion godina? Isto što i jedna sekunda. Bog trepne i to je večnost. Smrt dolazi i spasava nas. Sve u svemu, ne bi trebali da budemo primorani da trpimo poniženje propadanja. To ne”.

Jao Lamar pa ovo je divno! Mene je tako odbijao taj Agvaluza jer je na koricama reklamiran kao "magično pero" ne znam čega, a ja sam nešto alergična na magična pera. Ni magični realizam mi nešto ne ide,kao ni tebi, ali ovo što si izdvojila i kako si opisala zvuči stvarno njam. Moraću da je uzmem. A kad će doći na red za čitanje.... to je drugo pitanje.

Jao, kako mi je drago što vam se sve ovo dopalo :zaljubljena:

Pitala sam se da li sve ovo kada je izvučeno iz konteksta zvuči tako dobro kao što je dok se čita knjiga.
I eto nisam se prevarila. Zvuči.

PS Night, i ja tako non-stop menjam spisak, pišem, dopisujem, borim se sa knjižnim fondom moje biblioteke...
Pa tek kad me sludite i stavim Remarka na spisak iako sam ga davno svog isčitala. Ali me namamite (Ova Mica, pa ti... :cmok: )

PPS Danče, i mislila sam da je ovo knjiga koju bi ti rado čitala :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back