Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Toliko sam se zanela pljuvanjem po Holi da sam zaboravila da kažem kako čitam Susret s Ramom Artura Klarka i da mi je lepo. Oklevala sam da je počnem jer me naučna fantastika ne zanima od 12-13. godine, ali mi je ovo ok, ne smara. Javiću detaljnije kad završim, ako nekog zanima.
Ljub :zag: za sve

opet sam tražila tu Milku u biblioteci, a nisam zapamtila kako se zove, a ni zapisala:dash:
i kao idiot objašnjavam bibliotekarki da se zove na M i da ima 2 prezimena, i da tražim knjigu u kojoj je ubijena učiteljica
msm znam da zvuči glupo:lol:
ona istrkeljisala sve kojih je mogla da se seti na M-Marija Jovanović, Mirjana Đurđević, Mirjana Bobić-Mojsilovović, samo što Marijanu Mateus nije spomenula :roll:
kao pa kako očekuješ da nađeš knjigu ako ne znaš ni ime autora, ni ime knjige(a ja mislim pa možda ste čitali:neutral:)
i opet sam kasnila:(

Završila sam Sva imena. Meni se knjiga bas sviđa. Gospodin Žoze zivi prilično jednolično, radi, i živi pored radnog mesta. Međutim, interesovanje za jednu ženu koju se trudi da nađe uneće malo dinamike u njegov život. Baš mi je legla knjiga. Svaka preporuka.

Dobila sam juče knjigu Pre nego što zaspim, Alnari izdavač. Triler neki koliko sam videla.
A gledam onu Laguninu akciju, Nasleđe i Anu Edeš/Ševu. Deluju mi zanimljivo, ali ako je neko čitao a knjige su dosadne nek me odvrati da odaberem nešto drugo:)

E, ima akcija na sajtu Čarobne knjige, 50 naslova po 299 dinara. Ja sa onog spiska imam Noćni cirkus, ostalo nemam pojma da li valja. I kad sam kod Čarobne knjige, ima li neko da je čitao Fermin-Sem Sevidž? Izgleda simpaticno..
Ja sam u fazi kupovine knjiga za moju malu kucnu biblioteku pa stalno gledam šta bih kupila, pa ću mozda malo da davim s pitanjima oko određenih knjiga, sorry unapred i :hvala:

Poslednja izmena:
Meni je Marija Jovanović sa svakom sledećom knjigom sve gora. Možda grešim jer sam pročitala samo Spletkarenje sa sopstvenom dušom i Kao da se ništa nije dogodilo.
A Let je tako zanimljivo prikazan, baš me je zaintrigirao.
Izvini što se javljam, kad nisam pročitala :rumenko: Ali eto, tu sam, pa k'o velim, da znaš da je neko pročitao tvoj post.

Čitam Nikolas Sparksa, Odluka, baš je limunadica. Ali nisam znala da je on pisao i Noći u Rodanteu i Poruka u boci. (gledala sam filmove, pravi oni ljubavni...)

Kakve su njene knjige?

Vidjala sam u biblioteci da devojčurci od 13-14 godina, a možda i manje, uzimaju njene knjige. Je l to nešto ljubavno? :heart:

Poslednja izmena:
Ja sam gledala film i bilo je baš dirljivo kad ona počne da prima poruke od svog pokojnog muža i doslovno živi zbog njih. A onda ode u Irsku posle nekoliko meseci i smuva se s njegovim drugom. Bljaaaak. Koliko je žalila za tom velikom ljubavlju, ni pola godine. :roll:
Zbog toga nemam želju da čitam knjigu, možda je tu drugačija situacija ili bar veći razmak tj. period žalosti. Ne kažem da treba do kraja života da se zakopa, ali ja ne mogu da zamislim da bar dve-tri godine ili više ne bih mogla ni da pogledam nekog tipa.

Drugačije je u knjizi. Nije se završilo tako što se ona smuvala s onim s kojim smo očekivali da se smuva. I sve se dešava u Irskoj. Ali ne nagovaram te da čitaš.

Kakve su njene knjige?

Vidjala sam u biblioteci da devojčurci od 13-14 godina, a možda i manje, uzimaju njene knjige. Je l to nešto ljubavno? :heart:

Misliš Marije Jovanović? Pa ne znam šta bih ti rekla. Kao da se bavi jako ozbiljnim problemima, a nije baš dorasla tome. Možda zato i može da prodje kod tog uzrasta, jer mi starije sve znamo, nama niko ne može da prodaje neke priče.

