Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Progutala juce Body Double :lol:
Jezivo pocinje, onda nastavlja u tom ritmu, nekako tiho,
pa pojacava do kraja knjige ritam... :aha:
Svidja mi se ipak kako pise, spremna sam da zazmurim na spominjanje bombardovanja '99.

Ne znam sta cu sledece, treba mi nesto smesno i lagano, da izadjem iz ovog tmurnog stanja.

I ono sto mi je najcudnije Selimovic je izbegao u ovom delu da pise o odnosu brat-brat a onda kao da ga gusi to cutanje o tome toliko duboko ulazi u odnos muza i zene da se u njemu nazire sve ono sto je inace u delima kao rezervisano za bratske odnose.

Iako se trudio ili namerno izostavio nije mu uspelo da se ne priseti, ne pokaje i ne osudi sebe za sve ono sto mu se sa bratom desilo.

Nikad ne citam dela istog pisca jedno za drugim. Koliko god veliki bili ono "svoje" oseti se u svakom a meni to smeta.

Danas je 130 godina od rodjenja Franca Kafke. Eno ima google naslovnu stranu.

Meni se Mešino Ostrvo mnogo svidelo.
Nisam ga poredila sa Dervišom i Tvrdjavom, nisam sigurna ni da sam ih čitala :zper: Sram me bilo :rtfm:

SEVERINA.jpg

Sećate se da sam pominjala da bih volela da pročitam ovu knjigu? E, pročitala sam je. Ima samo 111 strana, izdavač Mono i Manjana tj. Vulkan.
Severina (čini mi se da je pri pomenu ovog imena neizbežna asocijacija na onu pevaljku) je kradljvica knjiga koja ide po knjižarama i mažnjava šta joj se svidi. :D Glavni lik, pripovedač, je i sam vlasnik knjižare kojeg ova neobična devojka opčinjava i postaje opsednut time da sazna što više o njoj.
Nije loše, ali ni ništa specijalno, znate mene i moj odnos prema tim hispano piscima.
Inače, zgodno vam je da pročitate ako vam treba knjiga za Gvatemalu (zbog onog Google Reads izazova)

Doslo do zabune, citala sam Mesino Ostrvo, tek sad. Ne ulazim ja u neku dublju analizu, iskreno i nema se mnogo sta reci, htela ne htela krenula sam sa citanjem ocekujuci Tvrdjavu ili Dervisa pa nije ni cudo sto sam osetila blago razocarenje stivom.
Ono sto me malo prodrmalo je sama radnja, zivot na ostrvu, odnos dvoje posle toliko godina zajednickog zivota... To je opisano i predoceno savrseno i nekako tuzno, da ubije i poslednju nadu ocekivanja bilo cega lepog u godinama koje dolaze.

Bilo je nedavno reči o Mešinim Tišinama, tamo na Književnosti. Bi li neka čitala za klub?

- - - - - - - - - -

Pogledajte prilog 293618
Sećate se da sam pominjala da bih volela da pročitam ovu knjigu? E, pročitala sam je. Ima samo 111 strana, izdavač Mono i Manjana tj. Vulkan.
Severina (čini mi se da je pri pomenu ovog imena neizbežna asocijacija na onu pevaljku) je kradljvica knjiga koja ide po knjižarama i mažnjava šta joj se svidi. :D Glavni lik, pripovedač, je i sam vlasnik knjižare kojeg ova neobična devojka opčinjava i postaje opsednut time da sazna što više o njoj.
Nije loše, ali ni ništa specijalno, znate mene i moj odnos prema tim hispano piscima.
Inače, zgodno vam je da pročitate ako vam treba knjiga za Gvatemalu (zbog onog Google Reads izazova)

Deluje simpa ova Seve...;)

I ono sto mi je najcudnije Selimovic je izbegao u ovom delu da pise o odnosu brat-brat a onda kao da ga gusi to cutanje o tome toliko duboko ulazi u odnos muza i zene da se u njemu nazire sve ono sto je inace u delima kao rezervisano za bratske odnose.

Iako se trudio ili namerno izostavio nije mu uspelo da se ne priseti, ne pokaje i ne osudi sebe za sve ono sto mu se sa bratom desilo.

Nikad ne citam dela istog pisca jedno za drugim. Koliko god veliki bili ono "svoje" oseti se u svakom a meni to smeta.

Pametno. Ko je čitao Seobe II nakon Seoba I gadno se zeznuo. Oba romana su odlična, drugi ima genijalne rečenice i neobične misli ali u prvom obitavaju fenomenalni likovi. Sećam se da sam pitala profesora da li bi drugi deo Seoba bio toliko hvaljen da Crnjanski pre toga nije briljirao sa prvim delom. Jer ima se utisak da je pisac nakon svakog poglavlja pravio pauzu po godinu dana i onda nastavljao dalje sa pisanjem ne čitajući prethodno poglavlje.
Zato sam sa Selimovićem izbegla grešku i čitala Tvrđavu bez da obnovim gradivo sa Dervišem. I zaljubila se.

