Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nego kad sam već tu, evo još četiri koje sam čitala u ovom periodu nejavljanja:
Dnevnik, Vaclav Nižinski (Gradac). Ovu knjigu sam odavno želela, pre milion godina još videla neki prikaz u novinama I rešila da je kupim. Uglavnom to je dnevnik Nižinskog, najboljeg I najoriginalnijeg baletskog igrača svih vremena, koji je u mnogo čemu promenio tu umetnost. I pritom, pojam genijalnog ludog umetnika. Naime, zaista je bio bolestan od paranoidne šizofrenije I poslednjih nekoliko decenija svog života proveo u bolnici za mentalno obolele. Dnevnik, koji je uzgred napisao u par dana manijakalnog pisanja, oslikava svu njegovu ličnost – paranoidne uplive, duhovnost koja ide do misticizma, lucidne trenutke I zaključke o mnogo čemu – od svog života, saradnika, pre svega čuvenog Djagiljeva, pa do prirode čovečanstva, politike istorije. I pritom se vidi da je bio mnogo dobar čovek, dobra duša. To je zaista čini mi se najbliže što se može prići jednom posebnom a veoma bolesnom umu. Izuzetno svedočanstvo.
Poslednja tura, Grejem Svift (Laguna). Dobitnik Bukera za 1996, a ja veoma cenim tu nagradu. Te godine je u najužem izboru bila I “Osetljiva ravnoteža” Rohintona Mistrija I “Alijas Grejs” Margaret Atvud koje obe imam ali još nisam čitala, tako da ću poređenje sačuvati za tu priliku. Ipak, čini mi se da za Bukera može I bolje. To je lepa priča, prati nekoliko ljudi, bliskih prijatelja I suseda, njihove dece I žena, mreže porodičnih I prijateljskih odnosa. Međutim, kao što to čini mi se suviše često biva u engleskim knjigama, ubrzo se tu razotkrivaju neke prevare, poluizgovorene tajne, nikad oprošteni do kraja prekori. Nemojte me pogrešno razumeti, knjiga je dobra, samo mislim da za Bukera mora da bude izuzetna jer je ipak to velika nagrada, ali možda su to moji ideali.
Fani i Aleksander, Ingmar Bergman (Geopoetika). Ko je gledao film zna o čemu se radi. Meni je prijao I ovaj oblik, kao da sam čitala bajku. Eto tako, za jedno veče I ušuškana. Volim brate te Skandinavce, tako su fini. A ovo je baš topla priča o porodičnoj povezanosti Iako u njoj, za mene neočekivano, ima pravih negativaca, kao iz bajke. Živa nisam bila da li će se sve srećno završiti.
Tri plus 1, Peter Zilahi (Geopoetika). Knjiga eseja Mađara koji je bio Geopoetikih gost na Sajmu pa sam pročitala neki mnogo interesantan tekst u “Politici” tad pred Sajam I bogznakako se naložila da je knjiga super. I u stvari, nije bezveze, nego sam ja možda očekivala više. To su eseji na razne teme, više kao kolumne, u tom neobaveznom tonu između novinarskog teksta I recimo književnog, sa često duhovitim zapažanjima o svemu I svačemu, mentalitetima, mestima, ljudima. I utisak je onda tako kolumnaški – pročitaš pametnog I pomalo duhovitog čoveka. Nisu to eseji koji se pamte, eto u tom smislu sam ostala uskraćena, ali simpatično je.

Važno da si ti ok Rado. Šteta za lanče ali to je još i dobar scenario. Nedavno je bilo u novinama da su pohapsili njih trojicu, četvoricu, ne sećam se u kom gradu..isto su krali lančiće ženama! Izgleda da je to neki novi retadirani trend

Ja završih Leto od Tuve Jansen. Knjiga je predivna, dala sam joj 5/5 i imala sam volju da vam napišem koju misao o njoj ali sam trenutno jako u nekom depresivnom mudu i do malopre sam učila i plakala kao lepa luda. Čitam skripte za ispit i plačem...moš misliti koliko mi je ostalo u glavi.
Čim dođem sebi malo, kuckam.