Drugačije je u knjizi. Nije se završilo tako što se ona smuvala s onim s kojim smo očekivali da se smuva. I sve se dešava u Irskoj. Ali ne nagovaram te da čitaš.

Misliš Marije Jovanović? Pa ne znam šta bih ti rekla. Kao da se bavi jako ozbiljnim problemima, a nije baš dorasla tome. Možda zato i može da prodje kod tog uzrasta, jer mi starije sve znamo, nama niko ne može da prodaje neke priče.

Aha, načitane smo... :cool: :lol:

Završila sam Sva imena. Meni se knjiga bas sviđa. Gospodin Žoze zivi prilično jednolično, radi, i živi pored radnog mesta. Međutim, interesovanje za jednu ženu koju se trudi da nađe uneće malo dinamike u njegov život. Baš mi je legla knjiga. Svaka preporuka.
Dobila sam juče knjigu Pre nego što zaspim, Alnari izdavač. Triler neki koliko sam videla.
E, ima akcija na sajtu Čarobne knjige, 50 naslova po 299 dinara. Ja sa onog spiska imam Noćni cirkus, ostalo nemam pojma da li valja. I kad sam kod Čarobne knjige, ima li neko da je čitao Fermin-Sem Sevidž? Izgleda simpaticno..
Ja sam u fazi kupovine knjiga za moju malu kucnu biblioteku pa stalno gledam šta bih kupila, pa ću mozda malo da davim s pitanjima oko određenih knjiga, sorry unapred i :hvala:

Dana i ja smo čitale Fermina, mislim da je to u temi Biblioteka 1
''Pre engo što zaspim'' je moja sestra uzela svom drugu za rođendan i ja sam htela da je na brzinu pročitam pre nego što mu pokloni, ali cvrc.
Sva imena me čeka, počeću je do kraja meseca. Hvala na utiscima.

Eh, tolike sam planove imala za ovo leto, tolike knjige da pročitam, i na kraju jedva otaljah par naslova. :confused:

Snima se film Kradljivica knjiga, valjda izlazi ove godine (ili možda sledeće). Ne znam više ništa, ova vrućina me ubi.

Nego kad sam već tu, evo još četiri koje sam čitala u ovom periodu nejavljanja:
Dnevnik, Vaclav Nižinski (Gradac). Ovu knjigu sam odavno želela, pre milion godina još videla neki prikaz u novinama I rešila da je kupim. Uglavnom to je dnevnik Nižinskog, najboljeg I najoriginalnijeg baletskog igrača svih vremena, koji je u mnogo čemu promenio tu umetnost. I pritom, pojam genijalnog ludog umetnika. Naime, zaista je bio bolestan od paranoidne šizofrenije I poslednjih nekoliko decenija svog života proveo u bolnici za mentalno obolele. Dnevnik, koji je uzgred napisao u par dana manijakalnog pisanja, oslikava svu njegovu ličnost – paranoidne uplive, duhovnost koja ide do misticizma, lucidne trenutke I zaključke o mnogo čemu – od svog života, saradnika, pre svega čuvenog Djagiljeva, pa do prirode čovečanstva, politike istorije. I pritom se vidi da je bio mnogo dobar čovek, dobra duša. To je zaista čini mi se najbliže što se može prići jednom posebnom a veoma bolesnom umu. Izuzetno svedočanstvo.
Poslednja tura, Grejem Svift (Laguna). Dobitnik Bukera za 1996, a ja veoma cenim tu nagradu. Te godine je u najužem izboru bila I “Osetljiva ravnoteža” Rohintona Mistrija I “Alijas Grejs” Margaret Atvud koje obe imam ali još nisam čitala, tako da ću poređenje sačuvati za tu priliku. Ipak, čini mi se da za Bukera može I bolje. To je lepa priča, prati nekoliko ljudi, bliskih prijatelja I suseda, njihove dece I žena, mreže porodičnih I prijateljskih odnosa. Međutim, kao što to čini mi se suviše često biva u engleskim knjigama, ubrzo se tu razotkrivaju neke prevare, poluizgovorene tajne, nikad oprošteni do kraja prekori. Nemojte me pogrešno razumeti, knjiga je dobra, samo mislim da za Bukera mora da bude izuzetna jer je ipak to velika nagrada, ali možda su to moji ideali.
Fani i Aleksander, Ingmar Bergman (Geopoetika). Ko je gledao film zna o čemu se radi. Meni je prijao I ovaj oblik, kao da sam čitala bajku. Eto tako, za jedno veče I ušuškana. Volim brate te Skandinavce, tako su fini. A ovo je baš topla priča o porodičnoj povezanosti Iako u njoj, za mene neočekivano, ima pravih negativaca, kao iz bajke. Živa nisam bila da li će se sve srećno završiti.
Tri plus 1, Peter Zilahi (Geopoetika). Knjiga eseja Mađara koji je bio Geopoetikih gost na Sajmu pa sam pročitala neki mnogo interesantan tekst u “Politici” tad pred Sajam I bogznakako se naložila da je knjiga super. I u stvari, nije bezveze, nego sam ja možda očekivala više. To su eseji na razne teme, više kao kolumne, u tom neobaveznom tonu između novinarskog teksta I recimo književnog, sa često duhovitim zapažanjima o svemu I svačemu, mentalitetima, mestima, ljudima. I utisak je onda tako kolumnaški – pročitaš pametnog I pomalo duhovitog čoveka. Nisu to eseji koji se pamte, eto u tom smislu sam ostala uskraćena, ali simpatično je.
O, jeste Dano tako si u pravu. Čitala sam je i ja. A videla i ja Bukera, i baš sam očekivala više. Nije loše, ali može to i mnooogo bolje.
Smatram da knjiga koja nosi bilo koju nagradu treba da bude izuzetna na bilo koji način. Barem malo, ili barem u nečmu.