Mesecima počinjem Gatalicin Veliki rat i nikako da se udubim.

Prija osećaj kada se napravi pauza, ma koliko da smatramo da je pisac dobar i ma koliko da nam se svidi knjiga,
poenta je da sačekamo da prodje odredjeno vreme pa da se uželimo nove knjige, onda ćemo više uživati... :)

Prija osećaj kada se napravi pauza, ma koliko da smatramo da je pisac dobar i ma koliko da nam se svidi knjiga,
poenta je da sačekamo da prodje odredjeno vreme pa da se uželimo nove knjige, onda ćemo više uživati... :)

Ja sam, sećam se, Zilahija tako čitala, jednu za drugom, ali nisam imala taj problem. Nekako su bile sve različite...

Ja počela, i nikako da se udubim....:lol:

Ipak, čitljiv je.

Ma jeste čitljiv. Nego ja nemam energije da se posvetim knjizi. Čitam jedino pero laku literaturu. I to jedva:(

- - - - - - - - - -

Ja sam, sećam se, Zilahija tako čitala, jednu za drugom, ali nisam imala taj problem. Nekako su bile sve različite...

Mene od Zilahija redovno bolela glava. Na kraju sam razvila uslovni refleks ko ono kuče što bali.:zcepanje:

Pročitala Čišćenje globusa, hrvatske književnice Božice Jelušić. 3/5
Lepa ideja ali malo mi je manjkava, njen stil mi nije dovoljno zanimljiv i izazovan.

Sada čitam Afrikanac, francuskog nobelovca J.M.G Le Clezia

Bilo je nedavno reči o Mešinim Tišinama, tamo na Književnosti. Bi li neka čitala za klub?
Nekako se osećam prozvana :lol: Ja bih čitala.
Uh, dobro je - nisam jedina koja nije čitala Derviš i smrt... :andjeo:
Ma najviše me sramota, što ne znam jesam li čitala. To mi dodje gore nego da nisam, ali da to znam. Ali to su dela kojima se valjda vraćamo više puta u životu. Ja se nekako više vraćam Andriću. (Uvek to poredjenje Meše i Andrića...)
ja sam nedavno citala tisinu..po ko zna koji put..
bila nekad zaludjena mesom, ali sad mi mnogo tezak, depresivan..
I ja se malo pribojavam da će mi biti depresivan. Sve zavisi u kakvom sam raspoloženju.

Iskrena da budem, presudno će biti kolika je knjiga. Neću da se obavezujem da čitam nešto predugačko, a depresivno i teško. Dugačko može da bude samo ako je nešto tipa Izabele Aljende. A njeno sam sad valjda pročitala sve kod nas objavljeno.

Poslednja izmena:
uzela "americki dervis" po drugi put da ga procitam, "tri soljice caja", i "dzelatova kci", dzelata vracam nije mi nesto, a ove dve cu da ostavim sa strane stiglo mi obavestenje da mi je napokon stigla "mein kampf" imaju jedan primerak i stalno je zauzet.....jel neko cito? bas me kopka sta je sve nalupo

Pretražila sam elektronski sve opštinske biblioteke u Beogradu i... nema :(
Ima samo taj jedan primerak u Gradskoj. Još se vodi kao da ga imaju :confused:

- - - - - - - - - -

Jupiiii, i ti ćes je čitati :super:
da pise u pretrazivacu da je tu
znaju me tamo sam inventar i molila ih da mi daju nema veze sto je otpisana, kazu nema sanse to su bacili jer kad je samo raskupusana onda je korice, a kad su izgubljene stranice onda bace :dash: grdila sam ih, sta bacas ako fali koja strana, ok ako fali pola, al sto ne stavis akciju poklanjas il prodas za jeftino....nemaju sluha uopste :rida:
isla po par opstinskih po centru nemaj, kazu samo ima glavna, pa nemaaaaa......:rida:
procitala 1 i 3 deo, zamisli kolko sam se unela kad sam tako na preskok :lol: opcinila me, inace nisam ljubitelj fantastike, ali posto ima i istoriskih elemenata me kupila za sva vremena.....svaki deo po 900str ima, meni bilo malo :lol:

Poslednja izmena:
Jupiiii, i ti ćes je čitati :super:

Da :) I mene je Esterka zaintrigirala a sad jos i ti..sreca pa je bila u biblioteci.

Btw, kad procitate neku dobru knjigu (kod mene je to bila Svetlo izmedju okeana) posle kad uzmem neku drugu, kao ovu Usamljena srca,
jos mi vide deluje tralalala nego sto bi inace..
Jeste knjiza za plazu, mada je za pocetak prica simpa za one koji vole pse..ali nemam bas neku volju da je citam..:aha: :roll:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back