Ja završih Leto od Tuve Jansen. Knjiga je predivna, dala sam joj 5/5 i imala sam volju da vam napišem koju misao o njoj ali sam trenutno jako u nekom depresivnom mudu i do malopre sam učila i plakala kao lepa luda. Čitam skripte za ispit i plačem...moš misliti koliko mi je ostalo u glavi.

Drago mi je da ti se svidela "Leto". Kad sam je čitala učinila mi se kao ništa posebno ali je dugo ostala sa mnom i sad još uvek pamtim atmosferu i neke detalje tako da joj je to veliki plus od mene.

Neverovatno ali i samoj mi je bilo tako.Prve tri,četiri pričice su me ostavile ravnodušnom , bila sam već na ivici da je batalim a onda je knjiga nekako počela da me obuzima. Imala sam osećaj više kao da gledam predstavu nego kao da čitam knjigu. Kao da je cela knjiga jedno veliko,pomalo zagasito plavo-sivo platno, ušuškano i ograđeno zidom , neka vrsta prijatnog mrtvila i dve lutke, Sofija i baka, oslikane najživopisnijim bojama.
Mislim da nikada u životu nisam pročitala tišu knjigu..ako knjige mogu biti tihe, glasne ili zvučne uopšte...
Vrlo spora i umrtvljena knjiga, nimalo uzbudljiva u smislu akcije ali tako prokleto atmosferična. Prosto se spusti na tebe kao magla i potpuno te obuzme.

- - - - - - - - - -

P.S
Dodatno sam malo istraživala i život i lik Tuve Janson i deluje mi kao da je bila zaista neobična žena..kao neko koga bih volela da poznajem

P.P.S
Iz nekog razloga stalno govorim Jansen umesto Janson, ispravih se u drugom postu:)

Pronađi njene Mumine. Kod nas ih je nekoliko objavila Odiseja. To su kao stripići za decu ali isto tako su divni likovi, nenametljivi, sasvim dobroćudni i miroljubivi, srasli sa prirodom. Kao Štrumfovi samo na taj skandinavski tih način. Postoje i filmovi ali stripova ima više. Mislim da u Finskoj postoji skoro kult tih Mumina.
I slažem se da neke knjige mogu da budu bučne a neke tihe. Mada u mom sinestezičnom umu obično bude jače čulo ukusa pa obično kažem da je neka knjiga slasna i masna, a neka žgoljava, ili obećava ali je bezukusna a neka kao dobro domaće jelo. Njam

Daa, videla sam da je ona to pisala, baš sam se iznenadila pošto nisam znala da je taj crtani baziran na stripićima...sećam se crtanog..mislim da su to kod nas preveli kao Mumijevi:)
mumijevi.jpg

Da, draga, vratila sam se iz MUPa, prijavila sam drsku krađu.
Drage moje drugarice, sinoć dok sam se vraćala kući iz šetnje s Night, istrže mi mladić lanac s vrata i pobeže brzinom svetlosti. U MUPu mi rekoše da je sinoć bilo 4 napada u tom delu grada. Malopre svratih u mesaru nedaleko od mesta događaja, kažu, sad je bila gospođa, vrat joj je sav crven, upravo su joj oteli lanac ispred Saborne crkve.:dash:

Rado, dobro si i prosla, hvala Bogu.
Cula sam da se to desava (ovde u Bgdu)..Kazu da je skoro, kod mene u kraju, jednoj zeni otrgnut lanac u sred bela dana..
Uzas.
Neka si ti ziva i zdrava.

Drage moje drugarice, sinoć dok sam se vraćala kući iz šetnje s Night, istrže mi mladić lanac s vrata i pobeže brzinom svetlosti. U MUPu mi rekoše da je sinoć bilo 4 napada u tom delu grada. Malopre svratih u mesaru nedaleko od mesta događaja, kažu, sad je bila gospođa, vrat joj je sav crven, upravo su joj oteli lanac ispred Saborne crkve.:dash:
Rajkić, grozno :(
Samo da te :zag:

- - - - - - - - - -

U pravu ste za Leto. I ja sam htela da je ostavim posle prve 2-3 pričice. Ali srećom te sam nastavila.
I u pravu ste, ostaje u sećanju, ne bledi.
Evo mojih utisaka http://forum.krstarica.com/showthread.php/555759-Biblioteka-2?p=25366312&viewfull=1#post25366312

Jao Rado,strasno.Bitno da si ok.E sad koliko to moze biti ok...meni je bilo strasno kad su mi na poslu ukrali novcanik....