PS Ja se vratila da protrkeljam Danine utiske o knjigama :D

Ko ne čita ...kako se samo usuđujete :ljutka:

Pročitala sam Tango macâbre, naše Milke Knežević Ivašković.
Mogu da vam kažem da ovoj ženi samo fali više reklame. Toliko knjiga stranih autora nam je uzelo više vremena i ostavilo manje utiske,samo što su nam poznati ili ih ima u biblioteci na dohvat ruke. Da nije bilo Rade ne znam da li bih ove knjige pročitala.
Jedini problem, moj, sa čitanjem ove knjige je dok sam prihvatila temu o kojoj piše.

Sa korica knjige: Knjiga prozaistkinje i antologičarke Milke Knežević Ivašković, Tango Macabre (Tango smrti) bavi se, u srpskoj prozi, pomalo prećutanom temom: porodičnim nasiljem. Žanrovski posmatrano, ovaj roman mogli bismo okarakterisati kao melodramu koja lagano prerasta u erotsko-psihološki triler. Glavne junakinje ove proze, Sonja i Irena, vole istog čoveka, Aleksandra. Doduše, Sonja je u dugogodišnjem braku sa drugom iz mladosti, lekarom Stevanom, sa kojim ima bliznakinje. Bekstvo iz svakodnevne bračne rutine i dosade (za posmatrače sa strane, „idealnog“ života udvoje) Sonja opravdava stavom da je „jednoj ženi potrebno više od ljubavnih romana Danijele Stil“. Irena je, pak, udata za Sonjinog savršenog, nikad prežaljenog muškarca iz mladosti, Aleksandra koji i pored svog uspešnog društvenog statusa prema supruzi iskazuje mračnu mr. Hajdovsku prirodu Iz stranica ove proze naziremo patnju zbog psihološke nesavršenosti ljudskih bića, kada surove životne okolnosti dođu glave prvo zaljubljenoj zanesenosti a potom i telesnoj strasti, koja junake ove proze polako ali sigurno odvodi u ponor. Kvalitet ove proze je i u tome što je Milka Knežević-Ivašković izbegla prazne hodove i lirske meditacije koje ne poseduju dramski naboj. Ovaj roman i zbog vešto vođenih, pamtljivih dijaloga, iščitava se u jednom dahu

opet sam tražila tu Milku u biblioteci, a nisam zapamtila kako se zove, a ni zapisala:dash:
i kao idiot objašnjavam bibliotekarki da se zove na M i da ima 2 prezimena, i da tražim knjigu u kojoj je ubijena učiteljica
msm znam da zvuči glupo:lol:
ona istrkeljisala sve kojih je mogla da se seti na M-Marija Jovanović, Mirjana Đurđević, Mirjana Bobić-Mojsilovović, samo što Marijanu Mateus nije spomenula :roll:
kao pa kako očekuješ da nađeš knjigu ako ne znaš ni ime autora, ni ime knjige(a ja mislim pa možda ste čitali:neutral:)
i opet sam kasnila:(
TU Milku nemaju u mojoj biblioteci :( A čitala bih.