- - - - - - - - - -

Nego,vratili se mm i ja sa Tare,bilo nam jedivnooo:heart:................i citali smo....i igrali karte...nismo imali ni net ni tv...uzivancija.
Dunja uziva sa babom i dedom u Vrnjackoj banji.

Jao Rado cuti samo da si ti dobro. To je užasan osećaj kad te pokradu. Ne samo da ti nestanu vrednosti, ili u tvom slučaju uspomene ili dokumenta pa je zezancija izvaditi ih, nego se osećaj odvratno i u psihičkom smislu, prljavo. Nažalost, većinu ljudi su bar neki put u životu odžeparili ili pokrali
Rado, baš mi je žao što ti se to desilo, krajnje neprijatno. Mene su jednom odžeparili, pare, dokumenta... Istina je ovo što Dana kaže, osećala sam se baš prljavo. A oni su sigurno likovali. Od onda ne nosim dokumenta (a ni pare, samo do 1000 dinara) u novčaniku i ne nosim torbe bez rajfešlusa. Nije ni to nesavladivo, ali malo mi je sigurnije. Od nakita nosim samo bižuteriju.

Važno da si ti ok Rado. Šteta za lanče ali to je još i dobar scenario. Nedavno je bilo u novinama da su pohapsili njih trojicu, četvoricu, ne sećam se u kom gradu..isto su krali lančiće ženama! Izgleda da je to neki novi retadirani trend

Šta ti, crno dete, studiraš, kad je tako tužno.:sad2:

Jao Rado,strasno.Bitno da si ok.E sad koliko to moze biti ok...meni je bilo strasno kad su mi na poslu ukrali novcanik....

- - - - - - - - - -

Nego,vratili se mm i ja sa Tare,bilo nam jedivnooo:heart:................i citali smo....i igrali karte...nismo imali ni net ni tv...uzivancija.

ooo, vi sami na Tari. Mladenci. Treba tako...

E da,popcela sam da citam Jedi,moli,voli,znam da vam se nije svidela,uglavnom,ali mene vuce i moram da je citam.:D

Ja moram da priznam da je se rado sećam. Možda mi se nije baš toliko svidela dok sam je čitala, ali ostala mi je u lepom sećanju. Uzmi posle i nastavak Zauvek tvoja. Drugačija je i mnogo zrelija.

Toliko ste nahvalili Leto da ću morati da ga potražim.
E i da se pohvalim da sam kupila 2 pakovanja kafa+knjiga. U Idei sam našla Leon i Luiz za 434 dinara, a u Merkatoru Odluka za 449 dinara. 15 dinara skuplje !! Ali sam našla kremu za lice koju koristim za 568 dinara, dok je u Lilly 606, a u DM čak 699. Tako da im opraštam tih 15 dinara. :zper:
Ta dva naslova su me zainteresovale, ostali nisu. A kafe ću da ispoklanjam, po Radinom receptu.

A zašto nigde ne mogu da nađem izdavača? Gde da nađem Leto?
Rada se odmah uspaniči
smilie_girl_189.gif

K'o da nema šta da čita :lol:

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Jeee, baš super
smilie_girl_276.gif

- - - - - - - - - -

Rado, baš mi je žao što ti se to desilo, krajnje neprijatno. Mene su jednom odžeparili, pare, dokumenta... Istina je ovo što Dana kaže, osećala sam se baš prljavo. A oni su sigurno likovali. Od onda ne nosim dokumenta (a ni pare, samo do 1000 dinara) u novčaniku i ne nosim torbe bez rajfešlusa. Nije ni to nesavladivo, ali malo mi je sigurnije. Od nakita nosim samo bižuteriju.

Šta ti, crno dete, studiraš, kad je tako tužno.:sad2:
:lol:

:sad2:
Filozofiju studiram, de cmizdrite sad i vi sa mnom dodatno.
:zag:
Nećemo da cmizdrimo, to je baš super! :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back