- - - - - - - - - -

Jok vala:manikir:

PS Mariju Jovanović sam davno izbacila sa svog spiska po poreporuci većine sa ove teme :D

Ko jos nije procitao, obavezno neka uzme: Kradljivica knjiga
Sa ove teme je većina pročitala ili ima nameru da čita. Knjiga je stvarno jako lepa :D

A gledam onu Laguninu akciju, Nasleđe i Anu Edeš/Ševu. Deluju mi zanimljivo, ali ako je neko čitao a knjige su dosadne nek me odvrati da odaberem nešto drugo:)

Sva imena sam prebacila u prioriteni spisak :D
Ma kakvi daviš, ovde se jedva čeka pitanje o nekoj knjizi. Nije baš da sve znamo o svakoj ali... :cool:

kad pomenuste milku dobih i ovu njenu poslednju djavolji tobogan :zskace:
nikako da krenem da je citam jer sam se prvo napunila knjigama iz biblioteke a onda bila van kuce pola meseca, sad sam u zaostatku moram da pozurim sa ovim iz biblioteke da ih vratim pa onda cu milku natenane, moja je ne moram da zurim :cool:

Sa ove teme je većina pročitala ili ima nameru da čita. Knjiga je stvarno jako lepa :D

Sva imena sam prebacila u prioriteni spisak :D
Ma kakvi daviš, ovde se jedva čeka pitanje o nekoj knjizi. Nije baš da sve znamo o svakoj ali... :cool:

Dobre ste, dobre ste, svašta ste pročitale;)

Elefterija, našla sam poruke vezane za Fermina, staviću ga na spisak za kupovinu.:) Vec sam počela da gledam šta bih mogla da kupim na sajmu, Fermin će biti na tom spisku verovatno:D

Ja ću ovih dana u neku kupovinicu, zanimljiva mi je i ova knjiga nedelje u Laguni, Zamak u mom srcu. Pa ću da je sparim sa Naslednjem i Anom Edeš i popusta onda koliko hoćes:D

A čini mi se da ste skoro pričale o knjizi Kako da ubijete svog muža i sad se setim da sam pre par meseci dobila knjigu 50 načina da nadješ onog pravog. Nisam je pročitala još, a pošto pravog nisam još našla mogla bih uskoro i to da pročitam, pa razmišljam da li bi ova malopre gore pometuta bila nastavak ovih 50 načina:zcepanje:

A Kradljivicu knjiga sam kupila ovog juna na Noći knjige, nisam još čitala, ne postizavam:)

I nešto mi se sad ne čita ništa... Mislila sam da ću da počnem Ereba ali neću još izgleda:roll:

Poslednja izmena:
Dobre ste, dobre ste, svašta ste pročitale;)

Elefterija, našla sam poruke vezane za Fermina, staviću ga na spisak za kupovinu.:) Vec sam počela da gledam šta bih mogla da kupim na sajmu, Fermin će biti na tom spisku verovatno:D

Ja ću ovih dana u neku kupovinicu, zanimljiva mi je i ova knjiga nedelje u Laguni, Zamak u mom srcu. Pa ću da je sparim sa Naslednjem i Anom Edeš i popusta onda koliko hoćes:D

A čini mi se da ste skoro pričale o knjizi Kako da ubijete svog muža i sad se setim da sam pre par meseci dobila knjigu 50 načina da nadješ onog pravog. Nisam je pročitala još, a pošto pravog nisam još našla mogla bih uskoro i to da pročitam, pa razmišljam da li bi ova malopre gore pometuta bila nastavak ovih 50 načina:zcepanje:

A Kradljivicu knjiga sam kupila ovog juna na Noći knjige, nisam još čitala, ne postizavam:)

I nešto mi se sad ne čita ništa... Mislila sam da ću da počnem Ereba ali neću još izgleda:roll:
Naravno da je nastavak :lol:
Nego vidiš ti to, i ja bih morala znači obe da čitam. Jes da debelo kasnim, ali... :think:

- - - - - - - - - -

Citala Kamijevu Kugu i razbolela se. Verovatno mu nisam dorasla.
Vidi imamo novu drugaricu čitalicu :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back